12 °C Budapest

Elindult a jelentkezési időszak: menj külföldre egyetemre!

Pénzcentrum
2008. január 8. 15:00

A legelső egyetem Platón akadémiája volt, ami Athénban alakult, majd számos másik is követte, ezáltal kialakítva a színvonalas európai oktatást. Viszont manapság az amerikai egyetemek könnyen felülmúlják az európai versenytársaikat...

Az Európai Unió GDP-jének kevesebb mint két százalékát fordítják kutatásra, ami az amerikai 2,5 százalékhoz, és a japán 3 százalékhoz viszonyítva kevés. A felsőoktatásban az egy diákra fordított összeg Franciaországban 4 500 fontot (1 539 ezer forint), Németországban 6 500 fontot (2 223 ezer forint), a briteknél pedig mindössze 6 ezer fontot (2 052 ezer forint) tesz ki. Dániában ugyan ettől magasabb az egy diákra költött pénz, de még így is lényegesen el van maradva az amerikai 12 500 fonttól (4 375 ezer forint).

A legjobb 10 között összesen 3 európai egyetem végezett, Oxford, Cambridge, és a londoni Imperial College. A helyezettek nagy része amerikai egyetem volt. Ráadásul a top 50-ben is csak 10 olyan egyetem végzett ami az Európai Unió területén található.

Közel 400 ezer európai diák tanul az Egyesült Államokban, és azoknak az európai diákoknak a 60 százaléka, akik doktorit szereztek az USA-ban - 1998 és 2001 között - úgy is döntött, hogy ott folytatja tovább az életét. Közel kétszer annyi európai tanul Amerikában, mint amerikai Európában.

Amerika mellett ráadásul egyre inkább feltörekvőben vannak a kínai és indiai egyetemek is. Az ipari fejlődés itt is meghozta a kívánt eredményeket, aminek hatására egyre többen küldik a gyereküket felsőoktatási intézménybe.

Az európai vezetésnek sürgős intézkedésekre van szüksége, ha meg akarja tartani, illetve vissza akarja szerezni a korábbi hírnevét az európai egyetemeknek. Többek között például több pénzt kellene kutatásokra és fejlesztésekre költeni.

TÍZEZREKET SPÓROLHATSZ BANKVÁLTÁSSAL!

A bankszámla mindennapi életünk része. A munkabér, nyugdíj, ösztöndíj jellemzően bankszámlára érkezik. Segítségével kényelmesen intézhetjük a pénzügyeinket, akár otthonról is. Ahhoz azonban, hogy bankszámlád valóban azt nyújtsa, amire szükséged van, körültekintően kell választanod. Mielőtt kiválasztanád bankszámládat, nézz szét a Pénzcentrum megújult bankszámla kereső kalkulátorában! Állítsd be a személyes preferenciáidat, és versenyeztesd a pénzügyi szolgáltatókat, hiszen a megalapozott döntés a Te érdeked! Egy testre szabott bankszámlával a költségeken is rengeteget spórolhatsz! (x)

A magyar diákoknak ilyen helyzetben kell eldönteniük, hogy hova is szeretnének menni továbbtanulni. Újra megjelent a Felsőoktatási felvételi tájékoztató, amiben több mint ezer oldal áll a diákok rendelkezésére tele információval. A döntés közel 100 ezer potenciális jelentkezőt érint.

Intézményekben nincs hiány, és azok meg is tesznek mindent a legjobb diákok elcsábítására. Számos egyetem és főiskola rendez az elkövetkező időszakban nyílt napokat, hogy ilyen módon ismertessék meg a diákokkal az adott szervezetet.

Aki most választ pályát, arra nehéz döntés vár, mivel már nem csak az itthoni iskolák vannak versenyben a diákokért. A diákok egyre jobb nyelvtudása miatt már nem akadály egy francia, német, vagy akár amerikai egyetemre való jelentkezés sem. Így a magyarok mellett a választási lehetőségek köre lényegesen kibővült a mostani 18 évesek előtt...

HR BLOGGER
legacykft  |  2022.09.30 19:54
Albert Einstein az oxfordi egyetemen záródolgozatot készült íratni fizika szakos hallgatóival. Tanár...
perfekt  |  2022.09.28 10:30
A devizaáttérés esetei a következők lehetnek: forintról devizára való áttérés, devizáról forintr...
hrdoktor  |  2022.09.26 06:55
Ellentét, feszültség, kommunikációs zavar minden csoportban, így a munkahelyi közösségekben is előfo...
hrbonbon  |  2022.09.23 11:40
      Simonyi Judit ügyvezető igazgató A Spencer Stuart kutatásának eredményét mutatta be a Harv...
vezetoi-coaching  |  2022.09.20 13:11
Ez a post két közvetlenül egymás után született közvetlen Linkedin post összeforrasztása, a nagyon g...
Ismét zsebbe kell nyúlnia a magyar szülőknek: súlyos kiadás vár rájuk a következő hónapokban

Az infláció miatt a szülőknek a zsebpénz politikájukat is át kell gondolniuk, hiszen minden drágul, így bizony a zsebpénzt is emelni kellene.

Ők azok, akik a válságból is profitálnak: keveseknek jön be, de nagyot kaszálnak majd

Pistyur Veronika szerint a válságban erős üzleti tervek is születhetnek, hiszen jobban figyelünk, és reagálunk, mint akkor, ha kényelem van.

Rengeteg magyar kedvenc terméke tűnhet el a boltok polcairól: óriási a baj, ennek nem látni a végét

Papírhiány, munkaerőhiány, az adózási rend változása mind hozzájárul ahhoz, hogy egyre nehezebb kiadni könyveket.

Lenullázhatja a magyar családokat a rezsiemelés: ide menekítsd a pénzed, amíg megteheted

Sokan a téltől félnek, mondván nehéz lesz kikalkulálni a megemelkedett rezsiárakat, de a lakásárak, albérlet árak is az egekben.

Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2022. október 1. szombat
Malvin
39. hét
Október 1.
A zene világnapja
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
Győr - Nyugat-magyarországi Gazdasági Fórum 2022
Ingyenes régiós fórum a helyi kkv-knak szakértőkkel.
Megújuló energia workshop a Lakás kiállításon
3 napig ingyenesen a LAKÁS KIÁLLÍTÁSON szeptember 23-25 között!
EZT OLVASTAD MÁR?