28 °C Budapest

Munkahelyteremtésről most ne is álmodjunk!

Pénzcentrum
2009. április 17. 10:00

Egyelőre képtelenség a munkahelyek számának növelése, a tb-járulék csökkentése, a négy napos munkahét bevezetése, kereslet bővülése, a szakképzettek hiányára szabott ösztönző módszerek alkalmazása, de még az adócsökkentés is csak a zuhanás fékezését segítheti.

Nem fest túl rózsás jövőképet a Pénzügykutató Zrt. tudományos főmunkatársa, Petschnig Mária Zita, aki szerint már hat százalék feletti gazdasági visszaesés sem elképzelhetetlen, és jó, ha 11 százalékos munkanélküliséggel átvészeljük a legnehezebb időszakot.

Új probléma a munkaerőpiacon, hogy már nem a szakképzettség hiánya, hanem a közép-, felsőfokú papírral rendelkező, munkatapasztalatokkal bíró réteg veszíti el állását. Ők ráadásul - hisz eddig megtehették - el is adósodtak, jellemzően devizában.

A szakértő szerint az uniós források beérkezésének felgyorsítása, és a hazai nagyprojektek beindítása, folytatása lehet a megoldás, míg a tb-járulék csökkentése, a négy napos munkahét bevezetése csak tüneti kezelést jelentenek.

Másként látja a helyzetet Mátyás Tibor, a Dél-dunántúli Regionális Munkaügyi Központ elemzési osztályának vezetője, aki szerint járulékcsökkentéssel a munkahelyek megőrzését lehetne megkönnyíteni, a válság enyhülésekor pedig gyorsabban regenerálódhatnának a cégek.

LAKÁST, HÁZAT VENNÉL, DE NINCS ELÉG PÉNZED? VAN OLCSÓ MEGOLDÁS!

A Pénzcentrum megújult lakáshitel-kalkulátora szerint ma 15 millió forintot, 20 éves futamidőre, már 2,9 százalékos THM-el, és havi 82 061 forintos törlesztővel fel lehet venni a Gránit Banknál. De nem sokkal marad el ettől a többi hazai nagybank ajánlata sem: az MKB Banknál 3,21% a THM; a Raiffeisen Banknál 3,44%; a CIB Banknál és a Gránit Banknál 3,45%; míg az Unicredit Banknál 3,58%-os THM-mel kalkulálhatunk. Érdemes még megnézni a K&H Bank, az ERSTE Bank, és természetesen a többi magyar hitelintézet konstrukcióját is, és egyedi kalkulációt végezni, saját preferenciáink alapján különböző hitelösszegekre és futamidőkre. Ehhez keresd fel a Pénzcentrum kalkulátorát. (x)

Az előző években márciusban már csökkent az álláskeresők száma, idén azonban a Foglalkoztatási és Szociális Hivatal (FSZH) legfrissebb adatai szerint az egy év alatti növekedés jelentősen felgyorsult. Egy hónap alatt közel 85 százalékkal nőtt a bejelentett új álláshelyek száma, 37 ezerre, mégis mintegy kilenc százalékkal elmaradt a 2008-as, hasonló adattól.

Ennek oka lehet az is, hogy a hogy az agrárium például kevéssé kezdte el felszívni az embereket. A Magosz főtitkára szerint ez azért van, mert a gazdálkodóknak elfogyott a pénzük, hiszen tavaly csak nehezen, nyomott árakon tudtak értékesíteni. Az EU-támogatások késése miatt sokan a műtrágyán, a növényvédő szereken spórolnak, így az ehhez kapcsolódó idénymunkára is csak visszafogottan van szükség.

HR BLOGGER
perfekt  |  2021.09.13 09:44
Vége a nyárnak, elkezdődött a tanév is. Túl vagyunk a nyári szabadságon és ismét elkezdődtek a dolgo...
hrdoktor  |  2021.09.13 06:28
Több százezer embert érint a pánikbetegség: mit tegyünk, ha pánikrohamunk van vagy akkor, ha a körny...
kovacstunde  |  2021.09.12 14:56
  Magyarországon többnyire még csak azzal találkozunk, hogy lakásokból irodákat alakítanak ki, de N...
hrbonbon  |  2021.09.10 12:35
  The exceptional pandemic period, which is still ongoing with all its consequences,...
vezetoi-coaching  |  2021.09.09 15:33
Jelmagy. (Termék = jobbára software, de ki tudja, lehet közös nevező tangible termékekkel is) - Link...
NAPTÁR
Tovább
2021. szeptember 16. csütörtök
Edit
37. hét
Szeptember 16.
Az ózon világnapja
Szeptember 16.
A hangzáskultúra napja
KONFERENCIA
Tovább
Sustainable World 2021
Fenntartható befektetések, piaci lehetőségek: varázsszó az ESG
EZT OLVASTAD MÁR?