22 °C Budapest

Hogyan kezdj új karriert? Tippek, a kereséshez

Pénzcentrum
2008. október 21. 16:00

Bizonyára sokak, de különösen a fiatalabb korosztály fejében megfordult már, hogy munkahelyet, sőt munkakört változtatna, mivel a jelenlegivel nincs megelégedve, vagy rájött, hogy mégsem ez a terület érdekli. A tapasztalathiány azonban sokakat eltántorít egy ilyen lépéstől, pedig egyáltalán nem elképzelhetetlen a siker!

Nem kizárt, hogy hamarosan nem csak a vállalkozó kedvűek, de azok is munkahely keresésre szorulnak, akik a válság nyomán elveszítik állásukat. A világ egyik vezető karrier-tanácsadó cége, a DBM vezérigazgatója szerint a huszonévesek lehetnek az elsők, akik a kijárat felé veszik az irányt a munkahelyükön, ők ugyanis "bevállalósabbak" idősebb kollegáiknál.

A szakértő szerint a mai fiatalok hajalmosabbak beismerni, ha a munkájuk nem azt nyújtja, mint amit vártak tőle, így karrierjük során akár 7-10 alkalommal is munkahelyet váltanak, amiből 2-3 alkalommal akár pályaváltásra is sor kerül.

A DBM kutatásai szerint a munkahely-változtatások 10-15 százaléka esetén egészen új munkakört keresnek az emberek, igaz ez az arány iparáganként változó. A pénzügyi szolgáltatások szektorban például a munkahelyet változtatók negyven százaléka új iparágat keres, míg az IT szektorban ez csak 9 százalék körüli - köszönhetően a technológiafejlődés miatti újabb és újabb lehetőségeknek a területen belül.

De mégis hogyan döntsük el, hogy mi az a terület, ami minket valóban érdekel? A tanácsadó szerint ez a legfontosabb kérdés, hiszen ha már ezt tudjuk, egy interjún is határozottan érvelni tudunk amellett, hogy miért éppen minket vegyenek fel a pozícióra.

Mindenképp tegyük fel magunknak a kérdés, hogy eddigi munkáink során mikor éreztük magunkat a elégedettnek, melyik munka vagy feladat során tudtuk a maximumot kihozni magunkból? Egyedül, vagy csapatban tudunk-e hatékonyabban dolgozni? Milyen képességek, készségek birtokában állunk?

NULLA FORINTOS SZÁMLAVEZETÉS? LEHETSÉGES! MEGÉRI VÁLTANI!

Nem csak jól hangzó reklámszöveg ma már az ingyenes számlavezetés. A Pénzcentrum számlacsomag kalkulátorában ugyanis több olyan konstrukciót is találhatunk, amelyek esetében az alapdíj, és a fontosabb szolgáltatások is ingyenesek lehetnek. Nemrég három pénzintézet is komoly akciókat hirdetett, így jelenleg a CIB Bank, a Raiffeisen Bank, valamint az UniCredit Bank konstrukcióival is tízezreket spórolhatnak az ügyfelek. Nézz szét a friss számlacsomagok között, és válts pénzintézetet percek alatt az otthonodból. (x)

Ha ezekre nagyjából megtaláltuk a választ, keressünk egy objektívnak mondható tanácsadót, aki lehet egy szakember, vagy fiatalabbak esetén a szülők barátai is, és kérdezzük meg, hogy ők mit gondolnak az ötleteinkről.

Szintén sokat segít, ha olyan emberekkel is beszélgetünk, akik a kiválasztott területen dolgoznak, nyugodtan kérjük meg ismerőseinket, hogy mutassanak be minket olyanoknak, akik segíteni tudnak, de közösségi oldalakon - ilyen például a LinkedIn, amit korábban mi is bemutattunk - is tájékozódhatunk, akár olyanokra bukkanva, akik egy interjút is el tudnak intézni nekünk.

És semmiképp ne ijedjünk meg, ha az önéletrajzunk nem hemzseg az olyan állásoktól, ami az adott területhez kapcsolódik, hiszen mindenhol ragad az emberre olyan tudás, vagy képesség, ami például a problémamegoldásban segít, márpedig ez az egyik legfontosabb kvalitás, amit a munkaadók keresnek!

HR BLOGGER
perfekt  |  2023.03.22 12:59
Készülnek a számviteli beszámolók, így most a pénzügyi-számviteli munkatársak eléggé elfoglaltak. A...
laskainelli  |  2023.03.22 07:59
A tartós kapcsolatban, mikor túl vannak a párok az építkezés szakaszán és létrejött mindaz, amit cél...
vezetoi-coaching  |  2023.03.21 13:05
Egy angol nyelvű párbeszéd egy AI-val. Semmit se javítottam rajta, még a saját elírásaimat, misspell...
hrdoktor  |  2023.03.20 06:08
A súlyos következményekkel fenyegető magas vérnyomás Magyarországon a becslések szerint minden negye...
legacykft  |  2023.03.17 19:36
A munkahelyi motiváció kérdése egy nagyon sokat emlegetett téma, már-már „lerágott csont”, de egyben...
Példátlan összefogás a hazai Kickstarter mellett (x)

A Brancs a hazai piacon egyedi koncepciójával és célközönségével gyakorlatilag indulása óta aktív résztvevője a startup világnak.

Óriási dobásra készül 2023-ban a magyar Kickstarter: ez lehet a válság ellenszere?

Hivatalosan is elindította befektetési kampányát a Brancs közösségi piactér, amely rekordérdeklődéssel zárta az előregisztrációs kampányát.

Újabb két közösségi kampány lett sikeres: mutatjuk, hogy melyik (x)

Év végén két újabb izgalmas kampány ért el kiemelkedő sikereket a Brancs piacterén.

Jövőre ezeket az ötleteket lesz érdemes figyelni!

Most viszont bemutatunk 3 olyan projektet, amikről valószínűleg sokat fogunk még hallani 2023-ban!

Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2023. március 24. péntek
Gábor, Karina
12. hét
Ajánlatunk
EZT OLVASTAD MÁR?