3 °C Budapest

Mit ismernek a magyar cégek? Létszámleépítést!

Pénzcentrum
2009. február 4. 08:45

Egy friss válságkezelési kutatásból kiderült, a magyar cégek nem sok alternatívát kínálnak krízis idején, a legtöbb csak a leépítésben hisz, a munkahelymegtartás melletti költségcsökkentésben alig - írja a Világgazdaság.

A DGS Global Research most készített felmérése alapján a hazai cégek közel kétharmadának egyáltalán nincs vészforgatókönyve a mostani helyzetre, a megoldást - mint egy sült galambot - állami segítségnyújtás formájában várják: köztehercsökkentésben, illetve adómérséklésben.

A résztvevő 349 vállalat több mint 70 százaléka már érzékeli a forgalom csökkenését, többségük ezért már átalakította, optimalizálta a szervezet létszámát, a többiek pedig most terveznek hasonló lépéseket: bérbefagyasztást, létszámleépítést, korengedményes nyugdíjazást.

Akadnak olyan cégek is, akik a fizetési határidők kitolásával próbálnak átmeneti likviditási problémáikon javítania, ami természetesen a beszállítók számára okoz majd problémát, ott is elbocsátásokat vonva maga után.

A kutatás alapján kiderült, hogy a hazai cégek vajmi keveset tudnak a munkaerő-megtartó intézkedésekről, így a részmunkaidőről, a távmunkáról, bedolgozásról, munkakörmegosztásról, csökkentett idejű munkahétről, vagy épp a határozott idejű foglalkoztatásról.

JÓL JÖNNE 2 MILLIÓ FORINT?

Amennyiben 2 millió forintot igényelnél, 60 hónapos futamidőre, akkor a törlesztőrészletek szerinti rangsor alapján az egyik legjobb konstrukciót, havi 54 087 forintos törlesztővel az UniCredit Bank nyújtja (THM 14,29 %), de nem sokkal marad el ettől az MKB Bank 54 721 forintos törlesztőt (THM 14,57%) ígérő ajánlata sem. További bankok ajánlataiért, illetve a konstrukciók pontos részleteiért (THM, törlesztőrészlet, visszafizetendő összeg, stb.) keresd fel a Pénzcentrum megújult személyi kölcsön kalkulátorát. (x)

Ezeket 10 foglalkoztatóból mindössze 3 alkalmazza, miközben 10-ből hat állítja, a jövőben sem tervezi ezen eszközök alkalmazását.

Óriási dobásra készül 2023-ban a magyar Kickstarter: ez lehet a válság ellenszere?

Hivatalosan is elindította befektetési kampányát a Brancs közösségi piactér, amely rekordérdeklődéssel zárta az előregisztrációs kampányát.

Újabb két közösségi kampány lett sikeres: mutatjuk, hogy melyik (x)

Év végén két újabb izgalmas kampány ért el kiemelkedő sikereket a Brancs piacterén.

Jövőre ezeket az ötleteket lesz érdemes figyelni!

Most viszont bemutatunk 3 olyan projektet, amikről valószínűleg sokat fogunk még hallani 2023-ban!

Zubreczki Dávid: teljesen abszurd, hogy erről végleg lemondtak a budapestiek

A könyv szerzőjét, Zubreczki Dávidot kérdeztük a balatoni fejlesztésekről, a városnézésről, építészetről és hogy mitől lenne élhetőbb Budapest. Interjú.

NAPTÁR
Tovább
2023. február 7. kedd
Tódor, Rómeó
6. hét
Február 7.
A házasság hete
KONFERENCIA
Tovább
Digital Transformation 2023
Innovatív technologiák a hatékonyságnövelésért!
Sustainable Tech 2023
Innováció ma, zöld gazdaság holnap!
Biztosítás 2023
A tavasz meghatározó pénzügyi konferenciája március 8-án!
EZT OLVASTAD MÁR?