10 milliárdos pofon - visszatérít az APEH?

Pénzcentrum
2008. január 21. 13:37

Húzta-halasztotta az állam, hogy visszaadja a vállalkozásoknak jussukat egy hibás, mi több, az EU jogába ütköző áfaelőírás miatt. A Legfelsőbb Bíróság ítélete kéznyújtásnyira hozta a cégeknek, hogy megkapják a több milliárd, de akár pár tízmilliárdot is elérő összeget - olvasható az Indexen.


Már-már megalázó csapást mért az állami adóhatóságra a Legfelsőbb Bíróság egy minapi ítéletével - értesült az Index. Az egész ügy az úgynevezett áfaarányosítási rendelkezéssel van összefüggésben, és alsó hangon milliárdos, de inkább pár tízmilliárdos kihatása van.


Uniós jogot sértő előírás


Cégek, gazdálkodó szervezetek pár tucat eljárást indítottak az APEH ellen az elmúlt két évben, arra hivatkozva, hogy a hazai áfatörvény egyik előírása miatt nem vonhattak le, igényelhettek vissza áfát, márpedig a kérdéses passzus ütközött a felsőbbrendű uniós joggal.

Mégis mi az áfaarányosítás?
Konkrét példával élve: egy cég 100 forint állami támogatást kapott és 900 forint bevételre tett szert árueladásból (kizárólag áfás tevékenységet végezve). Így az állami támogatás az összes bevételének tíz százaléka. Támogatás nélkül levonhatott volna mondjuk 200 forintnyi áfát, ám a támogatás miatt az állam csak 180 forintnyi áfa levonását, visszaigénylését engedélyezte.


Nálunk 2004 elején vezették be a kifogásolt rendelkezést - bár a fontosabb időpont 2004. május 1-je, hazánk EU-csatlakozásának napja, hiszen a fentiek fényében szakértők szerint egyértelmű, hogy uniós joggal összhangban nem levő volt a hazai áfatörvény. A hazai törvényhely értelmében egy olyan vállalkozás, amely állami támogatásban részesült, nem vonhatta le az összes, egyébként levonható áfát, függetlenül attól, hogy "vegyes" adóalanyról van-e szó vagy olyanról, amelyik teljes mértékben áfaköteles tevékenységet végez. A le nem vonható részt úgy kellett megállapítani, ahogy a kapott támogatás aránylott az összbevételhez, vagy amilyen arányban a szóban forgó beszerzéseket állami támogatásból is finanszírozták - magyarázza Pénzely Márta, a Deloitte szenior menedzsere.


A kormányt először nem érdekelte


Szakemberek már 2005 folyamán is hangoztatták, hogy a rendelkezés a közösségi jogba ütközik. A vállalatok és szakértők az Európai Bíróság még 2005 őszén hozott ítéletére mutogattak. A luxemburgi ítészek világosan kimondták, hogy egy - a magyar áfaszabállyal kísérteties hasonlóságot mutató - francia és spanyol előírás sérti a közösségi joganyagot - emlékeztet Oszkó Péter, a Deloitte vezérigazgatója. Az uniós irányelv szerint az áfaarányosítás (vagyis az áfalevonási jog korlátozása) csak az adóalanyok egyetlen csoportjára, nevezetesen a "vegyes adóalanyokra" alkalmazható: ezek a gazdálkodó szervezetek olyan tevékenységet is végeznek, ahol az áfa levonható, és olyan ügyleteket is folytatnak, amelyek esetében nem vonható le. A két szóban forgó tagállam azonban hazánkhoz hasonlóan minden adóalanyra áfaarányosítási rendelkezést írt elő, azaz olyanok esetében is korlátozta a levonási jogot, amelyek teljes mértékben adóköteles tevékenységet folytattak.


A pénzügyi tárca előbb, 2005 tavaszán az állami támogatások bizonyos körére oldotta fel a megkötést, aztán az Európai Bíróság őszi ítélete után hirtelen már sürgetővé vált a teljes előírás megszüntetése, 2006. január 1-jével.


A kormány hallani sem akart arról, hogy utólag visszamenőlegesen törölje el a vitatott rendelkezést, azaz hogy visszaadja az érintett cégeknek, gazdálkodó állami intézményeknek, áfás vállalkozóknak az európai bírósági döntést alapul véve jogtalanul vissza nem igényelhető áfát. Másfél év alatt, azaz az uniós csatlakozás időpontjától számítva ugyanis becslések szerint pár tízmilliárd forinttal gazdagodott ennek révén a költségvetés, és így ezt a summát kellett volna - késedelmi kamattal növelten - visszautalni az érintettek részére.


Szemellenzős APEH

JÓL JÖNNE 1 MILLIÓ FORINT?

Amennyiben 1 millió forintot igényelnél 36 hónapos futamidőre, akkor a törlesztőrészletek szerinti rangsor alapján az egyik legjobb konstrukciót, havi 33 952 forintos törlesztővel az UniCredit Bank nyújtja (THM 14,41 %), de nem sokkal marad el ettől a CIB Bank 33 972 forintos törlesztőt (THM 14,45%) ígérő ajánlata sem. További bankok ajánlataiért, illetve a konstrukciók pontos részleteiért (THM, törlesztőrészlet, visszafizetendő összeg, stb.) keresd fel a Pénzcentrum megújult személyi kölcsön kalkulátorát. (x)

 


Pár tucat cég ezért bírósági eljárást indított, követelve, hogy az APEH adja vissza az őket illető summát. Lapunk úgy értesült, az adóhatóság azzal védekezett, hogy ő csupán jogalkalmazó. Értsd: az APEH-nek nem kell törődnie azzal, hogy esetleg uniós jogot sértő adótörvény áll(t) fenn Magyarországon, az ő feladata csak a hatályos törvények betartatása.


