9 °C Budapest

Elérkezett a cégautóadó ideje: szigorúan ellenőriz majd az APEH!

Pénzcentrum
2009. április 6. 08:30

Április húszig kell először bevallani és átutalni az cégautóadót, melyet az interneten vagy postán is el tudják intézni az autótulajdonos cégek, illetve a költségelszámoló magánszemélyek. Ellenőrzésekre azonban az autójuktól megszabaduló evások is számíthatnak majd!

A február óta hatályos új cégautóadó alól már most is léteznek kibúvók, például evások esetében az autó értékesítése. Ilyenkor csak át kell íratni a gépjárművet egy magánszemély nevére. Természetesen az eladás utáni bevétel után is meg kell fizetni a 25 százalékos evát, és a bevétel egy százalékára rúgó iparűzési adót - kivéve ha a vállalkozástól független magánszemélynek adják el.

Optimális esetben, vagyis ha már az autó nagy részét a vállalkozás leírta, az átírási költségek néhány hónap alatt megtérülnek.

A kibúvóval élők természetesen most is izgulhatnak, hiszen az APEH-nél azt mondják, azokat a cégeket fogják ellenőrizni, melyek tulajdonában személygépkocsi van, de a magánszemélyek esetében is ellenőrzik a bizonylatok valódiságát. Ha szabálytalanságot találnak, előbbieknél 500 ezer, magánszemélyeknél 200 ezer forintos bírságot is kiszabhatnak.

Több ezer magyar szülő rontja el így a gyerekét: vigyázz, nehogy elkövesd ezt a hibát

Mi, magyarok nem vagyunk a toppon, ha pénzügyi tudatosságról van szó, pedig fontos lenne, hogy jó példával járjunk gyermekeink előtt is.

Ismét zsebbe kell nyúlnia a magyar szülőknek: súlyos kiadás vár rájuk a következő hónapokban

Az infláció miatt a szülőknek a zsebpénz politikájukat is át kell gondolniuk, hiszen minden drágul, így bizony a zsebpénzt is emelni kellene.

Ők azok, akik a válságból is profitálnak: keveseknek jön be, de nagyot kaszálnak majd

Pistyur Veronika szerint a válságban erős üzleti tervek is születhetnek, hiszen jobban figyelünk, és reagálunk, mint akkor, ha kényelem van.

Rengeteg magyar kedvenc terméke tűnhet el a boltok polcairól: óriási a baj, ennek nem látni a végét

Papírhiány, munkaerőhiány, az adózási rend változása mind hozzájárul ahhoz, hogy egyre nehezebb kiadni könyveket.

Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2022. október 4. kedd
Ferenc
40. hét
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
Győr - Nyugat-magyarországi Gazdasági Fórum 2022
Ingyenes régiós fórum a helyi kkv-knak szakértőkkel.
Megújuló energia workshop a Lakás kiállításon
3 napig ingyenesen a LAKÁS KIÁLLÍTÁSON szeptember 23-25 között!
EZT OLVASTAD MÁR?