Elérkezett a cégautóadó ideje: szigorúan ellenőriz majd az APEH!

Pénzcentrum
2009. április 6. 08:30

Április húszig kell először bevallani és átutalni az cégautóadót, melyet az interneten vagy postán is el tudják intézni az autótulajdonos cégek, illetve a költségelszámoló magánszemélyek. Ellenőrzésekre azonban az autójuktól megszabaduló evások is számíthatnak majd!

A február óta hatályos új cégautóadó alól már most is léteznek kibúvók, például evások esetében az autó értékesítése. Ilyenkor csak át kell íratni a gépjárművet egy magánszemély nevére. Természetesen az eladás utáni bevétel után is meg kell fizetni a 25 százalékos evát, és a bevétel egy százalékára rúgó iparűzési adót - kivéve ha a vállalkozástól független magánszemélynek adják el.

Optimális esetben, vagyis ha már az autó nagy részét a vállalkozás leírta, az átírási költségek néhány hónap alatt megtérülnek.

A kibúvóval élők természetesen most is izgulhatnak, hiszen az APEH-nél azt mondják, azokat a cégeket fogják ellenőrizni, melyek tulajdonában személygépkocsi van, de a magánszemélyek esetében is ellenőrzik a bizonylatok valódiságát. Ha szabálytalanságot találnak, előbbieknél 500 ezer, magánszemélyeknél 200 ezer forintos bírságot is kiszabhatnak.

NAPTÁR
Tovább
2021. szeptember 20. hétfő
Friderika
38. hét
Szeptember 20.
A gyermekek világnapja
Szeptember 20.
Biztosítási világnap
KONFERENCIA
Tovább
Sustainable World 2021
Fenntartható befektetések, piaci lehetőségek: varázsszó az ESG
EZT OLVASTAD MÁR?