1 °C Budapest

A főnök fizeti a nyaralásunkat, neki nem kerül semmibe...

Pénzcentrum
2007. november 19. 05:40

Egyre több helyen használható... Ahogy fejlődik a technika, egyre újabb, a készpénzt helyettesítő termékkel találkozhatunk a mindennapok során Ilyen a bankkártya, a hitelkártya, vagy a csekk is. De egyre többen találkoznak a mindennapokban a munkáltató által adható üdülési csekkek előnyeivel. Lássuk miért is éri meg a dolgozónak és a cégnek az ilyen üdülési csekk, mint béren kívüli juttatás...

Üdülési csekk csak meghatározott kör által adható. Többek között a munkáltató adhat a dolgozónak, a Magyar Nemzeti Üdülési Alapítvány pályázat alapján a szociálisan rászorulónak, vagy a gazdasági társaság a személyesen közreműködő tagjának, stb.

A csekk készpénzre nem váltható, és az érvényességi ideje egy év (a lejárati idő szerepel magán a csekken). Átruházni nem lehet, csak az használhatja fel akinek a nevére kiállították, viszont lehetőség van arra, hogy a felhasználó kifizesse másnak az igénybe venni kívánt szolgáltatást. Ilyen eset lehet például egy két személyes hétvége a Balatonnál, amikor csak az egyik fél kap a foglalkoztatótól üdülési csekket, de mind a két személyre kifizeti a szállodát.

Mire jó?

Az üdülési csekkrendszer célja, hogy bátorítsa az emberek arra, hogy hazai szolgáltató igénybevételével pihenjenek, illetve kapcsolódjanak ki. Ezzel szolgálja a magyar turizmus fejlődését, és a cégeknek is ad egy lehetőséget a dolgozók fizetésének költségmentes emelésére. Az elmúlt két évben az egyre növekedő felhasználás miatt a belföldi idegenforgalomra jelentős pozitív hatással volt, és ez a tendencia folytatódik.

A kereskedelmi szálláshelyek jövedelmének közel 23 százalékát az üdülési csekk adta 2006-ban. Úgy tűnik, hogy az üdülési csekk elérte a célját, ma már 800 ezer ember számára tette lehetővé a kedvezményes üdülését, kikapcsolódást, ráadásul hatására a belföldi vendégek aránya 34-ről 54 százalékra emelkedett a szálláshelyeken.

Közel 8 ezer elfogadóhelye létezik jelenleg az üdülési csekkeknek, amelyek között megtalálható a MÁV, vagyis vonatjegyre lehet például fordítani, de az állatkerti belépők, illetve az éttermi, szállodai számlák kiegyenlítésére, vagy üzemanyag vásárlására is lehetőség nyílik. Az elfogadóhelyek teljes köre a Magyar Nemzeti Üdülési Alapítvány (MNÜA) honlapján van felsorolva. A 2007-es elfogadóhelyek száma jelentős előrelépés, mivel az előző évben nem érte el a 6 ezret.

Az üzemanyagra is felhasználható speciális üdülési csekk kibocsátása 2007. évben megszűnt. A korábban kiadott "üzemanyagra is felhasználható" felirattal rendelkező, érvényes üdülési csekkek pedig beválthatóak a Mol kutakon.

Az idei év során számos új résztvevő csatlakozott, és idén került az elfogadóhelyek közé több étterem is. Ha beválnak, jövőre tovább bővülhet a számuk, bár szakemberek szerint nem feltétlenül van értelme bevonni a vendéglátó helyeket a rendszerbe, mivel ezen a piacon már van egy sokkal népszerűbb készpénz helyettesítő, az étkezési utalvány, amit viszont nem fogadnak el például a vonatjegyért cserébe.

2007 január 1. és október 30. között összesen 24,5 milliárd forintnyi üdülési csekk került forgalomba, ami jelentős növekedést jelent a tavalyi évhez képest, amikor az egész éves forgalom 23,5 milliárd forint volt. A csekkek több mint 70 százalékát szálláshelyeken használták fel, 15 százalékot utazási irodáknál, és közlekedési szolgáltatóknál, a maradékot egyéb helyeken.

Az MNÜA 2007-ben ráadásul szociális alapon is osztott ki üdülési csekkeket, összesen 1,7 milliárd forint értékben. Erre többek között a kevés nyugdíjjal rendelkező nyugdíjasok, a gyermeküket egyedül nevelők, vagy a szakmunkás középiskolai tanulók pályázhattak.

Miért jó ez nekünk?

HR BLOGGER
perfekt  |  2022.12.02 09:30
A 2022. november 22-i parlamenti ülésen megszavazták a 2023-tól hatályos adótörvény változásokat. A...
laskainelli  |  2022.11.29 12:44
A külvilág minden napra tartogat valami megküzdenivalót, ami talán kissé jobban feszíti a határainka...
ajovomunkahelye  |  2022.11.28 17:00
A világban zajló események, mint a világjárvány, a háború és a gazdasági bizonytalanság a különböző...
hrdoktor  |  2022.11.28 06:42
Kimerült, kedvetlen, feszült, olykor felkelni sincs kedve? Csökkenő lelkesedéssel, egyre gépiesebben...
coachco  |  2022.11.26 10:31
Az alábbi írás főszereplői a fák, köztük egy bizonyos tölgy, a természet és az ember. [...] Bővebbe...
Ez lenne a magyarok új őrülete: hasznos hobbi törhet be a piacra

Most néhány kattintással bárki madárodú örökbefogadóvá válhat - ezzel bepillantást nyerve tollas barátaink magánéletébe.

Új őrület hódít a magyarok körében: teljesen rákattantak ezekre az italokra

A hazai kézműves sörök világa hatalmas fejlődésen ment keresztül az elmúlt évtizedben - a sörkedvelők legnagyobb örömére.

Magyarok milliói vágják maguk alatt a fát: csúnyán ráfizethet, aki így fűt 2022 telén

A téli időszakban, fűtésszezonkor az ország légszennyezettségének mintegy 83-85 százalékáért felelős a lakossági fűtés.

Megszólalt a magyar befektetési guru: a profit ne a cél, hanem az eszköz legyen

A panelbeszélgetésen megvitatták, hogy mi számít a befektetőnek, mi a fejlődés alapja, illetve hogy mi az alapja a hazai vállalkozásoknak.

Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2022. december 2. péntek
Melinda, Vivien
48. hét
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
Mibe fektessünk 2023-ban?
Háború, energiaválság, infláció - Védelem a befektetéseinknek
Agrárszektor Konferencia 2022
Az év agráreseménye, 2 nap szakma Siófokon!
EZT OLVASTAD MÁR?
Pénzcentrum  |  2022. december 2. 07:52