6 °C Budapest

Uniós munkanélküliség: Magyarország ismét az átlag alatt, és a helyzet csak romlik?

Pénzcentrum
2007. december 10. 12:00

Dolgozzon mindenki! Idős is, fiatal is! 2007-ben is megjelent az európai foglalkoztatásról szóló jelentés. Az Európai Unió fontos kérdése a megfelelő foglalkoztatás kialakítása, a munkanélküliség csökkentése, így az uniós állampolgárok jólétének növelése. A nemrég elkészült jelentés bár pozitívumokról számol be a 2006-os évet érintően, felhívja a figyelmet a további teendőkre is, hogy az EU el tudja érni a foglalkoztatással kapcsolatos céljait.

A minden évben elkészülő jelentés az egyik legfőbb eszköze az Európai Bizottságnak, amivel a tagok foglalkoztatási politikáját elemzi, megmutatja a legfontosabb előrelépéseket, illetve teendőket, és a tagok által végrehajtandó feladatok kialakításában és végrehajtásában is segíteni tud.

2006-ban a gyorsuló gazdasági növekedés eredményeképpen az uniós munkaerőpiacok is jelentős mértékben javultak. A foglalkoztatás 1,4 százalékos növekedése 2000 óta a legjelentősebb mértékű emelkedés. Ráadásul a munka termelékenysége is felgyorsult 2005 évhez képest, ezzel az Egyesült Államokat is felülmúlva.

A foglalkoztatás fejlesztésének célja az, hogy uniós szinten megvalósuljon a 70 százalékos, a női munkaerőnél a 60 százalékos, az idősebbek esetén pedig az 50 százalékos foglalkoztatási arány. A teljes foglalkoztatás egyelőre a 64,3 százalékot ért el, a női munkavállalók esetén 57,1 százalékot, az idősebb dolgozóknál pedig 43,5 százalékot érte el a tavalyi évben. Ugyan a 2006-os jelentős növekedés nagymértékben hozzájárult ehhez az eredményhez, úgy tűnik az Európai Unió egyre nehezebben tudja teljesíteni a kitűzött célt.

A 2006-os eredmény azért is annyira jelentős, mert közel 10 éve nem regisztráltak az egész unióban foglalkoztatásnövekedést. Kiemelten magas volt ennek a mértéke Észtországban, Lettországban, Lengyelországban, Bulgáriában, Szlovákiában, és Írországban is. Ráadásul azokban az országokban is nőtt a dolgozó lakosság aránya, ahol az elmúlt években ez nem, vagy csak rossz irányba változott, mint például Németországban, Magyarországon, Hollandiában, vagy Portugáliában.

Bár ezen a szinten az országok között jelentős eltérések vannak, Lengyelországban a legalacsonyabb az aktív lakosság száma 55 százalékkal, Dániában viszont 77 százalékkal a legmagasabb foglalkoztatást regisztrálták. A dolgozó nők aránya ennek ellenére továbbra is alacsonyabb minden országban a férfiaknál.

Fiatalok munkaerő-piaci eredményeinek javítása

Sok EU tagállamban a fiatalok munkanélkülisége és a sikeres munkaerő-piaci integrációjuk nehézségei számítanak továbbra is a legjelentősebb kihívásnak, ugyanis a javulás ellenére ezen a területen még mindig nem történt jelentős változás, a munkanélküliségi ráta a tagországok átlagában 17,4 százalék a fiatalabb korosztály körében.

A probléma általában az iskolapadból a munkahelyre történő átlépéssel szokott lenni, sokan nehezen tudják ezt megvalóstíani, emellett pedig számos oyan eset is van, amikor a fiatal munkavállaló az ideiglenes rosszul fizetett munkahelyek csapdájától csak nagyon nehezen tud megszabadulni. A másik legfőbb ok a fiatalok foglalkoztatásának alacsony szintjére, hogy sokan alulképzettek. Ezért van kiemelt fontossága azoknak a programoknak, amelyek során megtanítják őket a kudarcok kezelésére, és a munka világába való beilleszkedésre.

Bárkinek járhat ingyen 8-11 millió forint, ha nyugdíjba megy: egyszerű igényelni!

A magyarok körében évről-évre nagyobb népszerűségnek örvendenek a nyugdíjmegtakarítási lehetőségek, ezen belül is különösen a nyugdíjbiztosítás. Mivel évtizedekre előre tekintve az állami nyugdíj értékére, de még biztosítottságra sincsen garancia, úgy tűnik ez időskori megélhetésük biztosításának egy tudatos módja. De mennyi pénzhez is juthatunk egy nyugdíjbiztosítással 65 éves korunkban és hogyan védhetjük ki egy ilyen megtakarítással pénzünk elértéktelenedését? Minderre választ kaphatsz ebben a cikkben, illetve a Pénzcentrum nyugdíj megtakarítás kalkulátorában is. (x)

A munkaerőpiac elhagyásának késleltetése

Jelenleg az 55-64 év közötti korosztály több mint fele nem dolgozik. Ennek jórészt a nyugdíjba vonulás az oka, de sokszor a rossz egészségi állapot, a családi kötelezettségek miatt nem dolgoznak. A felmérés során az is kiderült, hogy számos magasabb korosztályba tartozó meg van győződve arról, hogy nem kapna munkát.

