13 °C Budapest

Vidéki ingatlanpiac: hova tartanak a régióközpontok?

Pénzcentrum
2008. április 21. 12:12

Egyes régiók gazdasági fejlődését, valamint a kis- és középvállalkozásoknak (KKV) az ingatlanpiacra gyakorolt hatását jól jellemzi az ingatlanpiac alakulása, növekedése. Régióközpontokként Debrecen, Miskolc és Győr fejlesztéseiről készült a Hypo Alpe-Adria Leasing összeállítása; a három város adottságait, az ingatlanpiaci tendenciákat vizsgálva.

Magyarországon a GKM 2006-os felmérése alapján a hazai 678 ezer vállalkozásnak 99,8 százaléka mikro- kis- és középvállalati formában működött. A hozzáadott érték egyharmadát a mikro- és kisvállalatok, egyötödét a középvállalatok, csaknem felét pedig a nagyvállalatok állították elő 2003 és 2006 között. A foglalkoztatottak 72 százaléka a KKV szektorban dolgozik. "A KKV szektor tehát jelentős erőt képez a magyar gazdaságban, de ingatlanpiaci hatásai nem olyan könnyen feltérképezhetőek.

Az ingatlanpiac, és kimondottan az újépítésű ingatlanok piaca követi a gazdaság teljesítményét bizonyos időbeli lemaradással" - emelte ki Kiss Zoltán, a Hypo-Alpe-Adria Zrt. vezérigazgatója. Ilyen tekintetben a KKV gazdasági kibocsátása önmagában is befolyásolja az ingatlanpiaci kínálatot. A KKV-k kereslete azonban nem mindig különböztethető meg a lakossági kereslettől. A tipikus vállalati ingatlanformák esetén - ipari épületek, raktárak, kereskedelmi egységek, szolgáltatóházak - egyértelműen kimutatható a KKV-k jelenléte, de az irodák iránti kereslet nem teljes egésze csapódik le az irodapiacon. Különösen igaz ez vidéken, ahol Budapesthez képest lényegesen kevesebb irodaház üzemel. Az irodakereslet ezért a lakóingatlanok közé is beszivárog, a KKV-k "lakásirodákat" bérelnek, illetve vásárolnak.

Miskolc: Fellendülés jelei

A rendszerváltás utáni változások negatívan érintették többek között a miskolci ingatlanpiacot is. A csökkenő népesség, a növekvő munkanélküliség, a leépülő ipar recesszióba sodorták a várost. A recessziónak mára már vége, a város jó úton halad, bár a munkanélküliség még mindig relatív magas. A recesszió természetesen az ingatlanpiacot is érintette, de itt is mutatkoznak már a fellendülés jelei. A város gazdaságának és közvetve az ingatlanpiacnak is jót tett az M3-as, illetve M30-as autópálya bekötése Miskolcra. Az infrastrukturális fejlesztések hatására megjelentek nagy külföldi cégek a városban illetve környékén, (Robert Bosch Energy and Body Systems Kft, Jabil Circuit Magyarország Kft.), és a már meglévő nagy cégekkel, mint a Tiszai Vegyi Kombinát Nyrt. és a BorsodChem Nyrt. együtt 2007-ben Borsod-Abaúj-Zemplén a negyedik lett a megyék sorrendjében a legtöbb adózott eredményt tekintve.

Miskolc és környéke jelentős idegenforgalmi és turisztikai potenciállal is rendelkezik. Ennek kiaknázása még nem indult el teljes mértékben: a városnak jelenleg nincs négycsillagos szállodája. Az Avas szálló 2009 közepére elkészülő felújításával ez a helyzet változhat, s a közeli, lillafüredi Palota szálló magas kihasználtsága a kereslet alakulása tekintetében is reményre ad okot. Fejlesztések folynak a belvárosban is, a négycsillagos Viktoria hotel 156 szobával és termálfürdővel az egyik legjobb példa erre.

