14 °C Budapest

A minisztérium beismerése: kevés a bölcsőde

2009. március 19. 14:00

Az elmúlt napokban több hír is megjelent arról, hogy kevés a bölcsődei férőhely Magyarországon. Most a Szociális és Munkaügyi Minisztérium is beismerte: a gyerekek alig 10 százaléka részesül ilyen ellátásban.  

 

Ma Magyarországon több mint 25 ezer bölcsődei férőhely van, ahol több mint 32 ezer gyermeket látnak el 561 intézményben. Ezt a számot növelik a családi napközik (205 intézmény, közel 1300 férőhely) és az integrált óvodák férőhelyei (119 intézmény). A körülbelül 300 ezer bölcsődés korú (6 hónapostól 3 és fél éves korig) gyermek több mint 10%-a részesül bölcsődei ellátásban. Ennek az aránynak a növelését indokoltnak tartjuk, melyhez a jelenlegi férőhelyek számát mintegy 8-10 ezerrel kellene növelni.

A 3 152 település 7 százalékában, vagyis 230 településen működik bölcsőde, melyek 10%-a községben, a többi városban található. Az intézmények 94%-a önkormányzati fenntartású.

A napközbeni gyermekellátás fejlesztésére, férőhelybővítésre (bölcsőde, óvodában működő bölcsődei csoport, családi napközi) uniós forrás áll rendelkezésre a Regionális Operatív Programok keretén belül. Jelenleg a pályázatok elbírálása folyik, a tervek szerint 4,5 milliárd forint felhasználásával várhatóan 1500 új férőhely létesíthető, a felújítások mellett.

Valamennyi települési önkormányzat kötelező feladata a gyermekek napközbeni ellátásának biztosítása, de a bölcsődék létrehozása és fenntartása csak a 10 ezer főnél nagyobb lélekszámú településeken kötelező. Ahol az önkormányzat nem képes a bölcsőde létrehozására, fenntartására, és a gyermekek létszáma is alacsony, ott a rugalmasabban alkalmazható családi napközik és az óvodákhoz integrált bölcsődék (bölcsőde és óvoda együttes működése) jelentik a megoldást. A családi napközi működtetésével az érintett településeken az önkormányzatoknak, civil szervezeteknek és vállalkozásoknak nyílik lehetősége a bölcsődei ellátás kiváltására.
A szakmai egyeztetések befejezése után az Új Tudás Program keretében jelentős számban jöhetnek létre az óvodákhoz integrált bölcsődék.

A napközbeni gyermekellátás tekintetében egy új ellátási formát deklarált a közoktatási törvény 2008. júniusi módosítása:
"33.§ (14) Egységes, az óvodai és a bölcsődei nevelés feladatait ellátó intézmény hozható létre a legalább második életévüket betöltött, továbbá az óvodai nevelésben ellátható gyermekek közös neveléséhez (a továbbiakban: egységes óvoda-bölcsőde).


Egységes óvoda-bölcsőde akkor hozható létre, ha a települési önkormányzat nem köteles bölcsődét működtetni, és a gyermekek száma nem teszi lehetővé az óvodai csoport, illetve a bölcsődei csoport külön-külön történő létrehozását, feltéve továbbá, hogy minden, a településen lakóhellyel, ennek hiányában tartózkodási hellyel rendelkező gyermek óvodai felvételi kérelme teljesíthető".

TÍZEZREKET SPÓROLHATSZ BANKVÁLTÁSSAL!

A bankszámla mindennapi életünk része. A munkabér, nyugdíj, ösztöndíj jellemzően bankszámlára érkezik. Segítségével kényelmesen intézhetjük a pénzügyeinket, akár otthonról is. Ahhoz azonban, hogy bankszámlád valóban azt nyújtsa, amire szükséged van, körültekintően kell választanod. Mielőtt kiválasztanád bankszámládat, nézz szét a Pénzcentrum megújult bankszámla kereső kalkulátorában! Állítsd be a személyes preferenciáidat, és versenyeztesd a pénzügyi szolgáltatókat, hiszen a megalapozott döntés a Te érdeked! Egy testre szabott bankszámlával a költségeken is rengeteget spórolhatsz! (x)


A 4/2009. (II. 18.) OKM rendelet a nevelési-oktatási intézmények működéséről szóló 11/1994. (VI. 8.) MKM rendelet módosítása tartalmazza a működéssel kapcsolatos feltételeket.

