9 °C Budapest

Hogyan kezdj új karriert? Tippek, a kereséshez

Pénzcentrum
2008. október 21. 16:00

Bizonyára sokak, de különösen a fiatalabb korosztály fejében megfordult már, hogy munkahelyet, sőt munkakört változtatna, mivel a jelenlegivel nincs megelégedve, vagy rájött, hogy mégsem ez a terület érdekli. A tapasztalathiány azonban sokakat eltántorít egy ilyen lépéstől, pedig egyáltalán nem elképzelhetetlen a siker!

Nem kizárt, hogy hamarosan nem csak a vállalkozó kedvűek, de azok is munkahely keresésre szorulnak, akik a válság nyomán elveszítik állásukat. A világ egyik vezető karrier-tanácsadó cége, a DBM vezérigazgatója szerint a huszonévesek lehetnek az elsők, akik a kijárat felé veszik az irányt a munkahelyükön, ők ugyanis "bevállalósabbak" idősebb kollegáiknál.

A szakértő szerint a mai fiatalok hajalmosabbak beismerni, ha a munkájuk nem azt nyújtja, mint amit vártak tőle, így karrierjük során akár 7-10 alkalommal is munkahelyet váltanak, amiből 2-3 alkalommal akár pályaváltásra is sor kerül.

A DBM kutatásai szerint a munkahely-változtatások 10-15 százaléka esetén egészen új munkakört keresnek az emberek, igaz ez az arány iparáganként változó. A pénzügyi szolgáltatások szektorban például a munkahelyet változtatók negyven százaléka új iparágat keres, míg az IT szektorban ez csak 9 százalék körüli - köszönhetően a technológiafejlődés miatti újabb és újabb lehetőségeknek a területen belül.

De mégis hogyan döntsük el, hogy mi az a terület, ami minket valóban érdekel? A tanácsadó szerint ez a legfontosabb kérdés, hiszen ha már ezt tudjuk, egy interjún is határozottan érvelni tudunk amellett, hogy miért éppen minket vegyenek fel a pozícióra.

Mindenképp tegyük fel magunknak a kérdés, hogy eddigi munkáink során mikor éreztük magunkat a elégedettnek, melyik munka vagy feladat során tudtuk a maximumot kihozni magunkból? Egyedül, vagy csapatban tudunk-e hatékonyabban dolgozni? Milyen képességek, készségek birtokában állunk?

JÓL JÖNNE 1 MILLIÓ FORINT?

Amennyiben 1 millió forintot igényelnél 36 hónapos futamidőre, akkor a törlesztőrészletek szerinti rangsor alapján az egyik legjobb konstrukciót, havi 33 952 forintos törlesztővel az UniCredit Bank nyújtja (THM 14,41 %), de nem sokkal marad el ettől a CIB Bank 33 972 forintos törlesztőt (THM 14,45%) ígérő ajánlata sem. További bankok ajánlataiért, illetve a konstrukciók pontos részleteiért (THM, törlesztőrészlet, visszafizetendő összeg, stb.) keresd fel a Pénzcentrum megújult személyi kölcsön kalkulátorát. (x)

 

Ha ezekre nagyjából megtaláltuk a választ, keressünk egy objektívnak mondható tanácsadót, aki lehet egy szakember, vagy fiatalabbak esetén a szülők barátai is, és kérdezzük meg, hogy ők mit gondolnak az ötleteinkről.

Szintén sokat segít, ha olyan emberekkel is beszélgetünk, akik a kiválasztott területen dolgoznak, nyugodtan kérjük meg ismerőseinket, hogy mutassanak be minket olyanoknak, akik segíteni tudnak, de közösségi oldalakon - ilyen például a LinkedIn, amit korábban mi is bemutattunk - is tájékozódhatunk, akár olyanokra bukkanva, akik egy interjút is el tudnak intézni nekünk.

És semmiképp ne ijedjünk meg, ha az önéletrajzunk nem hemzseg az olyan állásoktól, ami az adott területhez kapcsolódik, hiszen mindenhol ragad az emberre olyan tudás, vagy képesség, ami például a problémamegoldásban segít, márpedig ez az egyik legfontosabb kvalitás, amit a munkaadók keresnek!

HR BLOGGER
perfekt  |  2024.03.12 11:42
Az egészségbiztosítási pénzbeli ellátásainál előfordul, hogy a kérelmező több ellátást kap a jog sze...
hrdoktor  |  2024.03.11 09:47
A súlyos testi-szellemi kimerültség érzése a CFS tünete is lehet! [...] Bővebben!
laskainelli  |  2024.03.04 10:19
Ma egy olyan témáról fogok írni, amely sok házaspár életét érinti: azokról a pillanatokról, amikor ú...
coachco  |  2024.03.03 12:47
Most belegondolva abba, a Föld, föld...! című könyve után, hogy Márai távozása és az én ifjúkorom kö...
vezetoi-coaching  |  2024.02.12 22:30
Gondoltam, ezt elmesélem már. Gyakorlatilag kétszer megnéztem…:-))) Életemben először... Ki tudja, a...
Ilyen modellben még soha nem szerveztek ekkora rendezvényt (x)

Rekord gyorsasággal fogytak el a jegyek arra 400 fősre tervezett, fiataloknak szóló kapcsolatépítő és önfejlesztő rendezvényre, amelynél a szervezők a közösségi finanszírozás modelljével toboroztak.

Zsongtak és tolongtak a vevők a magyar Kickstarteren: rengetegen csaptak le erre az egyedülálló termékre

Az első hazai közösségi piactéren sikeresen célba ért egy mézes kampány, amelyben a vásárlás mellett egy hartai termelő kaptárait is örökbe lehetett fogadni.

Újraindul a STRT Holding inkubációs programja, a Launchpad

Az STRT Holding közleménye szerint 8+30 millió forint befektetés és tapasztalt mentorgárda várja a jelentkezőket.

Egykor kubai textilmunkásoktól volt hangos, most közösségi finanszírozásból újul meg a patinás budapesti gyárépület (x)

A hiánypótló naturális, és letisztult berendezési trendeket kedvelő fotós közösség számára a Nordix már nem ismeretlen.

Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2024. március 19. kedd
József, Bánk
12. hét
KONFERENCIA
Tovább
GEN Z Fest 2024
A diákok 97% kedvezménnyel, a 27 év alattiak 92% kedvezménnyel regisztrálhatnak! Gyere Te is!
Retail Day 2024
Merre tovább, magyar kiskereskedelem?
EZT OLVASTAD MÁR?
Itt a Pénzcentrum App!
Clickbait-mentes címek és egyéb extrák a Pénzcentrum mobilapplikációban!
Most nem
Letöltöm