Rettegett állásinterjúk: a megjelenés a lényeg, nem a szakmai tudás?

Pénzcentrum
2007. november 13. 12:00

Valóban a megjelenés a lényeg? Az egyetem vagy főiskola végeztével sokakban vetődik fel a kérdés, hogy mit is fog magával kezdeni. Az már a jobbik eset ha tudjuk, hogy mivé is szeretnénk válni, vagyis milyen terület az ami érdekel. Ilyenkor "csak" a megfelelő állás kiválasztása a cél, amitől viszont a rettegett állásinterjú még elválaszt. Öltöny, kosztüm, feszengés a leendő főnök előtt, hivatalos légkör, és még sorolhatnánk a friss diplomások számára ijesztő dolgokat. Ki ne bizonytalanodna el egy komor arctól az asztal másik oldalán? De ezeken könnyen túl lehet jutni, ha ügyelünk arra, hogy mit szabad, és mit nem tanácsos tenni vagy mondani egy interjún...

A legfontosabb hírek, a napi hírzaj nélkül.
Elindult a Pénzcentrum heti hírlevele, a Turmix.

Számos helyen lehet olvasgatni mind az interneten, mind könyvekben a helyes és megfelelő viselkedésről egy interjú során. Ez ugyanis eldöntheti a sorsunkat, mivel ezen áll vagy bukik a kiszemelt állás megszerzése. Ha az önéletrajzunk megtetszett a cégnek, akkor nem érdemes a képet elrontani a következő alapvető dolgokkal, számos szakmai buktató lehet egy interjún ezek nélkül is.

A legelső lehetőség arra, hogy elvágjuk magunkat a cég képviselőjénél a nem pontos érkezés, vagyis a késés. Pár perc még megbocsátható, mivel rá lehet fogni a forgalomra, de már ez sem vet ránk túl jó fényt. Inkább igyekezzünk korábban ott lenni, nehogy bármi probléma merüljön fel.

Sokakkal nyilván már az is elfordult, hogy fél vagy akár egy órás késéssel érkeztek meg, illetve meg sem jelentek egy beszélgetésen, mert elfelejtkeztek az időpontról, netán elaludtak. Ilyenkor a legjobb amit tehetünk, hogy elfelejtjük a pozíciót, mivel minden joggal azt fogják gondolni, hogy megbízhatatlanok vagyunk, vagy csak egyszerűen nem érdekel az állás. Vagyis a HR-es munkatárs, vagy a főnök, akivel találkoznunk kellett volna, inkább választ egy lelkesebb (és pontosabb) jelentkezőt.

A második gond, amit egyből észrevesz mindenki, mielőtt még megszólalnánk az öltözködés. Bár az elvárások szakmánként változnak, farmerban és sportcipőben sehol nem illik megjelenni. Informatikusoknál talán még elfogadható, de ott is azért inkább fekete legyen az a farmer, és egy ing társuljon hozzá. Egy bankban, vagy bármilyen vállalkozásnál viszont főleg ha magasabb beosztásról van szó, alapvető elvárás az öltöny, vagy a kosztüm.

A friss diplomások esetében a látható helyen lévő piercinget is tanácsos kivenni a beszélgetés idejére, sosem lehet tudni, hogy mit tart elfogadhatónak a főnök, és mit nem. De azért azt sem árt tudni, hogy pontosan milyen állásra, illetve beosztásra érkeztünk. Mi sem fogadnánk szívesen ha a behívott jelentkező azt sem tudná miért van ott.

TÍZEZREKET SPÓROLHATSZ BANKVÁLTÁSSAL!

A bankszámla mindennapi életünk része. A munkabér, nyugdíj, ösztöndíj jellemzően bankszámlára érkezik. Segítségével kényelmesen intézhetjük a pénzügyeinket, akár otthonról is. Ahhoz azonban, hogy bankszámlád valóban azt nyújtsa, amire szükséged van, körültekintően kell választanod. Mielőtt kiválasztanád bankszámládat, nézz szét a Pénzcentrum megújult bankszámla kereső kalkulátorában! Állítsd be a személyes preferenciáidat, és versenyeztesd a pénzügyi szolgáltatókat, hiszen a megalapozott döntés a Te érdeked! Egy testre szabott bankszámlával a költségeken is rengeteget spórolhatsz! (x)

Egy beszélgetés végeredménye sokszor már a megjelenéskor eldől. A tapasztalt interjúztatók már ez alapján meg tudják ítélni, hogy nagyjából alkalmas-e az illető a pozícióra. A megfelelő öltözet, a határozott megjelenés, a kézfogás, a köszönés, a testbeszéd többet számít, mint azt gondolnánk.

A mozgás, a taglejtés, az arckifejezések szinte mindent elárulnak rólunk. Ha azt próbáljuk eljátszani, hogy nyugodtak vagyunk, de egyfolytában fészkelődünk a székben, az mindent elmond. Az általunk adott jelzéseket ráadásul az emberek csak 7 százalékban észlelik a szavainkból, 38 százalékban a hangunk árul el minket, és 55 százalékban az arckifejezés alapján derülnek ki a lényeges dolgok.

A szemkontaktus szintén nagy jelentőséggel bír. Azok, akik valóban határozottak, domináns személyiséggel rendelkeznek, egyenesen a másik szemébe néznek, miközben a határozatlanabb jelentkezők elfordítják a fejüket, kerülik a tekintetet. De azért ezt se vigyük túlzásba, a bámulás számos kultúrában a kihívás jele, és sokan nem veszik jó néven.

Égő ha a mobil közbeszól...

A legfontosabb hírek, a napi hírzaj nélkül.
Elindult a Pénzcentrum heti hírlevele, a Turmix.
HR BLOGGER
hrdoktor  |  2021.10.25 06:39
Még mindig túl sok férfi ódzkodik a kivizsgálásoktól, főleg akkor, ha a húgyutak vagy a nemi szervek...
vezetoi-coaching  |  2021.10.24 23:50
A siker def. meglehetősen rugalmas, ha nem alaktalan (kritérium, mint égen a csillag…), ráadásul idő...
legacykft  |  2021.10.22 20:03
A robotika, a mesterséges intelligencia korában még mindig az emberi erőforrást mondhatjuk a legérté...
laskainelli  |  2021.10.20 11:59
Itt az ősz, mesés színekbe költözött a táj. Az évszakváltással együtt érdemes egy kicsit felfrissíte...
perfekt  |  2021.10.18 08:20
A pénzügyi-számviteli szakemberek az őszi hónapokban már figyelik az adótörvények – bennük a számvit...
Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2021. október 25. hétfő
Blanka, Bianka
43. hét
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
Sustainable World 2021
Fenntartható befektetések, piaci lehetőségek: varázsszó az ESG
EZT OLVASTAD MÁR?