19 °C Budapest

Munkaügyi ellenőrzés: nem csináltál semmit, mégis büntetnek?

Pénzcentrum
2008. január 30. 05:40

Van ami így is, úgy is kötelező... A munkavédelem területe 2007 elején került át az Országos Munkavédelmi és Munkaügyi Főfelügyelőséghez az ÁNTSZ-től. Azóta a tevékenységet kibővítették, és az ellenőrök ma már munkavédelmi ellenőrzéseket is végeznek. Sőt, a tavalyi év végén lezajlott razziasorozatban a vállalkozások már nem csak az adóhatóságtól, hanem velük együtt a munkaügyi ellenőröktől, a Vám- és Pénzügyőrség embereitől, és a Nemzeti Fogyasztóvédelmi Hatóságtól is tarthattak. 2008-ban viszont változások léptek érvénybe a munkavédelemmel kapcsolatban, amire jó odafigyelni. Ilyen lehet egy egyszerű kockázatértékelés elmulasztása, ami komoly összegekbe kerülhet...

A tavalyi ellenőrzési eredményekre tekintettel idén is számítani lehet arra, hogy fokozott gyakorisággal jelennek meg a munkaügyi, illetve munkavédelmi ellenőrök, akár visszatérően is a cégeknél. A tapasztalatok alapján a jogszabályok változtatására is szükség volt, hogy még hatékonyabban tudják védeni a dolgozók érdekeit.

Gazdagodik az OMMF: még mindig sokan dolgoznak feketén...

Alapvető szabály az egészségvédelemmel kapcsolatban, hogy az egészséget nem veszélyeztető és biztonságos munkakörülmények helyett a cég nem ajánlhat fel a dolgozónak semmilyen esetben sem pénzbeli vagy egyéb kompenzációt.

További alapvető szabályozás vonatkozik magára a munkahely kialakítására is. Biztosítani kell a megfelelő belmagasságot, a légtérfogatot, a dolgozóknak járó minimális mozgásteret, valamint a közlekedési útvonalakat. Szintén fontos szempont a munkahely tisztántartása is.

Az alapvető körülmények biztosítása mellett a foglalkoztató köteles bizonyos időközönként felülvizsgálni a veszélyes technológiát, illetve munkaeszközt. A felülvizsgálatot viszont nem végezheti akárki, a veszélyes technológia kivételével azt csak szakirányú képzettséggel rendelkező személy végezheti. A veszélyes technológia esetén csak szakirányú munkabiztonsági szakértői engedéllyel rendelkező személy végezheti el a felülvizsgálatot.

LAKÁST, HÁZAT VENNÉL, DE NINCS ELÉG PÉNZED? VAN OLCSÓ MEGOLDÁS!

A Pénzcentrum lakáshitel-kalkulátora szerint ma 15 millió forintot, 20 éves futamidőre, már 7,78 százalékos THM-el, és havi 121 083 forintos törlesztővel fel lehet venni az UniCredit Banknál. De nem sokkal marad el ettől a többi hazai nagybank ajánlata sem: a Raiffeisen Banknál 8,4% a THM; az MKB Banknál 8,59%; a CIB Banknál 8,63%,  a Takarékbanknál Banknál pedig 8,77%; míg az Erste Banknál 9,41%-os THM-mel kalkulálhatunk. Érdemes még megnézni a Sopron Bank, a Takarékbank, és természetesen a többi magyar hitelintézet konstrukcióját is, és egyedi kalkulációt végezni, saját preferenciáink alapján különböző hitelösszegekre és futamidőkre. Ehhez keresd fel a Pénzcentrum kalkulátorát. (x)

A biztonsági ellenőrzést ötévente vagy ennél gyakrabban kell elvégeztetni. Az eredményeket jegyzőkönyvbe foglalva kapja meg a munkáltató, amit köteles a következő vizsgálat időpontjáig megőrizni.

A munkáltatói kötelezettségeket számos változás érinti. A munkáltató felelős az egészséget nem veszélyeztető és biztonságos munkavégzés követelményeinek megvalósításáért.

Amivel jobb vigyázni!

HR BLOGGER
vezetoi-coaching  |  2022.10.04 12:18
Sok minden érdekel, sok “projektem” van, írok róluk, miközben vannak, akik meg azt mondják, vagy a s...
hrdoktor  |  2022.10.03 04:31
A nőgyógyászati betegségeken kívül is vannak olyan betegségek, amelyek nőknél gyakrabban fordulnak e...
legacykft  |  2022.09.30 19:54
Albert Einstein az oxfordi egyetemen záródolgozatot készült íratni fizika szakos hallgatóival. Tanár...
perfekt  |  2022.09.28 10:30
A devizaáttérés esetei a következők lehetnek: forintról devizára való áttérés, devizáról forintra...
hrbonbon  |  2022.09.23 11:40
      Simonyi Judit ügyvezető igazgató A Spencer Stuart kutatásának eredményét mutatta be a Harv...
Több ezer magyar szülő rontja el így a gyerekét: vigyázz, nehogy elkövesd ezt a hibát

Mi, magyarok nem vagyunk a toppon, ha pénzügyi tudatosságról van szó, pedig fontos lenne, hogy jó példával járjunk gyermekeink előtt is.

Ismét zsebbe kell nyúlnia a magyar szülőknek: súlyos kiadás vár rájuk a következő hónapokban

Az infláció miatt a szülőknek a zsebpénz politikájukat is át kell gondolniuk, hiszen minden drágul, így bizony a zsebpénzt is emelni kellene.

Ők azok, akik a válságból is profitálnak: keveseknek jön be, de nagyot kaszálnak majd

Pistyur Veronika szerint a válságban erős üzleti tervek is születhetnek, hiszen jobban figyelünk, és reagálunk, mint akkor, ha kényelem van.

Rengeteg magyar kedvenc terméke tűnhet el a boltok polcairól: óriási a baj, ennek nem látni a végét

Papírhiány, munkaerőhiány, az adózási rend változása mind hozzájárul ahhoz, hogy egyre nehezebb kiadni könyveket.

Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2022. október 5. szerda
Aurél
40. hét
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
Győr - Nyugat-magyarországi Gazdasági Fórum 2022
Ingyenes régiós fórum a helyi kkv-knak szakértőkkel.
Megújuló energia workshop a Lakás kiállításon
3 napig ingyenesen a LAKÁS KIÁLLÍTÁSON szeptember 23-25 között!
EZT OLVASTAD MÁR?