27 °C Budapest

Címke: közgáz (15 cikk)

Biró Attila | 2019. május 15. 05:41

Ebbe az iskolába járatja gyerekeit a budai elit: 10-szeres a túljelentkezés, tandíj nincs

"Ha ma elmegyek egy 15 éves érettségi találkozóra, ott az egykori tanítványaim jó része olyan szakmában dolgozik vagy olyan foglalkozást végez, amiről fogalmam sincs, hogy mit jelent, egyszerűen nem tudom, hogy mit csinálnak. De azért mi készítjük föl őket ezekre a dolgokra" - mondta el a Pénzcentrumnak adott interjújában Porogi András, a Toldy Ferenc Gimnázium igazgatója, aki többek között beszélt a mai, magyar oktatás legnagyobb dilemmáiról; a digitalizáció és a tudásátadás nehézségeiről; valamint arról is, miként lehet az ország legsikeresebb középiskolái között egy állami fenntartású iskola.

Biró Attila | 2019. február 27. 05:33

Ebbe a pesti iskolába járatja gyerekeit a keresztyén elit: orvosok, mérnökök lesznek

Hiába születnek bele az internet világába a mai gyerekek, a kritikus gondolkodásra és forráskezelésre bizony őket is meg kell tanítania valakinek. "A diákok fejében ugyanis még nincs meg az a váz, amire ilyen közegben segítség nélkül tudnának támaszkodni. Ennek a kialakítása a tanárok múlhatatlan feladata" - mondta el a Pénzcentrumnak adott interjújában Gadóné Kézdy Edit, a Deáktéri Evangélikus Gimnázium igazgatója. A pedagógussal beszélgettünk az elit intézményi lét pozitív és negatív oldaláról; a diákokat nem egyszer betegségbe hajszoló, önmagukkal szembeni elvárásairól; a digitalizáció nehézségeiről; a magyar oktatási rendszer hiányosságairól, a be nem teljesült ígéreteiről, de pozitívumairól is.

Pénzcentrum | 2012. július 10. 17:30

Nem minden fesztiválon jön be a készpénz nélküli fizetés

Vannak olyan bulik, amelyeket szervezni sem kell, mégis működnek. Ilyen volt az idei EFOTT is, még ha döcögősen is alakultak a dolgok, az egyik legjobb fesztivál a nyáron. De ez mintha inkább a már több éve beállt és jól működő rendszernek lett volna köszönhető, nem az idei irányító gárdának. Kevés volt a vécé, a vizes csap és mindenhol csak sor és hőség fogadta a fesztiválozókat, cserébe olcsó volt sör és nagyon szabad az egész fesztivál. Kár, hogy az utolsó reggelen úgy éreztem le akarnak húzni, de nagyon.

Pénzcentrum | 2012. március 26. 11:02

A héten lejár a türelmi idő: 50 ezres bírságot is kaphatsz

Szombat éjféltől már bírságol a szigorúbb dohányzási szabályok megszegéséért az ÁNTSZ, hiszen lejár a szigorított dohányzási szabályozás betartására vonatkozó három hónapos türelmi idő. Az Állami Népegészségügyi és Tisztiorvosi Szolgálat (ÁNTSZ) már jövő vasárnap is több helyen ellenőrzést tart, szabályszegés esetén pedig bírságot is kiszabnak. Eddigi nyilatkozataik szerint elsősorban azokat a kocsmákat keresik majd fel az ellenőrök, ahol a türelmi idő alatt is megengedőbbek voltak a dohányosokkal.

Pénzcentrum | 2008. szeptember 16. 05:55

Túlfizetett informatikusok: mit sem ér a közgáz diploma?

Sokszor hallani, hogy a diplomás pályakezdők sokat kérnek, túlzott igényekkel rendelkeznek. A GVI kiderítette, hogy mekkora az esély az elhelyezkedésre és hogy kezdőként mekkora fizetésre lehet számítani...

