Hírességek csapdában: az adócsalást ők sem ússzák meg!

Pénzcentrum
2008. július 18. 10:30

Úgy tűnik a sztároknak nem elég az a sokszor milliárdos gázsi, amit megkeresnek énekléssel, vagy színészkedéssel. Nagyon sokan ugyanis a hihetetlen vagyonuk ellenére egyszerűen nem hajlandóak adót fizetni, pedig nyilvánvalóan lenne miből. A Forbes megmutatta, kik azok a hírességek, akik emiatt bajba is kerültek...

Először is kezdjük azokkal, akik az utóbbi időben már sokat szerepeltek a hírekben, mint például Wesley Snipes. A filmsztárt jogerősen 3 év börtönre ítélték szándékos adócsalásért, mivel 1999 és 2001 között egyáltalán nem fizetett semmilyen jövedelemadót. 1999 és 2004 között Snipes 38 millió dollárt (6118 millió forint) keresett majdnem fél tucat filmben való szerepléssel, melyek között olyan nagy nevű mozifilmek is előfordulnak, mint a Penge. Ugyanakkor egy fillér adót sem fizetett be ez alatt az idő alatt.

A színész ügyében két vádpont is szerepelt, az egyik a kormány ellen elkövetett csalás, a másik pedig egy hamis visszaigénylés még 1997-ből - mielőtt beszüntette az adófizetést - 7 millió dollár (1022 millió forint) értékben. Emellett felelősségre vonják az adóbevallások kitöltésének elmulasztásáért is. Ráadásul ha mindez nem lett volna elég, 3 fedezetlen csekket is küldött az adóhivatalnak 14 millió dollár (2044 millió forint) értékben, hogy fedezze az elmulasztott kötelezettségeit.

Nicolas Cage amerikai színészre hatalmas bírságot szabott ki az Egyesült Államok adóhivatala, ugyanis a vád szerint jogtalanul írt le 3,3 millió dollárt (481,8 millió forint). A színésznek ezért 814 ezer dollár (118,8 millió forint) adót kellene befizetnie, a Saturn céget (amelyen keresztül a jogtalan leírásokat intézte) pedig 988 ezer dollárra (144,2 millió forint) bírságolták meg. Cage fellebbezett a döntés ellen.

Emellett a napokban került a világsajtó oldalaira az a hír is, hogy Paul Hogan, a Krokodil Dundee sztárja után is nyomoznak a hatóságok adócsalási ügyben, de úgy tűnik, neki sikerülhet megúszni a büntetést:

Krokodil Dundee az átverés királya! A sztárok mindent megúsznak...

Börtönviselt hírességek: "Adót csak a kis emberek fizetnek!"

LAKÁST, HÁZAT VENNÉL, DE NINCS ELÉG PÉNZED? VAN OLCSÓ MEGOLDÁS!

A Pénzcentrum lakáshitel-kalkulátora szerint ma 15 millió forintot, 20 éves futamidőre, már 6 százalékos THM-el, és havi 106 085 forintos törlesztővel fel lehet venni a Raiffeisen Banknál. De nem sokkal marad el ettől a többi hazai nagybank ajánlata sem: a CIB Banknál 6,42% a THM; a K&H Banknál 6,43%; az Erste  Banknál 6,67%,  a MagNet Banknál pedig 6,8%; míg az UniCredit Banknál 6,9%-os THM-mel kalkulálhatunk. Érdemes még megnézni a Sopron Bank, a Takarékbank, és természetesen a többi magyar hitelintézet konstrukcióját is, és egyedi kalkulációt végezni, saját preferenciáink alapján különböző hitelösszegekre és futamidőkre. Ehhez keresd fel a Pénzcentrum kalkulátorát. (x)

Rajtuk kívül meglepő módon a listán szerepel a 26 éves Britney Spears is, akinek az adóbotrány már csak egy a sorban a többi problémája mellett. 2007. májusában a kaliforniai adóhatóság tett megállapítást, hogy a híresség egyik vállalkozása közel 24 ezer dollár (3,5 millió forint) hátralékkal rendelkezik a 2004-ben be nem fizetett adók és az erre kiszabott büntetési tételek miatt.

