28 °C Budapest

Érettségi fegyveres őrökkel

2009. április 30. 08:17

Hétfőn kezdetét veszti az érettségi időszak, a diákok a magyar írásbeli vizsgákkal kezdenek. Az emelt szinten vizsgázók száma annak ellenére csökken, hogy az egyetemek és főiskolák rektorai a sikeres felvételihez az adott szakhoz kötődő tárgyakban az emelt szintű próbatétel kötelezővé tételét sürgetik.

2008-hoz képest háromezerrel csökken az emelt szintű vizsgák száma, miközben többen érettségiznek, mint tavaly. A létszám emelkedésének oka, hogy most végez az első évfolyam, amely csak nulladik év nyelvi előkészítője után kezdte el négyéves középiskolai tanulmányait. Az emelt szintű vizsgák számának csökkenése arra utal, hogy a diákok az idén is úgy gondolják, nem kell a nehezebb számonkérést választaniuk ahhoz, hogy bejussanak a felsőoktatásba.

A négy évvel ezelőtti botrány után - amikor már a vizsganapot megelőzően az interneten elérhetők voltak a másnap kihirdetett tételek -, rendkívül megszigorították a feladatlapok elkészítésének folyamatát és iskolákba juttatását. Az Oktatási Hivatal olyan rendszert dolgozott ki, amely lehetetlenné teszi, hogy idő előtt észrevétlenül bárki megismerhesse a feladatokat. Több egyforma nehézségű feladatsor közül sorsolással döntik el, hogy melyiket küldik el a nyomdába, sokszorosítják, majd kiszállítják a jegyzőkhöz.

A vizsgalapok nyomtatása idején a nyomdai alkalmazottak munkáját videó-rendszerrel és biztonsági őrökkel is felügyelik. A munkások ruházatát is átvizsgálhatják a felügyelők, az elkészült dokumentumokat a kiszállításig fegyveres őrök védik. Szakértők szerint az óvintézkedések nem növelik jelentősen, csak néhány millió forinttal a költségeket.

Az oktatási miniszter elmondta, hogy az érettségi lebonyolítására 1,15 milliárd forintot különítettek el. Egy korábbi döntés értelmében 107 millió forintot vontak el a területtől, de ez nem érinti az érettségi biztonságos megszervezését.

LAKÁST, HÁZAT VENNÉL, DE NINCS ELÉG PÉNZED? VAN OLCSÓ MEGOLDÁS!

A Pénzcentrum megújult lakáshitel-kalkulátora szerint ma 15 millió forintot, 20 éves futamidőre, már 2,9 százalékos THM-el, és havi 82 061 forintos törlesztővel fel lehet venni a Gránit Banknál. De nem sokkal marad el ettől a többi hazai nagybank ajánlata sem: az MKB Banknál 3,21% a THM; a Raiffeisen Banknál 3,44%; a CIB Banknál és a Gránit Banknál 3,45%; míg az Unicredit Banknál 3,58%-os THM-mel kalkulálhatunk. Érdemes még megnézni a K&H Bank, az ERSTE Bank, és természetesen a többi magyar hitelintézet konstrukcióját is, és egyedi kalkulációt végezni, saját preferenciáink alapján különböző hitelösszegekre és futamidőkre. Ehhez keresd fel a Pénzcentrum kalkulátorát. (x)

Vizsgák, számok, szintek

137500 érettségiző diák, országszerte 1178 vizsgahelyen 494773 vizsgát tesz május 4. és június 26. között. A vizsgák közül 24997 emelt, 469776 középszintű lesz. A diákok hét vizsgatípus közül választhattak: rendes, előre hozott, szintemelő, kiegészítő, ismétlő, pótló, javító. A vizsgázók közül várhatóan 89 ezren kapnak majd érettségi bizonyítványt. Információink szerint egy vizsga lebonyolításának teljes költsége 12-15 ezer forint között van. A vizsgatárgyak száma középszinten 191, emelt szinten 87 lesz. Holland és eszperantó nyelvből csak egy-egy tanuló jelentkezett emelt szintű érettségire, míg magyar nyelv és irodalomból 1440.

NAPTÁR
Tovább
2021. szeptember 16. csütörtök
Edit
37. hét
Szeptember 16.
Az ózon világnapja
Szeptember 16.
A hangzáskultúra napja
KONFERENCIA
Tovább
Sustainable World 2021
Fenntartható befektetések, piaci lehetőségek: varázsszó az ESG
EZT OLVASTAD MÁR?