Bár az idősek visszahelyezése az aktív népesség közé nem kis feladat, ez az egyik legdinamikusabban fejlődő terület, 2000 óta 7 százalékos növekedést regisztráltak. Ez leginkább az idősebb nők foglalkoztatásának növeléséből adódik. A nyugdíj és szociális rendszer reformja is segít a foglalkoztatás növelésében, mivel nő a nyugdíjkorhatár és így később mennek nyugdíjba a dolgozók.

A jelenlegi pozitív tendenciát viszont mindenképpen folytatni kell, mert nemzetközi viszonylatban még mindig kevés 50 év feletti dolgozik Európában. Az aktív öregedéshez viszont arra is szükség van, hogy a bizonyos kor felettiek megfelelő egészségi állapotban legyenek. A rugalmas munkaidő és munkaszervezés, valamint a dolgozók kortól független állandó képzése is jelentősen javíthatja az aktív lakosság arányát.

Negatív hatása van viszont annak, hogy a fiatal munkaerőnek kevesebb fizetést kell adni, így sokszor a munkaadóknak az az érdeke, hogy inkább a fiatalabb, de kevesebb tudással rendelkező dolgozókat alkalmazza, annak ellenére, hogy egy jó szakember megfizethetetlen egy vállalkozás működtetése során.

A tapasztalatok szerint viszont az alkalmazottak egy csoportja (főleg az idősebb munkavállalók, és az alacsonyabb iskolázottsággal rendelkezők) kisebb valószínűséggel vesz részt a munkaadó által finanszírozott képzésben, mint az EU más dolgozói csoportjai. Ez kedvezőtlenül hat ezeknek a csoportoknak a foglalkoztathatóságára is, így tovább rontva az alkalmazás lehetőségeit.

Mi a helyzet itthon?

HR BLOGGER
hrdoktor  |  2024.04.18 06:25
Hazánkban körülbelül 3,5 millió ember küzd visszérbetegséggel, ami kezeletlenül lábszárfekélyhez, ak...
coachco  |  2024.04.16 16:42
Nekem a csend! A csendre való vágyakozás maga! [...] Bővebben!
perfekt  |  2024.04.10 14:41
Az utazási költségtérítési támogatásról a Kötelező egészségbiztosítás ellátásairól szóló 1997. évi L...
laskainelli  |  2024.03.26 12:00
A házasság egy olyan szövetséget jelentene, amelynek mélysége biztonságot és figyelmet biztosít a fe...
vezetoi-coaching  |  2024.02.12 22:30
Gondoltam, ezt elmesélem már. Gyakorlatilag kétszer megnéztem…:-))) Életemben először... Ki tudja, a...
Páratlan fotó dokumentációval illusztrált napló került elő a Don-kanyarból (x)

Hadtörténeti kuriózum lehet az a 120 darab színes, jó minőségben retusált és digitalizált, publikálás előtt álló felvétel, amely 45 év lappangás után került elő.

Itt a díjnyertes fiatal vállalkozó újabb nagy dobása (X)

Az egyik legígéretesebb hazai technológiai startup által most piacra dobott okos gyűrű lehetővé teszi, hogy egyetlen érintéssel bármilyen infót megosszunk magunkról új ismerősünkkel.

Ilyen modellben még soha nem szerveztek ekkora rendezvényt (x)

Rekord gyorsasággal fogytak el a jegyek arra 400 fősre tervezett, fiataloknak szóló kapcsolatépítő és önfejlesztő rendezvényre, amelynél a szervezők a közösségi finanszírozás modelljével toboroztak.

Zsongtak és tolongtak a vevők a magyar Kickstarteren: rengetegen csaptak le erre az egyedülálló termékre

Az első hazai közösségi piactéren sikeresen célba ért egy mézes kampány, amelyben a vásárlás mellett egy hartai termelő kaptárait is örökbe lehetett fogadni.

NAPTÁR
Tovább
2024. április 20. szombat
Tivadar
16. hét
Április 20.
Cirkuszok világnapja
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
GEN Z Fest 2024
Gyere el akár INGYEN a Z generáció tavaszi eseményére!
Retail Day 2024
Merre tovább, magyar kiskereskedelem?
EZT OLVASTAD MÁR?
GEN Z Fest 2024
Pénzről, bátran. Techről, tudatosan. Jövőről, őszintén.
Most nem