13 °C Budapest

Budapest és Miskolc a jövő városai között

Pénzcentrum
2008. április 24. 11:17

Az ITD Hungary idén másodszor mérette meg Magyarország régióit és nagyvárosait a Financial Times fDi Magazin "European Cities and Regions of the Future" felmérésen. A pályázók közül Budapest, illetve Miskolc gazdasági térsége ért el kiváló eredményeket, adta hírül a Gazdasági és Közlekedési Minisztérium.

A neves, üzleti globalizációval foglalkozó magazin díját 2008. április 23-án Miskolcon Garamhegyi Ábel, a gazdasági tárca külgazdaságért felelős szakállamtitkára illetve Fórián István, az ITD Hungary stratégiai igazgatója adta át Miskolc város polgármesterének, Káli Sándornak illetve a Miskolc Holding elnök-igazgatójának Dr. Halmai Gyulának.

Az fDi magazin a Financial Times csoport kéthavonta megjelenő speciális melléklete, amely világszerte mintegy 45.000, külföldi terjeszkedésben érdekelt befektető, illetve befektetési tanácsadó számára nyújt információkat a befektetési lehetőségekről, kockázatokról. A magazin másodszor hirdette meg a "European Cities and Regions of the Future" című pályázatát, melynek célja, hogy kiemelje és rangsorolja a legfontosabb befektetési helyszíneket.

Az ITD Hungary idén másodszor mérette meg Magyarország régiót és nagyvárosait, így a közép-magyarországi és a közép-dunántúli régiót, valamint Debrecent, Miskolcot és a fővárost, Budapestet. Ezek közül Budapest, illetve Miskolc gazdasági térsége ért el kiváló eredményeket.

Budapest a hatodik lett a legköltséghatékonyabb kategóriában, 25. a tőkevonzó képesség szempontjából, a városok teljes rangsorában pedig a 47. helyet szerezte meg. Miskolc az előkelő 16. helyezést érte el a tőkevonzó képesség szempontjából leginkább javasolt városok és régiók kategóriájában, megelőzve ezzel például Koppenhágát, Észak-Írországot, Amszterdamot és Varsót is.

Nem Magyarországot választják a befektetők, hanem egy telephelyet, ez a telephely pedig lehet a világ számos régiójában vagy városában. A magazin felmérésének eredményei arra mutatnak rá, egyes városok és régiók, így Miskolc és Budapest milyen versenyelőnyökkel rendelkezik más városokkal és régiókkal szemben - mondta el Garamhegyi Ábel, a gazdasági tárca államtitkára, külgazdaságért felelős kormánybiztos.

"Vannak olyan befektetések, amelyeket ránk szabtak és vannak, amiket kevésbé, a fontos az, hogy képesek vagyunk versenybe szállni a befektetőkért. Ugyan nem mindig nyerünk meg egy-egy befektetést, de elég jók vagyunk ahhoz, hogy a legjobbak között legyünk - hangsúlyozta az államtitkár.

Az elért pozíció megtisztelő - mondta Káli Sándor, Miskolc város polgármestere. A városvezető rámutatott arra, hogy ez egy hosszú, sokéves kitartó közös munka eredménye: "Célokat kellett kitűznünk, átértékelnünk a lehetőségeinket és reális tervet kellett készítenünk. A célunk az, hogy minden tekintetben befektetőbarát környezetté formáljuk a várost." A siker alapvető záloga az volt, hogy Miskolc város lakossága azonosulni tudjon az elképzeléseinkkel - hangsúlyozta a polgármester.

JÓL JÖNNE 1 MILLIÓ FORINT?

Amennyiben 1 millió forintot igényelnél 36 hónapos futamidőre, akkor a törlesztőrészletek szerinti rangsor alapján az egyik legjobb konstrukciót, havi 33 952 forintos törlesztővel az UniCredit Bank nyújtja (THM 14,41 %), de nem sokkal marad el ettől a CIB Bank 33 972 forintos törlesztőt (THM 14,45%) ígérő ajánlata sem. További bankok ajánlataiért, illetve a konstrukciók pontos részleteiért (THM, törlesztőrészlet, visszafizetendő összeg, stb.) keresd fel a Pénzcentrum megújult személyi kölcsön kalkulátorát. (x)

 

"Reményeink szerint a város által az elmúlt években tett erőfeszítések nemcsak e díjban nyernek elismerést, hanem abban is, hogy egyre több beruházó fogja Miskolcot választani beruházása színhelyéül" - mondta el Fórián István, az ITD Hungary stratégiai igazgatója. Az ITD jelenleg is több folyamatban lévő, Miskolcot érintő beruházási kezdeményezést kezel - tette hozzá az igazgató.

A felmérésben London és egyébként az angliai városok taroltak: a brit főváros a városok teljes rangsorában, a legjobb infrastruktúra vonatkozásában, a legjobb tőkevonzó képesség szempontjából, de a leginkább üzletbarát alkategóriában, valamint a legjobb munkaerő tekintetében is megszerezte az előkelő első helyezést.

A felmérésben több mint ezer európai város és régió vett részt, számos közép-kelet-európai ország is elindult, így Csehország, Szlovákia és Lengyelország mellett Szlovénia, Románia, Szerbia, Macedónia, Bulgária, illetve Bosznia-Hercegovina is.

A felmérés során figyelembe vették az egyes régiókba és városokba irányuló befektetések mennyiségét és gazdasági vonzatát, a helyszínek gazdasági potenciálját, üzlet- és infrastruktúrafejlesztési stratégiáját, képzési kapacitását és eredményeit, a munkavállalók alkalmazását megkönnyítő szabályozásokat, a működési költségeket, a telekommunikáció és a közlekedési helyzet erősségét is. A szerkesztőség elemzői egy sor, független kutatócég versenyképességi tanulmányát is felhasználták a döntés meghozatalához.

Páratlan fotó dokumentációval illusztrált napló került elő a Don-kanyarból (x)

Hadtörténeti kuriózum lehet az a 120 darab színes, jó minőségben retusált és digitalizált, publikálás előtt álló felvétel, amely 45 év lappangás után került elő.

Itt a díjnyertes fiatal vállalkozó újabb nagy dobása (X)

Az egyik legígéretesebb hazai technológiai startup által most piacra dobott okos gyűrű lehetővé teszi, hogy egyetlen érintéssel bármilyen infót megosszunk magunkról új ismerősünkkel.

Ilyen modellben még soha nem szerveztek ekkora rendezvényt (x)

Rekord gyorsasággal fogytak el a jegyek arra 400 fősre tervezett, fiataloknak szóló kapcsolatépítő és önfejlesztő rendezvényre, amelynél a szervezők a közösségi finanszírozás modelljével toboroztak.

Zsongtak és tolongtak a vevők a magyar Kickstarteren: rengetegen csaptak le erre az egyedülálló termékre

Az első hazai közösségi piactéren sikeresen célba ért egy mézes kampány, amelyben a vásárlás mellett egy hartai termelő kaptárait is örökbe lehetett fogadni.

Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2024. április 25. csütörtök
Márk
17. hét
Április 25.
Malária világnap
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
GEN Z Fest 2024
Gyere el akár INGYEN a Z generáció tavaszi eseményére!
Retail Day 2024
Merre tovább, magyar kiskereskedelem?
EZT OLVASTAD MÁR?
Itt a Pénzcentrum App!
Clickbait-mentes címek és egyéb extrák a Pénzcentrum mobilapplikációban!
Most nem
Letöltöm