23 °C Budapest

Budapest és Miskolc a jövő városai között

Pénzcentrum
2008. április 24. 11:17

Az ITD Hungary idén másodszor mérette meg Magyarország régióit és nagyvárosait a Financial Times fDi Magazin "European Cities and Regions of the Future" felmérésen. A pályázók közül Budapest, illetve Miskolc gazdasági térsége ért el kiváló eredményeket, adta hírül a Gazdasági és Közlekedési Minisztérium.

A neves, üzleti globalizációval foglalkozó magazin díját 2008. április 23-án Miskolcon Garamhegyi Ábel, a gazdasági tárca külgazdaságért felelős szakállamtitkára illetve Fórián István, az ITD Hungary stratégiai igazgatója adta át Miskolc város polgármesterének, Káli Sándornak illetve a Miskolc Holding elnök-igazgatójának Dr. Halmai Gyulának.

Az fDi magazin a Financial Times csoport kéthavonta megjelenő speciális melléklete, amely világszerte mintegy 45.000, külföldi terjeszkedésben érdekelt befektető, illetve befektetési tanácsadó számára nyújt információkat a befektetési lehetőségekről, kockázatokról. A magazin másodszor hirdette meg a "European Cities and Regions of the Future" című pályázatát, melynek célja, hogy kiemelje és rangsorolja a legfontosabb befektetési helyszíneket.

Az ITD Hungary idén másodszor mérette meg Magyarország régiót és nagyvárosait, így a közép-magyarországi és a közép-dunántúli régiót, valamint Debrecent, Miskolcot és a fővárost, Budapestet. Ezek közül Budapest, illetve Miskolc gazdasági térsége ért el kiváló eredményeket.

Budapest a hatodik lett a legköltséghatékonyabb kategóriában, 25. a tőkevonzó képesség szempontjából, a városok teljes rangsorában pedig a 47. helyet szerezte meg. Miskolc az előkelő 16. helyezést érte el a tőkevonzó képesség szempontjából leginkább javasolt városok és régiók kategóriájában, megelőzve ezzel például Koppenhágát, Észak-Írországot, Amszterdamot és Varsót is.

Nem Magyarországot választják a befektetők, hanem egy telephelyet, ez a telephely pedig lehet a világ számos régiójában vagy városában. A magazin felmérésének eredményei arra mutatnak rá, egyes városok és régiók, így Miskolc és Budapest milyen versenyelőnyökkel rendelkezik más városokkal és régiókkal szemben - mondta el Garamhegyi Ábel, a gazdasági tárca államtitkára, külgazdaságért felelős kormánybiztos.

"Vannak olyan befektetések, amelyeket ránk szabtak és vannak, amiket kevésbé, a fontos az, hogy képesek vagyunk versenybe szállni a befektetőkért. Ugyan nem mindig nyerünk meg egy-egy befektetést, de elég jók vagyunk ahhoz, hogy a legjobbak között legyünk - hangsúlyozta az államtitkár.

Az elért pozíció megtisztelő - mondta Káli Sándor, Miskolc város polgármestere. A városvezető rámutatott arra, hogy ez egy hosszú, sokéves kitartó közös munka eredménye: "Célokat kellett kitűznünk, átértékelnünk a lehetőségeinket és reális tervet kellett készítenünk. A célunk az, hogy minden tekintetben befektetőbarát környezetté formáljuk a várost." A siker alapvető záloga az volt, hogy Miskolc város lakossága azonosulni tudjon az elképzeléseinkkel - hangsúlyozta a polgármester.

MOST ÉRHETI MEG IGAZÁN LAKÁST, HÁZAT VENNI!

Ha tervezed, hogy ingatlant vásárolsz, akkor most jött el a Te időd! Egyrészt azért, mert a lakáspiaci mutatók szerint egyértelműen megtört az elmúlt évek brutális áremelkedése. Jelenleg leginkább stagnálnak az árak, de van, ahol már árcsökkenést is tapasztalhatunk. Mindeközben a finanszírozási költségek még rekord alacsony szinten vannak. Nem hiszed? Nos, a Pénzcentrum megújult lakáshitel-kalkulátora szerint ma 15 millió forintot, 20 éves futamidőre, már 2,74 százalékos THM-el, és havi 81 188 forintos törlesztővel fel lehet venni az UniCredit Banknál. De nem sokkal marad el ettől a többi hazai nagybank ajánlata sem: a CIB Banknál 3,03% a THM; a Budapest Banknál 3,10%; az MKB Banknál 3,12%; míg az OTP Banknál 3,23%-os THM-mel kalkulálhatunk. Érdemes még megnézni a K&H Bank, az ERSTE Bank, és természetesen a többi magyar hitelintézet konstrukcióját is, és egyedi kalkulációt végezni, saját preferenciáink alapján különböző hitelösszegekre és futamidőkre. Ehhez keresd fel a Pénzcentrum kalkulátorát. (x)

"Reményeink szerint a város által az elmúlt években tett erőfeszítések nemcsak e díjban nyernek elismerést, hanem abban is, hogy egyre több beruházó fogja Miskolcot választani beruházása színhelyéül" - mondta el Fórián István, az ITD Hungary stratégiai igazgatója. Az ITD jelenleg is több folyamatban lévő, Miskolcot érintő beruházási kezdeményezést kezel - tette hozzá az igazgató.

A felmérésben London és egyébként az angliai városok taroltak: a brit főváros a városok teljes rangsorában, a legjobb infrastruktúra vonatkozásában, a legjobb tőkevonzó képesség szempontjából, de a leginkább üzletbarát alkategóriában, valamint a legjobb munkaerő tekintetében is megszerezte az előkelő első helyezést.

A felmérésben több mint ezer európai város és régió vett részt, számos közép-kelet-európai ország is elindult, így Csehország, Szlovákia és Lengyelország mellett Szlovénia, Románia, Szerbia, Macedónia, Bulgária, illetve Bosznia-Hercegovina is.

A felmérés során figyelembe vették az egyes régiókba és városokba irányuló befektetések mennyiségét és gazdasági vonzatát, a helyszínek gazdasági potenciálját, üzlet- és infrastruktúrafejlesztési stratégiáját, képzési kapacitását és eredményeit, a munkavállalók alkalmazását megkönnyítő szabályozásokat, a működési költségeket, a telekommunikáció és a közlekedési helyzet erősségét is. A szerkesztőség elemzői egy sor, független kutatócég versenyképességi tanulmányát is felhasználták a döntés meghozatalához.

NAPTÁR
Tovább
2021. május 11. kedd
Ferenc
19. hét
Május 11.
Miskolc napja
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
HR Revolution 2021
Vörös riadó! Újabb fronton nyílhat harc a hazai munkahelyeken. Hogyan tovább?
EZT OLVASTAD MÁR?