A Szociális és Munkaügyi Minisztérium célja a folyamatos férőhelybővítés. Ezt mutatja az a tény, hogy a bölcsődék számában bekövetkezett évtizedes csökkenés után, 2003 óta emelkedik az intézmények száma (2003-ban 515, 2007-ben 561). Mindemellett a bölcsődék után az önkormányzatoknak fizetett állami támogatás összege is emelkedett a 2003-as évhez képest (ennek összege 2003-ban 361 ezer Ft/fő, 2008-ban 547 ezer Ft/fő, 2009-ben 540 ezer Ft/fő, ami további forrásokkal is kiegészülhet ha az adott intézményt kistérségi társulásban működtetik).

Továbbá 2004-től az EU-s pályázatok (HEFOP 4.2.) is lehetőséget teremtettek a bölcsődei, és a hozzá tartozó rugalmas szolgáltatások infrastrukturális fejlesztésére. 33 nyertes pályázó összesen több mint 4,1 milliárd forint támogatásban részesült és közel 1 000 új férőhely létesült.

A Szociális és Munkaügyi Minisztérium szakmai álláspontja szerint középtávon indokolt és lehetséges a bölcsődék és óvodákhoz integrált bölcsődék férőhelyszámának minimum 50%-os emelése.

HR BLOGGER
hrbonbon  |  2022.09.23 11:40
      Simonyi Judit ügyvezető igazgató A Spencer Stuart kutatásának eredményét mutatta be a Harv...
perfekt  |  2022.09.21 07:20
A bíróság az adós fizetésképtelenségét akkor állapítja meg, ha az adós határidőn belül a bíróságn...
vezetoi-coaching  |  2022.09.20 13:11
Ez a post két közvetlenül egymás után született közvetlen Linkedin post összeforrasztása, a nagyon g...
hrdoktor  |  2022.09.19 04:45
Bármilyen meglepő, de élete során az emberek 70-80 százaléka átesik ezen aranyérbetegségen legalább...
legacykft  |  2022.09.16 17:25
Szervezetfejlesztőként sosem volt kérdés, hogy a jövőbiztos, fenntartható, eredményes, megtartó és b...
Ők azok, akik a válságból is profitálnak: keveseknek jön be, de nagyot kaszálnak majd

Pistyur Veronika szerint a válságban erős üzleti tervek is születhetnek, hiszen jobban figyelünk, és reagálunk, mint akkor, ha kényelem van.

Rengeteg magyar kedvenc terméke tűnhet el a boltok polcairól: óriási a baj, ennek nem látni a végét

Papírhiány, munkaerőhiány, az adózási rend változása mind hozzájárul ahhoz, hogy egyre nehezebb kiadni könyveket.

Lenullázhatja a magyar családokat a rezsiemelés: ide menekítsd a pénzed, amíg megteheted

Sokan a téltől félnek, mondván nehéz lesz kikalkulálni a megemelkedett rezsiárakat, de a lakásárak, albérlet árak is az egekben.

Megvan a válasz a brutális piadrágulásra? Ez az ital lehet a magyarok új kedvence

Az üzletek beszámolói alapján a kereslet elmarad még a járvány előtti időszaktól, azonban a melegnek hála lényegesen több alkoholos ital fogyott, mint az előző évben.

NAPTÁR
Tovább
2022. szeptember 25. vasárnap
Eufrozina, Kende
38. hét
Szeptember 25.
A siketek világnapja
Szeptember 25.
Tengerészeti világnap
Szeptember 25.
A fehér kendő napja
Szeptember 25.
A szív világnapja
Szeptember 25.
A Szentírás vasárnapja
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
Győr - Nyugat-magyarországi Gazdasági Fórum 2022
Ingyenes régiós fórum a helyi kkv-knak szakértőkkel.
Megújuló energia workshop a Lakás kiállításon
3 napig ingyenesen a LAKÁS KIÁLLÍTÁSON szeptember 23-25 között!
EZT OLVASTAD MÁR?
Pénzcentrum  |  2022. szeptember 24. 19:17