Aretha Franklin szintén összetűzésbe került az adóhatóságokkal, bár mindössze 445 dolláros adótartozás miatt, ami 2005-ből származik. Emiatt mégis majdnem elárverezték a detroit-i kastélyát. A Detroit Free Press szerint azonban nem ez az egyetlen tartozása, 2006-os és 2007-es ingatlaneladások után ugyanis elfelejtett befizetni 19 ezer dollárt (2,77 millió forint) az adóhatóságnak.

A Magyarországon Survivor - A sziget címen futó műsor amerikai megfelelőjének nyertese sem úszta meg a dolgot, Richard Hatch ugyanis 4 év letöltendő börtönbüntetést kapott 2006-ban, miután nem fizette be az adót a műsorban szerzett nyereménye és az egyéb jövedelmei után.

A blues egyik nagy sikereket elért alakja, Koko Taylor jelenleg szegénységben él, amit a ‘60-as ‘70-es években elért sikerek után senki sem gondolt volna. Most még az ág is húzza, ugyanis az amerikai adóhatóság, az IRS 400 ezer dollárnyi adót, büntetést és kamatot követel tőle, amiket 1998-ban, 2000-ben és 2001-ben felejtett el befizetni.

HR BLOGGER
perfekt  |  2022.08.10 09:19
A jogi személy döntéshozó szerve az átalakulásról jellemzően két alkalommal határoz. Ha a tagok az á...
vezetoi-coaching  |  2022.08.09 19:23
A spirál dinamika egy világszellem magyarázat a sok közül. Ragadós, ha egyszer megismered - hasonlóa...
laskainelli  |  2022.08.09 14:07
Gyakran akkor érkeznek hozzám a párok, amikor már van valakinek külső kapcsolata, vagy legalábbis eg...
hrdoktor  |  2022.08.08 06:08
A termelékenységet és a fluktuációt is erősen befolyásolja, hogy egy munkahelyen milyen a kollégák v...
coachco  |  2022.08.05 21:47
Napok óta foglalkoztat a gondolat, hogy ha el kellene képzelni a jövőt, akkor hol és hogyan képzelné...
Régi klasszikus tér vissza a magyar boltokba: sokak kedvence lesz ismét elérhető a polcokon

Tíz év után ismét megjelenhet Lakatos István Év Gyerekkönyve-díjas meseregénye, a Dobozváros!

Ez lenne a megoldás a magyarok borzasztó egészségi állapotára? Kevesen ismerik ezt a trükköt

A kutatók szerint az egyik ok, amiért az adakozás javíthatja a fizikai egészséget az az, hogy segít csökkenteni a stresszt és a feszültséget.

Így győzheted le a tomboló inflációt: rengeteg magyar keresi szét magát ezzel a módszerrel

Egy vállalat sikeressége mérettől függetlenül több dolgon múlhat, azonban a sikeres marketing igazán erőssé teheti azt, válság esetén is.

Ez lenne a siker kulcsa? Sok magyar még mindig alábecsüli ezt az eszközt

Ezt mindenképp tudnod kell, mielőtt belevágsz egy start-up finanszírozásába, kezdő vállalkozóként.

Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2022. augusztus 10. szerda
Lőrinc
32. hét
Augusztus 10.
Lusta nap
KONFERENCIA
Tovább
Portfolio Future of Finance 2022
Októberben jön a magyar pénzügyi szakma nagy találkozója.
Energy Investment Forum 2022 - A MEKH szakmai támogatásával
Válság kontra klímacélok? Lesz miről beszélni az Energy Investment Forum-on!
Private Health Forum 2022
A hazai magánegészségügy legkiemelkedőbb konferenciája.
EZT OLVASTAD MÁR?