10 °C Budapest

Hét tipp, hogy ne menjen tönkre a karriered!

2009. április 3. 05:55

Hazudozni az önéletrajzodban, lopkodni az irodai felszerelést, vagy folyton lógni a munkahelyedről biztos, hogy nem tesz jót a karrierednek. De vannak ennél kevésbé nyilvánvaló hibák is, melyek egész életedben hátráltathatnak, ha nem teszel ellenük valamit.

Végezzen bárki bármilyen jó nevű egyetemen, az életbe, a munkás hétköznapokba nagy valószínűséggel teljesen tapasztalatlanul fut majd bele. A zöldfülű státusz azonban nem feltétlenül jelent hátrányt, hiszen ilyenkor remek lehetőség adódik egy új életmód elsajátítására. Ne kövesd el a

Ne halogass semmit! A vizsga közeledtével exponenciálisan nő a tanulási kedv - tartja az egyetemi mondás. Csakhogy az alapos tudás elsajátításához, akár csak az alapos munkához igenis idő kell. Ha egy prezentációt egy óra alatt csapsz össze, biztosan ki fog lógni a lóláb, előjön egy buta hiba, mert nem volt időd leellenőrizni a munkád. Ha pedig valami váratlan történik - elromlik a számítógép vagy egy partner épp nincs a helyén, hogy válaszoljon egy létfontosságú kérdésre -, nos... A munkahelyen nem működnek a "kutya megrágta a füzetemet" típusú kifogások. A halogatás rögzült szokás, de lehet változtatni rajta, sőt hosszú távon muszáj is, ha nem szeretnél állandóan magyarázkodni a bizonyítvány miatt.

Légy reális az elvárásaiddal!
Szerez meg mindent és azonnal - semmi sem jellemzi jobban a mai generációt. A türelem teljes hiánya ugyanakkor egy munkahelyen nem veszi ki jól magát. Mindenki begyöpösödött, és nem ismerik el a tehetséged? Fél éve a cégnél vagy és még nem vagy igazgató? Ha jogosnak tűnnek az ilyen kérdések, gondolkodj el alaposan, a cégvezetőknek mennyi idejébe telt, míg elegendő tapasztalatot gyűjtöttek. És sose ronts be a főnök irodájába azzal, hogy "Most vagy előléptetnek, vagy bármi" mert jó eséllyel a "bármi" lesz a válasz, te pedig kereshetsz új munkát. Ez persze nem azt jelenti, hogy törődj bele a helyzetedbe, inkább tanulj: ne csak a munkád végezd, de figyeld a céget, hogy működik, legyenek ötleteid. Ha már eleget leraktál az asztalra, előbb-utóbb úgyis megjön a várt előléptetés.

Nézz a munkád határain túl!
Elsődleges feladat, hogy jól elvégezd a munkád, de ez a karrierépítéshez kevés. Azért mert kezdő vagy a cégnél, ne félj kérdezni, vagy épp ötletet adni: így mindenki látja, hogy nyitott és kezdeményező vagy. Ha már úgy érzed, felkészült vagy, megpróbálhatod reklámozni magad egy kicsit. Persze inkább csak érdeklődj újabb feladatok, lehetőségek iránt, melyek belepasszolnak az általad elképzelt karriertervbe.

Kerüld a munkahelyi pletykákat, harcokat!
Az unatkozó munkahelyi dolgozók kedvenc szórakozása a pletyka, te azonban kerüld az ilyen jellegű megnyilvánulásokat! Ez persze nem azt jelenti, hogy ki kell maradni a meg nem erősített információkból. Sok hasznos tudást gyűjthet össze az ember kapcsolatokról, vezetői képességekről, alá- és fölérendeltségi viszonyokról. Ha viszont szeretnél profitálni mindebből, igyekezz nem magadra vonni mások haragját a nagy száddal, inkább próbálj jóban lenni mindenkivel, segíts, ahol tudsz, hogy nélkülözhetetlennek tűnj a mindennapokban.

Légy csapatjátékos! A legnagyobb veszély, ami a karrieredet fenyegeti, ha rádsütik a bélyeget, hogy nem vagy csapatjátékos. Ugyanakkor az sem jó, ha szürke egérként elveszel a csapatban, így ugyanis az egyéni teljesítményeid nem érvényesülnek. Meg kell tudnod mutatni, hogy az ötleteid, terveid a cég egészének boldogulását szolgálják, nem pedig a saját előmeneteled a cégen belül.