A piac fellendülésének irányába a telkek iránt megnövekvő kereslet mutat. Bár a lakások piacán jelenleg túlkínálat mutatkozik, az önkormányzat folyamatosan alakít belterületekké zárt területeket. A kínálat még így is szűkös, a telek árak pedig emelkednek. Ahogy az más nagyvárosoknál szintén jellemző, a kivándorlás hatására a szomszédos települések ingatlan, illetve telek áraira is emelkednek. Miskolc belvárosának megújulása nem csak a Viktoria szálloda beruházásban mutatkozik meg. Nagyszabású rehabilitáció kezdődött meg, melynek során egyedi megoldásokkal alakítják Miskolc új arculatát.

A források jó része az EU Regionális Fejlesztési Alapjából származik, de kormányzati és önkormányzati oldalról is biztosított a projektek támogatása. Projektekből pedig akad bőven - a Szinva-terasz, a Kandia köz és a Hősök tere után további köztereket vonnak be a rehabilitációba, például nemrég kapta meg használatbavételi engedélyét a Macropolis komplexuma is, benne irodákkal, kereskedelmi létesítményekkel és lakásokkal. Bevásárlóközpontok szép számban megtalálhatóak Miskolcon is, szinte az össze nagy lánc képviselteti magát. Helyzetüket megkönnyíti, hogy a belvárosban nem alakult ki igazi kiskereskedelmi terület. A tavalyi évben nyílt a Stop Shop bevásárló központ, és nem rég kezdték meg a régi Cementipari Gépjavító területén egy új bevásárlóközpont előkészítését.

Az interneten megtalálható kínálati árak alapján Miskolcon az átlagos használt lakás-négyzetméter ár 160-180 ezer forint körül alakul. A szakértők szerint mind az új építésű, mind használt lakások iránt mutatkozik kereslet. " Miskolc új építésű lakás-projektjeinél megfigyelhető, hogy a kisebb lakásszámú fejlesztések vannak többségben, de találunk több száz lakásos projektet is. A kereslet nagyon érzékeny az ingatlan elhelyezkedésére, főleg a jó helyeken pezseg a piac." - emeli ki Humicskó Miklós, a Hypo Alpe-Adria Leasing kelet-magyarországi régióigazgatója. Az újépítésű projektek esetében a kisebb lakásszámú fejlesztések vannak többségben, de találunk több száz lakásos projekteket. Az új lakások négyzetméter árai 220-300 ezer forint körül alakulnak.

Debrecen: Szinergikus fejlesztések

Debrecen ingatlanpiacát sok fejlesztés tartja mozgásban, s a beruházások meglehetősen szerteágazóak. A város maga is kiveszi a részét a fejlesztésekből, főleg infrastrukturális és pályázati pénzekre alapuló turisztikai fejlesztésekkel. A tervek között egy új villamos vonal kialakítása, a nyugati körút megépítése szerepel. Ezen kívül olyan "kiszolgáló" fejlesztések, mint a Nagyerdőn épülő Divinus Hotel bekapcsolása a távhő rendszerbe. A szálloda Debrecen első öt csillagos szállodája lesz, átadását ez év júniusra tervezik. A 16.000 m2-es komplexum alapterülete 150 szobát, wellness részleget, konferenciatermeket foglal magába. Az önkormányzat és a magántőke összefogásával készült el az új debreceni piac-csarnok A nagypiac 6500 m2 hasznos alapterületű komplexuma a város által felajánlott 1,6 milliárd forint értékű telken épült fel. A piac-csarnokhoz is csatlakozik szinergiát adó beruházás, a város infrastrukturális fejlesztésekkel növelte a projekt értékét.

LAKÁST, HÁZAT VENNÉL, DE NINCS ELÉG PÉNZED? VAN OLCSÓ MEGOLDÁS!

