-3 °C Budapest

Ratkó-dédunokákat szülhet a Gyurcsány-gyed!

Pénzcentrum
2009. február 25. 05:40

Az 1950-es évek első felének egészségügyi minisztere, Ratkó Anna után Ratkó-gyerekeknek nevezték az abortusztilalom és a gyermektelenségi adó 1956-os eltörléséig született generációt. Talán az ötvenes évek népességpolitikájának köszönhetően a 70-es évek második felében született Ratkó-unokák munkaerőpiacra lépésének tudható be, hogy még nem csuklott össze a magyar nyugdíjrendszer. A gyermekvállalás helyett többségében a karriert választó korosztály számára a Gyurcsány-kormány gyed-re vonatkozó szigorításának 2010. május elsején történő bevezetéséig rendelkezésre álló időszak elegendőnek bizonyulhat a Ratkó-dédunokák megérkezésére.

A gyermekgondozási díj (gyed) hazánk egészségbiztosítási ellátásainak keretében, kizárólag a biztosítottaknak járó, havi rendszerességgel fizetett, jövedelemarányos pénzbeli ellátás, mely a szülő jövedelem kiesését hivatott pótolni. Az ellátásra jogosult az a szülő, aki a szülést megelőzően legalább 180 napon át biztosított volt, így az apák is igénybe vehetik az ellátást.

A gyed iránti igényt alkalmazottaknak a foglalkoztatónál, az egyéni vállalkozóknak pedig a területileg illetékes megyei egészségbiztosítási pénztárnál kell bejelenteni. A szükséges nyomtatványokhoz csatolni kell a gyermek születési anyakönyvi kivonatát és a magánnyugdíj-pénztári belépési nyilatkozatot, különleges esetekben (örökbefogadás, gyám, stb.) egyéb dokumentumokat.

A 180 napos munkaviszonnyal rendelkező szülőknek a figyelembe vehető jövedelem átlagának 70 %-ában határozzák meg a gyed bruttó összegét. A gyed összegéből az adókedvezmények figyelembevételével a szja-t, a biztosítottat terhelő nyugdíjjárulékot és a magánnyugdíj-pénztári tagdíjat a folyósító levonja.

Az érvényben lévő szabályok szerint a gyed maximális összege maximum a mindenkori minimálbér kétszeresének 70 %-a lehet, ezért a számítások során a minimálbért, a bruttó 100 ezer forintot és a minimálbér kétszeresét vettük figyelembe. Számításunk szerint a maximális gyedet kihasználó biztosított kismama 299 130 forintos munkaadói és 254 670 forintos munkavállalói teher mellett összesen bruttó 2 402 400 forint gyedre lehet jogosult a szülést követő két évben. A kismamákat többségét felháborítja a kormány azon problémája, mely szerint a jelenlegi feltételekkel közel sem érkezik annyi járulék a rendszerbe, mint amennyit később a kifizetésekre fordítanak.

2010. május elsején letelik a minisztérium által az Alkotmánybíróság javaslatára elfogadott 300 napos felkészülési idő és hatályba lépnek az új szabályok. Ettől kezdve a gyed-igényléshez legalább egyéves munkaviszony szükséges. A gyed továbbra is a gyermek kétéves koráig járhat, de maximum az előzetes biztosítási jogviszonnyal megegyező ideig (aki másfél évet dolgozott, annak másfél évig).

LAKÁST, HÁZAT VENNÉL, DE NINCS ELÉG PÉNZED? VAN OLCSÓ MEGOLDÁS!

A Pénzcentrum lakáshitel-kalkulátora szerint ma 15 millió forintot, 20 éves futamidőre, már 8,54 százalékos THM-el, és havi 129 100 forintos törlesztővel fel lehet venni az UniCredit Banknál. De nem sokkal marad el ettől a többi hazai nagybank ajánlata sem: a CIB Banknál 9,12% a THM; a Raiffeisen Banknál 9,37%; az MKB Banknál 9,39%,  a Takarékbanknál pedig 9,53%; míg az UniCredit Banknál 9,7%-os THM-mel kalkulálhatunk. Érdemes még megnézni az OTP Bank, a Takarékbank, és természetesen a többi magyar hitelintézet konstrukcióját is, és egyedi kalkulációt végezni, saját preferenciáink alapján különböző hitelösszegekre és futamidőkre. Ehhez keresd fel a Pénzcentrum kalkulátorát. (x)

Az új rendelkezés szerint készített kalkuláció alapján a munkaadót és a munkavállalót terhelő költségek és levonások összege megközelíti az egy éven át gyedre kifizetett összeget.

Két éves munkaviszony esetén az előző kalkulációhoz képest duplázódnak a számok. Az igénylők két év munkaviszony és két év járulékfizetés után lesznek ugyanannyi gyedre jogosultak, mint a módosítás előtti társaik fél éves biztosított jogviszonnyal. A két év leteltét követően a jelenlegi és az új rendszer szerint is a mindenkori nyugdíjminimummal megegyező összegű gyes igénybevételére jogosultak a kismamák.

A számításokhoz az adozona.hu bérkalkulátorát használtuk.

HR BLOGGER
laskainelli  |  2023.01.24 15:59
  Előfordul, hogy egy bizonyos életszakaszunkban nem érezzük jól magunkat a bőrünkben, nem vagyunk...
coachco  |  2023.01.23 17:52
Most, hogy így közeledek a hatvanhoz, határozottan állítom, minden kornak megvan a maga öröme, érdek...
hrbonbon  |  2023.01.23 14:33
    Simonyi Judit ügyvezető igazgató Az elmúlt évek tapasztalatait cáfolva a 2023-as év váratlan...
hrdoktor  |  2023.01.23 04:31
Manapság az emberek többsége ülő életmódot folytat, vagyis a napja nagy részét ülve tölti, ami az eg...
vezetoi-coaching  |  2023.01.20 22:51
Két videóját hoztam ide Simon Sinek-nek, amelyek szervesen összetartoznak. Millenials – „That is...
Óriási dobásra készül 2023-ban a magyar Kickstarter: ez lehet a válság ellenszere?

Hivatalosan is elindította befektetési kampányát a Brancs közösségi piactér, amely rekordérdeklődéssel zárta az előregisztrációs kampányát.

Újabb két közösségi kampány lett sikeres: mutatjuk, hogy melyik (x)

Év végén két újabb izgalmas kampány ért el kiemelkedő sikereket a Brancs piacterén.

Jövőre ezeket az ötleteket lesz érdemes figyelni!

Most viszont bemutatunk 3 olyan projektet, amikről valószínűleg sokat fogunk még hallani 2023-ban!

Zubreczki Dávid: teljesen abszurd, hogy erről végleg lemondtak a budapestiek

A könyv szerzőjét, Zubreczki Dávidot kérdeztük a balatoni fejlesztésekről, a városnézésről, építészetről és hogy mitől lenne élhetőbb Budapest. Interjú.

Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2023. január 29. vasárnap
Adél
4. hét
Január 29.
Balassagyarmat napja
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
Digital Transformation 2023
Innovatív technologiák a hatékonyságnövelésért!
Sustainable Tech 2023
Innováció ma, zöld gazdaság holnap!
Biztosítás 2023
A tavasz meghatározó pénzügyi konferenciája március 8-án!
EZT OLVASTAD MÁR?