Öltözz normálisan! Az ideális világban csak és kizárólag a cél érdekében kifejtett tevékenységünk határozná meg a megítélésünket, ám ez a való világban koránt sincs így. A jó kinézet - néha hamisan - megnyerő képet alkot az alanyról, érdemes tehát odafigyelni a részletekre. Vágasd rendszeresen a hajad, ne rágd a körmöd és figyelj oda, hogy mindig jó legyen a lehelleted. Öltözz úgy, ahogy a munkahely megkívánja, ne menj hivatalos tárgyalásra farmerben, de ne is ülj egész nap nyakkendőben, ha körülötted mindenki rövidnadrágban lebzsel.

JÓL JÖNNE 1 MILLIÓ FORINT?

Amennyiben 1 millió forintot igényelnél 36 hónapos futamidőre, akkor a törlesztőrészletek szerinti rangsor alapján az egyik legjobb konstrukciót, havi 33 952 forintos törlesztővel az UniCredit Bank nyújtja (THM 14,41 %), de nem sokkal marad el ettől a CIB Bank 33 972 forintos törlesztőt (THM 14,45%) ígérő ajánlata sem. További bankok ajánlataiért, illetve a konstrukciók pontos részleteiért (THM, törlesztőrészlet, visszafizetendő összeg, stb.) keresd fel a Pénzcentrum megújult személyi kölcsön kalkulátorát. (x)

 

Vigyázz a kapcsolataidra! A jó kapcsolat többet ér, mint egy jó egyetem - szomorú de igaz. Ha vannak ismerőseid, könnyebben találsz munkát, sőt a munkád során is több forrásból szerezhetsz információt. És persze több ismerőssel a hátad mögött nem maradsz le egyetlen jó álláslehetőségről sem. Ismerősöket szerezni nem nagy ördöngösség. Keresd meg a közösségi oldalakon a régi iskolatársaidat, ismerkedj a konferenciákon, keress hasonló érdeklődésű fórumokat az interneten. Sosem tudhatod, mikor futsz bele valakibe, aki segíteni tud, vagy melyik régi barátoddal hoz össze újra a sors munkaügyben.

HR BLOGGER
hrdoktor  |  2024.02.20 07:15
A munkahelyi hiányzások második leggyakoribb okozója (közvetlen az influenza után) a gyomorbántalmak...
perfekt  |  2024.02.13 10:31
A mesterséges intelligencia (AI) már nem csupán a jövő technológiája, hanem a jelen valóságunk része...
vezetoi-coaching  |  2024.02.12 22:30
Gondoltam, ezt elmesélem már. Gyakorlatilag kétszer megnéztem…:-))) Életemben először... Ki tudja, a...
laskainelli  |  2024.02.01 17:46
Manapság egyre gyakrabban halljuk az önmagunk iránti szeretet és elfogadás fogalmát. De valóban tudj...
coachco  |  2024.01.17 17:08
Általában akkor blogolok, amikor hatás ér. [...] Bővebben!
Zsongtak és tolongtak a vevők a magyar Kickstarteren: rengetegen csaptak le erre az egyedülálló termékre

Az első hazai közösségi piactéren sikeresen célba ért egy mézes kampány, amelyben a vásárlás mellett egy hartai termelő kaptárait is örökbe lehetett fogadni.

Újraindul a STRT Holding inkubációs programja, a Launchpad

Az STRT Holding közleménye szerint 8+30 millió forint befektetés és tapasztalt mentorgárda várja a jelentkezőket.

Egykor kubai textilmunkásoktól volt hangos, most közösségi finanszírozásból újul meg a patinás budapesti gyárépület (x)

A hiánypótló naturális, és letisztult berendezési trendeket kedvelő fotós közösség számára a Nordix már nem ismeretlen.

Óriásit húzott a magyar Kickstarter: ilyen lehetőség kevés alkalommal lesz 2024-ben, most bárki élhet vele

Ahogy Jeff Bezos, az Amazon alapítója híres mondása is szól: "A márkád az, amit az emberek mondanak rólad, amikor nem vagy ott.”

Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2024. február 23. péntek
Alfréd
8. hét
EZT OLVASTAD MÁR?
Pénzcentrum Retail Day 2024
Magyarország legfontosabb kiskereskedelmi rendezvénye - Inspiráló előadók, izgalmas előadások, gyakorlati tudás.
Most nem