14 °C Budapest

Vezető akarsz lenni? Jól vigyázz...

Pénzcentrum
2008. augusztus 28. 12:00

Több éves szakmai tapasztalattal a háta mögött sok ember gondolkodik azon, hogy ideje lenne fentebb lépni, jó lenne kifogni akár egy vezetői munkakört is. Viszont ezt csak kevesen tudják elérni, sok területen ugyanis a szakmai tapasztalat, a megfelelő háttér már nem kiváltság, hanem elvárás. Így ha valaki meg akarja szerezni álmai állását, annak bizony tennie is kell érte...

Az elmúlt évtizedekben a munkaerőpiac alakulása, folyamatos változása miatt mindig új dolgokra van szükség, hogy valaki érvényesülni tudjon. A tapasztalat mellett például rengeteget számít a széles látókör, a sokoldalúság vagy akár az alkalmazkodóképesség. Ezt viszont csak a tapasztalattal együtt lehet megszerezni, így már nem is meglepő, ha valaki szeretne több munkahelyet is megnézni. A korábbi egész életet egy munkahelyen töltő emberek helyét egyre inkább váltják fel a fiatalok, akiknek egyelőre nem jelent problémát akár évente munkahelyet váltani.

Életünk során 3,7 főnökkel dolgozunk: nem mernek váltani a magyarok?

Az amerikai Duke Egyetem egy korábbi felméréséből is kiderül, hogy az intézményben végzett hallgatók 43 százaléka az elhelyezkedést követő öt éven belül munkahelyet vált. A tapasztalatok szerint ráadásul azok a diákok boldogulnak jobban, akik tanulmányaik során sokrétű képzésben vesznek részt, a társaik ezzel szemben, akik alapos képzésben részesülnek ugyan, de egyetlen területre, kizárólag szakterületükre koncentrálnak, kevésbé tudnak előrejutni.

A karrierépítés lényeges, sőt, ma már alapvető eleme a nyelvtudás és annak megfelelő használata. A mai világban ugyanis egy vezetőnél már mindennaposnak számít, ha külföldi ügyféllel, partnerrel van dolga. Bár a tolmács kérdése is megoldható, azért lényegesen jobb fényt vet az illetőre, ha meg tud szólalni valamilyen idegen nyelven. Sok pozícióban, illetve nemzetközi cégnél azonban már alapelvárás. Így mind pályakezdőként, mind tapasztalt munkakeresőként legalább egy nyelvvizsgával illik rendelkezni.

Sokat jelent a külföldi tanulás, de még mindig kevesen élnek a lehetőséggel

A karrier építésében sokat jelenthet, ha a meglévő feladatok mellett a dolgozó plusz feladatokat is vállal. Természetesen ezzel is óvatosnak kell lenni, nehogy a főnökség úgy gondolja, kevés a munkánk, így van időnk több feladat elvégzésére. Hangsúlyozzuk, hogy a plusz munkát azért szeretnék megkapni, mert úgy értékeljük, ez nagyon hasznos lehet a tudásunk szempontjából, így még jobban tudjuk szolgálni a vállalatot.

Egy jó munkaerőt ráadásul a cégek sem szívesen engednek el, így ha dolgozóként már bebizonyítottuk, hogy igenis képesek vagyunk nagyon jól és pontosan végezni a munkánkat, akkor nem fognak elzárkózni egy előléptetéstől vagy fizetésemeléstől, ha ez szóba kerül.

Nem szégyen tanulni sem...

A karrierépítés szempontjából szintén fontos, hogy ne elégedjünk meg egy adott szinttel. A jelenlegi tudásunk fejlesztése elengedhetetlen, de az sem hátrány, ha új területeket is felfedezünk, ezzel is szélesítjük ugyanis a látókörünket. Az online képzési lehetőségek például már arra is lehetőséget adnak, hogy a saját időbeosztásunk szerint képezzük magunkat, nem szükséges tanfolyamra járni, kötött időpontban. A munkahelyi továbbképzéseket sem érdemes kihagyni, ha már fejlődési lehetőséget biztosít számunkra a cégünk ( ez ráadásul ingyen is van).

LAKÁST, HÁZAT VENNÉL, DE NINCS ELÉG PÉNZED? VAN OLCSÓ MEGOLDÁS!

A Pénzcentrum lakáshitel-kalkulátora szerint ma 10 millió forintot, 15 éves futamidőre, már 7,21 százalékos THM-el,  havi 89 803 forintos törlesztővel fel lehet venni a CIB Banknál. De nem sokkal marad el ettől a többi hazai nagybank ajánlata sem: az Erste Banknál 8,04% a THM, a Raiffeisen Banknál 8,09%; az UniCredit Banknál 8,12%,  a K&H Banknál 8,31%, akárcsak az OTP Banknál. Érdemes még megnézni magyar hitelintézetetek további konstrukcióit is, és egyedi kalkulációt végezni, saját preferenciáink alapján különböző hitelösszegekre és futamidőkre. Ehhez keresd fel a Pénzcentrum kalkulátorát. (x)

Ne olyan gyorsan...

