21 °C Budapest

Hét tipp, hogy ne menjen tönkre a karriered!

2009. április 3. 05:55

Hazudozni az önéletrajzodban, lopkodni az irodai felszerelést, vagy folyton lógni a munkahelyedről biztos, hogy nem tesz jót a karrierednek. De vannak ennél kevésbé nyilvánvaló hibák is, melyek egész életedben hátráltathatnak, ha nem teszel ellenük valamit.

Végezzen bárki bármilyen jó nevű egyetemen, az életbe, a munkás hétköznapokba nagy valószínűséggel teljesen tapasztalatlanul fut majd bele. A zöldfülű státusz azonban nem feltétlenül jelent hátrányt, hiszen ilyenkor remek lehetőség adódik egy új életmód elsajátítására. Ne kövesd el a

Ne halogass semmit! A vizsga közeledtével exponenciálisan nő a tanulási kedv - tartja az egyetemi mondás. Csakhogy az alapos tudás elsajátításához, akár csak az alapos munkához igenis idő kell. Ha egy prezentációt egy óra alatt csapsz össze, biztosan ki fog lógni a lóláb, előjön egy buta hiba, mert nem volt időd leellenőrizni a munkád. Ha pedig valami váratlan történik - elromlik a számítógép vagy egy partner épp nincs a helyén, hogy válaszoljon egy létfontosságú kérdésre -, nos... A munkahelyen nem működnek a "kutya megrágta a füzetemet" típusú kifogások. A halogatás rögzült szokás, de lehet változtatni rajta, sőt hosszú távon muszáj is, ha nem szeretnél állandóan magyarázkodni a bizonyítvány miatt.

Légy reális az elvárásaiddal!
Szerez meg mindent és azonnal - semmi sem jellemzi jobban a mai generációt. A türelem teljes hiánya ugyanakkor egy munkahelyen nem veszi ki jól magát. Mindenki begyöpösödött, és nem ismerik el a tehetséged? Fél éve a cégnél vagy és még nem vagy igazgató? Ha jogosnak tűnnek az ilyen kérdések, gondolkodj el alaposan, a cégvezetőknek mennyi idejébe telt, míg elegendő tapasztalatot gyűjtöttek. És sose ronts be a főnök irodájába azzal, hogy "Most vagy előléptetnek, vagy bármi" mert jó eséllyel a "bármi" lesz a válasz, te pedig kereshetsz új munkát. Ez persze nem azt jelenti, hogy törődj bele a helyzetedbe, inkább tanulj: ne csak a munkád végezd, de figyeld a céget, hogy működik, legyenek ötleteid. Ha már eleget leraktál az asztalra, előbb-utóbb úgyis megjön a várt előléptetés.

Nézz a munkád határain túl!
Elsődleges feladat, hogy jól elvégezd a munkád, de ez a karrierépítéshez kevés. Azért mert kezdő vagy a cégnél, ne félj kérdezni, vagy épp ötletet adni: így mindenki látja, hogy nyitott és kezdeményező vagy. Ha már úgy érzed, felkészült vagy, megpróbálhatod reklámozni magad egy kicsit. Persze inkább csak érdeklődj újabb feladatok, lehetőségek iránt, melyek belepasszolnak az általad elképzelt karriertervbe.

Kerüld a munkahelyi pletykákat, harcokat!
Az unatkozó munkahelyi dolgozók kedvenc szórakozása a pletyka, te azonban kerüld az ilyen jellegű megnyilvánulásokat! Ez persze nem azt jelenti, hogy ki kell maradni a meg nem erősített információkból. Sok hasznos tudást gyűjthet össze az ember kapcsolatokról, vezetői képességekről, alá- és fölérendeltségi viszonyokról. Ha viszont szeretnél profitálni mindebből, igyekezz nem magadra vonni mások haragját a nagy száddal, inkább próbálj jóban lenni mindenkivel, segíts, ahol tudsz, hogy nélkülözhetetlennek tűnj a mindennapokban.

Légy csapatjátékos! A legnagyobb veszély, ami a karrieredet fenyegeti, ha rádsütik a bélyeget, hogy nem vagy csapatjátékos. Ugyanakkor az sem jó, ha szürke egérként elveszel a csapatban, így ugyanis az egyéni teljesítményeid nem érvényesülnek. Meg kell tudnod mutatni, hogy az ötleteid, terveid a cég egészének boldogulását szolgálják, nem pedig a saját előmeneteled a cégen belül.

