16 °C Budapest

Sanyarú helyzetben a kkv-k: a kényszervállalkozóból könnyen munkanélküli lehet

2009. április 22. 08:30

A magas adóterhek, a megszorítások és a válság egyéb hatásai miatt a költségtakarékosság döntő szempont lett a magyarországi kis- és középvállalkozói (kkv) szférában.

Sanyarú helyzetük ellenére ugyanakkor szinte egyetlen szektorként nem a létszámcsökkentést, hanem a létszámstopot helyezik előtérbe - derült ki a Budapesti Kereskedelmi és Iparkamara (BKIK) tanácsadó osztályának felméréséből.

"Több mint 900 000 kkv van hazánkban, egytől egyig biztos adófizetők. Ők a leginkább sanyargatott kör, így érthető, hogy a költségek csökkentéséért próbálnak harcolni. A takarékoskodás a tanácsadás és a továbbképzés rovására történik" - mondta Drimál István, a kamara alelnöke.

Az elnök szerint továbbképzés, felkészülés nélkül sokkal nehezebb lesz betörni a válság után az újra megnyíló piacokra, ezzel hazánk ismét lemaradhat a nemzetközi versenyben. A kamara ezért a felnőttképzések akkreditációs folyamatainak és adminisztrációjának egyszerűsítését javasolja.

Azért is szorgalmazzák ezeket az intézkedéseket, mert a munkanélküliség várhatóan már az idén elérheti a 10-11 százalékos szintet hazánkban. Az elnök úgy véli, hogy az új munkanélküliek túlnyomó része kényszervállalkozók közül kerülhet majd ki.

NAPTÁR
Tovább
2021. szeptember 28. kedd
Vencel
39. hét
KONFERENCIA
Tovább
Sustainable World 2021
Fenntartható befektetések, piaci lehetőségek: varázsszó az ESG
EZT OLVASTAD MÁR?
Hello vidék  |  2021. szeptember 27. 18:05