7 °C Budapest

Magyar botrány! A kulcsszó: "nem írok alá semmit"!

Pénzcentrum
2008. augusztus 1. 05:55

Manapság sajnos az a helyzet, hogy ha valaki nem adószakértő és könyvelő egyben, akkor nagy eséllyel pályázhat a megtévesztett, átvert dolgozó szerepére. Aki ugyanis nem ért a gazdasági és adózási ügyekhez, azt könnyűszerrel csapja be a munkáltató, például nem fizet munkabért, ráadásul ha nincs szerencséje, akkor még jóhiszeműen egy olyan papírt is aláír a felmondáskor, kilépéskor, hogy semmivel nem tartoznak neki! A következő példánkban is ez történt...

Egy olvasónk megkeresésére kezdtünk foglalkozni a történettel, amit most másokkal is megosztunk. Mivel nem egyszerű a helyzet, a kérdés megoldása érdekében megkerestük a Dr. Vilmányi Ügyvédi Irodát, ahonnan Kocsis Zoltán volt a segítségünkre, illetve az Adó- és Pénzügyi Ellenőrzési Hivatalt (APEH) is, ahol szintén készségesen válaszoltak a kérdéseinkre.

Jöjjön a feketeleves

Adott egy szoftverfejlesztő cég, ami külföldi tulajdonban van. A mai világban az ember örülhet, ha munkát talál, főleg ha jó fizetéssel, egészen addig, amíg fizet a cég. Esetünkben viszont már korábban is voltak gondok a fizetéssel, előfordult, hogy csúszott az utalás.

A késések után kiderült, hogy anyagi problémák miatt nem tudnak fizetni. A bérek kifizetésének elmaradására azt az indokot adták, hogy problémákkal küzd a külföldi tulajdonos, aminek köszönhetően a magyar cég sem jutott tőkéhez, vagyis fizetésképtelenek.

Ezt támasztotta alá az utólag kiderült tény, hogy az APEH is követelőzik, mivel nem voltak befizetve az adók sem. Inkasszót került a cég bankszámlájára, vagyis ha bármilyen bevétel jelent volna meg azon, arra az adóhatóság azonnal ráteszi a kezét. Kérdésünkre az adóhatóság munkatársa elmondta, hogy a cég legalább a bejelentési kötelezettségét teljesítette, annak ellenére, hogy nem fizetett, így került az azonnali beszedési megbízás a számlára.

Az ügyvezető beadta a felmondását a könyvelővel együtt, tekintve, hogy ők sem kapták meg a nekik járó béreket. A tájékoztatás hiánya miatt az eredmény az lett, hogy a dolgozók ott álltak fizetés, munka és a hivatalos papírjaik (!) nélkül, mivel felmondani nem volt kinél, és a kilépő papírokat sem volt, aki megcsinálja.

Kocsis Zoltán elmondása szerint nem szükségszerű a kilépési papírok megléte, az új munkahelyen történő bejelentéshez. Az új helyen jelezni kell, hogy rendezetlen az előző munkaviszony befejezése. Ezzel viszont kevésbé jó színben tűnik fel az új munkáltató előtt a bajba jutott dolgozó, bár az tény, hogy az új foglalkoztatónak ebből különösebb nehézsége, túlmunkája nem származik.

Végjáték? Van, akinek igen!

A felmondásra nem nagyon volt lehetőség, de amikor adódik, akkor is olyan dokumentumokat akarnak aláíratni, amin nem a ténylegesen kifizetett pénz, hanem a teljes összeg szerepel.

Természetesen az ügyvezető igazgató nem írhat alá olyan papírt, amin elismeri, hogy tartozik a cég a dolgozóknak a bérekkel, sokan viszont jóhiszeműségből aláírták a kilépési adatlapot, amin az az összeg is szerepelt, amit nem fizettek ki.

A helyzet azért is érdekes, mert a 2009. május 20.-ig beadandó adóbevalláshoz elvileg ez kellene, viszont ez nem valós adatokat tartalmaz. Mivel sokan megjelentek a helyszínen, a vélemények, és az aláírt papírok már nem csengtek össze, így több kérdésre is kerestük a választ mind Kocsis Zoltán, mind pedig az APEH segítségével.

Kinek mi lesz a sorsa?

Elsőként arra kerestük a választ, hogy mi történik abban az esetben, ha a dolgozó aláírta a kilépő adatlapot, amin a meg nem történt kifizetés is szerepelt. Van-e bármilyen lehetőség a cégen behajtani a hiányzó fizetést ezek után?