Úgy tudjuk, a Legfelsőbb Bíróság mostani ítéletében új eljárást rendelt el az ügyekben, megadva az új eljárás lefolytatásának szempontjait. Azaz: az APEH nem hivatkozhat arra a határozathozatal során, hogy őt csak a magyar jogszabályok vezérlik. Figyelnie kell tehát az uniós jogot és eljárásai során alkalmaznia is kell azt. Ezzel lenullázódott az adóhatóság - tágabban, a kormányzat - védekezése. Ez az ítélet ugyan nem általánosítható, azaz csak az áfaarányosítási vitákra érvényes, ám egyúttal távolabbra is mutat. Közvetve minden olyan esetben hivatkozási alap lehet, amikor az APEH azzal igyekszik kibújni az uniós jog alkalmazása alól, hogy közigazgatási szervként csak a hazai jogszabályokra kell figyelemmel lennie - vélekedik Oszkó Péter.

Mi következik ebből?


Ezen túl sem elhanyagolható a döntés hozadéka. Akinek az áfaarányosítás kérdésében vitája van az APEH-hel, hivatkozhat majd a Legfelsőbb Bíróság

A jövőbe láttak
A pénzt nyilvánvalóan kamattal növelten kell megtérítenie a költségvetésnek. Talán előrelátó volt a kabinet: január 1-jétől a kormány kezdeményezésére a parlament által elfogadott adócsomag hogy, hogy nem bevezetett egy ilyen helyzetre irányadó szabályt. Eszerint uniós jogba való ütközés miatt a korábban jogtalanul beszedett adót nem a jegybanki alapkamat duplájának megfelelő késedelmi kamattal növelten kell visszaadni, hanem csupán a jegybanki kamattal növelten.

mostani ítéletére. Így azok az adózók, amelyeknek folyamatban van ügyük az adóhatósággal ilyen témában, nagyobb eséllyel kaphatják vissza a vitatott összeget.

Ennek a nagyságára nehéz pontos becslést adni, ugyanis bár pár tízmilliárd forintot nyert az uniós jogot sértő rendelkezés fenntartásával az állam ideiglenesen, de az érintetteknek csak egy része mozdult és ment el egészen a bírósági szintig. Egy másik részük csak ült a babérjain, és azt sem lehet kijelenteni, hogy a mostani ítélettel tömegével indítanának eljárást az adózók. Lapunknak nyilatkozó szakértők szerint mindenesetre néhány milliárd forint feltétlenül ki fog folyni a büdzséből, de az is elképzelhető, hogy 11 számjegyű összegre is rúghat a "számla".

HR BLOGGER
hrdoktor  |  2024.05.01 21:07
Nincs minőségi munkavégzés igazán hatékony koncentráció nélkül. Valljuk be, ez sajnos sokszor neheze...
perfekt  |  2024.04.23 12:25
A "GINOP PLUSZ-3.2.1.-21 III. ütem keretein belül képzési és bértámogatási lehetőségek vehetők igény...
coachco  |  2024.04.16 16:42
Nekem a csend! A csendre való vágyakozás maga! [...] Bővebben!
laskainelli  |  2024.03.26 12:00
A házasság egy olyan szövetséget jelentene, amelynek mélysége biztonságot és figyelmet biztosít a fe...
vezetoi-coaching  |  2024.02.12 22:30
Gondoltam, ezt elmesélem már. Gyakorlatilag kétszer megnéztem…:-))) Életemben először... Ki tudja, a...
Farmról az asztalra: így segítheti ez az üzleti modell a kisgazdaságokat

A CSA, azaz a közösség által támogatott mezőgazdasági modell hazánkban egyelőre alig ismert, pedig Nyugat-Európában és az amerikai földrészen egyre elterjedtebb.

Páratlan fotó dokumentációval illusztrált napló került elő a Don-kanyarból (x)

Hadtörténeti kuriózum lehet az a 120 darab színes, jó minőségben retusált és digitalizált, publikálás előtt álló felvétel, amely 45 év lappangás után került elő.

Itt a díjnyertes fiatal vállalkozó újabb nagy dobása (X)

Az egyik legígéretesebb hazai technológiai startup által most piacra dobott okos gyűrű lehetővé teszi, hogy egyetlen érintéssel bármilyen infót megosszunk magunkról új ismerősünkkel.

Ilyen modellben még soha nem szerveztek ekkora rendezvényt (x)

Rekord gyorsasággal fogytak el a jegyek arra 400 fősre tervezett, fiataloknak szóló kapcsolatépítő és önfejlesztő rendezvényre, amelynél a szervezők a közösségi finanszírozás modelljével toboroztak.

Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2024. május 6. hétfő
Ivett, Frida
19. hét
KONFERENCIA
Tovább
GEN Z Fest 2024
Gyere el akár INGYEN a Z generáció tavaszi eseményére!
Retail Day 2024
Merre tovább, magyar kiskereskedelem?
EZT OLVASTAD MÁR?
CSOK Plusz - hírek, tudnivalók
A legfontosabb hírek, elemzések, és a részletszabályok a 2024-től elérhető CSOK Plusz-ról.
Most nem