9 °C Budapest

Egérút az APEH elől...

Pénzcentrum
2008. január 28. 05:40

Kinek lehet? Ma Magyarországon minden állampolgár köteles hozzájárulni a közterhekhez vagyoni és jövedelemi viszonyainak megfelelően. Az adózás pont ezt a célt szolgálja. De mi történik akkor, ha az adózó nem tud megfelelően eleget tenni a kötelezettségeinek? Ilyenkor kell szólni a kivételes, egyedi esetekről, amikor az arányos adóztatás elve csorbát szenved...

Az adózás rendjéről szóló törvény az adófizetés megkövetelése és behajtása mellett méltányossági jogkört is biztosít az adóhatóság számára. Ez azt jelenti, hogy egyedi esetekben a hatóság köteles méltányosan eljárni, az adótartozást mérsékelni, vagy fizetési könnyítést adni.

A törvény szerint azoknak van lehetősége méltányosságot kérni, akik az adójukat nem vagy csak részben tudják valamilyen személyes vagy gazdasági okból befizetni. Ezekben az esetekben lehetőség van a fizetési kötelezettség halasztását, részletfizetést, a tartozás mérséklését vagy elengedését kérni. Erre szolgál a fizetési kedvezményre irányuló kérelem.

A kérelmek elbírálásánál figyelembe veszi az APEH a körülményeket, köztük a mulasztás súlyát, és a gyakoriságát is. Fizetési kedvezmény engedélyezése kizárólag kérelemre történhet. Eddig a kérelmet a Regionális Igazgatóság Fizetési Kedvezmények Osztályán kellett benyújtani, 2008-tól viszont már elektronikusan is lehetőség van a kérelem beadására.

A beérkezett kérelmek elbírálásánál az egyik legfőbb szempont az, hogy az adózó és a vele együtt élő hozzátartozók megélhetését súlyosan veszélyezteti-e a tartozás megfizetése. Cégnél ez a vállalkozás működésének veszélyeztetése esetén áll fenn. Minden adózónál megteheti azt az adóhatóság, hogy a pótlék, illetve bírságtartozás mérséklést az adótartozás egy részének vagy teljes egészének kifizetéséhez köti.

A kérelemmel együtt célszerű az eljárás gyorsítása érdekében az elbíráláshoz szükséges adatok bemutatására szolgáló nyomtatványt is benyújtani. Az eljárási illeték 2200 forint, amit banki átutalással, csekken, vagy az erre kijelölt ügyfélszolgálatokon bankkártyával lehet befizetni.

A mérséklés lehetősége azonban nem korlátlan. Kikötés, hogy csak magánszemélynek lehet mérsékelni a tartozását, és náluk sem mindent. Nincs jogszabályi lehetőség arra, hogy a járuléktartozásra, illetve a magánnyugdíjpénztári tagdíjtartozásra felszámított késedelmi pótlékot és önellenőrzési pótlékot elengedjék. Jogi személyek, vagyis cégek esetén mindössze a bírság és a pótlék mérséklésére van lehetőség.

LAKÁST, HÁZAT VENNÉL, DE NINCS ELÉG PÉNZED? VAN OLCSÓ MEGOLDÁS!

A Pénzcentrum lakáshitel-kalkulátora szerint ma 10 millió forintot, 15 éves futamidőre, már 7,21 százalékos THM-el,  havi 89 803 forintos törlesztővel fel lehet venni a CIB Banknál. De nem sokkal marad el ettől a többi hazai nagybank ajánlata sem: az Erste Banknál 8,04% a THM, a Raiffeisen Banknál 8,09%; az UniCredit Banknál 8,12%,  a K&H Banknál 8,31%, akárcsak az OTP Banknál. Érdemes még megnézni magyar hitelintézetetek további konstrukcióit is, és egyedi kalkulációt végezni, saját preferenciáink alapján különböző hitelösszegekre és futamidőkre. Ehhez keresd fel a Pénzcentrum kalkulátorát. (x)