Kocsis Zoltán véleménye szerint az attól függ, hogy mi szerepel a kilépő papírokon. Azt semmiféleképpen ne írják alá, hogy a valóságban ki nem fizetett bérüket átvették. Abban az esetben, ha a cég nem hajlandó kiadni az iratait, jegyzőkönyvet kell felvenni, melyet jobb esetben a cégnél munkaüggyel megbízott kollégával/ügyvezetővel kellene aláíratni, ha erre nem hajlandó akkor két ott dolgozó tanúval aláíratni a jegyzőkönyvet, melyben le kell írni, hogy a cég vezetője annak aláírását megtagadta.

Bárkinek járhat ingyen 8-11 millió forint, ha nyugdíjba megy: egyszerű igényelni!

A magyarok körében évről-évre nagyobb népszerűségnek örvendenek a nyugdíjmegtakarítási lehetőségek, ezen belül is különösen a nyugdíjbiztosítás. Mivel évtizedekre előre tekintve az állami nyugdíj értékére, de még biztosítottságra sincsen garancia, úgy tűnik ez időskori megélhetésük biztosításának egy tudatos módja. De mennyi pénzhez is juthatunk egy nyugdíjbiztosítással 65 éves korunkban és hogyan védhetjük ki egy ilyen megtakarítással pénzünk elértéktelenedését? Minderre választ kaphatsz ebben a cikkben, illetve a Pénzcentrum nyugdíj megtakarítás kalkulátorában is. (x)

Még az aláírás esetén is lehet esély arra, hogy a dolgozó érvényesítse a követelését, viszont kevesebb. Egy esetleges ellenőrzésnél például a cégnek kell tudnia bizonyítania, hogy kifizette a pénzeket, amit mindenhol másképp hívnak, de a lényeg, hogy ez egy bérpapír, amit alá kell írni a havi munkabér teljesítéséről. Bár az esetek többségében a cégek ez alól úgy bújnak ki, hogy azt mondják elázott, elégett, vagyis megsemmisült.

Amennyiben nincs kifizetés, a munkavállaló is kezdeményezhet a cég ellen felszámolást. A cégvagyon értékesítése esetén a munkabérek kifizetése első helyen szerepel, bár itt is az a tapasztalat, hogy mire idáig jut az ügy, már régen kiürítették a céget, így a felszámoló örülhet, ha a saját jussát megkapja.

Ha a dolgozó aláírta a felmondáshoz szükséges papírokat, amiben úgy szerepelnek az adatok, mintha kifizették volna a teljes összeget, akkor ez járhat-e bármilyen későbbi adófizetési kötelezettséggel, mivel a cég nem fizetett az utolsó 3 hónapban semmilyen adót sem? Ezt a hiányzó összeget a magánnyugdíjpénztár, illetve az APEH követelheti-e a magánszemélyen?

Kocsis Zoltán szerint ez probléma lehet. Természetesen a munkavállalótól levont járulékokat először a cégen próbálják meg behajtani, abban az esetben ha viszont ez nem sikerül, a magánszemély is felelőssé tehető, bár ilyen esetről nem nagyon hallani.

Ez függ attól is, hogy a cég milyen járulékbevallást tett, ugyanis a ki nem fizetett bér után nincs járulék, ezért azt nem kell a járulékbevallásban szerepeltetni, mivel az szja egy jövedelemadó, amelyhez kapcsolódik a társadalombiztosítási járulék és ha nem fizetünk ki jövedelmet akkor nincs utána adó, tehát később nem is követelhető. Az adót és járulékot a kifizetéshez viszonyítva kell bevallani és megfizetni. Az esetek több mint 90 százalékában, ha nincs kifizetés, abban az esetben is ad a cég járulékbevallást.

Mint azt már korábban leírtuk, az adóhatóság inkasszót tett a cég bankszámlájára, így a bevallás nem nullás volt. Ugyanis az APEH csak akkor próbál behajtani, ha nem fizették meg a bevallott kötelezettséget. Bár az inkasszó lehetett egyéb adónembeli tartozás miatt is, ellenben azt, hogy nem volt nullás a bevallás, valószínűsíti a kilépő papírok tartalma.

Az adóhatóság munkatársa is a fenti véleményt osztja, bár annyi eltéréssel, hogy ha az szerepel a papírokon, hogy a cég levonta a dolgozótól az adóelőleget, akkor az csak a cégtől követelhető, az alkalmazottól nem (attól függetlenül, hogy végül nem lett befizetve). Viszont a későbbi bevallásnál már érdekesebb a helyzet. Ha aláírta a dolgozó a kilépő adatlapot, akkor ezzel elismerte, hogy ő megkapta a bért, így be is kell azt vallania, aminek kapcsán lehet, hogy adókedvezménytől esik el, ha pont ezzel "lóg" a határ fölé az éves jövedelme.

