13 °C Budapest

Uniós munkanélküliség: Magyarország ismét az átlag alatt, és a helyzet csak romlik?

Pénzcentrum
2007. december 10. 12:00

Dolgozzon mindenki! Idős is, fiatal is! 2007-ben is megjelent az európai foglalkoztatásról szóló jelentés. Az Európai Unió fontos kérdése a megfelelő foglalkoztatás kialakítása, a munkanélküliség csökkentése, így az uniós állampolgárok jólétének növelése. A nemrég elkészült jelentés bár pozitívumokról számol be a 2006-os évet érintően, felhívja a figyelmet a további teendőkre is, hogy az EU el tudja érni a foglalkoztatással kapcsolatos céljait.

A legfontosabb hírek, a napi hírzaj nélkül.
Elindult a Pénzcentrum heti hírlevele, a Turmix.

A minden évben elkészülő jelentés az egyik legfőbb eszköze az Európai Bizottságnak, amivel a tagok foglalkoztatási politikáját elemzi, megmutatja a legfontosabb előrelépéseket, illetve teendőket, és a tagok által végrehajtandó feladatok kialakításában és végrehajtásában is segíteni tud.

2006-ban a gyorsuló gazdasági növekedés eredményeképpen az uniós munkaerőpiacok is jelentős mértékben javultak. A foglalkoztatás 1,4 százalékos növekedése 2000 óta a legjelentősebb mértékű emelkedés. Ráadásul a munka termelékenysége is felgyorsult 2005 évhez képest, ezzel az Egyesült Államokat is felülmúlva.

A foglalkoztatás fejlesztésének célja az, hogy uniós szinten megvalósuljon a 70 százalékos, a női munkaerőnél a 60 százalékos, az idősebbek esetén pedig az 50 százalékos foglalkoztatási arány. A teljes foglalkoztatás egyelőre a 64,3 százalékot ért el, a női munkavállalók esetén 57,1 százalékot, az idősebb dolgozóknál pedig 43,5 százalékot érte el a tavalyi évben. Ugyan a 2006-os jelentős növekedés nagymértékben hozzájárult ehhez az eredményhez, úgy tűnik az Európai Unió egyre nehezebben tudja teljesíteni a kitűzött célt.

A 2006-os eredmény azért is annyira jelentős, mert közel 10 éve nem regisztráltak az egész unióban foglalkoztatásnövekedést. Kiemelten magas volt ennek a mértéke Észtországban, Lettországban, Lengyelországban, Bulgáriában, Szlovákiában, és Írországban is. Ráadásul azokban az országokban is nőtt a dolgozó lakosság aránya, ahol az elmúlt években ez nem, vagy csak rossz irányba változott, mint például Németországban, Magyarországon, Hollandiában, vagy Portugáliában.

Bár ezen a szinten az országok között jelentős eltérések vannak, Lengyelországban a legalacsonyabb az aktív lakosság száma 55 százalékkal, Dániában viszont 77 százalékkal a legmagasabb foglalkoztatást regisztrálták. A dolgozó nők aránya ennek ellenére továbbra is alacsonyabb minden országban a férfiaknál.

Fiatalok munkaerő-piaci eredményeinek javítása

Sok EU tagállamban a fiatalok munkanélkülisége és a sikeres munkaerő-piaci integrációjuk nehézségei számítanak továbbra is a legjelentősebb kihívásnak, ugyanis a javulás ellenére ezen a területen még mindig nem történt jelentős változás, a munkanélküliségi ráta a tagországok átlagában 17,4 százalék a fiatalabb korosztály körében.

A probléma általában az iskolapadból a munkahelyre történő átlépéssel szokott lenni, sokan nehezen tudják ezt megvalóstíani, emellett pedig számos oyan eset is van, amikor a fiatal munkavállaló az ideiglenes rosszul fizetett munkahelyek csapdájától csak nagyon nehezen tud megszabadulni. A másik legfőbb ok a fiatalok foglalkoztatásának alacsony szintjére, hogy sokan alulképzettek. Ezért van kiemelt fontossága azoknak a programoknak, amelyek során megtanítják őket a kudarcok kezelésére, és a munka világába való beilleszkedésre.

TÍZEZREKET SPÓROLHATSZ BANKVÁLTÁSSAL!

