13 °C Budapest

Érettségi fegyveres őrökkel

2009. április 30. 08:17

Hétfőn kezdetét veszti az érettségi időszak, a diákok a magyar írásbeli vizsgákkal kezdenek. Az emelt szinten vizsgázók száma annak ellenére csökken, hogy az egyetemek és főiskolák rektorai a sikeres felvételihez az adott szakhoz kötődő tárgyakban az emelt szintű próbatétel kötelezővé tételét sürgetik.

2008-hoz képest háromezerrel csökken az emelt szintű vizsgák száma, miközben többen érettségiznek, mint tavaly. A létszám emelkedésének oka, hogy most végez az első évfolyam, amely csak nulladik év nyelvi előkészítője után kezdte el négyéves középiskolai tanulmányait. Az emelt szintű vizsgák számának csökkenése arra utal, hogy a diákok az idén is úgy gondolják, nem kell a nehezebb számonkérést választaniuk ahhoz, hogy bejussanak a felsőoktatásba.

A négy évvel ezelőtti botrány után - amikor már a vizsganapot megelőzően az interneten elérhetők voltak a másnap kihirdetett tételek -, rendkívül megszigorították a feladatlapok elkészítésének folyamatát és iskolákba juttatását. Az Oktatási Hivatal olyan rendszert dolgozott ki, amely lehetetlenné teszi, hogy idő előtt észrevétlenül bárki megismerhesse a feladatokat. Több egyforma nehézségű feladatsor közül sorsolással döntik el, hogy melyiket küldik el a nyomdába, sokszorosítják, majd kiszállítják a jegyzőkhöz.

A vizsgalapok nyomtatása idején a nyomdai alkalmazottak munkáját videó-rendszerrel és biztonsági őrökkel is felügyelik. A munkások ruházatát is átvizsgálhatják a felügyelők, az elkészült dokumentumokat a kiszállításig fegyveres őrök védik. Szakértők szerint az óvintézkedések nem növelik jelentősen, csak néhány millió forinttal a költségeket.

Az oktatási miniszter elmondta, hogy az érettségi lebonyolítására 1,15 milliárd forintot különítettek el. Egy korábbi döntés értelmében 107 millió forintot vontak el a területtől, de ez nem érinti az érettségi biztonságos megszervezését.

LAKÁST, HÁZAT VENNÉL, DE NINCS ELÉG PÉNZED? VAN OLCSÓ MEGOLDÁS!

A Pénzcentrum lakáshitel-kalkulátora szerint ma 15 millió forintot, 20 éves futamidőre, már 6 százalékos THM-el, és havi 106 085 forintos törlesztővel fel lehet venni a Raiffeisen Banknál. De nem sokkal marad el ettől a többi hazai nagybank ajánlata sem: a CIB Banknál 6,42% a THM; a K&H Banknál 6,43%; az Erste  Banknál 6,67%,  a MagNet Banknál pedig 6,8%; míg az UniCredit Banknál 6,9%-os THM-mel kalkulálhatunk. Érdemes még megnézni a Sopron Bank, a Takarékbank, és természetesen a többi magyar hitelintézet konstrukcióját is, és egyedi kalkulációt végezni, saját preferenciáink alapján különböző hitelösszegekre és futamidőkre. Ehhez keresd fel a Pénzcentrum kalkulátorát. (x)

Vizsgák, számok, szintek

137500 érettségiző diák, országszerte 1178 vizsgahelyen 494773 vizsgát tesz május 4. és június 26. között. A vizsgák közül 24997 emelt, 469776 középszintű lesz. A diákok hét vizsgatípus közül választhattak: rendes, előre hozott, szintemelő, kiegészítő, ismétlő, pótló, javító. A vizsgázók közül várhatóan 89 ezren kapnak majd érettségi bizonyítványt. Információink szerint egy vizsga lebonyolításának teljes költsége 12-15 ezer forint között van. A vizsgatárgyak száma középszinten 191, emelt szinten 87 lesz. Holland és eszperantó nyelvből csak egy-egy tanuló jelentkezett emelt szintű érettségire, míg magyar nyelv és irodalomból 1440.

Ők azok, akik a válságból is profitálnak: keveseknek jön be, de nagyot kaszálnak majd

Pistyur Veronika szerint a válságban erős üzleti tervek is születhetnek, hiszen jobban figyelünk, és reagálunk, mint akkor, ha kényelem van.

Rengeteg magyar kedvenc terméke tűnhet el a boltok polcairól: óriási a baj, ennek nem látni a végét

Papírhiány, munkaerőhiány, az adózási rend változása mind hozzájárul ahhoz, hogy egyre nehezebb kiadni könyveket.

Lenullázhatja a magyar családokat a rezsiemelés: ide menekítsd a pénzed, amíg megteheted

Sokan a téltől félnek, mondván nehéz lesz kikalkulálni a megemelkedett rezsiárakat, de a lakásárak, albérlet árak is az egekben.

Megvan a válasz a brutális piadrágulásra? Ez az ital lehet a magyarok új kedvence

Az üzletek beszámolói alapján a kereslet elmarad még a járvány előtti időszaktól, azonban a melegnek hála lényegesen több alkoholos ital fogyott, mint az előző évben.

NAPTÁR
Tovább
2022. szeptember 25. vasárnap
Eufrozina, Kende
38. hét
Szeptember 25.
A siketek világnapja
Szeptember 25.
Tengerészeti világnap
Szeptember 25.
A fehér kendő napja
Szeptember 25.
A szív világnapja
Szeptember 25.
A Szentírás vasárnapja
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
Győr - Nyugat-magyarországi Gazdasági Fórum 2022
Ingyenes régiós fórum a helyi kkv-knak szakértőkkel.
Megújuló energia workshop a Lakás kiállításon
3 napig ingyenesen a LAKÁS KIÁLLÍTÁSON szeptember 23-25 között!
EZT OLVASTAD MÁR?
Pénzcentrum  |  2022. szeptember 25. 16:07