29 °C Budapest

Régóta keresel munkát? A te hibád, ha nem találtál!

Pénzcentrum
2008. február 20. 12:00

Nem könnyű a mai világban... A mai világban szinte minden diák azon izgul az egyetem vagy főiskola utolsó évében, hogy vajon fog-e munkát találni, és az vajon olyan lesz-e, amilyet megálmodott magának. De ezzel nem csak a fiatalok vannak így. Ha valaki elégedetlen a munkahelyével, vagy éppen kirúgták, szintén tart attól, hogy nem fog megfelelő helyre bukkanni. Ebben a helyzetben viszont már komolyabb is lehet az illető problémája, ha mondjuk egy családot kell eltartania. A sikeresebb álláskeresésre azonban vannak taktikák, amivel nagyobb a valószínűsége egy nekünk tetsző állás megszerzésére...

Mire számíthatsz?

Az már többször is kiderült eddig, hogy milyen dolgozót is keresnek a cégek. A Mennyit ér a diplomád? A cégek rangsoroltak... cikkünkben például egy felmérés szerint a leginkább "díjazott" készségek a precíz és önálló munkavégzés, a nagy munkabírás, a számítógépes-ismeretek, és az elméleti alapok tudása. Érdemes ezek mellett azokat a területeket erősíteni, amelyeket a gyakorlatban el lehet sajátítani. Ráadásul az idegennyelvek fejlesztése nélkül lassan már munkát sem lehet találni, mindenhova kérnek legalább egy nyelvtudást.

A diplomások pedig egyre nehezebb helyzetben vannak, ugyanis a Magyar Kereskedelmi és Iparkamara Gazdaság és Vállalkozásfejlesztő Intézete szerint a jelenleg munkaerőhiánnyal küzdő cégek mindössze 15 százaléka keres felsőfokú végzettséggel rendelkező dolgozót (Nem minden a diploma: több esélyed van anélkül?).

Ha mégis eljön az interjú, akkor pedig azon lehet izgulni, hogy vajon mi lesz? Milyen kérdéseket fognak feltenni, illetve szimpatikus lesz-e a leendő főnök, munkatárs. Az állásinterjúkor egyre gyakoribbak a kitartásra, magabiztosságra és a személyiségre vonatkozó tesztek. Ezek általában úgy vannak összeállítva, hogy szinte lehetetlen adott idő alatt befejezni. Ha egy 120 kérdésből álló feladatsorra 30 perc van mindössze, és még gondolkodni is kell, akkor bizony ember legyen a talpán, aki mindet megoldja.

Ezeknél a feladatoknál az a lényeg, hogy ki meddig jut el, és amit megoldott, az vajon jó-e. Többet ér, ha figyelmesen oldunk meg kevesebb feladatot, mintha összecsapjuk az egészet. Ilyen és ehhez hasonló tesztekről egyre többet lehet hallani, és ez még csak a személyiségre vonatkozó ellenőrzés, az elméleti tudás tesztelése csak ez után következik.

A munkakeresés egyre több szakembert is foglalkoztat a munka után vágyakozók mellett. Szinte naponta jelenek meg a külföldi és magyar cikkek a hatékony álláskeresés, a megfelelő munkahely, vagy a főnök személyét boncolgatva. Ezek szinten kivétel nélkül tudnak egy-egy jó tanáccsal szolgálni, így tanácsos őket olvasgatni, ha éppen munkakeresés közben van valaki.

Az alapvető problémák mellett az utóbbi hónapokban a gazdasági helyzet is egyre nagyobb problémákat okoz a munkakeresőknek, és ez már nem csak külföldön van így. Amerikában például a cégek sokkal jobban meggondolják, hogy vegyenek-e fel új alkalmazottat, vagy sem. Magyarországon a kisvállalatoknál szintén ez a helyzet.

TÍZEZREKET SPÓROLHATSZ BANKVÁLTÁSSAL!