A bankszámla mindennapi életünk része. A munkabér, nyugdíj, ösztöndíj jellemzően bankszámlára érkezik. Segítségével kényelmesen intézhetjük a pénzügyeinket, akár otthonról is. Ahhoz azonban, hogy bankszámlád valóban azt nyújtsa, amire szükséged van, körültekintően kell választanod. Mielőtt kiválasztanád bankszámládat, nézz szét a Pénzcentrum megújult bankszámla kereső kalkulátorában! Állítsd be a személyes preferenciáidat, és versenyeztesd a pénzügyi szolgáltatókat, hiszen a megalapozott döntés a Te érdeked! Egy testre szabott bankszámlával a költségeken is rengeteget spórolhatsz! (x)

A munkaerőpiac elhagyásának késleltetése

Jelenleg az 55-64 év közötti korosztály több mint fele nem dolgozik. Ennek jórészt a nyugdíjba vonulás az oka, de sokszor a rossz egészségi állapot, a családi kötelezettségek miatt nem dolgoznak. A felmérés során az is kiderült, hogy számos magasabb korosztályba tartozó meg van győződve arról, hogy nem kapna munkát.

Bár az idősek visszahelyezése az aktív népesség közé nem kis feladat, ez az egyik legdinamikusabban fejlődő terület, 2000 óta 7 százalékos növekedést regisztráltak. Ez leginkább az idősebb nők foglalkoztatásának növeléséből adódik. A nyugdíj és szociális rendszer reformja is segít a foglalkoztatás növelésében, mivel nő a nyugdíjkorhatár és így később mennek nyugdíjba a dolgozók.

A jelenlegi pozitív tendenciát viszont mindenképpen folytatni kell, mert nemzetközi viszonylatban még mindig kevés 50 év feletti dolgozik Európában. Az aktív öregedéshez viszont arra is szükség van, hogy a bizonyos kor felettiek megfelelő egészségi állapotban legyenek. A rugalmas munkaidő és munkaszervezés, valamint a dolgozók kortól független állandó képzése is jelentősen javíthatja az aktív lakosság arányát.

Negatív hatása van viszont annak, hogy a fiatal munkaerőnek kevesebb fizetést kell adni, így sokszor a munkaadóknak az az érdeke, hogy inkább a fiatalabb, de kevesebb tudással rendelkező dolgozókat alkalmazza, annak ellenére, hogy egy jó szakember megfizethetetlen egy vállalkozás működtetése során.

A tapasztalatok szerint viszont az alkalmazottak egy csoportja (főleg az idősebb munkavállalók, és az alacsonyabb iskolázottsággal rendelkezők) kisebb valószínűséggel vesz részt a munkaadó által finanszírozott képzésben, mint az EU más dolgozói csoportjai. Ez kedvezőtlenül hat ezeknek a csoportoknak a foglalkoztathatóságára is, így tovább rontva az alkalmazás lehetőségeit.

Mi a helyzet itthon?

A legfontosabb hírek, a napi hírzaj nélkül.
Elindult a Pénzcentrum heti hírlevele, a Turmix.
HR BLOGGER
hrdoktor  |  2021.10.25 06:39
Még mindig túl sok férfi ódzkodik a kivizsgálásoktól, főleg akkor, ha a húgyutak vagy a nemi szervek...
vezetoi-coaching  |  2021.10.24 23:50
A siker def. meglehetősen rugalmas, ha nem alaktalan (kritérium, mint égen a csillag…), ráadásul idő...
legacykft  |  2021.10.22 20:03
A robotika, a mesterséges intelligencia korában még mindig az emberi erőforrást mondhatjuk a legérté...
laskainelli  |  2021.10.20 11:59
Itt az ősz, mesés színekbe költözött a táj. Az évszakváltással együtt érdemes egy kicsit felfrissíte...
perfekt  |  2021.10.18 08:20
A pénzügyi-számviteli szakemberek az őszi hónapokban már figyelik az adótörvények – bennük a számvit...
Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2021. október 25. hétfő
Blanka, Bianka
43. hét
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
Sustainable World 2021
Fenntartható befektetések, piaci lehetőségek: varázsszó az ESG
EZT OLVASTAD MÁR?