Öltözz normálisan! Az ideális világban csak és kizárólag a cél érdekében kifejtett tevékenységünk határozná meg a megítélésünket, ám ez a való világban koránt sincs így. A jó kinézet - néha hamisan - megnyerő képet alkot az alanyról, érdemes tehát odafigyelni a részletekre. Vágasd rendszeresen a hajad, ne rágd a körmöd és figyelj oda, hogy mindig jó legyen a lehelleted. Öltözz úgy, ahogy a munkahely megkívánja, ne menj hivatalos tárgyalásra farmerben, de ne is ülj egész nap nyakkendőben, ha körülötted mindenki rövidnadrágban lebzsel.

NULLA FORINTOS SZÁMLAVEZETÉS? LEHETSÉGES! MEGÉRI VÁLTANI!

Nem csak jól hangzó reklámszöveg ma már az ingyenes számlavezetés. A Pénzcentrum számlacsomag kalkulátorában ugyanis több olyan konstrukciót is találhatunk, amelyek esetében az alapdíj, és a fontosabb szolgáltatások is ingyenesek lehetnek. Nemrég három pénzintézet is komoly akciókat hirdetett, így jelenleg a CIB Bank, a Raiffeisen Bank, valamint az UniCredit Bank konstrukcióival is tízezreket spórolhatnak az ügyfelek. Nézz szét a friss számlacsomagok között, és válts pénzintézetet percek alatt az otthonodból. (x)

Vigyázz a kapcsolataidra! A jó kapcsolat többet ér, mint egy jó egyetem - szomorú de igaz. Ha vannak ismerőseid, könnyebben találsz munkát, sőt a munkád során is több forrásból szerezhetsz információt. És persze több ismerőssel a hátad mögött nem maradsz le egyetlen jó álláslehetőségről sem. Ismerősöket szerezni nem nagy ördöngösség. Keresd meg a közösségi oldalakon a régi iskolatársaidat, ismerkedj a konferenciákon, keress hasonló érdeklődésű fórumokat az interneten. Sosem tudhatod, mikor futsz bele valakibe, aki segíteni tud, vagy melyik régi barátoddal hoz össze újra a sors munkaügyben.

HR BLOGGER
hrdoktor  |  2024.05.01 21:07
Nincs minőségi munkavégzés igazán hatékony koncentráció nélkül. Valljuk be, ez sajnos sokszor neheze...
perfekt  |  2024.04.23 12:25
A "GINOP PLUSZ-3.2.1.-21 III. ütem keretein belül képzési és bértámogatási lehetőségek vehetők igény...
coachco  |  2024.04.16 16:42
Nekem a csend! A csendre való vágyakozás maga! [...] Bővebben!
laskainelli  |  2024.03.26 12:00
A házasság egy olyan szövetséget jelentene, amelynek mélysége biztonságot és figyelmet biztosít a fe...
vezetoi-coaching  |  2024.02.12 22:30
Gondoltam, ezt elmesélem már. Gyakorlatilag kétszer megnéztem…:-))) Életemben először... Ki tudja, a...
Farmról az asztalra: így segítheti ez az üzleti modell a kisgazdaságokat

A CSA, azaz a közösség által támogatott mezőgazdasági modell hazánkban egyelőre alig ismert, pedig Nyugat-Európában és az amerikai földrészen egyre elterjedtebb.

Páratlan fotó dokumentációval illusztrált napló került elő a Don-kanyarból (x)

Hadtörténeti kuriózum lehet az a 120 darab színes, jó minőségben retusált és digitalizált, publikálás előtt álló felvétel, amely 45 év lappangás után került elő.

Itt a díjnyertes fiatal vállalkozó újabb nagy dobása (X)

Az egyik legígéretesebb hazai technológiai startup által most piacra dobott okos gyűrű lehetővé teszi, hogy egyetlen érintéssel bármilyen infót megosszunk magunkról új ismerősünkkel.

Ilyen modellben még soha nem szerveztek ekkora rendezvényt (x)

Rekord gyorsasággal fogytak el a jegyek arra 400 fősre tervezett, fiataloknak szóló kapcsolatépítő és önfejlesztő rendezvényre, amelynél a szervezők a közösségi finanszírozás modelljével toboroztak.

Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2024. május 4. szombat
Mónika, Flórián
18. hét
Május 4.
A tűzoltók napja
Május 4.
Star Wars Nap
KONFERENCIA
Tovább
GEN Z Fest 2024
Gyere el akár INGYEN a Z generáció tavaszi eseményére!
Retail Day 2024
Merre tovább, magyar kiskereskedelem?
EZT OLVASTAD MÁR?
Pénzcentrum  |  2024. május 4. 19:21
Itt a Pénzcentrum App!
Clickbait-mentes címek és egyéb extrák a Pénzcentrum mobilapplikációban!
Most nem
Letöltöm