28 °C Budapest

Brutális a munkanélküliség növekedése! - Gondban lehet a költségvetés is

2009. április 28. 09:02

Idén az első negyedévben 9,7 százalékos volt a munknélküliségi ráta. A mutató elképesztő sebességgel közelít a két számjegyű tartomány felé: tavaly a 4. negyedévben még csupán 8 százalékon állt a mutató. Részletek hamarosan.

A munkanélküliségi mutató az elmúlt négy évben 7-8 százalék között mozgott, a mostani "kilövés" ehhez képest nagyon intenzív. Egy negyedév alatt 66 ezerrel emelkedett az állástalanok száma.


Ennél is jelentősebb mértékben ugrott meg a foglalkoztatottak létszámcsökkenése. 117 ezer ember veszítette el az állását - aki nem munkanélküli lett, az kimenekült az aktív szférából. Nem véletlen, hogy az inaktívak száma 40 ezerrel emelkedett.


Az amúgy is lagymatag hazai munkerőpiacra nagy erővel tört rá a globális gazdasági válság, ami elbocsátásokban, cégcsődökben is jelentkezett. Eközben a munkaerőfelvétel is kisebb lehetett az óvatosság miatt, így a mostani munkaerőpiaci folyamatok törvényszerűnek mondhatók. Ugyanakkor az alkalmazkodás erőteljesebb a vártnál. A mély recesszióba süllyedő magyar gazdaságban a foglalkoztatottság mellett a bérdinamika is jelentősen visszaesett.

Mindez a hazai bértömeg jelentős zsugorodásával járhat. Ez azért is érdekes, mert a Bajnai-csomag egyik "fájdalommentes" eleme volt, hogy optimistább bértömeg-alakulással számolva a kormány "talált" nagyjából 50 milliárd forintot büdzsében. Most azonban úgy néz ki, hogy a bértömeg csökkenése nem egyszerűen nagyobb lesz az 1 százaléknál, hanem a korábbi 2 százalékos feltételezésnél is erőteljesebb lesz a hatás, pesszimista számítás szerint akár 4 százalékos is lehet a visszaesés. Ennek a költségvetésben akár 100-150 milliárdos hatása is lehet, vagyis egyáltalán nem biztos, hogy a kormány utolsó kiigazítási csomagjával az idei költségvetés rendben lenne.

TÍZEZREKET SPÓROLHATSZ BANKVÁLTÁSSAL!

A bankszámla mindennapi életünk része. A munkabér, nyugdíj, ösztöndíj jellemzően bankszámlára érkezik. Segítségével kényelmesen intézhetjük a pénzügyeinket, akár otthonról is. Ahhoz azonban, hogy bankszámlád valóban azt nyújtsa, amire szükséged van, körültekintően kell választanod. Mielőtt kiválasztanád bankszámládat, nézz szét a Pénzcentrum megújult bankszámla kereső kalkulátorában! Állítsd be a személyes preferenciáidat, és versenyeztesd a pénzügyi szolgáltatókat, hiszen a megalapozott döntés a Te érdeked! Egy testre szabott bankszámlával a költségeken is rengeteget spórolhatsz! (x)

HR BLOGGER
perfekt  |  2021.09.13 09:44
Vége a nyárnak, elkezdődött a tanév is. Túl vagyunk a nyári szabadságon és ismét elkezdődtek a dolgo...
hrdoktor  |  2021.09.13 06:28
Több százezer embert érint a pánikbetegség: mit tegyünk, ha pánikrohamunk van vagy akkor, ha a körny...
kovacstunde  |  2021.09.12 14:56
  Magyarországon többnyire még csak azzal találkozunk, hogy lakásokból irodákat alakítanak ki, de N...
hrbonbon  |  2021.09.10 12:35
  The exceptional pandemic period, which is still ongoing with all its consequences,...
vezetoi-coaching  |  2021.09.09 15:33
Jelmagy. (Termék = jobbára software, de ki tudja, lehet közös nevező tangible termékekkel is) - Link...
NAPTÁR
Tovább
2021. szeptember 16. csütörtök
Edit
37. hét
Szeptember 16.
Az ózon világnapja
Szeptember 16.
A hangzáskultúra napja
KONFERENCIA
Tovább
Sustainable World 2021
Fenntartható befektetések, piaci lehetőségek: varázsszó az ESG
EZT OLVASTAD MÁR?