Pénzcentrum | 2006. október 4. 12:00

Mennyit ér a közgáz-diploma?

Minden felvételizőt, pályakezdőt és egyetemistát, főiskolást érdekel, hogy a jövőben milyen hamar térül meg a diplomába fektetett pénze. A Budapesti Corvinus Egyetem hagyományos egyetemi alapképzést vettük alapul, két keresett szakon, a pénzügyön, és a marketingen.

Pénzcentrum | 2006. április 28. 09:10

Külföldön többet kap a pályakezdő

A KarrierExpo a kiállítók száma alapján minden rekordot megdöntött és a műegyetemi állásbörzén is jóval több cég képviseltette magát standdal, mint tavaly, sőt már 6 külföldi vállalat is megjelent a vadászó vállalatok között. A külföldi cégek a hazainál jobb fizetési feltételekkel csalogatják a hiánypozíciókba a magyarokat.

Pénzcentrum | 2006. március 14. 14:20

Pártelnökök a Közgázon

Eddig öt pártelnök fogadta el a meghívást a "Pártelnökök a Közgázon" elnevezésű rendezvényre; a csütörtöktől március végéig tartó politikai fórumokat a Corvinus Egyetem Politikatudományi Intézete, illetve a Magyarország Politikai Évkönyve szerkesztősége szervezi - írja az Edupress.

Pénzcentrum | 2006. február 9. 14:00

Végük a megélhetési egyetemistáknak

Gyakran lehet olyan felsőoktatásban tanuló diákról hallani, akik államilag finanszírozott képzésben, nappali tagozaton, csaknem tíz éven át jár iskolába, minden elvégzett év vagy félév után halasztva. Az új felsőoktatási törvény többek között ebben is rendet teremtett, immár 12 államilag támogatott félév áll a hallgatók rendelkezésére - írja az edupress.hu

Pénzcentrum | 2006. január 23. 06:20

Pereld a munkaadód! - Akik megpróbálták...

Úgy érzed, hogy munkahelyeden folyamatos jogsértéseknek vagy kitéve? Tájékozódtál arról, mi jár neked, de félsz megvédeni magad? Amint arról cikksorozatunk korábbi részében beszámoltunk, a hazai bíróságok az esetek többségében a munkavállalók oldalán állnak, nem szabad hát megfutamodni: ha nem megy szép szóval...

Pénzcentrum | 2006. január 20. 12:20

A tudás ára

Tandíjbotrányoktól volt hangos a sajtó a közelmúltban. Voltak olyan felsőoktatási intézmények, amelyek jogtalanul szedtek tandíjat, illetve olyan dolgokért is kellett fizetni, amikre ingyenesen is jogosultak lettek volna a hallgatók. Aztán elkövetkezett az év vége és megjelentek a különböző rangsorok és tájékoztatók a főiskolákról, egyetemekről, amelyekben a leendő hallgatók kedvükre válogathattak a több száz lehetőség közül. Azonban arról, hogy mennyiért szerezhetik meg a diplomájukat (legálisan) keveset szólnak ezek a kiadványok. Utánanéztük mennyibe kerül egy félév néhány népszerű szakon és intézményben.

Pénzcentrum | 2005. október 21. 15:57

Hitelesítés nélkül működnek a hazai egyetemek

Hivatalos hitelesítés nélkül működik több mint húsz felsőoktatási intézmény - a Magyar Nemzet online információi szerint -, mivel az iskolákat minősítő Magyar Akkreditációs Bizottságnak a kétciklusú képzések erőltetett iramú engedélyeztetése miatt nincs ideje arra, hogy az eljárásokat időre elvégezze. A késlekedés akkor lehet végzetes, ha egy intézmény minősítési eljárása során kiderül, hogy már évek óta működik olyan képzés, amely nem felel meg a feltételeknek - írja a Magyar Nemzet.