26 °C Budapest

Adócsökkentést akarnak - szabálytalanul

Pénzcentrum
2008. június 3. 08:45

Debrecen adókedvezményt szeretne biztosítani az innovatív vállalkozásoknak, ez azonban szabálytalan. Januártól módosították a város iparűzési adóra vonatkozó rendeletét, méghozzá oly módon, hogy akár az adó 80 százalékáig is igénybe lehessen venni kutatás-fejlesztési kedvezményt - írja a Napi Gazdaság.

A városi közgyűlés annak ellenére hajtotta végre a módosítást, hogy tisztában volt azzal, hogy a kedvezmény az uniós jogalkalmazással ellentétes, vagy legalábbis aggályos annak szabályszerűsége.

Az uniós szabályok szerint ugyanis az idei évben már nem lehet semmilyen helyi adót érintő kedvezményt kínálni, kizárólag abban az esetben, ha azt elvileg minden vállalkozás igénybe vehetné. A helyi adókról szóló törvény szerint a kedvezményt maximum 2,5 millió forintos adóalapig lehetne igénybe venni.

A jogszabály a munkahelyteremtő beruházásokhoz kapcsolódó kedvezményeket engedélyezi, melynek értelmében minden plusz munkahely megteremtése 1 millió forinttal mérsékelheti az iparűzési adó alapját. Debrecen ezzel szemben az innovációt támogatná, ráadásul felső korlát nélkül.

A közgyűlés arra hivatkozott, hogy a társas vállalkozások különadójához is kapcsolódik kutatás-fejlesztési kedvezmény, melyet akár az iparűzési adóra is ki lehet terjeszteni. Igaz, s ezt Kósa Lajos polgármester is elismeri, a lex Audi néven elhíresült kedvezmény nem adót, hanem adóalapot csökkent, ráadásul a Pénzügyminisztérium nem találta összeegyeztethetőnek a közösségi joggal a változást.

Kőszegi Márk, a tárca helyettes szóvivője szerint a tárca ugyanakkor semmit nem tehet az ilyen típusú vélt, vagy valós szabálytalanságokkal szemben, ugyanis a minisztérium jogilag nem az önkormányzatok felettes szerve, melyek felügyeletét egyébként a közigazgatási hivatalok látják el.

TÍZEZREKET SPÓROLHATSZ BANKVÁLTÁSSAL!

A bankszámla mindennapi életünk része. A munkabér, nyugdíj, ösztöndíj jellemzően bankszámlára érkezik. Segítségével kényelmesen intézhetjük a pénzügyeinket, akár otthonról is. Ahhoz azonban, hogy bankszámlád valóban azt nyújtsa, amire szükséged van, körültekintően kell választanod. Mielőtt kiválasztanád bankszámládat, nézz szét a Pénzcentrum megújult bankszámla kereső kalkulátorában! Állítsd be a személyes preferenciáidat, és versenyeztesd a pénzügyi szolgáltatókat, hiszen a megalapozott döntés a Te érdeked! Egy testre szabott bankszámlával a költségeken is rengeteget spórolhatsz! (x)

Fazakasné Veszprémy Anna, az Észak-alföldi Regionális Közigazgatási Hivatal főosztályvezetőjének nyilatkozata szerint saját hatáskörükben kezdtek eljárást, ugyanis egy normál törvényességi eljárás során figyeltek fel a törvénysértésre. Ennek keretében először egy előkészítő iratot juttattak el a debreceni önkormányzatnak tavaly decemberben, ebben lehetőséget adtak a közgyűlés számára, hogy önként módosítsa a rendeletet, melyet nem tettek meg.

A hivatal ezt követően április 3-án törvényességi észrevételt tett az ügyben, azonban a közgyűlés ekkor sem reagált pozitívan. Az ügy vélhetően az Alkotmánybíroság elé kerül, mivel a közigazgatási hivatal a testülethez fordult a szabálytalan adókedvezmények megszüntetésének céljából.

HR BLOGGER
perfekt  |  2022.08.10 09:19
A jogi személy döntéshozó szerve az átalakulásról jellemzően két alkalommal határoz. Ha a tagok az á...
vezetoi-coaching  |  2022.08.09 19:23
A spirál dinamika egy világszellem magyarázat a sok közül. Ragadós, ha egyszer megismered - hasonlóa...
laskainelli  |  2022.08.09 14:07
Gyakran akkor érkeznek hozzám a párok, amikor már van valakinek külső kapcsolata, vagy legalábbis eg...
hrdoktor  |  2022.08.08 06:08
A termelékenységet és a fluktuációt is erősen befolyásolja, hogy egy munkahelyen milyen a kollégák v...
coachco  |  2022.08.05 21:47
Napok óta foglalkoztat a gondolat, hogy ha el kellene képzelni a jövőt, akkor hol és hogyan képzelné...
Alapvető hibákon úszik el a magyarok pénze: erre figyelj, ha nem akarsz legatyásodni

A mostani gazdasági helyzetbe szinte bármit megtennénk, hogy spóroljunk, azonban sokan tapasztalhatják azt, hogy hiába igyekeznek, még így is elfolyik a pénz a bankszámlájukról.

Ilyet még nem láttál: így adnák ki a magyar gyerekek kedvenc könyvét újra

Közösségi finanszírozással adnák ki újra a 2012-es év gyerekkönyvét, a Dobozvárost.

Sok magyar nem is tud erről az egyszerű trükkről: milliókat bukhatnak, ha nem figyelnek oda

A vállalkozásunk sikere rengeteg dolgon múlhat, nem elég az ötlet, bizony kemény munkát kell fektetni a sikerbe.

Régi klasszikus tér vissza a magyar boltokba: sokak kedvence lesz ismét elérhető a polcokon

Tíz év után ismét megjelenhet Lakatos István Év Gyerekkönyve-díjas meseregénye, a Dobozváros!

Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2022. augusztus 13. szombat
Ipoly
32. hét
Augusztus 13.
A balkezesek világnapja
KONFERENCIA
Tovább
Portfolio Future of Finance 2022
Októberben jön a magyar pénzügyi szakma nagy találkozója.
Energy Investment Forum 2022 - A MEKH szakmai támogatásával
Válság kontra klímacélok? Lesz miről beszélni az Energy Investment Forum-on!
Private Health Forum 2022
A hazai magánegészségügy legkiemelkedőbb konferenciája.
EZT OLVASTAD MÁR?