9 °C Budapest

Már az iskolában eldől, kiből mi lesz...

Pénzcentrum
2008. január 2. 15:00

Az iskolai oktatásban is megjelenő társadalmi szakadék elmélyülése nem csak hazánkban okoz problémát, Európa-szerte tapasztalható, hogy az elszegényedő rétegekből jövők nem kapnak megfelelő oktatást és az oktatási hiányosságukból fakadóan rövid úton elvesztik érdeklődésüket a kiemelkedés lehetőségét nyújtó felsőoktatás és szakmai képzések iránt.

Egy kormányzati adatokra építő brit felmérés szerint az elmúlt évben drasztikus mértékben nőtt a szakadék a leggazdagabb és legszegényebb diákok iskolai teljesítményét tekintve. Az angliai népesség leggazdagabb és legszegényebb decilisébe tartozó iskolások körében az egy évvel ezelőtt jellemző 1 százalékpontos emelkedéshez képest, az idén 10 százalékponttal nőtt a teljesítménybeli különbség.

Ezt jól mutatja, hogy az általános bizonyítványt (GCSE, General Certificate of Secondary Education) szerzők esetében az öt tárgynál jó minősítést szerzett tanulók aránya a leggazdagabb decilisben 65, míg a legszegényebben csak 26 százalék. Ha a minősítést az angol rendszer szerint A+-tól C-ig nézzük (a skála A+-tól G-ig tart, ahol az A+ a kiváló minősítést jelenti), a szakadék még mélyebbnek bizonyul.

2007-ben a A+-C minősítést kapott diákok aránya a legtehetősebbek között 68,4, míg a legrosszabb anyagi helyzetben lévők között 25,3 százalék volt. Ez 43,1 százalékpontos teljesítményrést jelent.

A mutatók romlásának hátterében a szakértők szerint egyrészről a gyermekeik oktatását aktívan menedzselő középosztálybeli szülők azon ténykedése áll, mely kiszorítja a jobb állami iskolákból a szegényebb diákokat. A helyzetet pedig súlyosbítja az angolt csak tanult nyelvként alkalmazó migráns munkavállalók számának bővülése.

Megfigyelhető emellett, hogy az oktatási rendszer torzulásai jelentősen növelik a különbségeket, míg ugyanis az iskolába való bekerüléskor, vagyis hét éves korban, a gyermekek teljesítménye között különbség csak 20 százalékpontos, addig 16 éves korukra a szakadék már 43,1 százalékpontra bővül.

LAKÁST, HÁZAT VENNÉL, DE NINCS ELÉG PÉNZED? VAN OLCSÓ MEGOLDÁS!

A Pénzcentrum lakáshitel-kalkulátora szerint ma 10 millió forintot, 15 éves futamidőre, már 7,21 százalékos THM-el,  havi 89 803 forintos törlesztővel fel lehet venni a CIB Banknál. De nem sokkal marad el ettől a többi hazai nagybank ajánlata sem: az Erste Banknál 8,04% a THM, a Raiffeisen Banknál 8,09%; az UniCredit Banknál 8,12%,  a K&H Banknál 8,31%, akárcsak az OTP Banknál. Érdemes még megnézni magyar hitelintézetetek további konstrukcióit is, és egyedi kalkulációt végezni, saját preferenciáink alapján különböző hitelösszegekre és futamidőkre. Ehhez keresd fel a Pénzcentrum kalkulátorát. (x)

A döntéshozók és az oktatói szövetségek is új megoldást követelnek: a hátrányos helyzetű gyermekek felzárkóztatásának zálogát jó oktatási színvonalat nyújtó intézmények felállításában látják, melyeket az úgynevezett "szegénynegyedekbe" költöztetnének.

Sok azonban a kétkedő, aki úgy véli ennél nagyobb reformra lenne szükség, mely a rosszabb anyagi helyzetben élő szülők gondolkodásmódjának megváltoztatására és az oktatási rendszer teljes átalakítására irányulna. A kormány az elmúlt 10 esztendőben nem kevesebb, mint 21 milliárd forintot költött a szegény gyermekek esélyeinek javítására, ám láthatóan a bevetett források nem hozták meg a remélt eredményt. Nem sikerült ugyanis megállítani a szakadék mélyülését.

Hasonló problémával küzd a magyar oktatási rendszer is, az esélyegyenlőséget a jelenlegi változtatások értelmében a felsőoktatási felvételinél szeretnék megteremteni. A nemes cél azonban egyéb fegyvereket is kívánna, a biztos alapok nélkül ugyanis nehezen élhetnek meg az egyetemeken és főiskolákon, akik a plusz pontok segítségével oda jutottak.

HR BLOGGER
hrdoktor  |  2024.04.18 06:25
Hazánkban körülbelül 3,5 millió ember küzd visszérbetegséggel, ami kezeletlenül lábszárfekélyhez, ak...
coachco  |  2024.04.16 16:42
Nekem a csend! A csendre való vágyakozás maga! [...] Bővebben!
perfekt  |  2024.04.10 14:41
Az utazási költségtérítési támogatásról a Kötelező egészségbiztosítás ellátásairól szóló 1997. évi L...
laskainelli  |  2024.03.26 12:00
A házasság egy olyan szövetséget jelentene, amelynek mélysége biztonságot és figyelmet biztosít a fe...
vezetoi-coaching  |  2024.02.12 22:30
Gondoltam, ezt elmesélem már. Gyakorlatilag kétszer megnéztem…:-))) Életemben először... Ki tudja, a...
Páratlan fotó dokumentációval illusztrált napló került elő a Don-kanyarból (x)

Hadtörténeti kuriózum lehet az a 120 darab színes, jó minőségben retusált és digitalizált, publikálás előtt álló felvétel, amely 45 év lappangás után került elő.

Itt a díjnyertes fiatal vállalkozó újabb nagy dobása (X)

Az egyik legígéretesebb hazai technológiai startup által most piacra dobott okos gyűrű lehetővé teszi, hogy egyetlen érintéssel bármilyen infót megosszunk magunkról új ismerősünkkel.

Ilyen modellben még soha nem szerveztek ekkora rendezvényt (x)

Rekord gyorsasággal fogytak el a jegyek arra 400 fősre tervezett, fiataloknak szóló kapcsolatépítő és önfejlesztő rendezvényre, amelynél a szervezők a közösségi finanszírozás modelljével toboroztak.

Zsongtak és tolongtak a vevők a magyar Kickstarteren: rengetegen csaptak le erre az egyedülálló termékre

Az első hazai közösségi piactéren sikeresen célba ért egy mézes kampány, amelyben a vásárlás mellett egy hartai termelő kaptárait is örökbe lehetett fogadni.

NAPTÁR
Tovább
2024. április 20. szombat
Tivadar
16. hét
Április 20.
Cirkuszok világnapja
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
GEN Z Fest 2024
Gyere el akár INGYEN a Z generáció tavaszi eseményére!
Retail Day 2024
Merre tovább, magyar kiskereskedelem?
EZT OLVASTAD MÁR?
GEN Z Fest 2024
Pénzről, bátran. Techről, tudatosan. Jövőről, őszintén.
Most nem