12 °C Budapest

Felére csökkentették a tandíjat az egyetemek! A felvételi már nem pénzkérdés...

Pénzcentrum
2008. január 15. 10:07

A felvételi jelentkezések megkezdődtek Magyarországon, és sokan gondolkodnak azon, hogy hova is adják be a lapjukat februárig. Sok olyan híres egyetem van, amit ha valaki elvégez, szinte azonnal számíthat egy jól fizető munkára, de az ára miatt a diákok nagy részének csak álom marad. A Yale Egyetem most úgy döntött, hogy csökkenti a költségeket, hogy azok előtt is megnyíljanak az intézmény kapui, akik eddig anyagi okok miatt nem is álmodozhattak róla...

A költségek csökkentése akár az 50 százalékot is elérheti sok diák számára, ami elérhetővé teszi az alacsony, vagy közepes jövedelmű családok számára is, hogy gyeremkük neves egyetemre járhasson. A diákok hitelei, és a családokat megterhelő hihetetlen mértékű költségek miatt a Harward is bejelentette múlt héten, hogy 50 százalékkal lefaragja a fizetendő összeget, és a jelenleg fennálló tartozásokat semmisnek tekinti.

A Yale rektora szerint az elmúlt másfél évben annyira megterhelték a diákokat, hogy aggasztó vált sokak pénzügyi helyzete, a Yale alapítványának 22,5 milliárd dolláros vagyona pedig lehetővé teszi a tervek véghezvitelét. Az elképzelés üdvös, de sokak szerint ennek nem nagyon lesz hatása az oktatási rendszerre, egy kis változást leszámítva minden marad a régiben.

A Harward és a Yale egyetemek munkatársai másképp látják a helyzetet. Ugyan a kisebb intézményeknek nincs meg a forrása a tandíjak csökkentésére, de remélhetőleg a két oktatási intézmény kezdeményezése nyomást fog gyakorolni a jelenlegi szabályrendszerre. Ha ez bekövetkezik, akkor van esély az intézményeknek adott támogatások növelésére, ezzel kompenzálva a diákok által korábban fizetett összegek kiesését.

Az elképzelések szerint azoknak a családoknak, akik 60 ezer dollárnál kevesebbet keresnek évente, egyáltalán nem kell majd díjat fizetniük gyermekük egyetemi évei alatt. Azok, akik 120 és 200 dollár közötti fizetéssel rendelkeznek évente, 33 százalékkal vagy még többel fognak kevesebbet fizetni a taníttatásért.

TÍZEZREKET SPÓROLHATSZ BANKVÁLTÁSSAL!

A bankszámla mindennapi életünk része. A munkabér, nyugdíj, ösztöndíj jellemzően bankszámlára érkezik. Segítségével kényelmesen intézhetjük a pénzügyeinket, akár otthonról is. Ahhoz azonban, hogy bankszámlád valóban azt nyújtsa, amire szükséged van, körültekintően kell választanod. Mielőtt kiválasztanád bankszámládat, nézz szét a Pénzcentrum megújult bankszámla kereső kalkulátorában! Állítsd be a személyes preferenciáidat, és versenyeztesd a pénzügyi szolgáltatókat, hiszen a megalapozott döntés a Te érdeked! Egy testre szabott bankszámlával a költségeken is rengeteget spórolhatsz! (x)

Az ellenállás, és a nehézségek ellenére a két egyetem célja, hogy olyanoknak is megfelelő oktatási színvonalat tudjanak nyújtani, akik korábban erről nem is álmodhattak...

HR BLOGGER
legacykft  |  2022.09.30 19:54
Albert Einstein az oxfordi egyetemen záródolgozatot készült íratni fizika szakos hallgatóival. Tanár...
perfekt  |  2022.09.28 10:30
A devizaáttérés esetei a következők lehetnek: forintról devizára való áttérés, devizáról forintr...
hrdoktor  |  2022.09.26 06:55
Ellentét, feszültség, kommunikációs zavar minden csoportban, így a munkahelyi közösségekben is előfo...
hrbonbon  |  2022.09.23 11:40
      Simonyi Judit ügyvezető igazgató A Spencer Stuart kutatásának eredményét mutatta be a Harv...
vezetoi-coaching  |  2022.09.20 13:11
Ez a post két közvetlenül egymás után született közvetlen Linkedin post összeforrasztása, a nagyon g...
Ismét zsebbe kell nyúlnia a magyar szülőknek: súlyos kiadás vár rájuk a következő hónapokban

Az infláció miatt a szülőknek a zsebpénz politikájukat is át kell gondolniuk, hiszen minden drágul, így bizony a zsebpénzt is emelni kellene.

Ők azok, akik a válságból is profitálnak: keveseknek jön be, de nagyot kaszálnak majd

Pistyur Veronika szerint a válságban erős üzleti tervek is születhetnek, hiszen jobban figyelünk, és reagálunk, mint akkor, ha kényelem van.

Rengeteg magyar kedvenc terméke tűnhet el a boltok polcairól: óriási a baj, ennek nem látni a végét

Papírhiány, munkaerőhiány, az adózási rend változása mind hozzájárul ahhoz, hogy egyre nehezebb kiadni könyveket.

Lenullázhatja a magyar családokat a rezsiemelés: ide menekítsd a pénzed, amíg megteheted

Sokan a téltől félnek, mondván nehéz lesz kikalkulálni a megemelkedett rezsiárakat, de a lakásárak, albérlet árak is az egekben.

Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2022. október 1. szombat
Malvin
39. hét
Október 1.
A zene világnapja
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
Győr - Nyugat-magyarországi Gazdasági Fórum 2022
Ingyenes régiós fórum a helyi kkv-knak szakértőkkel.
Megújuló energia workshop a Lakás kiállításon
3 napig ingyenesen a LAKÁS KIÁLLÍTÁSON szeptember 23-25 között!
EZT OLVASTAD MÁR?