17 °C Budapest

Hét tipp, hogy ne menjen tönkre a karriered!

2009. április 3. 05:55

Hazudozni az önéletrajzodban, lopkodni az irodai felszerelést, vagy folyton lógni a munkahelyedről biztos, hogy nem tesz jót a karrierednek. De vannak ennél kevésbé nyilvánvaló hibák is, melyek egész életedben hátráltathatnak, ha nem teszel ellenük valamit.

Végezzen bárki bármilyen jó nevű egyetemen, az életbe, a munkás hétköznapokba nagy valószínűséggel teljesen tapasztalatlanul fut majd bele. A zöldfülű státusz azonban nem feltétlenül jelent hátrányt, hiszen ilyenkor remek lehetőség adódik egy új életmód elsajátítására. Ne kövesd el a

Ne halogass semmit! A vizsga közeledtével exponenciálisan nő a tanulási kedv - tartja az egyetemi mondás. Csakhogy az alapos tudás elsajátításához, akár csak az alapos munkához igenis idő kell. Ha egy prezentációt egy óra alatt csapsz össze, biztosan ki fog lógni a lóláb, előjön egy buta hiba, mert nem volt időd leellenőrizni a munkád. Ha pedig valami váratlan történik - elromlik a számítógép vagy egy partner épp nincs a helyén, hogy válaszoljon egy létfontosságú kérdésre -, nos... A munkahelyen nem működnek a "kutya megrágta a füzetemet" típusú kifogások. A halogatás rögzült szokás, de lehet változtatni rajta, sőt hosszú távon muszáj is, ha nem szeretnél állandóan magyarázkodni a bizonyítvány miatt.

Légy reális az elvárásaiddal!
Szerez meg mindent és azonnal - semmi sem jellemzi jobban a mai generációt. A türelem teljes hiánya ugyanakkor egy munkahelyen nem veszi ki jól magát. Mindenki begyöpösödött, és nem ismerik el a tehetséged? Fél éve a cégnél vagy és még nem vagy igazgató? Ha jogosnak tűnnek az ilyen kérdések, gondolkodj el alaposan, a cégvezetőknek mennyi idejébe telt, míg elegendő tapasztalatot gyűjtöttek. És sose ronts be a főnök irodájába azzal, hogy "Most vagy előléptetnek, vagy bármi" mert jó eséllyel a "bármi" lesz a válasz, te pedig kereshetsz új munkát. Ez persze nem azt jelenti, hogy törődj bele a helyzetedbe, inkább tanulj: ne csak a munkád végezd, de figyeld a céget, hogy működik, legyenek ötleteid. Ha már eleget leraktál az asztalra, előbb-utóbb úgyis megjön a várt előléptetés.

Nézz a munkád határain túl!
Elsődleges feladat, hogy jól elvégezd a munkád, de ez a karrierépítéshez kevés. Azért mert kezdő vagy a cégnél, ne félj kérdezni, vagy épp ötletet adni: így mindenki látja, hogy nyitott és kezdeményező vagy. Ha már úgy érzed, felkészült vagy, megpróbálhatod reklámozni magad egy kicsit. Persze inkább csak érdeklődj újabb feladatok, lehetőségek iránt, melyek belepasszolnak az általad elképzelt karriertervbe.

Kerüld a munkahelyi pletykákat, harcokat!
Az unatkozó munkahelyi dolgozók kedvenc szórakozása a pletyka, te azonban kerüld az ilyen jellegű megnyilvánulásokat! Ez persze nem azt jelenti, hogy ki kell maradni a meg nem erősített információkból. Sok hasznos tudást gyűjthet össze az ember kapcsolatokról, vezetői képességekről, alá- és fölérendeltségi viszonyokról. Ha viszont szeretnél profitálni mindebből, igyekezz nem magadra vonni mások haragját a nagy száddal, inkább próbálj jóban lenni mindenkivel, segíts, ahol tudsz, hogy nélkülözhetetlennek tűnj a mindennapokban.

Légy csapatjátékos! A legnagyobb veszély, ami a karrieredet fenyegeti, ha rádsütik a bélyeget, hogy nem vagy csapatjátékos. Ugyanakkor az sem jó, ha szürke egérként elveszel a csapatban, így ugyanis az egyéni teljesítményeid nem érvényesülnek. Meg kell tudnod mutatni, hogy az ötleteid, terveid a cég egészének boldogulását szolgálják, nem pedig a saját előmeneteled a cégen belül.

