Akik megisszák a válság levét...

Pénzcentrum
2008. szeptember 16. 16:00

Vajon kik lesznek azok, akiket a leginkább megvisel a pénzügyi válság újabb hulláma? Nagyon valószínű, hogy a legkisebb vállalkozások sínylik meg a leginkább. Ők lesznek azok ugyanis, akik egyre kevésbé juthatnak, vagy egyre rosszabb feltételek mellett hitelhez, ami pedig működésük végét is jelentheti.

Az Amerikai Egyesült Államokban készült hitelezési felmérés adatai szerint a tengerentúlon tevékenykedő bankok 65 százaléka nyilatkozott úgy, hogy szigorít a vállalati hitelek feltételein az elmúlt 3 hónapban. A negyedévenként napvilágot látó felmérés áprilisi megjelenésében ez az arány még csak 50 százalék volt.

Ennek némileg ellentmond a National Federation of Independent Businesses legújabb hangulatfelmérése, amely szerint a hitelválság csupán a Wall Street-et érinti majd. Az augusztusi felmérés válaszadóinak 34 százaléka nyilatkozott úgy, hogy rendszeresen vesz fel valamilyen hitelt. Ez teljesen megfelel az eddigi tapasztalatoknak, igaz, 10 százalék szerint már nehezebb a banki hitelhez jutás.

A válaszadóknak csupán 2 százaléka nyilatkozott úgy, hogy a hitelek költsége és elérhetősége a legnagyobb üzleti problémája, ami igencsak messze van az 1982-es rekordmértékű 37 százalékos aránytól.

Egyes kritikák szerint nem lehet teljes mértékben figyelmen kívül hagyni, hogy a hitelezési felmérésben csupán 52 bankot kérdeznek meg, melyek az USA legnagyobb szereplői közé tartoznak. Az egyik kis bank elnöke szerint például azokkal a kisebb méretű bankokkal, melyek fő ügyfélkörébe a kis cégek tartoznak, semmi gond nincs.

A KeyBank, egy közepes amerikai bank ezzel ellentétes véleményen van, hiszen nem szabad figyelmen kívül hagyni a válság másodlagos hatásait, így mondjuk a Bear Sterns és a Lehman Brothers zavarait.

MOST ÉRHETI MEG IGAZÁN LAKÁST, HÁZAT VENNI!

Ha tervezed, hogy ingatlant vásárolsz, akkor most jött el a Te időd! Egyrészt azért, mert a lakáspiaci mutatók szerint egyértelműen megtört az elmúlt évek brutális áremelkedése. Jelenleg leginkább stagnálnak az árak, de van, ahol már árcsökkenést is tapasztalhatunk. Mindeközben a finanszírozási költségek még rekord alacsony szinten vannak. Nem hiszed? Nos, a Pénzcentrum megújult lakáshitel-kalkulátora szerint ma 15 millió forintot, 20 éves futamidőre, már 2,74 százalékos THM-el, és havi 81 188 forintos törlesztővel fel lehet venni az UniCredit Banknál. De nem sokkal marad el ettől a többi hazai nagybank ajánlata sem: a CIB Banknál 3,03% a THM; a Budapest Banknál 3,10%; az MKB Banknál 3,12%; míg az OTP Banknál 3,23%-os THM-mel kalkulálhatunk. Érdemes még megnézni a K&H Bank, az ERSTE Bank, és természetesen a többi magyar hitelintézet konstrukcióját is, és egyedi kalkulációt végezni, saját preferenciáink alapján különböző hitelösszegekre és futamidőkre. Ehhez keresd fel a Pénzcentrum kalkulátorát. (x)

Annyi bizonyos, hogy a nehéz helyzetekben jól jöhet, ha egy olyan banktól próbálunk meg hitelt felvenni, akivel már régóta kapcsolatban vagyunk, hiszen ezzel akár előnybe is kerülhetünk a többi versenytárshoz képest.

Forrás: MNB

A nemrégiben megjelent, hasonló kiadvány, a Magyar Nemzeti Bank hitelezési felmérésének vállalati hitelezésre vonatkozó része is ezt a mintát erősíti meg, ugyanis a jelentés szerint egyedül a nagyvállalati és az üzleti célú ingatlanhitelek esetében emelkedett a hitelezési hajlandóság. A középvállalati szegmensben enyhén csökkent a hitelezési hajlandóság, míg a kis- és mikrovállalatok finanszírozásában megtorpant a hitelezési hajlandóság növekedése, mégpedig azért mert megnövekedtek a kockázatok.

Forrás: MNB

Emellett a hitelezési feltételekben is szigorítás történt, melyet a legkisebb vállalkozások szegmensére is érvényesítettek a bankok.

Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2021. május 18. kedd
Erik, Alexandra
20. hét
EZT OLVASTAD MÁR?