1 °C Budapest

Érettségi fegyveres őrökkel

2009. április 30. 08:17

Hétfőn kezdetét veszti az érettségi időszak, a diákok a magyar írásbeli vizsgákkal kezdenek. Az emelt szinten vizsgázók száma annak ellenére csökken, hogy az egyetemek és főiskolák rektorai a sikeres felvételihez az adott szakhoz kötődő tárgyakban az emelt szintű próbatétel kötelezővé tételét sürgetik.

2008-hoz képest háromezerrel csökken az emelt szintű vizsgák száma, miközben többen érettségiznek, mint tavaly. A létszám emelkedésének oka, hogy most végez az első évfolyam, amely csak nulladik év nyelvi előkészítője után kezdte el négyéves középiskolai tanulmányait. Az emelt szintű vizsgák számának csökkenése arra utal, hogy a diákok az idén is úgy gondolják, nem kell a nehezebb számonkérést választaniuk ahhoz, hogy bejussanak a felsőoktatásba.

A négy évvel ezelőtti botrány után - amikor már a vizsganapot megelőzően az interneten elérhetők voltak a másnap kihirdetett tételek -, rendkívül megszigorították a feladatlapok elkészítésének folyamatát és iskolákba juttatását. Az Oktatási Hivatal olyan rendszert dolgozott ki, amely lehetetlenné teszi, hogy idő előtt észrevétlenül bárki megismerhesse a feladatokat. Több egyforma nehézségű feladatsor közül sorsolással döntik el, hogy melyiket küldik el a nyomdába, sokszorosítják, majd kiszállítják a jegyzőkhöz.

A vizsgalapok nyomtatása idején a nyomdai alkalmazottak munkáját videó-rendszerrel és biztonsági őrökkel is felügyelik. A munkások ruházatát is átvizsgálhatják a felügyelők, az elkészült dokumentumokat a kiszállításig fegyveres őrök védik. Szakértők szerint az óvintézkedések nem növelik jelentősen, csak néhány millió forinttal a költségeket.

Az oktatási miniszter elmondta, hogy az érettségi lebonyolítására 1,15 milliárd forintot különítettek el. Egy korábbi döntés értelmében 107 millió forintot vontak el a területtől, de ez nem érinti az érettségi biztonságos megszervezését.

Bárkinek járhat ingyen 8-11 millió forint, ha nyugdíjba megy: egyszerű igényelni!

A magyarok körében évről-évre nagyobb népszerűségnek örvendenek a nyugdíjmegtakarítási lehetőségek, ezen belül is különösen a nyugdíjbiztosítás. Mivel évtizedekre előre tekintve az állami nyugdíj értékére, de még biztosítottságra sincsen garancia, úgy tűnik ez időskori megélhetésük biztosításának egy tudatos módja. De mennyi pénzhez is juthatunk egy nyugdíjbiztosítással 65 éves korunkban és hogyan védhetjük ki egy ilyen megtakarítással pénzünk elértéktelenedését? Minderre választ kaphatsz ebben a cikkben, illetve a Pénzcentrum nyugdíj megtakarítás kalkulátorában is. (x)

Vizsgák, számok, szintek

137500 érettségiző diák, országszerte 1178 vizsgahelyen 494773 vizsgát tesz május 4. és június 26. között. A vizsgák közül 24997 emelt, 469776 középszintű lesz. A diákok hét vizsgatípus közül választhattak: rendes, előre hozott, szintemelő, kiegészítő, ismétlő, pótló, javító. A vizsgázók közül várhatóan 89 ezren kapnak majd érettségi bizonyítványt. Információink szerint egy vizsga lebonyolításának teljes költsége 12-15 ezer forint között van. A vizsgatárgyak száma középszinten 191, emelt szinten 87 lesz. Holland és eszperantó nyelvből csak egy-egy tanuló jelentkezett emelt szintű érettségire, míg magyar nyelv és irodalomból 1440.

Most bárki fillérekért lecsaphat Magyarország egyik legnagyobb kincsére: érdemes sietni, hamar elkapkodják

Bár a 20 ezer magyar méhész 1,2 millió méhcsaládja évente 25 ezer tonna mézet termel, Magyarországon az egy főre jutó mézfogyasztás mindössze 1 kg/év.

Ismered a Ferit? Milyen Ferit? Vadiúj főzelékbár hódíthatja meg Budapestet

Újabb gasztronómiai témájú sikersztori a Brancsnál: közösségi előfinanszírozásból nyithatja meg főzelékbárját az ötletgazda Szatmári Ferenc, azaz Főzelékes Feri.

Súlyos rendellenesség ütötte fel a fejét a magyar iskolákban: minden tizedik gyerek érintett

Október a figyelemhiányos hiperaktivitás-zavar, azaz az ADHD rendellenesség tudatosításának hónapja, amiben Magyarországon az iskoláskorú gyerekek 8-10 százaléka érintett.

Így szakadt szét a magyar társadalom: ez a 10 legolcsóbb és legdrágább Petőfi utca itthon

A Pictorial Collective-vel karöltve készítette el az elmúlt egy év leforgása alatt a Petőfi utcák népe című fotósorozatot, aminek kapcsán Stiller Ákossal beszélgettünk

Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2023. november 28. kedd
Stefánia
48. hét
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
Agrárszektor Konferencia 2023
Rangos agrárdíjak az Agrárszektor Konferencián!
Sustainable World 2023
A jövő vállalatai szeptember 12-én!
Mi lesz veled magyar élelmiszer?
Ingyenes Signature rendezvény
EZT OLVASTAD MÁR?
CSOK Plusz - hírek, tudnivalók
A legfontosabb hírek, elemzések, és a részletszabályok a 2024-től elérhető CSOK Plusz-ról.
Most nem