Hírességek csapdában: az adócsalást ők sem ússzák meg!

Pénzcentrum
2008. július 18. 10:30

Úgy tűnik a sztároknak nem elég az a sokszor milliárdos gázsi, amit megkeresnek énekléssel, vagy színészkedéssel. Nagyon sokan ugyanis a hihetetlen vagyonuk ellenére egyszerűen nem hajlandóak adót fizetni, pedig nyilvánvalóan lenne miből. A Forbes megmutatta, kik azok a hírességek, akik emiatt bajba is kerültek...

Először is kezdjük azokkal, akik az utóbbi időben már sokat szerepeltek a hírekben, mint például Wesley Snipes. A filmsztárt jogerősen 3 év börtönre ítélték szándékos adócsalásért, mivel 1999 és 2001 között egyáltalán nem fizetett semmilyen jövedelemadót. 1999 és 2004 között Snipes 38 millió dollárt (6118 millió forint) keresett majdnem fél tucat filmben való szerepléssel, melyek között olyan nagy nevű mozifilmek is előfordulnak, mint a Penge. Ugyanakkor egy fillér adót sem fizetett be ez alatt az idő alatt.

A színész ügyében két vádpont is szerepelt, az egyik a kormány ellen elkövetett csalás, a másik pedig egy hamis visszaigénylés még 1997-ből - mielőtt beszüntette az adófizetést - 7 millió dollár (1022 millió forint) értékben. Emellett felelősségre vonják az adóbevallások kitöltésének elmulasztásáért is. Ráadásul ha mindez nem lett volna elég, 3 fedezetlen csekket is küldött az adóhivatalnak 14 millió dollár (2044 millió forint) értékben, hogy fedezze az elmulasztott kötelezettségeit.

Nicolas Cage amerikai színészre hatalmas bírságot szabott ki az Egyesült Államok adóhivatala, ugyanis a vád szerint jogtalanul írt le 3,3 millió dollárt (481,8 millió forint). A színésznek ezért 814 ezer dollár (118,8 millió forint) adót kellene befizetnie, a Saturn céget (amelyen keresztül a jogtalan leírásokat intézte) pedig 988 ezer dollárra (144,2 millió forint) bírságolták meg. Cage fellebbezett a döntés ellen.

Emellett a napokban került a világsajtó oldalaira az a hír is, hogy Paul Hogan, a Krokodil Dundee sztárja után is nyomoznak a hatóságok adócsalási ügyben, de úgy tűnik, neki sikerülhet megúszni a büntetést:

Krokodil Dundee az átverés királya! A sztárok mindent megúsznak...

Börtönviselt hírességek: "Adót csak a kis emberek fizetnek!"

Bárkinek járhat ingyen 8-11 millió forint, ha nyugdíjba megy: egyszerű igényelni!

A magyarok körében évről-évre nagyobb népszerűségnek örvendenek a nyugdíjmegtakarítási lehetőségek, ezen belül is különösen a nyugdíjbiztosítás. Mivel évtizedekre előre tekintve az állami nyugdíj értékére, de még biztosítottságra sincsen garancia, úgy tűnik ez időskori megélhetésük biztosításának egy tudatos módja. De mennyi pénzhez is juthatunk egy nyugdíjbiztosítással 65 éves korunkban és hogyan védhetjük ki egy ilyen megtakarítással pénzünk elértéktelenedését? Minderre választ kaphatsz ebben a cikkben, illetve a Pénzcentrum nyugdíj megtakarítás kalkulátorában is. (x)

Rajtuk kívül meglepő módon a listán szerepel a 26 éves Britney Spears is, akinek az adóbotrány már csak egy a sorban a többi problémája mellett. 2007. májusában a kaliforniai adóhatóság tett megállapítást, hogy a híresség egyik vállalkozása közel 24 ezer dollár (3,5 millió forint) hátralékkal rendelkezik a 2004-ben be nem fizetett adók és az erre kiszabott büntetési tételek miatt.

