22 °C Budapest

Legalább 20 hetes fizetett szülési szabadságot akar az EP

2009. április 20. 17:00

Az EP nőjogi bizottsága minimum 20 hetes szülési szabadságot javasol a Bizottság által előterjesztett 18 hét helyett, és azt is kikötné, hogy az első hat hétre a nők fizetésük 100 százalékát kapják, míg a fennmaradó 14 hétre legalább 85 százalékot -írja a bruxinfo.hu.

A nőket a szülés kapcsán a Bizottság javaslatánál is jobban támogatná az Európai Parlament nőjogi bizottsága, amely csütörtökön szavazott a jelentésről. Várhatóan még májusban sor kerül a jelentés plenáris szavazására.

A portugál Edite Esterela által jegyzett jelentést 18 igen, 6 nem és 5 tartózkodás mellett fogadták el a nőjogi bizottságban. Esterela jelentése értelmében az EP a fizetett szülési szabadságot legalább 20 hétben szabná meg, melyből az első hat hétre 100 százalékos "fizetés" (terhességi gyermekágyi segély) járna, a fennmaradó időszakra pedig a szülő nők bére 85 százalékának kifizetésére köteleznék a tagállamokat (tgyás). Jelenleg az Unióban a szülési szabadságok hossza 14 és 28 hét között mozog, de egyes országokban 52 hétre is kiterjedhet, melynek azonban csak egy része fizetett szabadság. Magyarországon a szülő nőket 24 hét szülési szabadság illeti meg, ebből 4 hetet ajánlott a szülés előtt kivenni. Hazánkban jelenleg 24 hétig 70 százalékos terhességi gyermekágyi segély jár a kismamáknak.

A képviselőnő szerint a cél az, hogy az államok pozitív hatást gyakoroljanak az anyák egészségére, lehetővé téve számukra a szülés utáni regenerálódást és a csecsemővel a szoros kapcsolat kialakulását.

A Bizottság 2008 októberében tett javaslatot a szülési szabadság minimális hosszának közösségi szintű meghatározására, melyben a szülés után legalább hat hét kötelező kivételét ajánlja a megfelelő anyatejes szoptatás elősegítésére és a ezáltal jobb mama-baba kötődés megalapozására.

LAKÁST, HÁZAT VENNÉL, DE NINCS ELÉG PÉNZED? VAN OLCSÓ MEGOLDÁS!

A Pénzcentrum lakáshitel-kalkulátora szerint ma 10 millió forintot, 15 éves futamidőre, már 7,21 százalékos THM-el,  havi 89 803 forintos törlesztővel fel lehet venni a CIB Banknál. De nem sokkal marad el ettől a többi hazai nagybank ajánlata sem: az Erste Banknál 8,04% a THM, a Raiffeisen Banknál 8,09%; az UniCredit Banknál 8,12%,  a K&H Banknál 8,31%, akárcsak az OTP Banknál. Érdemes még megnézni magyar hitelintézetetek további konstrukcióit is, és egyedi kalkulációt végezni, saját preferenciáink alapján különböző hitelösszegekre és futamidőkre. Ehhez keresd fel a Pénzcentrum kalkulátorát. (x)

A nők hátrányos megkülönböztetését elkerülendő a jelentés azt kéri, hogy a szülést követő hat hétre a cégeket kötelezzék a gyermeket vállaló anyák teljes munkabérének a kifizetésére (ez a terhességi gyerekágyi segély, vagy tgyás). A hatodiktól a huszadik hétig terjedő időszakra pedig szintén a 100 százalék kifizetését javasolják, de minimum 85 százalékot. A húsz hetes szülési szabadság alatt a teljes fizetés kiutalását javasolják a képviselők a koraszülöttek, a halva szülött magzatot kihordó, a császármetszéssel szülő, az ikreket világra hozó és a sérült gyermekeknek életet adó anyák esetében.

HR BLOGGER
perfekt  |  2024.05.15 14:09
Amikor az üzleti élet komplex világában a könyvelési ismeretek elsajátítása a cél, akkor a választot...
laskainelli  |  2024.05.13 10:28
Előfordul, hogy valaki nem látja tisztán, hogy benne maradjon-e a kapcsolatában, vagy inkább kilépje...
hrdoktor  |  2024.05.13 06:37
Valljuk be, szinte mindannyiunkkal előfordul, hogy irodai munkavégzés közben vagy céges értekezletek...
coachco  |  2024.05.07 19:25
Szeretem a falvakat! Persze nem mindegyik idilli, vannak szomorú falvak is. [...] Bővebben!
vezetoi-coaching  |  2024.02.12 22:30
Gondoltam, ezt elmesélem már. Gyakorlatilag kétszer megnéztem…:-))) Életemben először... Ki tudja, a...
Ez a superfood lehet a foci Eb nagy slágere (x)

Méltó ellenfele lehet a mogyoró-nachos-ropi sörkorcsolya triónak a kézműves sörfőzdék gyártási melléktermékéből készülő újfajta ropogtatnivaló.

Farmról az asztalra: így segítheti ez az üzleti modell a kisgazdaságokat

A CSA, azaz a közösség által támogatott mezőgazdasági modell hazánkban egyelőre alig ismert, pedig Nyugat-Európában és az amerikai földrészen egyre elterjedtebb.

Páratlan fotó dokumentációval illusztrált napló került elő a Don-kanyarból (x)

Hadtörténeti kuriózum lehet az a 120 darab színes, jó minőségben retusált és digitalizált, publikálás előtt álló felvétel, amely 45 év lappangás után került elő.

Itt a díjnyertes fiatal vállalkozó újabb nagy dobása (X)

Az egyik legígéretesebb hazai technológiai startup által most piacra dobott okos gyűrű lehetővé teszi, hogy egyetlen érintéssel bármilyen infót megosszunk magunkról új ismerősünkkel.

Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2024. május 19. vasárnap
Ivó, Milán
20. hét
Május 19.
Forrásvizek napja
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
GEN Z Fest 2024
Gyere el akár INGYEN a Z generáció tavaszi eseményére!
Retail Day 2024
Merre tovább, magyar kiskereskedelem?
EZT OLVASTAD MÁR?
Felújítási támogatás - hírek, tudnivalók
A legfontosabb hírek, elemzések, és a részletszabályok a 2024-től elérhető lakásfelújítási támogatásról.
Most nem