15 °C Budapest

Miért nem találsz állást? A "Nagy Testvér" mindent lát

Pénzcentrum
2008. szeptember 16. 15:00

A pompás fegyver visszafelé is elsülhet, ugyanis a kapcsolatteremtésre szolgáló közösségi oldalak, mint például a külföldiek körében oly népszerű Facebook és a MySpace. Egy felmérés szerint ugyanis a munkavállalót kereső főnökök ötöde megnézi a jelentkezők adatlapját, amiből kiderülhet, miről hazudtunk, vagy milyen káros szokásaink lehetnek. A megoldás az, ha megválogatjuk, milyen információt adunk ki magunkról ezeken az oldalakon.

A magánéletben mindenképpen viccesnek találjuk, ha az előző görbe este foltos emlékeit osztjuk meg olvasónkkal, netán még képpel is illusztráljuk a vidám balesetet. Mindez viszont annál kevésbé mókás, ha éppen leendő munkaadónk pillantja meg ezt a bejegyzést, márpedig erre egyre nagyobb az esély, ugyanis 20 százaléka a felvételiztetőknek nézi meg valamelyik közösségi oldalon a jelentkező adatlapját.

A CareerBuilder.com egyesült államokbeli felmérése szerint a főnökök 22 százaléka használja a közösségi oldalakat a jelentkezők "lenyomozására", ez az arány 2006-ban még csupán 11 százalék volt. Ez rohamosan emelkedhet idén is, sőt 9 százalék nyilatkozott úgy, hogy a felvételi procedúrának hivatalosan is részét fogja képezni a közösségi oldalak megtekintése.

Ezek után ne csodálkozzunk, ha egy potenciális helyről nem hívnak vissza bennünket, pedig minden esélyünk megvolt a megpályázott pozíció elnyerésére. A felmérés azt is kimutatta, hogy melyek a leggyakoribb, a közösségi oldalakon megjelenő elutasítási okok.

A válaszadók 41 százaléka esetében a jelölt az alkohol- vagy drogfogyasztásáról tett fel információt. 40 százalék az aránya azoknak az eseteknek, mikor a jelölt provokatív, vagy illetlen fényképet, információt tett fel magáról. Az esetek 29 százalékában derült ki az adatlapról az, hogy a jelölt gyenge kommunikációs képességekkel rendelkezik.

28 százalékban azért történt az elutasítás, mert a jelölt szidta az előző munkahelyét, vagy volt kollégáit, s végül 27 százalékban fordult elő, hogy a jelölt valótlan végzetséggel próbálta meg megpályázni az állást.

JÓL JÖNNE 2 MILLIÓ FORINT?

Amennyiben 2 millió forintot igényelnél, 60 hónapos futamidőre, akkor a törlesztőrészletek szerinti rangsor alapján az egyik legjobb konstrukciót, havi 46 056 forintos törlesztővel az UniCredit Bank nyújtja (THM 14,41 %), de nem sokkal marad el ettől az MKB Bank 47 150 forintos törlesztőt (THM 15,61%) ígérő ajánlata sem. További bankok ajánlataiért, illetve a konstrukciók pontos részleteiért (THM, törlesztőrészlet, visszafizetendő összeg, stb.) keresd fel a Pénzcentrum megújult személyi kölcsön kalkulátorát. (x)

A másik oldalon pedig egyre többen ismerik fel annak lehetőségét, hogy a közösségi oldalak segíthetnek is az álláskeresésében. Az alkalmazottak 16 százaléka már meg is változtatta az adatlapját annak érdekében, hogy munkáltató-barát legyen, illetve hogy sokkal professzionálisabb képet mutathasson magáról.

A sikerek elérése érdekében jobban járunk, ha eltávolítjuk a megbotránkozásra okot adó képeket, információkat, s inkább teljesítményeinkről adnánk hírt az adott közösségi oldalon. A még óvatosabbak pedig még arra is figyeljenek, milyen csoportokhoz, klubokhoz csatlakoznak...

HR BLOGGER
perfekt  |  2023.03.22 12:59
Készülnek a számviteli beszámolók, így most a pénzügyi-számviteli munkatársak eléggé elfoglaltak. A...
laskainelli  |  2023.03.22 07:59
A tartós kapcsolatban, mikor túl vannak a párok az építkezés szakaszán és létrejött mindaz, amit cél...
vezetoi-coaching  |  2023.03.21 13:05
Egy angol nyelvű párbeszéd egy AI-val. Semmit se javítottam rajta, még a saját elírásaimat, misspell...
hrdoktor  |  2023.03.20 06:08
A súlyos következményekkel fenyegető magas vérnyomás Magyarországon a becslések szerint minden negye...
legacykft  |  2023.03.17 19:36
A munkahelyi motiváció kérdése egy nagyon sokat emlegetett téma, már-már „lerágott csont”, de egyben...
Példátlan összefogás a hazai Kickstarter mellett (x)

A Brancs a hazai piacon egyedi koncepciójával és célközönségével gyakorlatilag indulása óta aktív résztvevője a startup világnak.

Óriási dobásra készül 2023-ban a magyar Kickstarter: ez lehet a válság ellenszere?

Hivatalosan is elindította befektetési kampányát a Brancs közösségi piactér, amely rekordérdeklődéssel zárta az előregisztrációs kampányát.

Újabb két közösségi kampány lett sikeres: mutatjuk, hogy melyik (x)

Év végén két újabb izgalmas kampány ért el kiemelkedő sikereket a Brancs piacterén.

Jövőre ezeket az ötleteket lesz érdemes figyelni!

Most viszont bemutatunk 3 olyan projektet, amikről valószínűleg sokat fogunk még hallani 2023-ban!

Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2023. március 26. vasárnap
Emánuel
12. hét
Március 26.
A Lila nap
Ajánlatunk
EZT OLVASTAD MÁR?
Pénzcentrum  |  2023. március 26. 16:04