Még egy hét az első cégautóadóig

2009. április 14. 09:45

Bő egy hét múlva először fizetik be az adózók az új, vagyoni típusú cégautóadót: mivel a jogszabály február 1-jén lépett hatályba, 2009. április 20-ig a februári és márciusi adófizetési kötelezettségüknek tesznek eleget a vállalkozások és az adó alanyának számító magánszemélyek.

Pontosabban a személygépkocsi használata után költséget elszámoló magánszemélyek - a vállalkozások mellett ugyanis ők számítanak még az adó alanyának - "bevezetésképpen" csak egy hónap után róják le az új közterhet, a szabályozás szerint ugyanis az adófizetési kötelezettség a költségelszámolást követő hónapra vonatkozik - a februári költségek alapján tehát a márciusi adót kell bevallani és befizetni április 20-ig. A következő negyedév után, július 20-ig ugyanakkor már háromhavi adótételt kell leróni az Adó- és Pénzügyi Ellenőrzési Hivatalnak (APEH), feltéve, hogy minden hónapban felmerült a személygépkocsihoz kötődő költség, adót ugyanis csak e hónapok után kell fizetni.


A költségelszámolásnak ugyanakkor csak a magánszemély tulajdonosok esetében van jelentősége. A vállalkozások - a jogi személy vagy jogi személyiséggel nem rendelkező szervezetek - ugyanis mindenképpen kötelesek befizetni a cégautóadót. (A korábbi cégautóadót csak a vállalati járművek magáncélú használata után kellett leróni - általában ezért igyekeztek a társaságok részletes útnyilvántartás segítségével bizonyítani, hogy ilyenről nincs szó.) Az új szabályozás különösen az evás cégek számára rossz hír: az egyszerűsített vállalkozói adó ugyanis tavaly még magában foglalta a cégautóadót is, 2009. február 1-jétől azonban már nem. Ezek a társaságok - evások lévén - ugyanakkor költséget sem számolhatnak el. Igaz, éppen ez utóbbi kitétel mentesíti az ilyen egyéni vállalkozókat az adófizetők köréből, számukra tehát a változás nem előnytelen.

Nem véletlen, hogy az utóbbi időben sok evás cég "szabadul meg" a személygépkocsijától - akár csak úgy, hogy a járművet a magánszemély tulajdonos nevére íratta át. Ilyenkor azonban fontos odafigyelni arra, hogy a gépkocsi eladásával a vállalkozásnak bevétele keletkezik, amelyet 25 százalékos eva és egyszázalékos helyi iparűzési adó terhel. Igaz, sok járműnél az ár - és így az adó alapját képező bevétel - elenyésző, ám maga az átíratás is mintegy 50-100 ezer forintos költséget jelent. Ha pedig az autó értéke törvényesen még nem ért el alacsony szintet, nem érdemes "trükközni": a revizorok ugyanis - az adóhatóság közlése szerint - egy-egy evás cég ellenőrzésekor azt is górcső alá veszik, a vállalkozásnak volt-e bevétele autó értékesítéséből, és ha igen, akkor az eladás elfogadható, piaci áron történt-e.

HR BLOGGER
perfekt  |  2022.12.02 09:30
A 2022. november 22-i parlamenti ülésen megszavazták a 2023-tól hatályos adótörvény változásokat. A...
laskainelli  |  2022.11.29 12:44
A külvilág minden napra tartogat valami megküzdenivalót, ami talán kissé jobban feszíti a határainka...
ajovomunkahelye  |  2022.11.28 17:00
A világban zajló események, mint a világjárvány, a háború és a gazdasági bizonytalanság a különböző...
hrdoktor  |  2022.11.28 06:42
Kimerült, kedvetlen, feszült, olykor felkelni sincs kedve? Csökkenő lelkesedéssel, egyre gépiesebben...
coachco  |  2022.11.26 10:31
Az alábbi írás főszereplői a fák, köztük egy bizonyos tölgy, a természet és az ember. [...] Bővebbe...
Húsbavágó igazságról rántja le a leplet a magyar rendező: ilyen film is ritkán készül itthon

A független filmeknek mindig lesz létjogosultságuk, ahogy közönségük is - vallja Pető Szabolcs, filmrendező.

Ez lenne a magyarok új őrülete: hasznos hobbi törhet be a piacra

Most néhány kattintással bárki madárodú örökbefogadóvá válhat - ezzel bepillantást nyerve tollas barátaink magánéletébe.

Új őrület hódít a magyarok körében: teljesen rákattantak ezekre az italokra

A hazai kézműves sörök világa hatalmas fejlődésen ment keresztül az elmúlt évtizedben - a sörkedvelők legnagyobb örömére.

Magyarok milliói vágják maguk alatt a fát: csúnyán ráfizethet, aki így fűt 2022 telén

A téli időszakban, fűtésszezonkor az ország légszennyezettségének mintegy 83-85 százalékáért felelős a lakossági fűtés.

Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2022. december 4. vasárnap
Borbála, Barbara
48. hét
December 4.
A cookie napja
December 4.
Advent (2.)
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
Mibe fektessünk 2023-ban?
Háború, energiaválság, infláció - Védelem a befektetéseinknek
Agrárszektor Konferencia 2022
Az év agráreseménye, 2 nap szakma Siófokon!
EZT OLVASTAD MÁR?
Pénzcentrum  |  2022. december 3. 19:16