APEH-kerülés legálisan - még a bankokat is meglepte!

Pénzcentrum
2008. október 14. 12:00

Megengedheti magának ezt egy bank? Sokak számára talán érhetetlen, hogy az egyszer már leadózott jövedelemből a szülők, gyerekek, unokák, vagy egyszerűen csak barátok számára történő ajándékozás után miért kell további sarcot fizetni az adóhivatalnak, de mielőtt bárki rázendítene a panaszkodásra, érdemes inkább egy pillantást vetni az ajándékozási illeték kikerülésének legális módjaira. Mert bizony ilyen is létezik, még ha ezzel a banki ügyintézők sincsenek mindig tisztában!

A legtöbben talán nem is gondolják, hogy ha 150 ezer forintnál nagyobb összeget ajándékoznak rokonaiknak vagy ismerőseiknek, vagy ennél kevesebbet, de arról okiratot állítanak ki, akkor bizony illetékfizetési kötelezettségük keletkezik, ami a rokonsági viszonytól, illetve az értéktől függően akár 11-40 százalékig terjedhet.

Márpedig egy nagyobb összeg, például a gyerekek, unokák lakásvásárlásához szükséges önerő ajándékozása esetén ez komoly kiadást jelenthet a hitelfelvételhez és ingatlanszerzéshez kapcsolódó kiadásokban kivérzettek számára.

Egyik olvasónk is hasonló fába vágta fejszéjét, nevezetesen 2-2 millió forintot szeretett volna unokái számára ajándékozni. Mivel hallott már valamit az illetékmentes ajándékozás lehetőségéről, illetve arról, hogy ez takarékbetét megszerzésével lehetséges, felkereste számlavezető bankját, ahol azonban erről az ügyintéző mit sem tudott, és azt javasolta, keresse fel inkább az illetékhivatalt, ami, mint tudjuk, már nem is létezik, feladatát ugyanis az APEH vette át.

Természetesen a hölgy nem elégedett meg a válasszal, így első körben kérdést fogalmazott meg a bank ügyvédjei számára, hogy mit javasolnak neki erre az esetre, ahonnan egy hét elteltével azt a választ kapta, hogy az ügy bonyolultsága folytán további türelmét kérik, majd azt, hogy ez nem banki kérdés, így forduljon adójogászhoz.

Ezek után egy ismerőse tanácsára másik bankhoz fordult, ahol egy befektetési tanácsadó már első körben a bank ügyvédeihez fordult a kéréssel kapcsolatban, ő maga ugyanis nem tudott választ adni. Szerinte ugyanis a takarékbetét, mint olyan egy régi OTP Banki termék (érdekes volna, ha a törvény egyetlen bank egyedüli termékét nevezné meg illetékmentesnek). A jogászok először azt válaszolták, hogy a takarékbetét megszerzése is csak örökösödés esetén illetékmentes.

A személyi bankár ezek után egy befektetési életbiztosítás megkötését ajánlotta a hölgynek, amiben az unokáit tehetné meg kedvezményezettnek, így 3 év elteltével (mivel a szerződő fél nyugdíjas) a kedvezményezettek illetékmentesen juthatnának a pénzhez, ez előtt azonban egy meghatalmazás útján bármikor 3-5 százalékos költség fejében pénzt vonhatnának ki az unokák.

JÓL JÖNNE 2 MILLIÓ FORINT?

Amennyiben 2 millió forintot igényelnél, 60 hónapos futamidőre, akkor 2021-től így kalkulálhatsz: a törlesztőrészletek szerinti rangsor alapján az egyik legjobb konstrukciót, havi 39 550 forintos törlesztővel a Sberbank nyújtja (THM 7,11%), de nem sokkal marad el ettől az UniCredit Bank 39 604 forintos törlesztőt (THM 7,17%) ígérő ajánlata sem. További bankok ajánlataiért, illetve a konstrukciók pontos részleteiért (THM, törlesztőrészlet, visszafizetendő összeg, stb.) keresd fel a Pénzcentrum megújult személyi kölcsön kalkulátorát. (x)

Meg is elégedett volna ezzel a lehetőséggel a hölgy, azonban utánajárásának köszönhetően rátalált az illetéktörvény vonatkozó passzusára, valamint a takarékbetét "kilétére".

Mint azt említettük, a törvény lehetőséget biztosít az "ingyenes" ajándékozásra, erről azonban kevesen tudnak, mint ahogy azzal is kevesen vannak tisztában, hogy amennyiben nem tesznek eleget bejelentési kötelezettségüknek, úgy egy esetleges vagyonosodási vizsgálat során a revizor fedezethiányként, vagyis adóhiányként állapíthatja meg az ajándékozott összeget, és még bírságot, késedelmi kamatot is felszámíthatnak.

Lássuk a legális trükköt!

HR BLOGGER
perfekt  |  2021.05.10 16:26
A közelmúltban olvashattunk arról, hogy az Európai Bizottság kötelezettségszegési eljárást indított...
hrdoktor  |  2021.05.10 06:35
A munkahelyi egészségvédelem részeként az elhízás megelőzésével is foglalkoznunk kell. [...] Bőve...
legacykft  |  2021.05.07 18:55
Mielőtt erre a kérdésre válaszolnék, elmesélem, hogyan is fogalmazódott meg bennem. Ahogy minden fol...
hrbonbon  |  2021.04.27 21:03
Egy nem teljesen friss, de nagyon érdekes cikkre bukkantunk az Industrial and Organizational Psychol...
kovacstunde  |  2021.04.16 17:03
  Ebben a blogbejegyzésben Kovács Tünde andragógus, munkaköri trénerrel beszélgettünk azonos szempo...
NAPTÁR
Tovább
2021. május 11. kedd
Ferenc
19. hét
Május 11.
Miskolc napja
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
HR Revolution 2021
Vörös riadó! Újabb fronton nyílhat harc a hazai munkahelyeken. Hogyan tovább?
EZT OLVASTAD MÁR?
Pénzcentrum  |  2021. május 10. 16:16