Öltözz normálisan! Az ideális világban csak és kizárólag a cél érdekében kifejtett tevékenységünk határozná meg a megítélésünket, ám ez a való világban koránt sincs így. A jó kinézet - néha hamisan - megnyerő képet alkot az alanyról, érdemes tehát odafigyelni a részletekre. Vágasd rendszeresen a hajad, ne rágd a körmöd és figyelj oda, hogy mindig jó legyen a lehelleted. Öltözz úgy, ahogy a munkahely megkívánja, ne menj hivatalos tárgyalásra farmerben, de ne is ülj egész nap nyakkendőben, ha körülötted mindenki rövidnadrágban lebzsel.

LAKÁST, HÁZAT VENNÉL, DE NINCS ELÉG PÉNZED? VAN OLCSÓ MEGOLDÁS!

A Pénzcentrum lakáshitel-kalkulátora szerint ma 15 millió forintot, 20 éves futamidőre, már 7,78 százalékos THM-el, és havi 121 083 forintos törlesztővel fel lehet venni az UniCredit Banknál. De nem sokkal marad el ettől a többi hazai nagybank ajánlata sem: a Raiffeisen Banknál 8,4% a THM; az MKB Banknál 8,59%; a CIB Banknál 8,63%,  a Takarékbanknál Banknál pedig 8,77%; míg az Erste Banknál 9,41%-os THM-mel kalkulálhatunk. Érdemes még megnézni a Sopron Bank, a Takarékbank, és természetesen a többi magyar hitelintézet konstrukcióját is, és egyedi kalkulációt végezni, saját preferenciáink alapján különböző hitelösszegekre és futamidőkre. Ehhez keresd fel a Pénzcentrum kalkulátorát. (x)

Vigyázz a kapcsolataidra! A jó kapcsolat többet ér, mint egy jó egyetem - szomorú de igaz. Ha vannak ismerőseid, könnyebben találsz munkát, sőt a munkád során is több forrásból szerezhetsz információt. És persze több ismerőssel a hátad mögött nem maradsz le egyetlen jó álláslehetőségről sem. Ismerősöket szerezni nem nagy ördöngösség. Keresd meg a közösségi oldalakon a régi iskolatársaidat, ismerkedj a konferenciákon, keress hasonló érdeklődésű fórumokat az interneten. Sosem tudhatod, mikor futsz bele valakibe, aki segíteni tud, vagy melyik régi barátoddal hoz össze újra a sors munkaügyben.

HR BLOGGER
vezetoi-coaching  |  2022.10.04 12:18
Sok minden érdekel, sok “projektem” van, írok róluk, miközben vannak, akik meg azt mondják, vagy a s...
hrdoktor  |  2022.10.03 04:31
A nőgyógyászati betegségeken kívül is vannak olyan betegségek, amelyek nőknél gyakrabban fordulnak e...
legacykft  |  2022.09.30 19:54
Albert Einstein az oxfordi egyetemen záródolgozatot készült íratni fizika szakos hallgatóival. Tanár...
perfekt  |  2022.09.28 10:30
A devizaáttérés esetei a következők lehetnek: forintról devizára való áttérés, devizáról forintr...
hrbonbon  |  2022.09.23 11:40
      Simonyi Judit ügyvezető igazgató A Spencer Stuart kutatásának eredményét mutatta be a Harv...
Több ezer magyar szülő rontja el így a gyerekét: vigyázz, nehogy elkövesd ezt a hibát

Mi, magyarok nem vagyunk a toppon, ha pénzügyi tudatosságról van szó, pedig fontos lenne, hogy jó példával járjunk gyermekeink előtt is.

Ismét zsebbe kell nyúlnia a magyar szülőknek: súlyos kiadás vár rájuk a következő hónapokban

Az infláció miatt a szülőknek a zsebpénz politikájukat is át kell gondolniuk, hiszen minden drágul, így bizony a zsebpénzt is emelni kellene.

Ők azok, akik a válságból is profitálnak: keveseknek jön be, de nagyot kaszálnak majd

Pistyur Veronika szerint a válságban erős üzleti tervek is születhetnek, hiszen jobban figyelünk, és reagálunk, mint akkor, ha kényelem van.

Rengeteg magyar kedvenc terméke tűnhet el a boltok polcairól: óriási a baj, ennek nem látni a végét

Papírhiány, munkaerőhiány, az adózási rend változása mind hozzájárul ahhoz, hogy egyre nehezebb kiadni könyveket.

Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2022. október 4. kedd
Ferenc
40. hét
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
Győr - Nyugat-magyarországi Gazdasági Fórum 2022
Ingyenes régiós fórum a helyi kkv-knak szakértőkkel.
Megújuló energia workshop a Lakás kiállításon
3 napig ingyenesen a LAKÁS KIÁLLÍTÁSON szeptember 23-25 között!
EZT OLVASTAD MÁR?