A bankszámla mindennapi életünk része. A munkabér, nyugdíj, ösztöndíj jellemzően bankszámlára érkezik. Segítségével kényelmesen intézhetjük a pénzügyeinket, akár otthonról is. Ahhoz azonban, hogy bankszámlád valóban azt nyújtsa, amire szükséged van, körültekintően kell választanod. Mielőtt kiválasztanád bankszámládat, nézz szét a Pénzcentrum megújult bankszámla kereső kalkulátorában! Állítsd be a személyes preferenciáidat, és versenyeztesd a pénzügyi szolgáltatókat, hiszen a megalapozott döntés a Te érdeked! Egy testre szabott bankszámlával a költségeken is rengeteget spórolhatsz! (x)

Február elején például kiderült, hogy 2006 szeptembere óta 5 400 adószámot törölt az adóhatóság, és emellett további 5 000 cég adószáma van felfüggesztve, és várja a sorsát. Arról pedig még nincs hír, hogy 2007-ben vajon hány vállalkozás volt veszteséges, vagyis hányuknak kellene minimumadót fizetnie. Ilyen körülmények között a magyar munkanélküliek is aggódhatnak a megfelelő hely miatt, főleg ha nem rendelkeznek tapasztalattal.

Rajtad múlik? Igen!

Tippek álláskereséshez

De azért a nehéz helyzetben is vannak olyan ötletek, amivel könnyebbé lehet tenni a munka megszerzését az egyre nagyobb verseny közepedte. Íme néhány ötlet az álláskereséshez:

Ha egy mód van rá, meg kell próbálni személyes interjút kicsikarni, nem szabad hagyni, hogy néhány telefonos kérdés után lerázzon a fejvadászcég, vagy a cég HR-ese. Személyes találkozás során ugyanis sokkal könnyebb jó benyomást kelteni a másik félben, mint egy 3 perces telefonbeszélgetés alatt, és több információt kaphat mind a két fél a másikról, ami szintén nem elhanyagolható.

Növelni kell a munkakeresés hatékonyságát. Minél több helyre jut el az önéletrajz, annál valószínűbb, hogy az egyik bejön. Hetente ajánlatos legalább 15-20 jelentkezést is elküldeni. A minőséget mindenképpen fenn kell tartani mind a beszélgetések, mind a jelentkezések kapcsán, de azt tudni kell, hogy ez a számok játéka, minél több önéletrajzot küld szét a jelentkező, annál nagyobb az esélye a sikeres felvételnek.

HR BLOGGER
perfekt  |  2022.08.10 09:19
A jogi személy döntéshozó szerve az átalakulásról jellemzően két alkalommal határoz. Ha a tagok az á...
vezetoi-coaching  |  2022.08.09 19:23
A spirál dinamika egy világszellem magyarázat a sok közül. Ragadós, ha egyszer megismered - hasonlóa...
laskainelli  |  2022.08.09 14:07
Gyakran akkor érkeznek hozzám a párok, amikor már van valakinek külső kapcsolata, vagy legalábbis eg...
hrdoktor  |  2022.08.08 06:08
A termelékenységet és a fluktuációt is erősen befolyásolja, hogy egy munkahelyen milyen a kollégák v...
coachco  |  2022.08.05 21:47
Napok óta foglalkoztat a gondolat, hogy ha el kellene képzelni a jövőt, akkor hol és hogyan képzelné...
Ilyet még nem láttál: így adnák ki a magyar gyerekek kedvenc könyvét újra

Közösségi finanszírozással adnák ki újra a 2012-es év gyerekkönyvét, a Dobozvárost.

Sok magyar nem is tud erről az egyszerű trükkről: milliókat bukhatnak, ha nem figyelnek oda

A vállalkozásunk sikere rengeteg dolgon múlhat, nem elég az ötlet, bizony kemény munkát kell fektetni a sikerbe.

Régi klasszikus tér vissza a magyar boltokba: sokak kedvence lesz ismét elérhető a polcokon

Tíz év után ismét megjelenhet Lakatos István Év Gyerekkönyve-díjas meseregénye, a Dobozváros!

Ez lenne a megoldás a magyarok borzasztó egészségi állapotára? Kevesen ismerik ezt a trükköt

A kutatók szerint az egyik ok, amiért az adakozás javíthatja a fizikai egészséget az az, hogy segít csökkenteni a stresszt és a feszültséget.

Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2022. augusztus 12. péntek
Klára
32. hét
Augusztus 12.
A fiatalok világnapja
Augusztus 12.
Az elefántok napja
KONFERENCIA
Tovább
Portfolio Future of Finance 2022
Októberben jön a magyar pénzügyi szakma nagy találkozója.
Energy Investment Forum 2022 - A MEKH szakmai támogatásával
Válság kontra klímacélok? Lesz miről beszélni az Energy Investment Forum-on!
Private Health Forum 2022
A hazai magánegészségügy legkiemelkedőbb konferenciája.
EZT OLVASTAD MÁR?