25 °C Budapest

Szigorú szankciók jönnek: végük az adóparadicsomoknak?

Pénzcentrum
2009. április 5. 10:00

A G20-ak csúcstalálkozóján csütörtökön kijelentették, hogy azon országok, melyek felkerültek az adóparadicsomok feketelistájára, vagyis nem hajlandók együttműködni a nemzetközi adóhatóságokkal, súlyos szankciókra számíthatnak a jövőben!

Az OECD feketelistáján szereplő 45 ország között olyanok szerepelnek, mint Svájc, Szingapúr, a Kajmán-szigetek, Monaco, Luxembourg, vagy Hong Kong, melyek ugyan elkötelezték magukat a nemzetközi adózási standardok mellett, azonban azok implementálását még nem fejezték be.

Néhány ország, egész pontosan Costa Rica, Malajzia, Fülöp-szigetek és Uruguay azonban komoly pénzügyi megtorlásra számíthatnak, mivel ők teljesen elzárkóztak az adózási irányelvek átvételétől.

A G20 csúcson olyan lehetséges szankciókat vettek fontolóra, mint különadók kivetése az olyan vállalatokra, melyek a feketelistás országokban működnek, vagy szigorúbb adózási elszámoltatás az olyan cégekkel, illetve magánszemélyekkel szemben, akik ezekben az országokban rejtegetik vagyonukat. Megtiltanák azt is, hogy a feketelistás országokban kifizetett kamatokat adótartozások kiegyenlítésére használják, de még a multinacionális vállalatokra is nyomást gyakorolnának az OECD országok, hogy ne invesztáljanak ezekbe az országokba, sőt a támogatásokat is megvonnák tőlük.

Az OECD definíciója szerint azok az országok számítanak nem-együttműködőnek, melyek 12-nél kevesebb bilaterális megállapodással rendelkeznek különféle országokkal, illetve azok adóhatóságával adóügyeket érintő információk megosztására.

Jeffrey Owens, az OECD adóügyi és adminisztrációs igazgatója fontos áttörésnek nevezte a mostani megállapodást az elmúlt 13 év munkája során, hiszen ezentúl aki meg is próbálkozik vagyonának adóparadicsomokban való rejtegetésével, okkal feltételezheti, hogy arról hazájában is értesülni fognak a hatóságok.

NEKED AJÁNLJUK
HR BLOGGER
legacykft  |  2021.09.24 18:55
Egyből azzal kezdeném, hogy kiegészítem a címet, mert nem csak idézetekre, hanem szakmai mondásokra...
hrbonbon  |  2021.09.23 11:34
“You come home, make some coffee, sit down in your armchair and all around there’s silence. Everyone...
perfekt  |  2021.09.22 15:08
Egy kis közvélemény kutatás alapján kaptam olyan választ, hogy a TT index a testtömeg indexet jelzi,...
hrdoktor  |  2021.09.20 06:46
Egyre több munkaadó mutat nyitottságot a kötetlen munkaidő bevezetése felé, ami a munkavállalók prod...
vezetoi-coaching  |  2021.09.18 21:50
Ally McBeal, 5. évad, 2 fiatal ügyvédnő beszélget szerelmi ügyekről. Jenny elmondja Ally-nek, hogy k...
NAPTÁR
Tovább
2021. szeptember 25. szombat
Eufrozina, Kende
38. hét
KONFERENCIA
Tovább
Sustainable World 2021
Fenntartható befektetések, piaci lehetőségek: varázsszó az ESG
EZT OLVASTAD MÁR?