15 °C Budapest

6 tipp, hogy ne szabotáld a saját álláskeresésed!

Pénzcentrum
2008. augusztus 29. 15:00

Az emberek nagy része, ha elbocsátották, azonnal rohan állást keresni. A Fortune magazin szerint azonban ez általában hiba. Habár természetes reakció, hogy ha valaki elveszíti a munkáját, akkor pánikszerűen néz új után, a probléma azzal szokott lenni, hogy nem az emberek nem értik meg, ennek hogyan is kellene lezajlania. Valószínűtlen, hogy oda fognak felvenni, ahova nagyon be akarsz kerülni. Így először végy egy nagy levegőt, nyugodj meg és készíts tervet...

Egy felmérés szerint a megkérdezett 1029 dolgozó és menedzser több mint harmada, pontosan 34 százaléka nyilatkozta azt, hogy azonnal elkezdett munkát keresni, amikor elvesztette a korábbi munkáját, pozícióját. Ezzel viszont, bár érthető viselkedési forma, szinte szabotálták a saját kitűzött céljaikat, mivel nem voltak eléggé felkészülve a megpróbáltatásokra.

A felmérést készítők szerint sokkal jobb hozzáállás, ha nem rohanjuk le azonnal a munkapiacot, így van időnk kigondolni, hogy mit is szeretnénk csinálni, mi legyen a következő lépcsőfok a karrierünk során. Nem szabad elvállalni az első munkát ahova felvennének, alaposan végig kell gondolni, hogy az megfelelő lenne-e a terveink szerint.

A munkahely elvesztése után ugyanis sokan még megbántva érzik magukat, az érzelmeikre hallgatnak, nem teljes odafigyeléssel mérik fel az előttük álló lehetőségeket. Először is alaposan át kell gondolni, hogy mit is írunk bele az önéletrajzunkba, de azt mindenképp frissíteni kell. Ez pedig sokszor több időbe telik mint egy vagy két nap.

Mivel senki nem akar más rémálmába belekerülni, nem mindegy, hogy a legjobbat választjuk, vagy az elsőt ami felajánlanak.

Íme 6 tipp, hogy ez elkerülhessük...

Először is ha már az interjún sem jövünk ki a leendő főnökkel, nyugodtak lehetünk, sosem fogunk. A jó főnök beosztotti viszony azonban nagyon fontos egy hosszú távra tervezett munkakapcsolatban. Az interjút ne úgy fogjuk fel, hogy minket mérnek fel, hanem próbáljuk a másik oldalról szemlélni a dolgot, ez egy jó lehetőség arra, hogy leellenőrizzük, jó fej-e a főnök.

A munkatársakra ugyanez vonatkozik. Több állás esetén egy-egy kollégának lehetősége van az interjúkon részt venni, megnézni, kit is vesznek fel mellé. Ha a szóban forgó munkatárssal nem jövünk, a későbbiekben ez nem fog megváltozni.

Fejezzük be az aggódást a kiválasztás miatt. Bár ezt könnyebb mondani, mint megtenni, amikor már halmozódnak a fejünk felett a számlák. De ha görcsösen akarjuk, hogy kiválasszanak, könnyen alakulhat úgy a beszélgetés, ami ha tiszta fejjel gondolkodunk, sosem fordult volna elő. Ilyen helyzetekből lesz a kész katasztrófa.

NULLA FORINTOS SZÁMLAVEZETÉS? LEHETSÉGES! MEGÉRI VÁLTANI!

Nem csak jól hangzó reklámszöveg ma már az ingyenes számlavezetés. A Pénzcentrum számlacsomag kalkulátorában ugyanis több olyan konstrukciót is találhatunk, amelyek esetében az alapdíj, és a fontosabb szolgáltatások is ingyenesek lehetnek. Nemrég három pénzintézet is komoly akciókat hirdetett, így jelenleg a CIB Bank, a Raiffeisen Bank, valamint az UniCredit Bank konstrukcióival is tízezreket spórolhatnak az ügyfelek. Nézz szét a friss számlacsomagok között, és válts pénzintézetet percek alatt az otthonodból. (x)

El kell döntenünk azt is, hogy mit is szeretnék először. Készítsünk egy listát, hogy melyek azok a dolgok, amelyek a legfontosabbak egy munkahelyen. Ezekre érdemes rákérdezni még mielőtt döntünk. Ha például későn szeretünk dolgozni járni, és inkább tovább maradunk bent, kellemetlenül érinthet a szerződés aláírása után a bejelentés, hogy mondjuk fél 8-kor van munkakezdés.

Sosem szabad kiadni magunkat egy állásinterjún. Alapvető hiba, ha közöljük, sürgős lenne a munka, mert ki kellene fizetni a számlákat és meg vagyunk szorulva. Ha viszont tényleg nagy szükség van rá, és elfogadjuk azzal a címszóval, hogy csak egy rövid ideig maradunk, akkor ezt mindenképpen be kell tartani. Sokan követik el azt a hibát, hogy elfogadnak egy valamennyire megfelelő állást, mert meg vannak szorulva, aztán ott ragadnak. A tervezett fél évből egy év, az egyből két év lesz. De a tény az tény marad, a munka nem álmaink helye.

Utolsóként, de ez az egyik legfontosabb dolog amit be kell tartani, hogy mindig önmagunkat adjuk. Mindenki a legjobbat szeretné kihozni magából egy meghallgatáson, de van olyan, amikor a jelentkező túl messzire megy. Ez azért veszélyes, mert ha felvesznek, úgyis kiderül, ami pedig könnyen akár elbocsátást is vonhat maga után...

HR BLOGGER
perfekt  |  2023.03.22 12:59
Készülnek a számviteli beszámolók, így most a pénzügyi-számviteli munkatársak eléggé elfoglaltak. A...
laskainelli  |  2023.03.22 07:59
A tartós kapcsolatban, mikor túl vannak a párok az építkezés szakaszán és létrejött mindaz, amit cél...
vezetoi-coaching  |  2023.03.21 13:05
Egy angol nyelvű párbeszéd egy AI-val. Semmit se javítottam rajta, még a saját elírásaimat, misspell...
hrdoktor  |  2023.03.20 06:08
A súlyos következményekkel fenyegető magas vérnyomás Magyarországon a becslések szerint minden negye...
legacykft  |  2023.03.17 19:36
A munkahelyi motiváció kérdése egy nagyon sokat emlegetett téma, már-már „lerágott csont”, de egyben...
Példátlan összefogás a hazai Kickstarter mellett (x)

A Brancs a hazai piacon egyedi koncepciójával és célközönségével gyakorlatilag indulása óta aktív résztvevője a startup világnak.

Óriási dobásra készül 2023-ban a magyar Kickstarter: ez lehet a válság ellenszere?

Hivatalosan is elindította befektetési kampányát a Brancs közösségi piactér, amely rekordérdeklődéssel zárta az előregisztrációs kampányát.

Újabb két közösségi kampány lett sikeres: mutatjuk, hogy melyik (x)

Év végén két újabb izgalmas kampány ért el kiemelkedő sikereket a Brancs piacterén.

Jövőre ezeket az ötleteket lesz érdemes figyelni!

Most viszont bemutatunk 3 olyan projektet, amikről valószínűleg sokat fogunk még hallani 2023-ban!

Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2023. március 26. vasárnap
Emánuel
12. hét
Március 26.
A Lila nap
Ajánlatunk
EZT OLVASTAD MÁR?
Pénzcentrum  |  2023. március 26. 16:04