23 °C Budapest

6 tipp, hogy ne szabotáld a saját álláskeresésed!

Pénzcentrum
2008. augusztus 29. 15:00

Az emberek nagy része, ha elbocsátották, azonnal rohan állást keresni. A Fortune magazin szerint azonban ez általában hiba. Habár természetes reakció, hogy ha valaki elveszíti a munkáját, akkor pánikszerűen néz új után, a probléma azzal szokott lenni, hogy nem az emberek nem értik meg, ennek hogyan is kellene lezajlania. Valószínűtlen, hogy oda fognak felvenni, ahova nagyon be akarsz kerülni. Így először végy egy nagy levegőt, nyugodj meg és készíts tervet...

Egy felmérés szerint a megkérdezett 1029 dolgozó és menedzser több mint harmada, pontosan 34 százaléka nyilatkozta azt, hogy azonnal elkezdett munkát keresni, amikor elvesztette a korábbi munkáját, pozícióját. Ezzel viszont, bár érthető viselkedési forma, szinte szabotálták a saját kitűzött céljaikat, mivel nem voltak eléggé felkészülve a megpróbáltatásokra.

A felmérést készítők szerint sokkal jobb hozzáállás, ha nem rohanjuk le azonnal a munkapiacot, így van időnk kigondolni, hogy mit is szeretnénk csinálni, mi legyen a következő lépcsőfok a karrierünk során. Nem szabad elvállalni az első munkát ahova felvennének, alaposan végig kell gondolni, hogy az megfelelő lenne-e a terveink szerint.

A munkahely elvesztése után ugyanis sokan még megbántva érzik magukat, az érzelmeikre hallgatnak, nem teljes odafigyeléssel mérik fel az előttük álló lehetőségeket. Először is alaposan át kell gondolni, hogy mit is írunk bele az önéletrajzunkba, de azt mindenképp frissíteni kell. Ez pedig sokszor több időbe telik mint egy vagy két nap.

Mivel senki nem akar más rémálmába belekerülni, nem mindegy, hogy a legjobbat választjuk, vagy az elsőt ami felajánlanak.

Íme 6 tipp, hogy ez elkerülhessük...

Először is ha már az interjún sem jövünk ki a leendő főnökkel, nyugodtak lehetünk, sosem fogunk. A jó főnök beosztotti viszony azonban nagyon fontos egy hosszú távra tervezett munkakapcsolatban. Az interjút ne úgy fogjuk fel, hogy minket mérnek fel, hanem próbáljuk a másik oldalról szemlélni a dolgot, ez egy jó lehetőség arra, hogy leellenőrizzük, jó fej-e a főnök.

A munkatársakra ugyanez vonatkozik. Több állás esetén egy-egy kollégának lehetősége van az interjúkon részt venni, megnézni, kit is vesznek fel mellé. Ha a szóban forgó munkatárssal nem jövünk, a későbbiekben ez nem fog megváltozni.

Fejezzük be az aggódást a kiválasztás miatt. Bár ezt könnyebb mondani, mint megtenni, amikor már halmozódnak a fejünk felett a számlák. De ha görcsösen akarjuk, hogy kiválasszanak, könnyen alakulhat úgy a beszélgetés, ami ha tiszta fejjel gondolkodunk, sosem fordult volna elő. Ilyen helyzetekből lesz a kész katasztrófa.

JÓL JÖNNE 2 MILLIÓ FORINT?

Amennyiben 2 millió forintot igényelnél, 60 hónapos futamidőre, akkor 2021-től így kalkulálhatsz: a törlesztőrészletek szerinti rangsor alapján az egyik legjobb konstrukciót, havi 39 550 forintos törlesztővel a Sberbank nyújtja (THM 7,11%), de nem sokkal marad el ettől az UniCredit Bank 39 604 forintos törlesztőt (THM 7,17%) ígérő ajánlata sem. További bankok ajánlataiért, illetve a konstrukciók pontos részleteiért (THM, törlesztőrészlet, visszafizetendő összeg, stb.) keresd fel a Pénzcentrum megújult személyi kölcsön kalkulátorát. (x)

El kell döntenünk azt is, hogy mit is szeretnék először. Készítsünk egy listát, hogy melyek azok a dolgok, amelyek a legfontosabbak egy munkahelyen. Ezekre érdemes rákérdezni még mielőtt döntünk. Ha például későn szeretünk dolgozni járni, és inkább tovább maradunk bent, kellemetlenül érinthet a szerződés aláírása után a bejelentés, hogy mondjuk fél 8-kor van munkakezdés.

Sosem szabad kiadni magunkat egy állásinterjún. Alapvető hiba, ha közöljük, sürgős lenne a munka, mert ki kellene fizetni a számlákat és meg vagyunk szorulva. Ha viszont tényleg nagy szükség van rá, és elfogadjuk azzal a címszóval, hogy csak egy rövid ideig maradunk, akkor ezt mindenképpen be kell tartani. Sokan követik el azt a hibát, hogy elfogadnak egy valamennyire megfelelő állást, mert meg vannak szorulva, aztán ott ragadnak. A tervezett fél évből egy év, az egyből két év lesz. De a tény az tény marad, a munka nem álmaink helye.

Utolsóként, de ez az egyik legfontosabb dolog amit be kell tartani, hogy mindig önmagunkat adjuk. Mindenki a legjobbat szeretné kihozni magából egy meghallgatáson, de van olyan, amikor a jelentkező túl messzire megy. Ez azért veszélyes, mert ha felvesznek, úgyis kiderül, ami pedig könnyen akár elbocsátást is vonhat maga után...

HR BLOGGER
perfekt  |  2021.05.10 16:26
A közelmúltban olvashattunk arról, hogy az Európai Bizottság kötelezettségszegési eljárást indított...
hrdoktor  |  2021.05.10 06:35
A munkahelyi egészségvédelem részeként az elhízás megelőzésével is foglalkoznunk kell. [...] Bőve...
legacykft  |  2021.05.07 18:55
Mielőtt erre a kérdésre válaszolnék, elmesélem, hogyan is fogalmazódott meg bennem. Ahogy minden fol...
hrbonbon  |  2021.04.27 21:03
Egy nem teljesen friss, de nagyon érdekes cikkre bukkantunk az Industrial and Organizational Psychol...
kovacstunde  |  2021.04.16 17:03
  Ebben a blogbejegyzésben Kovács Tünde andragógus, munkaköri trénerrel beszélgettünk azonos szempo...
NAPTÁR
Tovább
2021. május 11. kedd
Ferenc
19. hét
Május 11.
Miskolc napja
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
HR Revolution 2021
Vörös riadó! Újabb fronton nyílhat harc a hazai munkahelyeken. Hogyan tovább?
EZT OLVASTAD MÁR?