8 °C Budapest

Mire figyeljünk, ha külföldön nyaralunk? - Felkapott országok illemszabályai

Pénzcentrum
2008. augusztus 1. 14:00

Turistaként számos országban megfordul az ember, és ha nem egész nap a szállodai szobájában ül, még az is előfordulhat, hogy összefut helyiekkel, akik lévén, hogy más országról van szó, más kultúrával, és sok esetben más viselkedési szabályokkal is rendelkeznek. A Forbes magazin összegyűjtötte azokat az alapvető szabályokat, amik egyes országokat jellemezik, és amiket érdemes betartani, ha nem szeretnénk szép emlékekkel hazatérni, és a honfitársainkról alkotott képet sem akarjuk csorbítani.

Igaz az összeállítás elsősorban a messze földön híres rosszmodorral megáldott amerikaiak számára készült, talán a magyaroknak is segítséget nyújthat az alapvető etikett megismerésében.

Egy legfrissebb felmérés eredményei alapján az USA-ból érkező turisták a 11. helyen végeztek azon a a 31-es listán, amin a legérdeklődőbb és legrendesebb turistákat felvonultató országok szerepelnek. Az első helyen végeztek a japánok, a másodikak a svájciak és a kanadaiak lettek, de még a goromba franciák is az élbolyban végeztek.

Lássuk tehát, hogy a világ turisták által leglátogatottabb országaiban milyen alapvető illemszabályokat kell betartani!

A listán tizedik helyen álló Mexikóban nem illik például azonnal elhagyni az asztalt, ha valaki befejezte az étkezést, és különösen rossz szemmel néznek azokra, akik kicsit túlöntöttek a garaton, főleg ha ezt egy nő teszi. Ezen kívül jobb, ha hozzászokik a gondolathoz, aki Mexikóba utazik, hogy az emberek hajlamosak nagyon közel állni a másikhoz, miközben beszélgetnek, ami egy európai számára talán kicsit már zavaró lehet.

Ami a késést illeti, Mexikóban mindenki késik, legyen szó akármilyen összejövetelről, úgyhogy ez nem kell, hogy bárkinek fejfájást okozzon, ha helyiekkel találkozna.

A kilencedik leglátogatottabb országban, Oroszországban ezzel szemben mindent vagy semmit alapon megy az italozás, vagyis jobb ha felkészülten, némi fejfájás-csillapítóval indulunk útnak. Éppen ezért, ha ebéd-, vagy vacsorameghívást kapnánk, ne is számítsunk rá, hogy onnan egyhamar elszabadulunk.

Ne lepődjünk meg, ha ismerkedésnél, találkozásnál látványosan üdvözölnek minket, például öleléssel, hátba veregetéssel, de még akár puszival is. Ráadásul az oroszok babonásak, így ne lepődjünk meg azon sem, ha üdvözléskor például nem nyújtanak kezet, amíg be nem lépünk az ajtón, ugyanis a küszöb fölötti kézfogás szerintük később vitához vezet.

A pedáns németeknél az étkezésnél figyeljünk arra, hogy még a szendvicset is késsel-villával együk, de még a gyümölcsöt is. Ha idősebb, vagy rangban felettünk álló lép be az ajtón, mindig tiszteljük meg azzal, hogy felállunk!

Németországban jobb, ha percre pontosan beállítjuk az óránkat, a késést ugyanis nagyon nem tolerálják.

A szomszédos Ausztria a hetedik leglátogatottabb ország, ha ide látogatunk, jobb ha elfelejtjük a munkánkat, ugyanis étkezés közben nem szeretnek üzletről, munkáról beszélni, maximum a házigazda hozhatja fel a témát. Azon pedig kár vitatkozni, hogy ki fizeti az éttermi számlát, az osztrákoknál ugyanis alapértelmezett, hogy az állja, aki meghívott rá.

Találkozások alkalmával legyünk mindig pontosak, és fogjunk kezet mindenkivel, legyen az nő, vagy férfi.

Akit idegesít étkezés közben a böfögés, vagy a szürcsölés, ne menjen Kínába, ott ugyanis mindenki ezt teszi. Ezzel szemben a marhát nem eszik véresen, azt ugyanis barbár dolognak tartják.

LAKÁST, HÁZAT VENNÉL, DE NINCS ELÉG PÉNZED? VAN OLCSÓ MEGOLDÁS!

