Túlfizetett informatikusok: mit sem ér a közgáz diploma?

Pénzcentrum
2008. szeptember 16. 05:55

Sokszor hallani, hogy a diplomás pályakezdők sokat kérnek, túlzott igényekkel rendelkeznek. A GVI kiderítette, hogy mekkora az esély az elhelyezkedésre és hogy kezdőként mekkora fizetésre lehet számítani...

A Magyar Kereskedelmi és Iparkamara Gazdaság- és Vállalkozáselemző Intézete 2008 tavaszán közel 3 ezer személyzeti ügyekért felelős vagy általános vállalati vezetőt kérdezett meg a diplomás pályakezdők várható esélyeiről és a bérezésről. Az általános tapasztalat alapján a diplomás pályakezdőket leginkább a nagy és külföldi tulajdonban levő cégek alkalmazzák. A helyzet ráadásul a közép-magyarországi régióban a legjobb, máshol sokkal szűkebbek a lehetőségek.


A mintában szereplő foglalkoztatottak átlagos száma 123 fő, 25 diplomás és 1,5 diplomás pályakezdő jut egy cégre, vagyis a foglalkoztatott összes felsőfokú végzettségű alkalmazott közül minden tizenhatodik pályakezdő. A felmérésben résztvevő cégek több, mint negyede (26 százaléka) jelezte, hogy foglalkoztat diplomás pályakezdőt.

A válaszadó cégek kétharmada nem tervez létszámváltozást a közeljövőben, összességében azonban a foglalkoztatottak száma a várakozások szerint enyhén növekedni fog idén, mivel a cégek közel negyede jelezte létszámbővítési szándékát. Átlag feletti a tervezett létszámnövelés a 100 főnél nagyobb (32 százalék), a külföldi tulajdonban levő (35 százalék), a budapesti székhelyű (28 százalék), gazdasági szolgáltatás és ingatlan szektorban működő (30 százalék) cégeknél.


2008-ban várhatóan a vállalatok 17 százalékánál növekszik a diplomások és 16 százalékánál a diplomás pályakezdők létszáma. A legnagyobb arányban a pénzügyi szektorban keresik a fiatalokat, az ide tartozó vállalatok több mint egyharmada jelezte pályakezdő diplomások jövőbeli felvételét. A gazdasági végzettségű friss diplomások elhelyezkedési esélyei valamivel romlanak a tavalyi évhez képest, de még mindig stabil a kereslet irántuk. Több cég tervez felvenni diplomásokat és diplomás pályakezdőket, mint amennyi az elbocsátáson gondolkodik.

A felmérés szerint a foglalkoztatott diplomás pályakezdőket bizonyos szektorokba tartozó és a Közép-Magyarországi régióban lévő cégek az átlagosnál nagyobb eséllyel foglalkoztatnak. Ilyen többek között a turizmus és a pénzügyi szolgáltatások területe is. A többségében külföldi tulajdonú vállalatok ráadásul majdnem 23 százalékponttal nagyobb valószínűséggel foglalkoztatnak friss diplomást, mint a Magyar többségi tulajdonú vállalatok.

Ha már van munka...

A bruttó béreket illetően jelentősek a különbségek a szakmák között. A műszaki végzettséget követelő pozíciókban akár 20 ezer forinttal magasabb bért is kaphatnak a pályakezdők, mint gazdasági területen. Ezen belül az informatikusok akár 56 ezer forinttal is többet keresnek, mint egy átlagos pályakezdő, így érdemes elgondolkodni szakmaválasztáskor.

Két év munkaviszony után átlagosan 45 ezer forint emelkedésre lehet számítani a béreket illetően, ami 22 százalékot jelent, bár ez csak az átlag, ettől lehet lényegesen kevesebb, de lényegesen több is. A pályakezdők negyede például legfeljebb 35 ezer forint átlagos növekedésre számíthat, 10 százalék viszont akár 75 ezer forintra is.

A foglalkozások szerinti bérkülönbségek részben azt is kifejezik, hogy a pályakezdő a munkájával mennyi hozzáadott értéket állít elő, de arra is utal, hogy az adott területen a szakemberekből hiány vagy kereslet van.

