17 °C Budapest

Munkahelyteremtésről most ne is álmodjunk!

Pénzcentrum
2009. április 17. 10:00

Egyelőre képtelenség a munkahelyek számának növelése, a tb-járulék csökkentése, a négy napos munkahét bevezetése, kereslet bővülése, a szakképzettek hiányára szabott ösztönző módszerek alkalmazása, de még az adócsökkentés is csak a zuhanás fékezését segítheti.

Nem fest túl rózsás jövőképet a Pénzügykutató Zrt. tudományos főmunkatársa, Petschnig Mária Zita, aki szerint már hat százalék feletti gazdasági visszaesés sem elképzelhetetlen, és jó, ha 11 százalékos munkanélküliséggel átvészeljük a legnehezebb időszakot.

Új probléma a munkaerőpiacon, hogy már nem a szakképzettség hiánya, hanem a közép-, felsőfokú papírral rendelkező, munkatapasztalatokkal bíró réteg veszíti el állását. Ők ráadásul - hisz eddig megtehették - el is adósodtak, jellemzően devizában.

A szakértő szerint az uniós források beérkezésének felgyorsítása, és a hazai nagyprojektek beindítása, folytatása lehet a megoldás, míg a tb-járulék csökkentése, a négy napos munkahét bevezetése csak tüneti kezelést jelentenek.

Másként látja a helyzetet Mátyás Tibor, a Dél-dunántúli Regionális Munkaügyi Központ elemzési osztályának vezetője, aki szerint járulékcsökkentéssel a munkahelyek megőrzését lehetne megkönnyíteni, a válság enyhülésekor pedig gyorsabban regenerálódhatnának a cégek.

LAKÁST, HÁZAT VENNÉL, DE NINCS ELÉG PÉNZED? VAN OLCSÓ MEGOLDÁS!

A Pénzcentrum lakáshitel-kalkulátora szerint ma 15 millió forintot, 20 éves futamidőre, már 7,78 százalékos THM-el, és havi 121 083 forintos törlesztővel fel lehet venni az UniCredit Banknál. De nem sokkal marad el ettől a többi hazai nagybank ajánlata sem: a Raiffeisen Banknál 8,4% a THM; az MKB Banknál 8,59%; a CIB Banknál 8,63%,  a Takarékbanknál Banknál pedig 8,77%; míg az Erste Banknál 9,41%-os THM-mel kalkulálhatunk. Érdemes még megnézni a Sopron Bank, a Takarékbank, és természetesen a többi magyar hitelintézet konstrukcióját is, és egyedi kalkulációt végezni, saját preferenciáink alapján különböző hitelösszegekre és futamidőkre. Ehhez keresd fel a Pénzcentrum kalkulátorát. (x)

Az előző években márciusban már csökkent az álláskeresők száma, idén azonban a Foglalkoztatási és Szociális Hivatal (FSZH) legfrissebb adatai szerint az egy év alatti növekedés jelentősen felgyorsult. Egy hónap alatt közel 85 százalékkal nőtt a bejelentett új álláshelyek száma, 37 ezerre, mégis mintegy kilenc százalékkal elmaradt a 2008-as, hasonló adattól.

Ennek oka lehet az is, hogy a hogy az agrárium például kevéssé kezdte el felszívni az embereket. A Magosz főtitkára szerint ez azért van, mert a gazdálkodóknak elfogyott a pénzük, hiszen tavaly csak nehezen, nyomott árakon tudtak értékesíteni. Az EU-támogatások késése miatt sokan a műtrágyán, a növényvédő szereken spórolnak, így az ehhez kapcsolódó idénymunkára is csak visszafogottan van szükség.

HR BLOGGER
perfekt  |  2022.09.28 10:30
A devizaáttérés esetei a következők lehetnek: forintról devizára való áttérés, devizáról forintr...
hrdoktor  |  2022.09.26 06:55
Ellentét, feszültség, kommunikációs zavar minden csoportban, így a munkahelyi közösségekben is előfo...
hrbonbon  |  2022.09.23 11:40
      Simonyi Judit ügyvezető igazgató A Spencer Stuart kutatásának eredményét mutatta be a Harv...
vezetoi-coaching  |  2022.09.20 13:11
Ez a post két közvetlenül egymás után született közvetlen Linkedin post összeforrasztása, a nagyon g...
legacykft  |  2022.09.16 17:25
Szervezetfejlesztőként sosem volt kérdés, hogy a jövőbiztos, fenntartható, eredményes, megtartó és b...
Ismét zsebbe kell nyúlnia a magyar szülőknek: súlyos kiadás vár rájuk a következő hónapokban

Az infláció miatt a szülőknek a zsebpénz politikájukat is át kell gondolniuk, hiszen minden drágul, így bizony a zsebpénzt is emelni kellene.

Ők azok, akik a válságból is profitálnak: keveseknek jön be, de nagyot kaszálnak majd

Pistyur Veronika szerint a válságban erős üzleti tervek is születhetnek, hiszen jobban figyelünk, és reagálunk, mint akkor, ha kényelem van.

Rengeteg magyar kedvenc terméke tűnhet el a boltok polcairól: óriási a baj, ennek nem látni a végét

Papírhiány, munkaerőhiány, az adózási rend változása mind hozzájárul ahhoz, hogy egyre nehezebb kiadni könyveket.

Lenullázhatja a magyar családokat a rezsiemelés: ide menekítsd a pénzed, amíg megteheted

Sokan a téltől félnek, mondván nehéz lesz kikalkulálni a megemelkedett rezsiárakat, de a lakásárak, albérlet árak is az egekben.

Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2022. szeptember 29. csütörtök
Mihály
39. hét
Szeptember 29.
Nemzetközi kávé nap
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
Győr - Nyugat-magyarországi Gazdasági Fórum 2022
Ingyenes régiós fórum a helyi kkv-knak szakértőkkel.
Megújuló energia workshop a Lakás kiállításon
3 napig ingyenesen a LAKÁS KIÁLLÍTÁSON szeptember 23-25 között!
EZT OLVASTAD MÁR?