Egyes adók esetében a fizetési könnyítés csak néhány feltétel együttes megléte esetén engedélyezhető. Az első feltétel, hogy az adósnak fizetési nehézségei legyenek, ami miatt a tartozást egy összegben nem tudja kifizetni. További feltétel, hogy a fizetési nehézség ne legyen felróható az adózónak, és utolsóként a fizetési nehézségnek átmeneti jellegűnek kell lennie, vagyis mindenképpen szükséges, hogy az adófizető a későbbiekben meg tudja fizetni a tartozását.

Vagyis a fentiek alapján belátható, hogy a fizetési könnyítés nem alanyi jogon jár mindenkinek, az engedélyezésre csak a törvényben meghatározott feltételek teljesülése esetén van lehetősége az adóhatóságnak. Ezen felül az APEH eszköztárában szerepel az is, hogy csak bizonyos feltételek teljesítéséhez köti a könnyítést.

Ilyen tipikus feltétel az egyéb adófizetési kötelezettség teljesítése, vagy az adótartozás egy részének megfizetése egy meghatározott időpontig. Ha az adózó nem teljesíti a feltételt, akkor automatikusan esedékesség válik a teljes tőke- és kamattartozás.

5 milliárd elengedett követelés...

HR BLOGGER
hrdoktor  |  2024.04.18 06:25
Hazánkban körülbelül 3,5 millió ember küzd visszérbetegséggel, ami kezeletlenül lábszárfekélyhez, ak...
coachco  |  2024.04.16 16:42
Nekem a csend! A csendre való vágyakozás maga! [...] Bővebben!
perfekt  |  2024.04.10 14:41
Az utazási költségtérítési támogatásról a Kötelező egészségbiztosítás ellátásairól szóló 1997. évi L...
laskainelli  |  2024.03.26 12:00
A házasság egy olyan szövetséget jelentene, amelynek mélysége biztonságot és figyelmet biztosít a fe...
vezetoi-coaching  |  2024.02.12 22:30
Gondoltam, ezt elmesélem már. Gyakorlatilag kétszer megnéztem…:-))) Életemben először... Ki tudja, a...
Páratlan fotó dokumentációval illusztrált napló került elő a Don-kanyarból (x)

Hadtörténeti kuriózum lehet az a 120 darab színes, jó minőségben retusált és digitalizált, publikálás előtt álló felvétel, amely 45 év lappangás után került elő.

Itt a díjnyertes fiatal vállalkozó újabb nagy dobása (X)

Az egyik legígéretesebb hazai technológiai startup által most piacra dobott okos gyűrű lehetővé teszi, hogy egyetlen érintéssel bármilyen infót megosszunk magunkról új ismerősünkkel.

Ilyen modellben még soha nem szerveztek ekkora rendezvényt (x)

Rekord gyorsasággal fogytak el a jegyek arra 400 fősre tervezett, fiataloknak szóló kapcsolatépítő és önfejlesztő rendezvényre, amelynél a szervezők a közösségi finanszírozás modelljével toboroztak.

Zsongtak és tolongtak a vevők a magyar Kickstarteren: rengetegen csaptak le erre az egyedülálló termékre

Az első hazai közösségi piactéren sikeresen célba ért egy mézes kampány, amelyben a vásárlás mellett egy hartai termelő kaptárait is örökbe lehetett fogadni.

NAPTÁR
Tovább
2024. április 20. szombat
Tivadar
16. hét
Április 20.
Cirkuszok világnapja
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
GEN Z Fest 2024
Gyere el akár INGYEN a Z generáció tavaszi eseményére!
Retail Day 2024
Merre tovább, magyar kiskereskedelem?
EZT OLVASTAD MÁR?
Itt a Pénzcentrum App!
Clickbait-mentes címek és egyéb extrák a Pénzcentrum mobilapplikációban!
Most nem
Letöltöm