17 °C Budapest

Debrecen: kísértés a fejlesztőknek

Pénzcentrum
2008. március 31. 10:26

Aki az elmúlt évtizedben folyamatosan követte Debrecen ingatlanpiaci fejleményeit, arra a következtetésre juthat, hogy miközben mindig épül valami új, a fejlesztési lehetőségek kifogyhatatlanok. Igaz ez a lakásépítés, az ipari és kereskedelmi ingatlanok, valamint a városrehabilitáció területére is.

Amellett, hogy a magántőke aktív közreműködésével változik Debrecen képe, a város saját erejéből is több olyan fejlesztést hajt végre, illetve tervez, amelyek vonzóvá és inspirálóvá teszik a beruházások környezetét. Az épülő piaci tömb a kereskedelem centrumává válhat, a közműhálózat fejlesztése új iparterületek létrejöttét eredményezheti, a tömegközlekedés korszerűsítése pedig növelheti a munkaerő mobilitását.

Városi fejlesztések

3,2 milliárd forintot szán fejlesztésekre tagvállalatain keresztül a Debreceni Vagyonkezelő Zrt., és terveik szerint ezt a forrást Európai Uniós pályázati lehetőségekkel egészítik ki. Pályáznak többek között a gyógyfürdő fejlesztésére és a szállodahelyek bővítésére. A kettes villamos építését idén elkezdik, a városi hőszolgáltató felújítja a fényesudvari távhőrendszert, bekapcsolja a rendszerbe egyebek mellett a teljes piactömböt és a Nagyerdőn épülő hotelt. A Cívis Ház új irodát épít a Széchenyi utca 31. szám alatt, felújítja a Medgyessy sétány épületeit, közreműködik a Gambrinusz köz és a volt Centrum Áruház átépítésében, az ipari park pedig folytatja a repülőtér melletti ipari telkek kialakítását.

A város ingatlanainak hasznosítója, a Cívis Ház Zrt. tíz folyamatban lévő projektje összesen 43 ezer négyzetméternyi fejlesztést jelent. A tervezett társasházak valamint üzlet- és irodaházak közös jellemzője, hogy a közeljövőben megépülő - a városközpontot nyugati irányból elkerülő - Nyugati kiskörút közelében találhatók. A mintegy egy kilométer hosszú útszakasz megvalósítását már évekkel ezelőtt felvázolták Debrecen hosszú távú városfejlesztési koncepciójában. Az önkormányzat a következő öt év alatt három ütemben építi meg a Nyugati kiskörutat, amely a városfejlesztés és a közlekedés szempontjából is meghatározó szerepet tölthet be.

Szerepváltás a reptéren

Új szakaszhoz érkezik hamarosan a debreceni reptér története: a végéhez közeledő fejlesztésekkel és kármentesítéssel befejeződik az önkormányzat szerepe és ezután a város hasznosítani szeretné a légikikötőt. A tárgyalások széles spektrumban zajlanak a lehetséges befektetőkkel, ugyanis a teljes eladástól, a koncesszión át, az üzemeltetés átengedéséig sokféle hasznosítási változat szóba jöhet. Az érdeklődők között német, olasz kínai és orosz befektető is található. A város eddig hárommilliárd forintot költött a repülőtérre, míg további egymilliárd külső forrásból érkezett a fejlesztésekre. Ezek eredményeként egy akár 300 ezres utasforgalmat lebonyolító, a schengeni követelményeknek megfelelő, modern regionális nemzetközi légikikötő az ajánlat tárgya.

Az utolsó - önkormányzati - simítások nyomán őszre elkészülnek a vendéglátóhelyek és az üzletek és már épül a bejárattól a forgalmi épületig vezető új és rövidebb bekötőút, június végéig pedig minden földben lévő régi eszközt - például üzemanyagtartály - felszednek. Elbontják a még megmaradt lepusztult épületeket, és folyamatosan végzik a tereprendezést. Mindez félmilliárd forintba kerül.

Az önkormányzat négy pályázót hív meg A Debreceni Repülőtér ingatlanainak értékesítésére vagy hasznosítására valamint az Airport Debrecen Kft. 100 százalékos üzletrészének értékesítésére.

Ipari és kereskedelmi ingatlanok

Jelenleg négy terület rendelkezik ipari parki címmel, az ötödik kialakítása pedig folyamatban van. E területek közül kettő Debrecen önkormányzata, egy a Debreceni Egyetem érdekeltségébe tartozik, kettőt pedig magánvállalkozások működtetnek. Ezen kívül több vállalkozói park is gyarapítja a cégek megtelepedési lehetőségeit.

A Debrecen nyugati részén található Debreceni Regionális és Innivációs Ipari Park betelt, illetve már csak korlátozottan bővíthető. A Debreceni Vagyonkezelő Zrt. ezért úgy döntött, hogy újabb területeket biztosít a befektetni szándékozóknak. A debreceni repülőtér közvetlen szomszédságában vásárolt meg egy 87 hektáros területet.

