15 °C Budapest

Vezető beosztások: 12 százalékkal kevesebb fizetés a nőknek

Pénzcentrum
2007. szeptember 6. 15:00

2006-ban a menedzser szinten dolgozó nők átlagosan 6 ezer fonttal keretek kevesebbet férfi társaiknál, ami közel 2 260 ezer forintot tesz ki. De itt nem áll meg a folyamat, a briteknél távolodik egymástól a két bérszint...

Úgy tűnik, a folyamatos próbálkozások hatására sem sikerült még mindig elérni azt, hogy a nők, és a férfiak egyenlően legyenek megfizetve azonos beosztásban. Bár az utóbbi években folyamatosan csökkent a különbség a bérek esetén, 2006-ban újra nőni kezdett a szakemberek aggodalmára.

Egy nemrégiben közel 40 ezer vezető beosztású személy megkérdezése alapján készült tanulmány szerint az elmúlt 11 év csökkenése után tavaly újra növekedett a nemek fizetése közötti rés. A nők átlagfizetése 43 571 font, ezzel szemben a férfiaké 49 647 font volt.

A 2003-as 13,6 százalékos különbség a hölgyek örömére 2005-re 11,8 százalékra apadt, de 2006-ban újra 12,2 százalékot produkált. Az igazgatói székeket betöltők esetén ez a különbség idén már jóval nagyobb, 20 helyett összesen 23 százalék.

A legnagyobb különbségek az ital, és élelmiszerágban vehetőek észre, ahol a férfiak 46 százalékkal keresnek többet az azonos vezető beosztásban szereplő hölgyeknél. Ezek után szorosan következik a nyugdíj és biztosítási ág 43,2 százalékkal, majd az emberi erőforrás terület, ahol az emberek dolga részben az is lenne, hogy az egyenlő elbánást támogassák, 40 százalékos különbséggel.

A leginkább egyenlő fizetéseket az informatikai üzletágban 11,7 százalékos réssel, és az állami szektorban, valamint a jótékonysági területen 0,7 százalékkal lehet találni.

A tanulmány azt is megmutatta, hogy a brit menedzserek több mint harmada nő, akik sokkal gyorsabban haladnak felfelé a vállalati ranglétrán, mint férfi társaik. Ebből kifolyólag a női csoportvezetők átlagéletkora 37 év, a férfiaké 42. A részlegvezetők átlagéletkora szintén 3 évvel alacsonyabb a hölgyek esetén, pontosan 40 év, az igazgatók átlagéletkorának megoszlása pedig 44 és 48 a nők javára.

NULLA FORINTOS SZÁMLAVEZETÉS? LEHETSÉGES! MEGÉRI VÁLTANI!

Nem csak jól hangzó reklámszöveg ma már az ingyenes számlavezetés. A Pénzcentrum számlacsomag kalkulátorában ugyanis több olyan konstrukciót is találhatunk, amelyek esetében az alapdíj, és a fontosabb szolgáltatások is ingyenesek lehetnek. Nemrég három pénzintézet is komoly akciókat hirdetett, így jelenleg a CIB Bank, a Raiffeisen Bank, valamint az UniCredit Bank konstrukcióival is tízezreket spórolhatnak az ügyfelek. Nézz szét a friss számlacsomagok között, és válts pénzintézetet percek alatt az otthonodból. (x)

A hölgyek nagyobb valószínűséggel kapnak év végi teljesítmény bónuszt is, 63,4 százalékuk kapott 2006-ban, a férfiak 55,9 százalékával szemben, és sokkal magasabb az előrelépésre, jó munkakörnyezetre, és rugalmas munkaidőre való igényük.

A különbségek sokszor odáig vezetnek, hogy a vezető beosztásban dolgozó gyengébbik nem tagjai felmondanak jelenlegi munkahelyükön, és saját vállalkozásba kezdenek, távol a diszkriminatív fizetésektől. 2006-ban a női vezetők 7,8 százaléka mondott le posztjáról, miközben a férfiaknál ez az arány 6,4 százalék volt. A nők esetében 2002 óta ez az év járt a legtöbb lemondással.

A bérkülönbségek láttán elgondolkodtató, hogy megéri-e az időt és az energiát az, hogy nőként vezető beosztásba kerüljön valaki. De a szakemberek abban biztosak, hogy igenis szükség van a diszkrimináció ellenes szabályozások újragondolására, hogy nemtől függetlenül ugyanazon beosztásért ugyanazt a bért kapja mindenki.

HR BLOGGER
perfekt  |  2024.04.23 12:25
A "GINOP PLUSZ-3.2.1.-21 III. ütem keretein belül képzési és bértámogatási lehetőségek vehetők igény...
hrdoktor  |  2024.04.23 11:46
Sokan szenvednek kézfájdalmaktól a számítógépes munka következtében, ami helyes egérhasználattal jel...
coachco  |  2024.04.16 16:42
Nekem a csend! A csendre való vágyakozás maga! [...] Bővebben!
laskainelli  |  2024.03.26 12:00
A házasság egy olyan szövetséget jelentene, amelynek mélysége biztonságot és figyelmet biztosít a fe...
vezetoi-coaching  |  2024.02.12 22:30
Gondoltam, ezt elmesélem már. Gyakorlatilag kétszer megnéztem…:-))) Életemben először... Ki tudja, a...
Páratlan fotó dokumentációval illusztrált napló került elő a Don-kanyarból (x)

Hadtörténeti kuriózum lehet az a 120 darab színes, jó minőségben retusált és digitalizált, publikálás előtt álló felvétel, amely 45 év lappangás után került elő.

Itt a díjnyertes fiatal vállalkozó újabb nagy dobása (X)

Az egyik legígéretesebb hazai technológiai startup által most piacra dobott okos gyűrű lehetővé teszi, hogy egyetlen érintéssel bármilyen infót megosszunk magunkról új ismerősünkkel.

Ilyen modellben még soha nem szerveztek ekkora rendezvényt (x)

Rekord gyorsasággal fogytak el a jegyek arra 400 fősre tervezett, fiataloknak szóló kapcsolatépítő és önfejlesztő rendezvényre, amelynél a szervezők a közösségi finanszírozás modelljével toboroztak.

Zsongtak és tolongtak a vevők a magyar Kickstarteren: rengetegen csaptak le erre az egyedülálló termékre

Az első hazai közösségi piactéren sikeresen célba ért egy mézes kampány, amelyben a vásárlás mellett egy hartai termelő kaptárait is örökbe lehetett fogadni.

Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2024. április 26. péntek
Ervin
17. hét
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
GEN Z Fest 2024
Gyere el akár INGYEN a Z generáció tavaszi eseményére!
Retail Day 2024
Merre tovább, magyar kiskereskedelem?
EZT OLVASTAD MÁR?
GEN Z Fest 2024
Pénzről, bátran. Techről, tudatosan. Jövőről, őszintén.
Most nem