4 °C Budapest

Legalább 20 hetes fizetett szülési szabadságot akar az EP

2009. április 20. 17:00

Az EP nőjogi bizottsága minimum 20 hetes szülési szabadságot javasol a Bizottság által előterjesztett 18 hét helyett, és azt is kikötné, hogy az első hat hétre a nők fizetésük 100 százalékát kapják, míg a fennmaradó 14 hétre legalább 85 százalékot -írja a bruxinfo.hu.

A nőket a szülés kapcsán a Bizottság javaslatánál is jobban támogatná az Európai Parlament nőjogi bizottsága, amely csütörtökön szavazott a jelentésről. Várhatóan még májusban sor kerül a jelentés plenáris szavazására.

A portugál Edite Esterela által jegyzett jelentést 18 igen, 6 nem és 5 tartózkodás mellett fogadták el a nőjogi bizottságban. Esterela jelentése értelmében az EP a fizetett szülési szabadságot legalább 20 hétben szabná meg, melyből az első hat hétre 100 százalékos "fizetés" (terhességi gyermekágyi segély) járna, a fennmaradó időszakra pedig a szülő nők bére 85 százalékának kifizetésére köteleznék a tagállamokat (tgyás). Jelenleg az Unióban a szülési szabadságok hossza 14 és 28 hét között mozog, de egyes országokban 52 hétre is kiterjedhet, melynek azonban csak egy része fizetett szabadság. Magyarországon a szülő nőket 24 hét szülési szabadság illeti meg, ebből 4 hetet ajánlott a szülés előtt kivenni. Hazánkban jelenleg 24 hétig 70 százalékos terhességi gyermekágyi segély jár a kismamáknak.

A képviselőnő szerint a cél az, hogy az államok pozitív hatást gyakoroljanak az anyák egészségére, lehetővé téve számukra a szülés utáni regenerálódást és a csecsemővel a szoros kapcsolat kialakulását.

A Bizottság 2008 októberében tett javaslatot a szülési szabadság minimális hosszának közösségi szintű meghatározására, melyben a szülés után legalább hat hét kötelező kivételét ajánlja a megfelelő anyatejes szoptatás elősegítésére és a ezáltal jobb mama-baba kötődés megalapozására.

A nők hátrányos megkülönböztetését elkerülendő a jelentés azt kéri, hogy a szülést követő hat hétre a cégeket kötelezzék a gyermeket vállaló anyák teljes munkabérének a kifizetésére (ez a terhességi gyerekágyi segély, vagy tgyás). A hatodiktól a huszadik hétig terjedő időszakra pedig szintén a 100 százalék kifizetését javasolják, de minimum 85 százalékot. A húsz hetes szülési szabadság alatt a teljes fizetés kiutalását javasolják a képviselők a koraszülöttek, a halva szülött magzatot kihordó, a császármetszéssel szülő, az ikreket világra hozó és a sérült gyermekeknek életet adó anyák esetében.

HR BLOGGER
hrdoktor  |  2022.12.05 06:29
Az aktív életmóddal az egészségünket és a koncentrációs képességeinket is javíthatjuk. [...] Bővebb...
perfekt  |  2022.12.02 09:30
A 2022. november 22-i parlamenti ülésen megszavazták a 2023-tól hatályos adótörvény változásokat. A...
laskainelli  |  2022.11.29 12:44
A külvilág minden napra tartogat valami megküzdenivalót, ami talán kissé jobban feszíti a határainka...
ajovomunkahelye  |  2022.11.28 17:00
A világban zajló események, mint a világjárvány, a háború és a gazdasági bizonytalanság a különböző...
coachco  |  2022.11.26 10:31
Az alábbi írás főszereplői a fák, köztük egy bizonyos tölgy, a természet és az ember. [...] Bővebbe...
Új zseniképző indul Magyarországon: álomszakma, luxusfizetés vár arra, aki elvégzi?

Nagyon szép gondolat, hogy teremtsük meg a biztonságot a jövő generációinak, ez egy olyan program, ami ehhez ténylegesen hozzá is tesz valamit.

Húsbavágó igazságról rántja le a leplet a magyar rendező: ilyen film is ritkán készül itthon

A független filmeknek mindig lesz létjogosultságuk, ahogy közönségük is - vallja Pető Szabolcs, filmrendező.

Ez lenne a magyarok új őrülete: hasznos hobbi törhet be a piacra

Most néhány kattintással bárki madárodú örökbefogadóvá válhat - ezzel bepillantást nyerve tollas barátaink magánéletébe.

Új őrület hódít a magyarok körében: teljesen rákattantak ezekre az italokra

A hazai kézműves sörök világa hatalmas fejlődésen ment keresztül az elmúlt évtizedben - a sörkedvelők legnagyobb örömére.

Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2022. december 6. kedd
Miklós
49. hét
December 6.
Mikulás
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
Mibe fektessünk 2023-ban?
Háború, energiaválság, infláció - Védelem a befektetéseinknek
Agrárszektor Konferencia 2022
Az év agráreseménye, 2 nap szakma Siófokon!
EZT OLVASTAD MÁR?