8 °C Budapest

Magyarország felnőtt, de miért lassultunk?

Pénzcentrum
2008. január 21. 14:34

Az Adó- és Pénzügyi Ellenőrzési Hivatal szakmai találkozót tartott a Magyar Kereskedelmi és Iparkamara és az APEH közös, TOP100 vállalati kiadványának apropóján, mely találkozón többek között azt is megtudhattuk, miért lassult tavaly a magyar gazdaság.

Mit csinált tavaly az APEH?

Szikora János, az APEH elnöke a találkozón röviden összegezte az adóhivatal elmúlt évi tevékenységét. Elmondása szerint a hivatal teljesítette a 2007-re kitűzött célokat. Lezajlott egy szervezetei átszervezés, a megyeiből regionális igazgatóságok lettek, s megalakult a Kiemelt Adózók Igazgatósága is.

Tavaly az APEH majd 1500 milliárd forinttal több bevételt kezelt, mely többlet az illetékbevételekből, s a magánnyugdíjpénztári bevételekből fakad. 2007-et adótörténeti jelentőségű évnek nevezte Szikora, hiszen sikerült az e-bevallást pályára állítani. Előtérbe kerültek a vagyonosodási vizsgálatok, tavaly meghaladta a 15 ezret a vizsgálatok száma, s több mint 42 milliárd forintot tett ki a megállapítások értéke.

Tavaly összesen több mint 350 milliárd forint adókötelezettséget állapított meg a hivatal ellenőrzési tevékenysége során, de az elnök arra számít, hogy ez a szám egy idő után elkezd majd csökkenni. Emellett 2007-ben pályára állt a contact-center, s számos ügyet is el lehet intézni az interneten keresztül.

Mi ad okot az aggodalomra?

Parragh László, a Magyar Kereskedelmi és Iparkamara elnöke kiemelte, hogy a kiadvány - melyről a holnapi nap olvashatnak oldalunkon egy bővebb írást - megjelenésével arra kívánják ösztönözni a politikát, hogy jobb gazdaságszervezést érjenek el, melynek egyik lehetséges megoldási módja a szereplők regisztrálása, s ebben nyújthat segítséget a kiadvány.

A TOP100 vállalkozással kapcsolatosan az elnök megjegyezte, aggasztó képet fest, hogy ahol nagy cégek tevékenykednek, ott sajnálatos módon a kis cégeket nem húzzák magukkal, vagyis a nagyvállalati kör nem kellően beágyazott a gazdaság szerkezetébe. Ennek változtatására szükséges a beszállítói kapcsolatok erősítése.

Miért lassult tavaly a gazdaság?

NULLA FORINTOS SZÁMLAVEZETÉS? LEHETSÉGES! MEGÉRI VÁLTANI!

Nem csak jól hangzó reklámszöveg ma már az ingyenes számlavezetés. A Pénzcentrum számlacsomag kalkulátorában ugyanis több olyan konstrukciót is találhatunk, amelyek esetében az alapdíj, és a fontosabb szolgáltatások is ingyenesek lehetnek. Nemrég három pénzintézet is komoly akciókat hirdetett, így jelenleg a CIB Bank, a Raiffeisen Bank, valamint az UniCredit Bank konstrukcióival is tízezreket spórolhatnak az ügyfelek. Nézz szét a friss számlacsomagok között, és válts pénzintézetet percek alatt az otthonodból. (x)

Veres János pénzügyminiszter a találkozón elmondta, számos pozitív eredményt hozott Magyarország számára a tavalyi év. Így az egyensúly korrekciójában pozitív eredményeket értünk el, növekedett a bizalom, csökkentek a kamatkiadások, mivel olcsóbban lehet Magyarországot finanszírozni, szélesedett az adófizetői kör. Érdemi eredményként kiemelte a pénzügyminiszter a fekete- és a szürkegazdaság visszaszorítását, s az abból származó költségvetési bevétel növekedését.