A regionális kiállítási és vásárközpont a város déli részén, a repülőtértől északra fekvő területen, a 47. számú főút kivezető szakasza mellett valósul meg a jelenleg hasznosítatlan, korábban katonai célokat szolgáló romos épületek és gondozatlan terület helyén. A központ 10 ezer négyzetméter alapterületű fedett kiállítási csarnokot, 500 fős befogadóképességű előadótermet, több kisebb szekciótermet, irodahelyiségeket, éttermet és egyéb kiszolgáló helyiségeket foglal magában, és egy 40 ezer négyzetméteres kültéri kiállítóterület csatlakozik hozzá.

JÓL JÖNNE 2 MILLIÓ FORINT?

Amennyiben 2 millió forintot igényelnél, 60 hónapos futamidőre, akkor a törlesztőrészletek szerinti rangsor alapján az egyik legjobb konstrukciót, havi 45 318 forintos törlesztővel az UniCredit Bank nyújtja (THM 13,6 %), de nem sokkal marad el ettől a CIB Bank 45 639 forintos törlesztőt (THM 13,95%) ígérő ajánlata sem. További bankok ajánlataiért, illetve a konstrukciók pontos részleteiért (THM, törlesztőrészlet, visszafizetendő összeg, stb.) keresd fel a Pénzcentrum megújult személyi kölcsön kalkulátorát. (x)

Modern bevásárlóközpontok dolgában Debrecen hamarosan megelőzi a fővárost, legalább is, ha az ott élők számának és az ilyen kereskedelmi területek arányát vizsgáljuk. Debrecenben különösen aktívak ezen a téren a fejlesztők, itt az ECE 28 ezer négyzetméteres projektje már biztos. Az SCD is keres, egyebek mellett Debrecenben befektetési lehetőségeket.

Lakáspiac

Debrecenben és vonzáskörzetében sorra épülnek a kisebb-nagyobb lakóparkok és társasházak. Folyamatosan átadják a legnagyobb lakáspiaci beruházás lakásait a 2005 óta épülő Füredi kapu lakóparkban. Tavasztól várható a jóval kisebb léptékű Fészek lakópark befejezése és májusban indul egy új projekt, a Gyömrő Liget lakópark, ahol a 136 lakásból 20-at októbenben átadnak. Az új lakások ára négyzetméterenként 220 ezer forint körül indul és elhelyezkedéstől, felszereltségtől függően emelkedik 300 ezer forint fölé. Az új és használt lakáspiac jelenlegi trendjeiről ad áttekintést április 5-én és 6-án a Lakásvásár, amelyet ötödik éve rendeznek minden tavasszal Debrecenben.


Lakásvásár-roadshow: áprilisban Debrecenben!

Április első hétvégéjén folytatódik a Lakásvásár -roadshow. Az 5. debreceni Lakásvásár új helyszínen, a modern és színvonalas Kölcsey Központban várja a cívis város és környéke otthonteremtőit.

Immár ötödik alkalommal érkezik Hajdú-Bihar megye központjába a Lakásvásár kiállítás-sorozat. Ezúttal azonban új helyszínen, a Kölcsey Központban mutatkoznak be a lakáspiac legjobbjai. A kiállítói térben széles kínálatot tekinthet át a nagyközönység; szokás szerint nem csak az új projektek, de a használt-lakások is feltérképezhetők. Az 5. debreceni Lakásvásár sem képzelhető el a legjelentősebb forgalmazók, fejlesztők és a lakásfinanszírozásban érdekelt bankok "kihelyezett ügyfélszolgálatai" nélkül.

A szezonnyitó, márciusban megrendezett 12. budapesti Lakásvásár tapasztalatai alapján a lakáspiacon a vártnál erősebb keresletre számíthatnak a debreceniek is.

A Lakásvásár- mint a kezdetektől mindig - most is ingyenes belépést biztosít a látogatóknak, ezzel is segítve abban, hogy mindenki megtalálja otthonát két nap alatt, április 5-6 között. Ezúttal Debrecenben.

Ismét zsebbe kell nyúlnia a magyar szülőknek: súlyos kiadás vár rájuk a következő hónapokban

Az infláció miatt a szülőknek a zsebpénz politikájukat is át kell gondolniuk, hiszen minden drágul, így bizony a zsebpénzt is emelni kellene.

Ők azok, akik a válságból is profitálnak: keveseknek jön be, de nagyot kaszálnak majd

Pistyur Veronika szerint a válságban erős üzleti tervek is születhetnek, hiszen jobban figyelünk, és reagálunk, mint akkor, ha kényelem van.

Rengeteg magyar kedvenc terméke tűnhet el a boltok polcairól: óriási a baj, ennek nem látni a végét

Papírhiány, munkaerőhiány, az adózási rend változása mind hozzájárul ahhoz, hogy egyre nehezebb kiadni könyveket.

Lenullázhatja a magyar családokat a rezsiemelés: ide menekítsd a pénzed, amíg megteheted

Sokan a téltől félnek, mondván nehéz lesz kikalkulálni a megemelkedett rezsiárakat, de a lakásárak, albérlet árak is az egekben.

Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2022. szeptember 29. csütörtök
Mihály
39. hét
Szeptember 29.
Nemzetközi kávé nap
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
Győr - Nyugat-magyarországi Gazdasági Fórum 2022
Ingyenes régiós fórum a helyi kkv-knak szakértőkkel.
Megújuló energia workshop a Lakás kiállításon
3 napig ingyenesen a LAKÁS KIÁLLÍTÁSON szeptember 23-25 között!
EZT OLVASTAD MÁR?