3 °C Budapest

Felvettek? Gyorsan kibukhatsz...

Pénzcentrum
2008. augusztus 1. 10:00

Szakemberek szerint minimális pontszámmal felvett mérnökhallgatók tömegesen bukhatnak ki az egyetemekről. Ők bekerültek az egyetemekre, mert igény van rájuk, azonban egyáltalán nem biztos, hogy teljesíteni képesek a felsőoktatásban jelentkező elvárásokat - tudósít a Népszabadság.

Már évek óta azt hajtogatják a szakemberek, hogy túlságosan kevés a mérnök Magyarországon, s nem jogászokat, bölcsészeket kellene képezni, hanem műszaki szakembereket. A változás el is indult, a 10 legtöbb hallgatót felvett szak között három mérnöki is van.

Aki mérnöknek jelentkezett, 160 pont körüli eredménnyel is bekerülhetett az egyetemre, miközben a gazdasági szakokra mindenhol 300-400 pontra volt szükség. Cservenyák Tamás karrier-tanácsadó szerint kár, hogy a "piac ellen mozognak az emberek", mivel így a tehetségesebb diákok olyan szakmákat tanulnak, amelyre nincs kereslet.

A műszaki felsőoktatásból pedig könnyű kihullani, így az is előfordulhat, hogy a végső cél, a több jól képzett mérnök a piacon, nem valósulhat meg. Gábor Kálmán oktatáskutató szerint megoldás lehet, ha beiktatnak egy felkészítő szakaszt az első év elején, s így pótolják a diákok esetleges hiányosságait.

Hosszú távon azonban a középiskolai képzés átalakítása jelentheti a megoldást, mivel önmagában az egyetemi keretszámok változtatása nem segít. Az egyetemek ugyan megkezdték az átállást a tömegképzésre, azonban a középiskolák nem, különösen a természettudományos tárgyak oktatását tekintve.

NULLA FORINTOS SZÁMLAVEZETÉS? LEHETSÉGES! MEGÉRI VÁLTANI!

Nem csak jól hangzó reklámszöveg ma már az ingyenes számlavezetés. A Pénzcentrum számlacsomag kalkulátorában ugyanis több olyan konstrukciót is találhatunk, amelyek esetében az alapdíj, és a fontosabb szolgáltatások is ingyenesek lehetnek. Nemrég három pénzintézet is komoly akciókat hirdetett, így jelenleg a CIB Bank, a Raiffeisen Bank, valamint az UniCredit Bank konstrukcióival is tízezreket spórolhatnak az ügyfelek. Nézz szét a friss számlacsomagok között, és válts pénzintézetet percek alatt az otthonodból. (x)

Papp László, a Magyar Mérnökhallgatók Egyesületének elnöke szerint a friss diplomás mérnökök tudása sokszor már most sem felel meg a cégeknek. Mivel azonban egyelőre kevés mérnök van jelen a piacon, ezért a diplomások el tudnak még helyezkedni, azonban nemegyszer utólagos képzésre van szükségük, melyeket a cégek tartanak.

HR BLOGGER
hrdoktor  |  2023.03.27 06:35
Az alacsony oxigénszinttől a kabin száraz levegőjén át a munka és a magánélet eltolódott egyensúlyái...
perfekt  |  2023.03.22 12:59
Készülnek a számviteli beszámolók, így most a pénzügyi-számviteli munkatársak eléggé elfoglaltak. A...
laskainelli  |  2023.03.22 07:59
A tartós kapcsolatban, mikor túl vannak a párok az építkezés szakaszán és létrejött mindaz, amit cél...
vezetoi-coaching  |  2023.03.21 13:05
Egy angol nyelvű párbeszéd egy AI-val. Semmit se javítottam rajta, még a saját elírásaimat, misspell...
legacykft  |  2023.03.17 19:36
A munkahelyi motiváció kérdése egy nagyon sokat emlegetett téma, már-már „lerágott csont”, de egyben...
Ez a forradalmi újítás veheti el a magyar háziasszonyok munkáját: egy szavuk sem lehet ezután

Nincs bevásárlás, megbízható alapanyagok utáni futkosás és hosszas konyhai előkészület. Nincs morfondírozás, hogy mit együnk ma, az étkezések tervezettek, könnyen elkészíthetőek.

Új ital hódítja meg az országot: átalakulhat a teljes magyar gasztronómia?

Alig egy hónapja indult útjára a Designer Szörp by Gyulai Évi közösségi finanszírozási kampánya a Brancson.

Példátlan összefogás a hazai Kickstarter mellett (x)

A Brancs a hazai piacon egyedi koncepciójával és célközönségével gyakorlatilag indulása óta aktív résztvevője a startup világnak.

Óriási dobásra készül 2023-ban a magyar Kickstarter: ez lehet a válság ellenszere?

Hivatalosan is elindította befektetési kampányát a Brancs közösségi piactér, amely rekordérdeklődéssel zárta az előregisztrációs kampányát.

Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2023. március 30. csütörtök
Zalán
13. hét
EZT OLVASTAD MÁR?
Pénzcentrum  |  2023. március 29. 20:57