Aretha Franklin szintén összetűzésbe került az adóhatóságokkal, bár mindössze 445 dolláros adótartozás miatt, ami 2005-ből származik. Emiatt mégis majdnem elárverezték a detroit-i kastélyát. A Detroit Free Press szerint azonban nem ez az egyetlen tartozása, 2006-os és 2007-es ingatlaneladások után ugyanis elfelejtett befizetni 19 ezer dollárt (2,77 millió forint) az adóhatóságnak.

A Magyarországon Survivor - A sziget címen futó műsor amerikai megfelelőjének nyertese sem úszta meg a dolgot, Richard Hatch ugyanis 4 év letöltendő börtönbüntetést kapott 2006-ban, miután nem fizette be az adót a műsorban szerzett nyereménye és az egyéb jövedelmei után.

A blues egyik nagy sikereket elért alakja, Koko Taylor jelenleg szegénységben él, amit a ‘60-as ‘70-es években elért sikerek után senki sem gondolt volna. Most még az ág is húzza, ugyanis az amerikai adóhatóság, az IRS 400 ezer dollárnyi adót, büntetést és kamatot követel tőle, amiket 1998-ban, 2000-ben és 2001-ben felejtett el befizetni.

HR BLOGGER
hrdoktor  |  2023.09.25 05:30
Az emberi társadalom mindig is átalakult, fejlődött az idők folyamán, de az elmúlt évtizedekben tapa...
vezetoi-coaching  |  2023.09.24 15:21
My 2 cents ehhez… eleve a kérdés iroda vs HO a dolgozó populáció bár nem kicsi, de mégis csak egy sz...
laskainelli  |  2023.09.23 20:54
Boldognak lenni kellemes, sőt elképesztően jó érzés. Van, hogy a körülményeink adják meg ezt az érzé...
perfekt  |  2023.09.20 16:24
Üdvözlünk az egyre fejlődő digitális korszakban, ahol a közösségi média nem csak szórakozás, hanem a...
ajovomunkahelye  |  2023.09.14 16:38
Kincentric 5000 fő megkérdezésével végezte el globális kutatását, hogy jobban megértsük, hogyan véle...
A magyar menzák réméből lesz a jövő igazi szuperétele: disznótáp hozhatja el a forradalmat?

Drasztikusan átalakul a magyar gasztronómia a klímaváltozás miatt: komoly szemléletváltás kell a hazai konyhákban.

Ki nem találod, kiről nevezték el a legtöbb utcát Magyarországon: fotókon a rekorder

Ha egymás mellé tennénk mind a 2800-at, az Atlanti-óceánig is eljuthatnánk; utunk során pedig tökéletesen kirajzolódna egy a magyar társadalomról szóló szubjektív látlelet.

Nem akármibe vágott bele Király Gábor: Guinness-rekordra hajt a magyar kapuslegenda

Már csak 500 nevező kell, hogy magyar Guinness-rekord szülessen októberben! A cél továbbra is, hogy ezren rúgjanak büntetőt az Országos Tizenegyesrúgó Bajnokságon.

Szívszorító: ilyen képeket eddig nagyon kevesen láthattak Budapest szegényeiről

A művészről eddig még nem készült monográfia, ezt a hiányt pótolja az ősszel megjelenő, kétnyelvű (magyar és angol) művészeti album készül.

NAPTÁR
Tovább
2023. szeptember 26. kedd
Jusztina
39. hét
Szeptember 26.
Az európai nyelvek napja
Szeptember 26.
A tiszta hegyek napja
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
Agrárszektor Konferencia 2023
Rangos agrárdíjak az Agrárszektor Konferencián!
Sustainable World 2023
A jövő vállalatai szeptember 12-én!
Mi lesz veled magyar élelmiszer?
Ingyenes Signature rendezvény
EZT OLVASTAD MÁR?
Új Pénzcentrum app
A legfrissebb hírek és árfolyamok
MOST NEM
LETÖLTÖM