30 °C Budapest

7 milliós tandíj egy évre - megvan a világ legdrágább egyetemeinek rangsora

Pénzcentrum
2008. január 22. 14:00

Talán meglepő, de a világ legdrágább és legnevesebb egyetemeinek listája egyetlen átfedést sem tartalmaz. Bár a bejutás ide a legnehezebb, a legmagasabb, milliós nagyságrendet elérő éves tandíjat nem a Harvard vagy a Yale, Európában pedig nem az Oxford, a Cambridge vagy a Sorbonne követeli meg diákjaitól.

Sőt a legismertebb amerikai egyetemek egyetértenek abban, hogy csökkenteni kell a felsőoktatásban eltöltött évek költségeit, lehetővé téve ezzel, hogy a legjobb egyetemekről kvázi kizárt középosztálybeli középiskolások is bejuthassanak a Harvardra vagy a Yale-re.

Ha már ezen iskolák esetében is kizáró okot jelent a magas költségvonzat, akkor a középosztálybeli amerikai diákok csak álmodozhatnak a George Washington Egyetemről vagy az ohiói Kenyon Főiskoláról. Előbbi esetében az éves tandíj mértéke megközelíti a 7 millió forintot.

George Washington Egyetem

Forrás: Forbes 


Nincsenek könnyebb helyzetben azonban azok sem, akik más amerikai magánegyetemre szeretnének járni. Az öt legdrágább amerikai egyetemen ugyanis mindenhol 6 millió felett van az éves tandíj, a kollégiumi költségeket és a könyveket nem számítva.  


Az Egyesült Államokban a magánoktatás mellett az állami képzés is drága, a diploma megszerzésének átlagos költsége meghaladja a 4500 dollárt. Ezzel a tengerentúli állam, Ausztrália mögött, második helyen áll a világ legdrágább felsőoktatásával rendelkező államokat tömörítő ranglistán.


Ennek fényében már kevés csodálkoznivaló akad azon, hogy a magániskolák is a világ élvonalához tartoznak, nem csupán minőségi tekintetben, de a piszkos anyagiakat érintve is. Az Egyesült Államokon kívül is az amerikai típusú felsőoktatási intézmények adják a legköltségesebbek legjavát.

Párizsban és az Egyesült Arab Emírségek területén is mélyen a zsebébe kell nyúlnia annak, aki élvezni szeretné a kiscsoportos oktatás előnyeit. Ezekben az intézményekben alacsony az egy tanárra jutó diákok száma, az oktatás pedig angolul nyelven történik.

LAKÁST, HÁZAT VENNÉL, DE NINCS ELÉG PÉNZED? VAN OLCSÓ MEGOLDÁS!

A Pénzcentrum lakáshitel-kalkulátora szerint ma 15 millió forintot, 20 éves futamidőre, már 6 százalékos THM-el, és havi 106 085 forintos törlesztővel fel lehet venni a Raiffeisen Banknál. De nem sokkal marad el ettől a többi hazai nagybank ajánlata sem: a CIB Banknál 6,42% a THM; a K&H Banknál 6,43%; az Erste  Banknál 6,67%,  a MagNet Banknál pedig 6,8%; míg az UniCredit Banknál 6,9%-os THM-mel kalkulálhatunk. Érdemes még megnézni a Sopron Bank, a Takarékbank, és természetesen a többi magyar hitelintézet konstrukcióját is, és egyedi kalkulációt végezni, saját preferenciáink alapján különböző hitelösszegekre és futamidőkre. Ehhez keresd fel a Pénzcentrum kalkulátorát. (x)

Sharjahi Amerikai Egyetem

Forrás: Forbes 


Az Emírségek területén található Sharjahi Amerikai Egyetem mérnöki, bölcsészettudományi, művészeti, építészeti és gazdasági karral is rendelkezik. Az oktatási vezetők szerint az angol nyelv általános alkalmazásának ellenére az iskola szellemiségét továbbra is az arab kultúra határozza meg.

Az amerikai típusú egyetem mellett más oktatási módszert alkalmazó felsőoktatási intézmények is felkerültek a listára. Így például a kanadai Quest University, mely összesen 80 hallgatót fogad egyszerre, s melynek diákjai 18 napos turnusokban egyszerre csakis egy tantárgyban mélyednek el.

Quest University, Kanada

Forrás: Forbes 


A listát készítő Forbes elemzői kiemelték, hogy Európában kisebb a különbség az állami és magánintézményekben elkért tandíj között, mint tengerentúlon. Ez az öreg kontinensen az állami és alapítványi támogatás hiányának köszönhető, mely jóval alacsonyabb az Egyesült Államokban található egyetemek esetében jellemzőnél.

HR BLOGGER
coachco  |  2022.08.15 15:19
Amikor 1986-ban a diplomamunkámat egy olasz témából írtam, még fogalmam sem volt róla, milyen csodál...
perfekt  |  2022.08.15 08:41
A 34/2021 ITM rendelet értelmében a jövőben csak azok a szakemberek végezhetnek égéstermék-elvezető...
hrdoktor  |  2022.08.15 04:15
A várandósság miatt megnehezülhet a nők számára a munkahelyi helytállás. Milyen jogaik vannak, hogya...
vezetoi-coaching  |  2022.08.09 19:23
A spirál dinamika egy világszellem magyarázat a sok közül. Ragadós, ha egyszer megismered - hasonlóa...
laskainelli  |  2022.08.09 14:07
Gyakran akkor érkeznek hozzám a párok, amikor már van valakinek külső kapcsolata, vagy legalábbis eg...
Semmit nem ér csak az ötlet: sok magyar így rontja el az esélyeit arra, hogy a saját főnöke lehessen

Sokakat vonz az, hogy a saját főnöke legyen, ráadásul többen éreztük már úgy, hogy olyan ötlettel rukkoltunk elő, ami tényleg felpörgetné a piacot.

Alapvető hibákon úszik el a magyarok pénze: erre figyelj, ha nem akarsz legatyásodni

A mostani gazdasági helyzetbe szinte bármit megtennénk, hogy spóroljunk, azonban sokan tapasztalhatják azt, hogy hiába igyekeznek, még így is elfolyik a pénz a bankszámlájukról.

Ilyet még nem láttál: így adnák ki a magyar gyerekek kedvenc könyvét újra

Közösségi finanszírozással adnák ki újra a 2012-es év gyerekkönyvét, a Dobozvárost.

Sok magyar nem is tud erről az egyszerű trükkről: milliókat bukhatnak, ha nem figyelnek oda

A vállalkozásunk sikere rengeteg dolgon múlhat, nem elég az ötlet, bizony kemény munkát kell fektetni a sikerbe.

Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2022. augusztus 16. kedd
Ábrahám
33. hét
KONFERENCIA
Tovább
Portfolio Future of Finance 2022
Októberben jön a magyar pénzügyi szakma nagy találkozója.
Energy Investment Forum 2022 - A MEKH szakmai támogatásával
Válság kontra klímacélok? Lesz miről beszélni az Energy Investment Forum-on!
Private Health Forum 2022
A hazai magánegészségügy legkiemelkedőbb konferenciája.
EZT OLVASTAD MÁR?