1 °C Budapest

Ratkó-dédunokákat szülhet a Gyurcsány-gyed!

Pénzcentrum
2009. február 25. 05:40

Az 1950-es évek első felének egészségügyi minisztere, Ratkó Anna után Ratkó-gyerekeknek nevezték az abortusztilalom és a gyermektelenségi adó 1956-os eltörléséig született generációt. Talán az ötvenes évek népességpolitikájának köszönhetően a 70-es évek második felében született Ratkó-unokák munkaerőpiacra lépésének tudható be, hogy még nem csuklott össze a magyar nyugdíjrendszer. A gyermekvállalás helyett többségében a karriert választó korosztály számára a Gyurcsány-kormány gyed-re vonatkozó szigorításának 2010. május elsején történő bevezetéséig rendelkezésre álló időszak elegendőnek bizonyulhat a Ratkó-dédunokák megérkezésére.

A legfontosabb hírek, a napi hírzaj nélkül.
Elindult a Pénzcentrum heti hírlevele, a Turmix.

A gyermekgondozási díj (gyed) hazánk egészségbiztosítási ellátásainak keretében, kizárólag a biztosítottaknak járó, havi rendszerességgel fizetett, jövedelemarányos pénzbeli ellátás, mely a szülő jövedelem kiesését hivatott pótolni. Az ellátásra jogosult az a szülő, aki a szülést megelőzően legalább 180 napon át biztosított volt, így az apák is igénybe vehetik az ellátást.

A gyed iránti igényt alkalmazottaknak a foglalkoztatónál, az egyéni vállalkozóknak pedig a területileg illetékes megyei egészségbiztosítási pénztárnál kell bejelenteni. A szükséges nyomtatványokhoz csatolni kell a gyermek születési anyakönyvi kivonatát és a magánnyugdíj-pénztári belépési nyilatkozatot, különleges esetekben (örökbefogadás, gyám, stb.) egyéb dokumentumokat.

A 180 napos munkaviszonnyal rendelkező szülőknek a figyelembe vehető jövedelem átlagának 70 %-ában határozzák meg a gyed bruttó összegét. A gyed összegéből az adókedvezmények figyelembevételével a szja-t, a biztosítottat terhelő nyugdíjjárulékot és a magánnyugdíj-pénztári tagdíjat a folyósító levonja.

Az érvényben lévő szabályok szerint a gyed maximális összege maximum a mindenkori minimálbér kétszeresének 70 %-a lehet, ezért a számítások során a minimálbért, a bruttó 100 ezer forintot és a minimálbér kétszeresét vettük figyelembe. Számításunk szerint a maximális gyedet kihasználó biztosított kismama 299 130 forintos munkaadói és 254 670 forintos munkavállalói teher mellett összesen bruttó 2 402 400 forint gyedre lehet jogosult a szülést követő két évben. A kismamákat többségét felháborítja a kormány azon problémája, mely szerint a jelenlegi feltételekkel közel sem érkezik annyi járulék a rendszerbe, mint amennyit később a kifizetésekre fordítanak.

2010. május elsején letelik a minisztérium által az Alkotmánybíróság javaslatára elfogadott 300 napos felkészülési idő és hatályba lépnek az új szabályok. Ettől kezdve a gyed-igényléshez legalább egyéves munkaviszony szükséges. A gyed továbbra is a gyermek kétéves koráig járhat, de maximum az előzetes biztosítási jogviszonnyal megegyező ideig (aki másfél évet dolgozott, annak másfél évig).

JÓL JÖNNE 2 MILLIÓ FORINT?

Amennyiben 2 millió forintot igényelnél, 60 hónapos futamidőre, akkor a törlesztőrészletek szerinti rangsor alapján az egyik legjobb konstrukciót, havi 39 646 forintos törlesztővel az UniCredit Bank nyújtja (THM 7,28%), de nem sokkal marad el ettől a Sberbank 40 150 forintos törlesztőt (THM 7,66%) ígérő ajánlata sem. További bankok ajánlataiért, illetve a konstrukciók pontos részleteiért (THM, törlesztőrészlet, visszafizetendő összeg, stb.) keresd fel a Pénzcentrum megújult személyi kölcsön kalkulátorát. (x)

Az új rendelkezés szerint készített kalkuláció alapján a munkaadót és a munkavállalót terhelő költségek és levonások összege megközelíti az egy éven át gyedre kifizetett összeget.

Két éves munkaviszony esetén az előző kalkulációhoz képest duplázódnak a számok. Az igénylők két év munkaviszony és két év járulékfizetés után lesznek ugyanannyi gyedre jogosultak, mint a módosítás előtti társaik fél éves biztosított jogviszonnyal. A két év leteltét követően a jelenlegi és az új rendszer szerint is a mindenkori nyugdíjminimummal megegyező összegű gyes igénybevételére jogosultak a kismamák.

A számításokhoz az adozona.hu bérkalkulátorát használtuk.

A legfontosabb hírek, a napi hírzaj nélkül.
Elindult a Pénzcentrum heti hírlevele, a Turmix.
HR BLOGGER
perfekt  |  2021.10.27 10:25
A hatályos Szja törvény szerint az az egyéni vállalkozó, aki a vállalkozói szja szerint adózza a jöv...
laskainelli  |  2021.10.26 14:32
Veled is előfordult már, hogy a társad nem tartotta be az ígéretét, vagy nem osztott meg veled egy f...
hrdoktor  |  2021.10.25 06:39
Még mindig túl sok férfi ódzkodik a kivizsgálásoktól, főleg akkor, ha a húgyutak vagy a nemi szervek...
vezetoi-coaching  |  2021.10.24 23:50
A siker def. meglehetősen rugalmas, ha nem alaktalan (kritérium, mint égen a csillag…), ráadásul idő...
legacykft  |  2021.10.22 20:03
A robotika, a mesterséges intelligencia korában még mindig az emberi erőforrást mondhatjuk a legérté...
NAPTÁR
Tovább
2021. október 28. csütörtök
Simon, Szimonetta
43. hét
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
Sustainable World 2021
Fenntartható befektetések, piaci lehetőségek: varázsszó az ESG
EZT OLVASTAD MÁR?
Pénzcentrum  |  2021. október 27. 20:59