4 °C Budapest

Rettegett állásinterjúk: a megjelenés a lényeg, nem a szakmai tudás?

Pénzcentrum
2007. november 13. 12:00

Valóban a megjelenés a lényeg? Az egyetem vagy főiskola végeztével sokakban vetődik fel a kérdés, hogy mit is fog magával kezdeni. Az már a jobbik eset ha tudjuk, hogy mivé is szeretnénk válni, vagyis milyen terület az ami érdekel. Ilyenkor "csak" a megfelelő állás kiválasztása a cél, amitől viszont a rettegett állásinterjú még elválaszt. Öltöny, kosztüm, feszengés a leendő főnök előtt, hivatalos légkör, és még sorolhatnánk a friss diplomások számára ijesztő dolgokat. Ki ne bizonytalanodna el egy komor arctól az asztal másik oldalán? De ezeken könnyen túl lehet jutni, ha ügyelünk arra, hogy mit szabad, és mit nem tanácsos tenni vagy mondani egy interjún...

Számos helyen lehet olvasgatni mind az interneten, mind könyvekben a helyes és megfelelő viselkedésről egy interjú során. Ez ugyanis eldöntheti a sorsunkat, mivel ezen áll vagy bukik a kiszemelt állás megszerzése. Ha az önéletrajzunk megtetszett a cégnek, akkor nem érdemes a képet elrontani a következő alapvető dolgokkal, számos szakmai buktató lehet egy interjún ezek nélkül is.

A legelső lehetőség arra, hogy elvágjuk magunkat a cég képviselőjénél a nem pontos érkezés, vagyis a késés. Pár perc még megbocsátható, mivel rá lehet fogni a forgalomra, de már ez sem vet ránk túl jó fényt. Inkább igyekezzünk korábban ott lenni, nehogy bármi probléma merüljön fel.

Sokakkal nyilván már az is elfordult, hogy fél vagy akár egy órás késéssel érkeztek meg, illetve meg sem jelentek egy beszélgetésen, mert elfelejtkeztek az időpontról, netán elaludtak. Ilyenkor a legjobb amit tehetünk, hogy elfelejtjük a pozíciót, mivel minden joggal azt fogják gondolni, hogy megbízhatatlanok vagyunk, vagy csak egyszerűen nem érdekel az állás. Vagyis a HR-es munkatárs, vagy a főnök, akivel találkoznunk kellett volna, inkább választ egy lelkesebb (és pontosabb) jelentkezőt.

A második gond, amit egyből észrevesz mindenki, mielőtt még megszólalnánk az öltözködés. Bár az elvárások szakmánként változnak, farmerban és sportcipőben sehol nem illik megjelenni. Informatikusoknál talán még elfogadható, de ott is azért inkább fekete legyen az a farmer, és egy ing társuljon hozzá. Egy bankban, vagy bármilyen vállalkozásnál viszont főleg ha magasabb beosztásról van szó, alapvető elvárás az öltöny, vagy a kosztüm.

A friss diplomások esetében a látható helyen lévő piercinget is tanácsos kivenni a beszélgetés idejére, sosem lehet tudni, hogy mit tart elfogadhatónak a főnök, és mit nem. De azért azt sem árt tudni, hogy pontosan milyen állásra, illetve beosztásra érkeztünk. Mi sem fogadnánk szívesen ha a behívott jelentkező azt sem tudná miért van ott.

Egy beszélgetés végeredménye sokszor már a megjelenéskor eldől. A tapasztalt interjúztatók már ez alapján meg tudják ítélni, hogy nagyjából alkalmas-e az illető a pozícióra. A megfelelő öltözet, a határozott megjelenés, a kézfogás, a köszönés, a testbeszéd többet számít, mint azt gondolnánk.

A mozgás, a taglejtés, az arckifejezések szinte mindent elárulnak rólunk. Ha azt próbáljuk eljátszani, hogy nyugodtak vagyunk, de egyfolytában fészkelődünk a székben, az mindent elmond. Az általunk adott jelzéseket ráadásul az emberek csak 7 százalékban észlelik a szavainkból, 38 százalékban a hangunk árul el minket, és 55 százalékban az arckifejezés alapján derülnek ki a lényeges dolgok.

A szemkontaktus szintén nagy jelentőséggel bír. Azok, akik valóban határozottak, domináns személyiséggel rendelkeznek, egyenesen a másik szemébe néznek, miközben a határozatlanabb jelentkezők elfordítják a fejüket, kerülik a tekintetet. De azért ezt se vigyük túlzásba, a bámulás számos kultúrában a kihívás jele, és sokan nem veszik jó néven.

Égő ha a mobil közbeszól...

HR BLOGGER
legacykft  |  2022.12.09 17:22
A munkahelyi visszajelzés fontossága vitathatatlan, ám időnként szemben találjuk magunkat azzal, hog...
perfekt  |  2022.12.08 10:23
A 2022. november 16-án tartott Kormányinfón bejelentésre került, hogy a kormány turisztikai akcióter...
laskainelli  |  2022.12.06 20:29
  Az év vége – noha az elcsendesedést hozná el – sokak számára a pörgést, a végeláthatatlan felad...
hrdoktor  |  2022.12.05 06:29
Az aktív életmóddal az egészségünket és a koncentrációs képességeinket is javíthatjuk. [...] Bővebb...
ajovomunkahelye  |  2022.11.28 17:00
A világban zajló események, mint a világjárvány, a háború és a gazdasági bizonytalanság a különböző...
Készíts karácsonyi filmet Molnár Piroskával és Vilmányi Benettel! (x)

A legtöbb filmrajongó arról álmodik, hogy egyszer majd maga is részt vesz egy film megalkotásában – eljött az ő idejük.

Rengeteg munkavállaló készül most erre: már ezt is kaphatnak a bónusz mellé

Már csak pár hét van karácsonyig, így minden cégnél napirenden van a kérdés, hogy milyen formában köszönjék meg a dolgozók egész éves munkáját.

A Brancs megmondja: ezek kellenek, hogy megvalósítsd vállalkozás ötleted

A Brancs kampányait készítő szakemberekkel beszélgettünk arról, hogy mi a receptje egy sikeres vállalkozásnak.

Új őrület terjed Magyarországon: ez lesz 2023 slágere a magyar wellnessekben?

Nem csoda hát, hogy egyre több panzió igyekszik az egész szezon alatt különlegesebb programokat, lehetőségeket kínálni az arra utazóknak.

Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2022. december 10. szombat
Judit
49. hét
December 10.
Az emberi jogok napja
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
Mibe fektessünk 2023-ban?
Háború, energiaválság, infláció - Védelem a befektetéseinknek
Agrárszektor Konferencia 2022
Az év agráreseménye, 2 nap szakma Siófokon!
EZT OLVASTAD MÁR?