Az előrelépés tervezgetése és megvalósítása során azonban több hibát is elkövethetünk, amivel kifejezetten rosszat tehetünk a karrierünknek. Fiatalként sokan még naivan gondolják azt, hogy ha több diplomával rendelkeznek, az bizony jelentős előnyt jelent a konkurenciával, a többi jelentkezővel szemben. Ez viszont nem igaz akkor, ha még 28 évesen sem dolgoztunk egy percet sem, de már van három diplománk. Ez inkább hátrányt jelent a munkakeresésnél.

Más a helyzet, ha a diplomák megszerzése közben dolgoztunk, de azért ennél is érdemes elgondolkodni. Nem szabad a munkahelyeket túl gyakran váltogatni, mert így a munkaadó szempontjából megbízhatatlannak tűnhetünk, nem valószínű, hogy felelős pozícióba is alkalmaznának.

Viszont beragadni sem jó egy munkakörbe, 5 évente érdemes váltani, ha a jelenlegi cégünknél nincs előrelépési lehetőség. Túl sokáig sem szabad várni ezzel, de a túl kevés idő is hátrányos lehet. Ha akkor ébredünk rá, hogy túl nagy falat az amire kineveztek, már késő. Ráadásul sokkal rosszabb fényben tüntet fel minket, ha lefokoznak, esetleg ki is rúgnak, mintha visszautasítottuk volna az ajánlatot.

A cégtípus kiválasztása is fontos kérdés, bár ez leginkább a frissen diplomázottakat érinti. Ha multinál kezdünk el dolgozni, nagyon át kell gondolni, hogy kisebb céghez váltsunk, mivel teljesen másak a beosztással járó teendők és az előrelépési lehetőségek is. Bár egy nagyvállalatnál jóval kisebb szerepünk van a cég életében, az előrelépési lehetőségek szélesebb körűek.

A karrier kérdése mindig bonyolult. Mindig arról álmodozunk, amit még nem értünk el, és gyakran felelőtlenül vágunk bele a dolgokba, alapos átgondolás nélkül, amire - attól függetlenül, hogy erre vártunk évek óta - szakmailag nem biztos, hogy fel vagyunk készülve.

HR BLOGGER
laskainelli  |  2024.03.26 12:00
A házasság egy olyan szövetséget jelentene, amelynek mélysége biztonságot és figyelmet biztosít a fe...
hrdoktor  |  2024.03.26 10:32
A stressz negatív hatásairól szinte mindenki hallott, de az eustressz, vagyis a pozitív stressz egés...
perfekt  |  2024.03.12 11:42
Az egészségbiztosítási pénzbeli ellátásainál előfordul, hogy a kérelmező több ellátást kap a jog sze...
coachco  |  2024.03.03 12:47
Most belegondolva abba, a Föld, föld...! című könyve után, hogy Márai távozása és az én ifjúkorom kö...
vezetoi-coaching  |  2024.02.12 22:30
Gondoltam, ezt elmesélem már. Gyakorlatilag kétszer megnéztem…:-))) Életemben először... Ki tudja, a...
Ilyen modellben még soha nem szerveztek ekkora rendezvényt (x)

Rekord gyorsasággal fogytak el a jegyek arra 400 fősre tervezett, fiataloknak szóló kapcsolatépítő és önfejlesztő rendezvényre, amelynél a szervezők a közösségi finanszírozás modelljével toboroztak.

Zsongtak és tolongtak a vevők a magyar Kickstarteren: rengetegen csaptak le erre az egyedülálló termékre

Az első hazai közösségi piactéren sikeresen célba ért egy mézes kampány, amelyben a vásárlás mellett egy hartai termelő kaptárait is örökbe lehetett fogadni.

Újraindul a STRT Holding inkubációs programja, a Launchpad

Az STRT Holding közleménye szerint 8+30 millió forint befektetés és tapasztalt mentorgárda várja a jelentkezőket.

Egykor kubai textilmunkásoktól volt hangos, most közösségi finanszírozásból újul meg a patinás budapesti gyárépület (x)

A hiánypótló naturális, és letisztult berendezési trendeket kedvelő fotós közösség számára a Nordix már nem ismeretlen.

Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2024. március 28. csütörtök
Gedeon, Johanna
13. hét
Március 28.
Nagycsütörtök
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
GEN Z Fest 2024
Gyere el akár INGYEN a Z generáció tavaszi eseményére!
Retail Day 2024
Merre tovább, magyar kiskereskedelem?
EZT OLVASTAD MÁR?
Itt a Pénzcentrum App!
Clickbait-mentes címek és egyéb extrák a Pénzcentrum mobilapplikációban!
Most nem
Letöltöm