Ha viszont nem olyan konstrukcióban dolgozott, hogy a munkáltató vonta tőle az adóelőleget, hanem mondjuk megbízási jogviszonyban, akkor az aláírással kellemetlen helyzetbe hozta magát, mivel az APEH ilyen esetben behajthatja rajta az adót, ugyanis elismerte, hogy megkapta a bért.

Amennyiben nem írta alá a dolgozó a kilépési adatlapot, akkor milyen lehetőségei vannak a ki nem fizetett bér megszerzésére?

Először is van egy rendkívüli felmondás, aztán egy jegyzőkönyv, ezt követően a Munkaügyi Főfelügyelőséghez kell fordulni. Ezt követően természetesen lehet a munkaügyi bírósághoz fordulni (amennyiben a munkaviszonyról van papír). Jelen esetben van, mivel a kilépő papírok között szerepelt egy a cég által aláírt munkaviszony igazolás. Az adóhatóság munkatársa is ezt támasztotta alá, ha a dolgozó nem írt alá semmit, akkor a követelését peres úton érvényesítheti, illetve ilyen esetben a felszámolónál is sorba lehet állni, amennyiben erre sor kerül.

Egy dolog minden esetre biztos. Ha a munkáltató nem fizette be a személyi jövedelemadót és a járulékokat az adóhatóságnak, akkor rajta próbálják behajtani a hiányzó összeget. Viszont egy TB-csalás, vagyis a be nem fizetett járulék - mivel azt a munkavállaló béréből vonták le, tehát "más pénzét" költötték el, amellyel az lett volna a dolguk, hogy kifizessék az APEH részére - sokkal rosszabb megítélés alá esik, mint például egy áfacsalás. Ezt bizonyítja az is, hogy a járulékokra nem ad részletfizetési lehetőséget az adóhatóság.

HR BLOGGER
perfekt  |  2024.03.12 11:42
Az egészségbiztosítási pénzbeli ellátásainál előfordul, hogy a kérelmező több ellátást kap a jog sze...
hrdoktor  |  2024.03.11 09:47
A súlyos testi-szellemi kimerültség érzése a CFS tünete is lehet! [...] Bővebben!
laskainelli  |  2024.03.04 10:19
Ma egy olyan témáról fogok írni, amely sok házaspár életét érinti: azokról a pillanatokról, amikor ú...
coachco  |  2024.03.03 12:47
Most belegondolva abba, a Föld, föld...! című könyve után, hogy Márai távozása és az én ifjúkorom kö...
vezetoi-coaching  |  2024.02.12 22:30
Gondoltam, ezt elmesélem már. Gyakorlatilag kétszer megnéztem…:-))) Életemben először... Ki tudja, a...
Ilyen modellben még soha nem szerveztek ekkora rendezvényt (x)

Rekord gyorsasággal fogytak el a jegyek arra 400 fősre tervezett, fiataloknak szóló kapcsolatépítő és önfejlesztő rendezvényre, amelynél a szervezők a közösségi finanszírozás modelljével toboroztak.

Zsongtak és tolongtak a vevők a magyar Kickstarteren: rengetegen csaptak le erre az egyedülálló termékre

Az első hazai közösségi piactéren sikeresen célba ért egy mézes kampány, amelyben a vásárlás mellett egy hartai termelő kaptárait is örökbe lehetett fogadni.

Újraindul a STRT Holding inkubációs programja, a Launchpad

Az STRT Holding közleménye szerint 8+30 millió forint befektetés és tapasztalt mentorgárda várja a jelentkezőket.

Egykor kubai textilmunkásoktól volt hangos, most közösségi finanszírozásból újul meg a patinás budapesti gyárépület (x)

A hiánypótló naturális, és letisztult berendezési trendeket kedvelő fotós közösség számára a Nordix már nem ismeretlen.

Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2024. március 19. kedd
József, Bánk
12. hét
KONFERENCIA
Tovább
GEN Z Fest 2024
A diákok 97% kedvezménnyel, a 27 év alattiak 92% kedvezménnyel regisztrálhatnak! Gyere Te is!
Retail Day 2024
Merre tovább, magyar kiskereskedelem?
EZT OLVASTAD MÁR?
CSOK Plusz - hírek, tudnivalók
A legfontosabb hírek, elemzések, és a részletszabályok a 2024-től elérhető CSOK Plusz-ról.
Most nem