A pozitív eredményeket a számos törvénymódosításnak, s a döntések meghozatalának köszönhetjük - közölte Veres. Ebben szerepet játszott az APEH átalakulása is, mind regionális szinten, mind pedig az informatikai fejlesztésekhez, melyek megvalósításához Magyarország felnőtt.

Ugyanakkor a kiigazításnak jelentkeztek negatív vonásai is, így csökkent a gazdasági növekedés, amely Veres János szerint azért következett be, mert az államháztartási rendszerek átalakításában érdemi eredményt értek el. Ezen a területen tehát mérséklődött a GDP-hez való hozzájárulás, miközben a reálgazdaság 3,9 százalékkal magasabb GDP-termelést produkált 2007-ben.

A pénzügyminiszter reális esélyt lát arra, hogy 2008-ban már gyorsabb növekedést érjünk el, a költségvetési tervben, s a konvergencia-programban is 2,8 százalékos növekedést prognosztizálnak, sőt a reálgazdaság megismételheti a 2007-es növekedés, s várhatóan vissza fog térni a kiigazítást megelőző 4 százalékos gazdaságnövekedés is.

A miniszter várakozásai szerint 2008-ban szolid mértékű, 0,6 százalékos reálbér-növekedés következhet be, melyet a közszférában inflációt elérő, míg a magángazdaságban azt meghaladó bérnövekedés indukál.

HR BLOGGER
perfekt  |  2024.04.23 12:25
A "GINOP PLUSZ-3.2.1.-21 III. ütem keretein belül képzési és bértámogatási lehetőségek vehetők igény...
hrdoktor  |  2024.04.23 11:46
Sokan szenvednek kézfájdalmaktól a számítógépes munka következtében, ami helyes egérhasználattal jel...
coachco  |  2024.04.16 16:42
Nekem a csend! A csendre való vágyakozás maga! [...] Bővebben!
laskainelli  |  2024.03.26 12:00
A házasság egy olyan szövetséget jelentene, amelynek mélysége biztonságot és figyelmet biztosít a fe...
vezetoi-coaching  |  2024.02.12 22:30
Gondoltam, ezt elmesélem már. Gyakorlatilag kétszer megnéztem…:-))) Életemben először... Ki tudja, a...
Páratlan fotó dokumentációval illusztrált napló került elő a Don-kanyarból (x)

Hadtörténeti kuriózum lehet az a 120 darab színes, jó minőségben retusált és digitalizált, publikálás előtt álló felvétel, amely 45 év lappangás után került elő.

Itt a díjnyertes fiatal vállalkozó újabb nagy dobása (X)

Az egyik legígéretesebb hazai technológiai startup által most piacra dobott okos gyűrű lehetővé teszi, hogy egyetlen érintéssel bármilyen infót megosszunk magunkról új ismerősünkkel.

Ilyen modellben még soha nem szerveztek ekkora rendezvényt (x)

Rekord gyorsasággal fogytak el a jegyek arra 400 fősre tervezett, fiataloknak szóló kapcsolatépítő és önfejlesztő rendezvényre, amelynél a szervezők a közösségi finanszírozás modelljével toboroztak.

Zsongtak és tolongtak a vevők a magyar Kickstarteren: rengetegen csaptak le erre az egyedülálló termékre

Az első hazai közösségi piactéren sikeresen célba ért egy mézes kampány, amelyben a vásárlás mellett egy hartai termelő kaptárait is örökbe lehetett fogadni.

Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2024. április 26. péntek
Ervin
17. hét
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
GEN Z Fest 2024
Gyere el akár INGYEN a Z generáció tavaszi eseményére!
Retail Day 2024
Merre tovább, magyar kiskereskedelem?
EZT OLVASTAD MÁR?
CSOK Plusz - hírek, tudnivalók
A legfontosabb hírek, elemzések, és a részletszabályok a 2024-től elérhető CSOK Plusz-ról.
Most nem