0 °C Budapest

Gyorséttermi ebéd: veszélyesebb, mint eddig gondoltad!

Pénzcentrum
2009. február 23. 12:00

A Michigani Egyetem által készített friss tanulmány szerint újabb kockázatot rejt a gyorséttermi étkezés. A kutatás eredményeit a héten megrendezésre kerülő Nemzetközi Egészségügyi konferencián is bemutatják. Az egyetemi kutatás vezetője szerint adott területen közvetlen összefüggést találtak a gyorséttermek száma és a keringési megbetegedések között.

A korábbi kutatások rávilágítottak, hogy a gyorséttermi ételek fogyasztása növeli a szívroham, az elhízás, a cukorbetegség és a májkárosodás kockázatát, most a keringési megbetegedések gyakoribb előfordulására derült fény. A vizsgált földrajzi területen azt mutatták a számok, hogy ahol több gyorsétterem található, ott gyakrabban fordulnak elő keringési megbetegedéses panaszok, mint ahol kevesebb ilyen jellegű étterem található.

Az egyetemi kutatás vezetője rendkívül óvatosan fogalmazott: "A megállapítások során arra jutottunk, hogy vagy a gyorséttermek közelében fordul elő gyakrabban ilyen típusú megbetegedés, vagy az éttermeket építik az átlagostól gyengébb egészségi állapotban lévő lakosok környezetébe." Dr. Morgenstern szerint újabb kutatásokra van szükség, addig is megelőző és egészségmegőrző programok indítását szorgalmazza a gyorséttermekkel sűrűn ellátott területeken.

A további vizsgálatok során a szociológiai és a demográfiai tényezőkkel tisztítani kívánják az alkalmazott módszert, ami pontosabb következtetések levonását teszi lehetővé. A jelenlegi felmérés is jelentős kapcsolatot mutatott ki a gyorséttermek és a keringési megbetegedések gyakorisága között. Az ételekről általában elmondható a magas kalória és zsírtartalom, ugyanakkor mégis alacsony a tápértékük. A vizsgálatok elindításától eltelt időszakban egyre több étteremben találni egészséges ételeket is a választékban.

Óriási dobásra készül 2023-ban a magyar Kickstarter: ez lehet a válság ellenszere?

Hivatalosan is elindította befektetési kampányát a Brancs közösségi piactér, amely rekordérdeklődéssel zárta az előregisztrációs kampányát.

Újabb két közösségi kampány lett sikeres: mutatjuk, hogy melyik (x)

Év végén két újabb izgalmas kampány ért el kiemelkedő sikereket a Brancs piacterén.

Jövőre ezeket az ötleteket lesz érdemes figyelni!

Most viszont bemutatunk 3 olyan projektet, amikről valószínűleg sokat fogunk még hallani 2023-ban!

Zubreczki Dávid: teljesen abszurd, hogy erről végleg lemondtak a budapestiek

A könyv szerzőjét, Zubreczki Dávidot kérdeztük a balatoni fejlesztésekről, a városnézésről, építészetről és hogy mitől lenne élhetőbb Budapest. Interjú.

Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2023. február 5. vasárnap
Ágota, Ingrid
5. hét
Február 5.
Nutella Nap
KONFERENCIA
Tovább
Digital Transformation 2023
Innovatív technologiák a hatékonyságnövelésért!
Sustainable Tech 2023
Innováció ma, zöld gazdaság holnap!
Biztosítás 2023
A tavasz meghatározó pénzügyi konferenciája március 8-án!
EZT OLVASTAD MÁR?