A Pénzcentrum lakáshitel-kalkulátora szerint ma 10 millió forintot, 15 éves futamidőre, már 7,21 százalékos THM-el,  havi 89 803 forintos törlesztővel fel lehet venni a CIB Banknál. De nem sokkal marad el ettől a többi hazai nagybank ajánlata sem: az Erste Banknál 8,04% a THM, a Raiffeisen Banknál 8,09%; az UniCredit Banknál 8,12%,  a K&H Banknál 8,31%, akárcsak az OTP Banknál. Érdemes még megnézni magyar hitelintézetetek további konstrukcióit is, és egyedi kalkulációt végezni, saját preferenciáink alapján különböző hitelösszegekre és futamidőkre. Ehhez keresd fel a Pénzcentrum kalkulátorát. (x)

Ügyeljünk rá, hogy akármennyire is ízlett az étel, amit vendéglátónk kínált, mindig hagyjunk belőle egy kicsit a tányéron, ez ugyanis a jele annak, hogy értékeljük az ő bőkezűségét.

Ha egy kínai üdvözlésként tapsol nekünk, ne lepődjünk meg, tapsoljunk vissza. Ez náluk szokás, ugyanakkor a fütyörészést és ujjal csettintgetést nagyon modortalannal tartják.

Ha Spanyolországba utaznánk, legyünk türelemmel, mikor valakivel beszélgetünk, és soha ne vágjunk a szavába - igaz, ezt a viselkedést valószínűleg mindenhol elvárják többé-kevésbé. A késést már jobban viselik, a dél-spanyolok akár 30 percet is, az északiak 15-öt szoktak.

Ha étteremben, tapas bárban, vagy bármilyen vendéglátóhelyen fogyasztunk, még ha a pultnál fizetünk is, mindig mindenkinek adjunk borravalót.

Valószínűleg mindenki azt gondolná, hogy a spagetti kanállal és villával történő fogyasztása olasz szokás, de nem. Ők a tányér szélén tekerik fel a hosszú tésztaszálakat - tehát még csak apró darabokra sem vágják.

Az talán már mindenkinek feltűnt, aki találkozott már olaszokkal, hogy rendkívül sokat adnak a külsőre és a divatra, éppen ezért vigyünk magunkkal mi is elegáns ruhát, ha nem szeretnénk nagyon kilógni a sorból.

A listán harmadik helyezett Nagy-Britanniában szintén az a szokás, hogy egy keveset meghagynak az ételből, mikor már befejezték az étkezést, és amint vége a vacsorának, röviddel utána búcsút szokás venni a vendéglátóktól.

Aki itthon hozzászokott már a határozott kézfogáshoz, jobb ha kicsit visszavesz az erőből, a britek ugyanis inkább a gyengéd kézfogást részesítik előnyben.

Az amerikaik szeretik jóllakatni vendégeiket, úgyhogy ne lepődjünk meg, ha kétszer-háromszor is szedetnek velünk az ételből. Ami itthon talán nem megszokott, az folyamatos mosoly, ami az amerikaiak arcán ül, legyen szó ismerősről, vagy vadidegenekről a metróban. Ne féljünk hát visszamosolyogni.

A listavezető franciák soha nem eszik egészben a gyümölcsöt, szinte mindegyiket megpucolják és felszeletelik. Ezzel szemben a baguette-et kézzel törik evés közben. Kerüljük ezen kívül a viccek mesélését, ugyanis nem szeretik őket, talán lassú felfogóképességüket szeretnék véka alá rejteni.

Páratlan fotó dokumentációval illusztrált napló került elő a Don-kanyarból (x)

Hadtörténeti kuriózum lehet az a 120 darab színes, jó minőségben retusált és digitalizált, publikálás előtt álló felvétel, amely 45 év lappangás után került elő.

Itt a díjnyertes fiatal vállalkozó újabb nagy dobása (X)

Az egyik legígéretesebb hazai technológiai startup által most piacra dobott okos gyűrű lehetővé teszi, hogy egyetlen érintéssel bármilyen infót megosszunk magunkról új ismerősünkkel.

Ilyen modellben még soha nem szerveztek ekkora rendezvényt (x)

Rekord gyorsasággal fogytak el a jegyek arra 400 fősre tervezett, fiataloknak szóló kapcsolatépítő és önfejlesztő rendezvényre, amelynél a szervezők a közösségi finanszírozás modelljével toboroztak.

Zsongtak és tolongtak a vevők a magyar Kickstarteren: rengetegen csaptak le erre az egyedülálló termékre

Az első hazai közösségi piactéren sikeresen célba ért egy mézes kampány, amelyben a vásárlás mellett egy hartai termelő kaptárait is örökbe lehetett fogadni.

Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2024. április 25. csütörtök
Márk
17. hét
Április 25.
Malária világnap
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
GEN Z Fest 2024
Gyere el akár INGYEN a Z generáció tavaszi eseményére!
Retail Day 2024
Merre tovább, magyar kiskereskedelem?
EZT OLVASTAD MÁR?
CSOK Plusz - hírek, tudnivalók
A legfontosabb hírek, elemzések, és a részletszabályok a 2024-től elérhető CSOK Plusz-ról.
Most nem