A Pénzcentrum lakáshitel-kalkulátora szerint ma 10 millió forintot, 15 éves futamidőre, már 7,21 százalékos THM-el,  havi 89 803 forintos törlesztővel fel lehet venni a CIB Banknál. De nem sokkal marad el ettől a többi hazai nagybank ajánlata sem: az Erste Banknál 8,04% a THM, a Raiffeisen Banknál 8,09%; az UniCredit Banknál 8,12%,  a K&H Banknál 8,31%, akárcsak az OTP Banknál. Érdemes még megnézni magyar hitelintézetetek további konstrukcióit is, és egyedi kalkulációt végezni, saját preferenciáink alapján különböző hitelösszegekre és futamidőkre. Ehhez keresd fel a Pénzcentrum kalkulátorát. (x)

A városrehabilitációs fejlesztések között a Gambrinusz tömb felújítását lehet kiemelni. A területen - a romos házak elbontásával - lakások, üzletek, mélygarázs és sétálóutca kerülnek kialakításra. A Debreceni Repülőtér fejlesztése végső szakaszába érkezett, ezért az önkormányzat pályázati úton szeretné hasznosítani a 4 milliárd forintból korszerűsített légikikötőt. A repülőtér mellett kerül kialakításra a város ötödik ipari parkja. A meglévő négyből kettő már betelt, ezért a kereslet kielégítése miatt a Debreceni Vagyonkezelő Zrt. 87 hektáros területet készít elő a beruházók, vállalatok érkezésére. Az egy lakosra jutó bevásárlóközpontban található kereskedelmi terület aránya magas Debrecenben. Az egyik legnagyobb ilyen jellegű beruházás a már korábban említett piac mellett épül. A 32.000 m2-es bevásárlóközpont központi elhelyezkedése, és multifunkcionalitása (a központban többek között egy színház is helyet kap), miatt magas népszerűségnek örvendhet majd.

Szakértők szerint a debreceni lakáspiac az ország második legfejlettebb lakáspiaca a budapesti után. Ennek megfelelően a piac is élénknek mondható, de a tavalyi évhez képest némileg visszaesett a kereslet, illetve a vevők tudatosabban keresik a jó helyen lévő, befektetésnek is megfelelő lakásokat. A beruházóknak is követniük kell a differenciálódó keresletet, mert a vevői preferenciáknak nem megfelelő újépítésű lakások könnyen eladhatatlanná válhatnak. Debrecenben a lakások átlagos négyzetméter ára 210.000 forint körül alakul, az interneten található kínálati árak alapján. A négyzetméter árak 130.000 forint és 400.000 forint között mozognak. Debrecenben a legnagyobb újépítésű lakóprojekt a Füredi-Kapu Lakópark a maga ötszáz feletti lakásszámával, ahol 225.000 forint fölött kezdődnek a négyzetméterárak. Debrecenben is megfigyelhető, hogy egyre népszerűbb lesz az agglomerációba való kitelepülés, mely a környező települések ingatlanáraira is élénkítő hatással van.

Győr: Dinamikus fejlődés

Győrben Debrecenhez hasonlóan nagy ingatlanfejlesztések folynak, melyek élénkítőn hatnak az egész város ingatlanpiacára, de túlkínálatot is kialakíthatnak. A fejlesztések között találunk hatalmas lakóprojekteket, önkormányzati és magántőke összefogásával születő városrehabilitációt, kereskedelmi fejlesztéseket. Az egy éve elfogadott rehabilitációs terv szerint folyik Győr egyik városrészének, az Újvárosnak felújítása. A nagyszabású terv, mely 46 épület sorsát érinti, kereskedelmi és lakóépületek, kulturális központ létrehozását tűzte ki célul. A projekt során közterületeket is felújítanak. A rehabilitáció szükségességét jól tükrözi, hogy a 46 érintett épületből huszonkettőt állaga miatt bontásra ítéltek. A terv megvalósulása magántőke bevonásával történik, az első nagy lépés a régi olajgyár lebontása. A helyét egy 10.000 m2-es kulturális központ, mélygarázs, 200-250 lakás és konferenciahotel veszi majd át.

