Hova megy a borravaló valójában?

Pénzcentrum
2008. augusztus 13. 11:00

Nagy-Britanniában az éttermeknek és bároknak hamarosan meg lesz tiltva, hogy "felturbózzák" a dolgozók alapbérét a borravalókkal. De akkor hova is kerül a szóban forgó összeg, miután az asztalon hagytuk? A This is Money utánajárt...

A tiltás annak a pincérek és pincérnők már régóta folytatott harcának következménye, hogy ne lehessen a borravalót beszámolni a kifizetett bérbe. Így ugyanis alacsonyabb alapbért kapnak, de övék a borravaló, ami ha nem túl jó a forgalom, akkor nagyon kevés.

Mindeközben azok a vendégek, akiknek a borravalóval a felszolgáló munkájának díjazása és nem a tulajdonos zsebének tömése, szintén üdvözölték a lépést. Ennek ellenére közelebbről nézve sokan maradtak elégedetlenek. A javaslat mindössze annyit ért el, hogy a borravalókat ezentúl külön kell számítani az alapbértől, viszont nem említi az átláthatóság növelését, ami így továbbra is arra fogja ösztönözni a foglalkoztatókat, hogy a jatt 100 százalékát a dolgozóknak adják, viszont az alapbér alacsony marad.

A legnagyobb brit szakszervezet, a Unite szerint azok az összegek, amiket fizetésnél - legyen az bármilyen formában - a számla összegén felül fizetünk, jogilag a tulajdonosé, aki szabadon rendelkezik felette. Sok munkáltató ezt kihasználva a borravalónak csak egy részét adja vissza a dolgozónak, de a szakszervezet szerint a jattnak pont az a célja, hogy a dolgozót díjazza, így a teljes összeg neki járna.

A Pizza Hut-ban például nem adnak hozzá a számla végösszegéhez automatikusan szervízköltséget is de ha a vendégek borravalót adnak, azé a dolgozóé, aki kiszolgálta őket. A This is Money azt is kiderítette, hogy a borravaló itt nem képezi az alapbér részét, az csak egy havi bónusz.

Ennek ellenére vannak rossz tapasztalatok külföldön ugyanúgy, mint itthon.

TÍZEZREKET SPÓROLHATSZ BANKVÁLTÁSSAL!

A bankszámla mindennapi életünk része. A munkabér, nyugdíj, ösztöndíj jellemzően bankszámlára érkezik. Segítségével kényelmesen intézhetjük a pénzügyeinket, akár otthonról is. Ahhoz azonban, hogy bankszámlád valóban azt nyújtsa, amire szükséged van, körültekintően kell választanod. Mielőtt kiválasztanád bankszámládat, nézz szét a Pénzcentrum megújult bankszámla kereső kalkulátorában! Állítsd be a személyes preferenciáidat, és versenyeztesd a pénzügyi szolgáltatókat, hiszen a megalapozott döntés a Te érdeked! Egy testre szabott bankszámlával a költségeken is rengeteget spórolhatsz! (x)

Mennyi legyen a borravaló? Rengeteget keresnek belőle...

Tavaly itthon 3721 pincér és felszolgáló vallotta be az adóbevallásában, hogy magánszemélytől közvetlenül borravalót kapott. Az ebből adódó bevétel több, mint 1 milliárd forint, ami havonta 24 500 forint borravalót jelent fejenként. 2006-ban, amikor még nem volt külön sora ennek a bevételnek, 251-en szerepeltették mindössze ezt a tételt a bevallásban, ami 15 százalékos nyugdíjjárulék-fizetést von maga után. A járulék összege 33 millió forintot tett ki, vagyis a bevallott borravalók 221 millió forint bevételt jelentettek a becsületeseknek.

HR BLOGGER
perfekt  |  2022.08.10 09:19
A jogi személy döntéshozó szerve az átalakulásról jellemzően két alkalommal határoz. Ha a tagok az á...
vezetoi-coaching  |  2022.08.09 19:23
A spirál dinamika egy világszellem magyarázat a sok közül. Ragadós, ha egyszer megismered - hasonlóa...
laskainelli  |  2022.08.09 14:07
Gyakran akkor érkeznek hozzám a párok, amikor már van valakinek külső kapcsolata, vagy legalábbis eg...
hrdoktor  |  2022.08.08 06:08
A termelékenységet és a fluktuációt is erősen befolyásolja, hogy egy munkahelyen milyen a kollégák v...
coachco  |  2022.08.05 21:47
Napok óta foglalkoztat a gondolat, hogy ha el kellene képzelni a jövőt, akkor hol és hogyan képzelné...
Régi klasszikus tér vissza a magyar boltokba: sokak kedvence lesz ismét elérhető a polcokon

Tíz év után ismét megjelenhet Lakatos István Év Gyerekkönyve-díjas meseregénye, a Dobozváros!

Ez lenne a megoldás a magyarok borzasztó egészségi állapotára? Kevesen ismerik ezt a trükköt

A kutatók szerint az egyik ok, amiért az adakozás javíthatja a fizikai egészséget az az, hogy segít csökkenteni a stresszt és a feszültséget.

Így győzheted le a tomboló inflációt: rengeteg magyar keresi szét magát ezzel a módszerrel

Egy vállalat sikeressége mérettől függetlenül több dolgon múlhat, azonban a sikeres marketing igazán erőssé teheti azt, válság esetén is.

Ez lenne a siker kulcsa? Sok magyar még mindig alábecsüli ezt az eszközt

Ezt mindenképp tudnod kell, mielőtt belevágsz egy start-up finanszírozásába, kezdő vállalkozóként.

Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2022. augusztus 10. szerda
Lőrinc
32. hét
Augusztus 10.
Lusta nap
KONFERENCIA
Tovább
Portfolio Future of Finance 2022
Októberben jön a magyar pénzügyi szakma nagy találkozója.
Energy Investment Forum 2022 - A MEKH szakmai támogatásával
Válság kontra klímacélok? Lesz miről beszélni az Energy Investment Forum-on!
Private Health Forum 2022
A hazai magánegészségügy legkiemelkedőbb konferenciája.
EZT OLVASTAD MÁR?