6 °C Budapest

Felére csökkentették a tandíjat az egyetemek! A felvételi már nem pénzkérdés...

Pénzcentrum
2008. január 15. 10:07

A felvételi jelentkezések megkezdődtek Magyarországon, és sokan gondolkodnak azon, hogy hova is adják be a lapjukat februárig. Sok olyan híres egyetem van, amit ha valaki elvégez, szinte azonnal számíthat egy jól fizető munkára, de az ára miatt a diákok nagy részének csak álom marad. A Yale Egyetem most úgy döntött, hogy csökkenti a költségeket, hogy azok előtt is megnyíljanak az intézmény kapui, akik eddig anyagi okok miatt nem is álmodozhattak róla...

A költségek csökkentése akár az 50 százalékot is elérheti sok diák számára, ami elérhetővé teszi az alacsony, vagy közepes jövedelmű családok számára is, hogy gyeremkük neves egyetemre járhasson. A diákok hitelei, és a családokat megterhelő hihetetlen mértékű költségek miatt a Harward is bejelentette múlt héten, hogy 50 százalékkal lefaragja a fizetendő összeget, és a jelenleg fennálló tartozásokat semmisnek tekinti.

A Yale rektora szerint az elmúlt másfél évben annyira megterhelték a diákokat, hogy aggasztó vált sokak pénzügyi helyzete, a Yale alapítványának 22,5 milliárd dolláros vagyona pedig lehetővé teszi a tervek véghezvitelét. Az elképzelés üdvös, de sokak szerint ennek nem nagyon lesz hatása az oktatási rendszerre, egy kis változást leszámítva minden marad a régiben.

A Harward és a Yale egyetemek munkatársai másképp látják a helyzetet. Ugyan a kisebb intézményeknek nincs meg a forrása a tandíjak csökkentésére, de remélhetőleg a két oktatási intézmény kezdeményezése nyomást fog gyakorolni a jelenlegi szabályrendszerre. Ha ez bekövetkezik, akkor van esély az intézményeknek adott támogatások növelésére, ezzel kompenzálva a diákok által korábban fizetett összegek kiesését.

Az elképzelések szerint azoknak a családoknak, akik 60 ezer dollárnál kevesebbet keresnek évente, egyáltalán nem kell majd díjat fizetniük gyermekük egyetemi évei alatt. Azok, akik 120 és 200 dollár közötti fizetéssel rendelkeznek évente, 33 százalékkal vagy még többel fognak kevesebbet fizetni a taníttatásért.

JÓL JÖNNE 1 MILLIÓ FORINT?

Amennyiben 1 millió forintot igényelnél 36 hónapos futamidőre, akkor a törlesztőrészletek szerinti rangsor alapján az egyik legjobb konstrukciót, havi 33 952 forintos törlesztővel az UniCredit Bank nyújtja (THM 14,41 %), de nem sokkal marad el ettől a CIB Bank 33 972 forintos törlesztőt (THM 14,45%) ígérő ajánlata sem. További bankok ajánlataiért, illetve a konstrukciók pontos részleteiért (THM, törlesztőrészlet, visszafizetendő összeg, stb.) keresd fel a Pénzcentrum megújult személyi kölcsön kalkulátorát. (x)

 

Az ellenállás, és a nehézségek ellenére a két egyetem célja, hogy olyanoknak is megfelelő oktatási színvonalat tudjanak nyújtani, akik korábban erről nem is álmodhattak...

HR BLOGGER
perfekt  |  2024.04.23 12:25
A "GINOP PLUSZ-3.2.1.-21 III. ütem keretein belül képzési és bértámogatási lehetőségek vehetők igény...
hrdoktor  |  2024.04.23 11:46
Sokan szenvednek kézfájdalmaktól a számítógépes munka következtében, ami helyes egérhasználattal jel...
coachco  |  2024.04.16 16:42
Nekem a csend! A csendre való vágyakozás maga! [...] Bővebben!
laskainelli  |  2024.03.26 12:00
A házasság egy olyan szövetséget jelentene, amelynek mélysége biztonságot és figyelmet biztosít a fe...
vezetoi-coaching  |  2024.02.12 22:30
Gondoltam, ezt elmesélem már. Gyakorlatilag kétszer megnéztem…:-))) Életemben először... Ki tudja, a...
Farmról az asztalra: így segítheti ez az üzleti modell a kisgazdaságokat

A CSA, azaz a közösség által támogatott mezőgazdasági modell hazánkban egyelőre alig ismert, pedig Nyugat-Európában és az amerikai földrészen egyre elterjedtebb.

Páratlan fotó dokumentációval illusztrált napló került elő a Don-kanyarból (x)

Hadtörténeti kuriózum lehet az a 120 darab színes, jó minőségben retusált és digitalizált, publikálás előtt álló felvétel, amely 45 év lappangás után került elő.

Itt a díjnyertes fiatal vállalkozó újabb nagy dobása (X)

Az egyik legígéretesebb hazai technológiai startup által most piacra dobott okos gyűrű lehetővé teszi, hogy egyetlen érintéssel bármilyen infót megosszunk magunkról új ismerősünkkel.

Ilyen modellben még soha nem szerveztek ekkora rendezvényt (x)

Rekord gyorsasággal fogytak el a jegyek arra 400 fősre tervezett, fiataloknak szóló kapcsolatépítő és önfejlesztő rendezvényre, amelynél a szervezők a közösségi finanszírozás modelljével toboroztak.

Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2024. április 27. szombat
Zita
17. hét
Április 27.
Morse nap
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
GEN Z Fest 2024
Gyere el akár INGYEN a Z generáció tavaszi eseményére!
Retail Day 2024
Merre tovább, magyar kiskereskedelem?
EZT OLVASTAD MÁR?
Itt a Pénzcentrum App!
Clickbait-mentes címek és egyéb extrák a Pénzcentrum mobilapplikációban!
Most nem
Letöltöm