Az ország jelenleg futó legnagyobb lakóingatlan projektjében, a Városréten több ezer lakás épül, a kiszolgáló épületekkel (óvoda, iskola, orvosi rendelő) együtt külön városrészt hozva létre. Az első ütem első lakásai már 2007. végén átadásra kerültek. A nagy beruházások másik példája a Leier City Center, ahol 30 ezer négyzetméteren épül luxus lakónegyed és ötcsillagos szálloda. Győrben az átlagos lakóingatlan ár az interneten elérhető kínálati árak alapján 180-200 ezer forint körül alakul négyzetméterenként. A legolcsóbb négyzetméter ár 130-150 ezer, míg a legmagasabb 400 ezer forint körül alakul. "A sok párhuzamosan futó projektet, melyeknek értékesítési mutatói egyelőre kiválóak, egy átgondolt fejlesztési stratégia fogja össze - emeli ki Király György, a Hypo Alpe-Adria Leasing nyugat-magyarországi régióigazgatója - mely végre megoldás lehet a régióközpont ingatlanhelyzetének korábbi problémáira."

Győrben a kereskedelmi ingatlanok fejlesztése is nagyon élénk. A jelenleg üzemelő 10 nagyobb kereskedelmi egység (Árkád, Tesco, Interfruct, Decathlon, Baumax, stb.) mellett számos új projektet találunk, köztük a 2009 végére tervezett Dunacentert, és a Lidl négy új áruházát. Győr gazdasági aktivitását jól mutatja, hogy Győr-Moson-Sopron megye vállalkozásai Pest megye mögött a második legtöbb adózott eredményt tudják felmutatni, és e gazdasági kapacitás nagy része Győrben koncentrálódik. A legnagyobb szereplő az Audi Hungaria Motor Kft, amely sok beszállítóját kapcsolja be a nemzetközi vérkeringésbe. "Nem véletlen, hogy a Hypo Alpe-Adria fióknyitása helyszínéül Győrt választotta. Sok lehetőséget látunk a helyi ingatlanpiacban és tapasztalatból tudjuk, jó projektek csak megfelelő helyismerettel indíthatók"- jelentette ki Király György. "Emellett a lízingkonstrukció megjelenése az ingatlanfinanszírozásban a kkv szektor beruházásaira vidéken is élénk hatással lehet, köszönhetően az alacsony önerőnek és hosszú futamidőnek - amely a jellemzően forráshiányos kkv ügyfélkör számára előnyösebb alternatíva az ingatlanfedezetű hitelekkel szemben."

Páratlan fotó dokumentációval illusztrált napló került elő a Don-kanyarból (x)

Hadtörténeti kuriózum lehet az a 120 darab színes, jó minőségben retusált és digitalizált, publikálás előtt álló felvétel, amely 45 év lappangás után került elő.

Itt a díjnyertes fiatal vállalkozó újabb nagy dobása (X)

Az egyik legígéretesebb hazai technológiai startup által most piacra dobott okos gyűrű lehetővé teszi, hogy egyetlen érintéssel bármilyen infót megosszunk magunkról új ismerősünkkel.

Ilyen modellben még soha nem szerveztek ekkora rendezvényt (x)

Rekord gyorsasággal fogytak el a jegyek arra 400 fősre tervezett, fiataloknak szóló kapcsolatépítő és önfejlesztő rendezvényre, amelynél a szervezők a közösségi finanszírozás modelljével toboroztak.

Zsongtak és tolongtak a vevők a magyar Kickstarteren: rengetegen csaptak le erre az egyedülálló termékre

Az első hazai közösségi piactéren sikeresen célba ért egy mézes kampány, amelyben a vásárlás mellett egy hartai termelő kaptárait is örökbe lehetett fogadni.

NAPTÁR
Tovább
2024. április 19. péntek
Emma
16. hét
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
GEN Z Fest 2024
Gyere el akár INGYEN a Z generáció tavaszi eseményére!
Retail Day 2024
Merre tovább, magyar kiskereskedelem?
EZT OLVASTAD MÁR?
GEN Z Fest 2024
Pénzről, bátran. Techről, tudatosan. Jövőről, őszintén.
Most nem