17 °C Budapest

Munkahelyteremtésről most ne is álmodjunk!

Pénzcentrum
2009. április 17. 10:00

Egyelőre képtelenség a munkahelyek számának növelése, a tb-járulék csökkentése, a négy napos munkahét bevezetése, kereslet bővülése, a szakképzettek hiányára szabott ösztönző módszerek alkalmazása, de még az adócsökkentés is csak a zuhanás fékezését segítheti.

Nem fest túl rózsás jövőképet a Pénzügykutató Zrt. tudományos főmunkatársa, Petschnig Mária Zita, aki szerint már hat százalék feletti gazdasági visszaesés sem elképzelhetetlen, és jó, ha 11 százalékos munkanélküliséggel átvészeljük a legnehezebb időszakot.

Új probléma a munkaerőpiacon, hogy már nem a szakképzettség hiánya, hanem a közép-, felsőfokú papírral rendelkező, munkatapasztalatokkal bíró réteg veszíti el állását. Ők ráadásul - hisz eddig megtehették - el is adósodtak, jellemzően devizában.

A szakértő szerint az uniós források beérkezésének felgyorsítása, és a hazai nagyprojektek beindítása, folytatása lehet a megoldás, míg a tb-járulék csökkentése, a négy napos munkahét bevezetése csak tüneti kezelést jelentenek.

Másként látja a helyzetet Mátyás Tibor, a Dél-dunántúli Regionális Munkaügyi Központ elemzési osztályának vezetője, aki szerint járulékcsökkentéssel a munkahelyek megőrzését lehetne megkönnyíteni, a válság enyhülésekor pedig gyorsabban regenerálódhatnának a cégek.

Bárkinek járhat ingyen 8-11 millió forint, ha nyugdíjba megy: egyszerű igényelni!

A magyarok körében évről-évre nagyobb népszerűségnek örvendenek a nyugdíjmegtakarítási lehetőségek, ezen belül is különösen a nyugdíjbiztosítás. Mivel évtizedekre előre tekintve az állami nyugdíj értékére, de még biztosítottságra sincsen garancia, úgy tűnik ez időskori megélhetésük biztosításának egy tudatos módja. De mennyi pénzhez is juthatunk egy nyugdíjbiztosítással 65 éves korunkban és hogyan védhetjük ki egy ilyen megtakarítással pénzünk elértéktelenedését? Minderre választ kaphatsz ebben a cikkben, illetve a Pénzcentrum nyugdíj megtakarítás kalkulátorában is. (x)

Az előző években márciusban már csökkent az álláskeresők száma, idén azonban a Foglalkoztatási és Szociális Hivatal (FSZH) legfrissebb adatai szerint az egy év alatti növekedés jelentősen felgyorsult. Egy hónap alatt közel 85 százalékkal nőtt a bejelentett új álláshelyek száma, 37 ezerre, mégis mintegy kilenc százalékkal elmaradt a 2008-as, hasonló adattól.

Ennek oka lehet az is, hogy a hogy az agrárium például kevéssé kezdte el felszívni az embereket. A Magosz főtitkára szerint ez azért van, mert a gazdálkodóknak elfogyott a pénzük, hiszen tavaly csak nehezen, nyomott árakon tudtak értékesíteni. Az EU-támogatások késése miatt sokan a műtrágyán, a növényvédő szereken spórolnak, így az ehhez kapcsolódó idénymunkára is csak visszafogottan van szükség.

HR BLOGGER
hrdoktor  |  2024.03.04 11:54
Örök vitatéma a munkatársak között az, hogyan állítsák be a helyiség hőmérsékletét, pedig nemcsak az...
laskainelli  |  2024.03.04 10:19
Ma egy olyan témáról fogok írni, amely sok házaspár életét érinti: azokról a pillanatokról, amikor ú...
perfekt  |  2024.03.04 09:45
A Perfekt Zrt. Baranya vármegyében 30 éve kezdte meg a működését és a kezdetektől folyamatosan a Péc...
coachco  |  2024.03.03 12:47
Most belegondolva abba, a Föld, föld...! című könyve után, hogy Márai távozása és az én ifjúkorom kö...
vezetoi-coaching  |  2024.02.12 22:30
Gondoltam, ezt elmesélem már. Gyakorlatilag kétszer megnéztem…:-))) Életemben először... Ki tudja, a...
Zsongtak és tolongtak a vevők a magyar Kickstarteren: rengetegen csaptak le erre az egyedülálló termékre

Az első hazai közösségi piactéren sikeresen célba ért egy mézes kampány, amelyben a vásárlás mellett egy hartai termelő kaptárait is örökbe lehetett fogadni.

Újraindul a STRT Holding inkubációs programja, a Launchpad

Az STRT Holding közleménye szerint 8+30 millió forint befektetés és tapasztalt mentorgárda várja a jelentkezőket.

Egykor kubai textilmunkásoktól volt hangos, most közösségi finanszírozásból újul meg a patinás budapesti gyárépület (x)

A hiánypótló naturális, és letisztult berendezési trendeket kedvelő fotós közösség számára a Nordix már nem ismeretlen.

Óriásit húzott a magyar Kickstarter: ilyen lehetőség kevés alkalommal lesz 2024-ben, most bárki élhet vele

Ahogy Jeff Bezos, az Amazon alapítója híres mondása is szól: "A márkád az, amit az emberek mondanak rólad, amikor nem vagy ott.”

NAPTÁR
Tovább
2024. március 4. hétfő
Kázmér
10. hét
Ajánlatunk
  • Márciusban biztosítsa otthonát MFO-val! (x)

    Hazánkban megközelítőleg 4 millió lakott ingatlanon van biztosítás, ami azt jelenti, hogy minden negyedik háztartás védtelen az elemi károk, a tűzesetek vagy épp a betörés ellen.

KONFERENCIA
Tovább
GEN Z Fest 2024
A diákok 97% kedvezménnyel, a 27 év alattiak 92% kedvezménnyel regisztrálhatnak! Gyere Te is!
Retail Day 2024
Merre tovább, magyar kiskereskedelem?
EZT OLVASTAD MÁR?
Pénzcentrum Retail Day 2024
Magyarország legfontosabb kiskereskedelmi rendezvénye - Inspiráló előadók, izgalmas előadások, gyakorlati tudás.
Most nem