28 °C Budapest

Miért nem találsz állást? A "Nagy Testvér" mindent lát

Pénzcentrum
2008. szeptember 16. 15:00

A pompás fegyver visszafelé is elsülhet, ugyanis a kapcsolatteremtésre szolgáló közösségi oldalak, mint például a külföldiek körében oly népszerű Facebook és a MySpace. Egy felmérés szerint ugyanis a munkavállalót kereső főnökök ötöde megnézi a jelentkezők adatlapját, amiből kiderülhet, miről hazudtunk, vagy milyen káros szokásaink lehetnek. A megoldás az, ha megválogatjuk, milyen információt adunk ki magunkról ezeken az oldalakon.

A magánéletben mindenképpen viccesnek találjuk, ha az előző görbe este foltos emlékeit osztjuk meg olvasónkkal, netán még képpel is illusztráljuk a vidám balesetet. Mindez viszont annál kevésbé mókás, ha éppen leendő munkaadónk pillantja meg ezt a bejegyzést, márpedig erre egyre nagyobb az esély, ugyanis 20 százaléka a felvételiztetőknek nézi meg valamelyik közösségi oldalon a jelentkező adatlapját.

A CareerBuilder.com egyesült államokbeli felmérése szerint a főnökök 22 százaléka használja a közösségi oldalakat a jelentkezők "lenyomozására", ez az arány 2006-ban még csupán 11 százalék volt. Ez rohamosan emelkedhet idén is, sőt 9 százalék nyilatkozott úgy, hogy a felvételi procedúrának hivatalosan is részét fogja képezni a közösségi oldalak megtekintése.

Ezek után ne csodálkozzunk, ha egy potenciális helyről nem hívnak vissza bennünket, pedig minden esélyünk megvolt a megpályázott pozíció elnyerésére. A felmérés azt is kimutatta, hogy melyek a leggyakoribb, a közösségi oldalakon megjelenő elutasítási okok.

A válaszadók 41 százaléka esetében a jelölt az alkohol- vagy drogfogyasztásáról tett fel információt. 40 százalék az aránya azoknak az eseteknek, mikor a jelölt provokatív, vagy illetlen fényképet, információt tett fel magáról. Az esetek 29 százalékában derült ki az adatlapról az, hogy a jelölt gyenge kommunikációs képességekkel rendelkezik.

28 százalékban azért történt az elutasítás, mert a jelölt szidta az előző munkahelyét, vagy volt kollégáit, s végül 27 százalékban fordult elő, hogy a jelölt valótlan végzetséggel próbálta meg megpályázni az állást.

TÍZEZREKET SPÓROLHATSZ BANKVÁLTÁSSAL!

A bankszámla mindennapi életünk része. A munkabér, nyugdíj, ösztöndíj jellemzően bankszámlára érkezik. Segítségével kényelmesen intézhetjük a pénzügyeinket, akár otthonról is. Ahhoz azonban, hogy bankszámlád valóban azt nyújtsa, amire szükséged van, körültekintően kell választanod. Mielőtt kiválasztanád bankszámládat, nézz szét a Pénzcentrum megújult bankszámla kereső kalkulátorában! Állítsd be a személyes preferenciáidat, és versenyeztesd a pénzügyi szolgáltatókat, hiszen a megalapozott döntés a Te érdeked! Egy testre szabott bankszámlával a költségeken is rengeteget spórolhatsz! (x)

A másik oldalon pedig egyre többen ismerik fel annak lehetőségét, hogy a közösségi oldalak segíthetnek is az álláskeresésében. Az alkalmazottak 16 százaléka már meg is változtatta az adatlapját annak érdekében, hogy munkáltató-barát legyen, illetve hogy sokkal professzionálisabb képet mutathasson magáról.

A sikerek elérése érdekében jobban járunk, ha eltávolítjuk a megbotránkozásra okot adó képeket, információkat, s inkább teljesítményeinkről adnánk hírt az adott közösségi oldalon. A még óvatosabbak pedig még arra is figyeljenek, milyen csoportokhoz, klubokhoz csatlakoznak...

HR BLOGGER
perfekt  |  2021.05.10 16:26
A közelmúltban olvashattunk arról, hogy az Európai Bizottság kötelezettségszegési eljárást indított...
hrdoktor  |  2021.05.10 06:35
A munkahelyi egészségvédelem részeként az elhízás megelőzésével is foglalkoznunk kell. [...] Bőve...
legacykft  |  2021.05.07 18:55
Mielőtt erre a kérdésre válaszolnék, elmesélem, hogyan is fogalmazódott meg bennem. Ahogy minden fol...
hrbonbon  |  2021.04.27 21:03
Egy nem teljesen friss, de nagyon érdekes cikkre bukkantunk az Industrial and Organizational Psychol...
kovacstunde  |  2021.04.16 17:03
  Ebben a blogbejegyzésben Kovács Tünde andragógus, munkaköri trénerrel beszélgettünk azonos szempo...
NAPTÁR
Tovább
2021. május 11. kedd
Ferenc
19. hét
Május 11.
Miskolc napja
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
HR Revolution 2021
Vörös riadó! Újabb fronton nyílhat harc a hazai munkahelyeken. Hogyan tovább?
EZT OLVASTAD MÁR?