27 °C Budapest

Adócsökkentést akarnak - szabálytalanul

Pénzcentrum
2008. június 3. 08:45

Debrecen adókedvezményt szeretne biztosítani az innovatív vállalkozásoknak, ez azonban szabálytalan. Januártól módosították a város iparűzési adóra vonatkozó rendeletét, méghozzá oly módon, hogy akár az adó 80 százalékáig is igénybe lehessen venni kutatás-fejlesztési kedvezményt - írja a Napi Gazdaság.

A városi közgyűlés annak ellenére hajtotta végre a módosítást, hogy tisztában volt azzal, hogy a kedvezmény az uniós jogalkalmazással ellentétes, vagy legalábbis aggályos annak szabályszerűsége.

Az uniós szabályok szerint ugyanis az idei évben már nem lehet semmilyen helyi adót érintő kedvezményt kínálni, kizárólag abban az esetben, ha azt elvileg minden vállalkozás igénybe vehetné. A helyi adókról szóló törvény szerint a kedvezményt maximum 2,5 millió forintos adóalapig lehetne igénybe venni.

A jogszabály a munkahelyteremtő beruházásokhoz kapcsolódó kedvezményeket engedélyezi, melynek értelmében minden plusz munkahely megteremtése 1 millió forinttal mérsékelheti az iparűzési adó alapját. Debrecen ezzel szemben az innovációt támogatná, ráadásul felső korlát nélkül.

A közgyűlés arra hivatkozott, hogy a társas vállalkozások különadójához is kapcsolódik kutatás-fejlesztési kedvezmény, melyet akár az iparűzési adóra is ki lehet terjeszteni. Igaz, s ezt Kósa Lajos polgármester is elismeri, a lex Audi néven elhíresült kedvezmény nem adót, hanem adóalapot csökkent, ráadásul a Pénzügyminisztérium nem találta összeegyeztethetőnek a közösségi joggal a változást.

Kőszegi Márk, a tárca helyettes szóvivője szerint a tárca ugyanakkor semmit nem tehet az ilyen típusú vélt, vagy valós szabálytalanságokkal szemben, ugyanis a minisztérium jogilag nem az önkormányzatok felettes szerve, melyek felügyeletét egyébként a közigazgatási hivatalok látják el.

JÓL JÖNNE 1 MILLIÓ FORINT?

Amennyiben 2,5 millió forintot igényelnél, 72 hónapos futamidőre, akkor a törlesztőrészletek szerinti rangsor alapján az egyik legjobb konstrukciót, havi 50 760 forintos törlesztővel az UniCredit Bank nyújtja (THM 14,29 %), de nem sokkal marad el ettől az CIB Bank 50 948 forintos törlesztőt (THM 14,45%) ígérő ajánlata sem. További bankok ajánlataiért, illetve a konstrukciók pontos részleteiért (THM, törlesztőrészlet, visszafizetendő összeg, stb.) keresd fel a Pénzcentrum megújult személyi kölcsön kalkulátorát. (x)

Fazakasné Veszprémy Anna, az Észak-alföldi Regionális Közigazgatási Hivatal főosztályvezetőjének nyilatkozata szerint saját hatáskörükben kezdtek eljárást, ugyanis egy normál törvényességi eljárás során figyeltek fel a törvénysértésre. Ennek keretében először egy előkészítő iratot juttattak el a debreceni önkormányzatnak tavaly decemberben, ebben lehetőséget adtak a közgyűlés számára, hogy önként módosítsa a rendeletet, melyet nem tettek meg.

A hivatal ezt követően április 3-án törvényességi észrevételt tett az ügyben, azonban a közgyűlés ekkor sem reagált pozitívan. Az ügy vélhetően az Alkotmánybíroság elé kerül, mivel a közigazgatási hivatal a testülethez fordult a szabálytalan adókedvezmények megszüntetésének céljából.

HR BLOGGER
hrdoktor  |  2023.09.25 05:30
Az emberi társadalom mindig is átalakult, fejlődött az idők folyamán, de az elmúlt évtizedekben tapa...
vezetoi-coaching  |  2023.09.24 15:21
My 2 cents ehhez… eleve a kérdés iroda vs HO a dolgozó populáció bár nem kicsi, de mégis csak egy sz...
laskainelli  |  2023.09.23 20:54
Boldognak lenni kellemes, sőt elképesztően jó érzés. Van, hogy a körülményeink adják meg ezt az érzé...
perfekt  |  2023.09.20 16:24
Üdvözlünk az egyre fejlődő digitális korszakban, ahol a közösségi média nem csak szórakozás, hanem a...
ajovomunkahelye  |  2023.09.14 16:38
Kincentric 5000 fő megkérdezésével végezte el globális kutatását, hogy jobban megértsük, hogyan véle...
A magyar menzák réméből lesz a jövő igazi szuperétele: disznótáp hozhatja el a forradalmat?

Drasztikusan átalakul a magyar gasztronómia a klímaváltozás miatt: komoly szemléletváltás kell a hazai konyhákban.

Ki nem találod, kiről nevezték el a legtöbb utcát Magyarországon: fotókon a rekorder

Ha egymás mellé tennénk mind a 2800-at, az Atlanti-óceánig is eljuthatnánk; utunk során pedig tökéletesen kirajzolódna egy a magyar társadalomról szóló szubjektív látlelet.

Nem akármibe vágott bele Király Gábor: Guinness-rekordra hajt a magyar kapuslegenda

Már csak 500 nevező kell, hogy magyar Guinness-rekord szülessen októberben! A cél továbbra is, hogy ezren rúgjanak büntetőt az Országos Tizenegyesrúgó Bajnokságon.

Szívszorító: ilyen képeket eddig nagyon kevesen láthattak Budapest szegényeiről

A művészről eddig még nem készült monográfia, ezt a hiányt pótolja az ősszel megjelenő, kétnyelvű (magyar és angol) művészeti album készül.

NAPTÁR
Tovább
2023. szeptember 25. hétfő
Eufrozina, Kende
39. hét
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
Agrárszektor Konferencia 2023
Rangos agrárdíjak az Agrárszektor Konferencián!
Sustainable World 2023
A jövő vállalatai szeptember 12-én!
Mi lesz veled magyar élelmiszer?
Ingyenes Signature rendezvény
EZT OLVASTAD MÁR?
Új Pénzcentrum app
A legfrissebb hírek és árfolyamok
MOST NEM
LETÖLTÖM