MOST ÉRHETI MEG IGAZÁN LAKÁST, HÁZAT VENNI!

Ha tervezed, hogy ingatlant vásárolsz, akkor most jött el a Te időd! Egyrészt azért, mert a lakáspiaci mutatók szerint egyértelműen megtört az elmúlt évek brutális áremelkedése. Jelenleg leginkább stagnálnak az árak, de van, ahol már árcsökkenést is tapasztalhatunk. Mindeközben a finanszírozási költségek még rekord alacsony szinten vannak. Nem hiszed? Nos, a Pénzcentrum megújult lakáshitel-kalkulátora szerint ma 15 millió forintot, 20 éves futamidőre, már 2,74 százalékos THM-el, és havi 81 188 forintos törlesztővel fel lehet venni az UniCredit Banknál. De nem sokkal marad el ettől a többi hazai nagybank ajánlata sem: a CIB Banknál 3,03% a THM; a Budapest Banknál 3,10%; az MKB Banknál 3,12%; míg az OTP Banknál 3,23%-os THM-mel kalkulálhatunk. Érdemes még megnézni a K&H Bank, az ERSTE Bank, és természetesen a többi magyar hitelintézet konstrukcióját is, és egyedi kalkulációt végezni, saját preferenciáink alapján különböző hitelösszegekre és futamidőkre. Ehhez keresd fel a Pénzcentrum kalkulátorát. (x)

Egy átlagos diplomás pályakezdő munkába álláskor nagyjából 203 ezer forint bruttó kezdőbérre számíthat. A szórás azonban elég nagy, 64 ezer forint, ami azt jelenti, hogy jelentős bérkülönbségek vannak a diplomások bérezésében. A pályakezdők negyede 150 ezer forintra, másik negyede azonban akár 250 ezer forint bruttó bérre is számíthat.

A műszaki végzettséget igénylő munkakörökben átlagosan 20 ezer forinttal nagyobb a bruttó munkabér a kezdők esetén, mint a gazdasági és jogi végzettségűeknél. Így a legjobban fizetett három munkakör műszaki végzettséget igényel, az informatikusok bruttó 258 ezer, a villamosmérnökök 230 ezer, a vegyészmérnökök bruttó 229 ezer forint kezdőbérre számíthatnak.

 

A régiós elemzés elég nagy eltéréseket mutat, szinte minden szakmában lényegesen alacsonyabb bruttó bérre számíthatnak a pályakezdő fiatalok, mint Közép-Magyarországon. A friss diplomások átlagbére ezen a területen a legmagasabb. Ehhez képest a többi régió átlagfizetése a következőképp alakul a friss diplomások körében:

 


Jól látszik, hogy mennyire meghatározza a fiatalok jövőjét a gimnáziumban hozott döntés. Ha jó szakmát választanak, és hajlandóak a fővárosba költözni, akár kiemelkedő karriert is csinálhatnak. Erre vidéken már lényegesen kevesebb az esély, arról nem is beszélve, ha valaki mondjuk közgazdászként diplomázott, akikből már így is "Dunát lehetne rekeszteni"...

HR BLOGGER
legacykft  |  2021.05.14 18:55
Az utóbbi években nagyon keresetté és trendivé vált Agile Coach-nak lenni. Az álláshirdetések tele v...
hrbonbon  |  2021.05.14 18:06
Article written by Zineb Krafess, Researcher AIMS International  Morocco In 2020, recruitment has...
perfekt  |  2021.05.13 10:30
A veszélyhelyzet idején alkalmazandó védelmi intézkedések második üteméről szóló, többször módosítot...
vezetoi-coaching  |  2021.05.12 15:36
Duolingo „használati utasítás” (blogokból szedtem össze, de alapvetően a saját gyakorlati tapasztala...
hrdoktor  |  2021.05.10 06:35
A munkahelyi egészségvédelem részeként az elhízás megelőzésével is foglalkoznunk kell. [...] Bőve...
NAPTÁR
Tovább
2021. május 16. vasárnap
Mózes, Botond
19. hét
Május 16.
A fény világnapja
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
HR Revolution 2021
Vörös riadó! Újabb fronton nyílhat harc a hazai munkahelyeken. Hogyan tovább?
EZT OLVASTAD MÁR?