0 °C Budapest

A főnök fizeti a nyaralásunkat, neki nem kerül semmibe...

Pénzcentrum
2007. november 19. 05:40

Egyre több helyen használható... Ahogy fejlődik a technika, egyre újabb, a készpénzt helyettesítő termékkel találkozhatunk a mindennapok során Ilyen a bankkártya, a hitelkártya, vagy a csekk is. De egyre többen találkoznak a mindennapokban a munkáltató által adható üdülési csekkek előnyeivel. Lássuk miért is éri meg a dolgozónak és a cégnek az ilyen üdülési csekk, mint béren kívüli juttatás...

A legfontosabb hírek, a napi hírzaj nélkül.
Elindult a Pénzcentrum heti hírlevele, a Turmix.

Üdülési csekk csak meghatározott kör által adható. Többek között a munkáltató adhat a dolgozónak, a Magyar Nemzeti Üdülési Alapítvány pályázat alapján a szociálisan rászorulónak, vagy a gazdasági társaság a személyesen közreműködő tagjának, stb.

A csekk készpénzre nem váltható, és az érvényességi ideje egy év (a lejárati idő szerepel magán a csekken). Átruházni nem lehet, csak az használhatja fel akinek a nevére kiállították, viszont lehetőség van arra, hogy a felhasználó kifizesse másnak az igénybe venni kívánt szolgáltatást. Ilyen eset lehet például egy két személyes hétvége a Balatonnál, amikor csak az egyik fél kap a foglalkoztatótól üdülési csekket, de mind a két személyre kifizeti a szállodát.

Mire jó?

Az üdülési csekkrendszer célja, hogy bátorítsa az emberek arra, hogy hazai szolgáltató igénybevételével pihenjenek, illetve kapcsolódjanak ki. Ezzel szolgálja a magyar turizmus fejlődését, és a cégeknek is ad egy lehetőséget a dolgozók fizetésének költségmentes emelésére. Az elmúlt két évben az egyre növekedő felhasználás miatt a belföldi idegenforgalomra jelentős pozitív hatással volt, és ez a tendencia folytatódik.

A kereskedelmi szálláshelyek jövedelmének közel 23 százalékát az üdülési csekk adta 2006-ban. Úgy tűnik, hogy az üdülési csekk elérte a célját, ma már 800 ezer ember számára tette lehetővé a kedvezményes üdülését, kikapcsolódást, ráadásul hatására a belföldi vendégek aránya 34-ről 54 százalékra emelkedett a szálláshelyeken.

Közel 8 ezer elfogadóhelye létezik jelenleg az üdülési csekkeknek, amelyek között megtalálható a MÁV, vagyis vonatjegyre lehet például fordítani, de az állatkerti belépők, illetve az éttermi, szállodai számlák kiegyenlítésére, vagy üzemanyag vásárlására is lehetőség nyílik. Az elfogadóhelyek teljes köre a Magyar Nemzeti Üdülési Alapítvány (MNÜA) honlapján van felsorolva. A 2007-es elfogadóhelyek száma jelentős előrelépés, mivel az előző évben nem érte el a 6 ezret.

INDUL A TURMIX, A PÉNZCENTRUM HETI HÍRLEVELE!

Ha a napi hírzaj nélkül szeretnéd olvasni a Pénzcentrum legjobb anyagait, IRATKOZZ FEL HETI HÍRVELEÜNKRE, A TURMIXRA. A legizgalmasabb sztorijaink, heti egyszer, egyenesen a postaládádba.

Az üzemanyagra is felhasználható speciális üdülési csekk kibocsátása 2007. évben megszűnt. A korábban kiadott "üzemanyagra is felhasználható" felirattal rendelkező, érvényes üdülési csekkek pedig beválthatóak a Mol kutakon.

Az idei év során számos új résztvevő csatlakozott, és idén került az elfogadóhelyek közé több étterem is. Ha beválnak, jövőre tovább bővülhet a számuk, bár szakemberek szerint nem feltétlenül van értelme bevonni a vendéglátó helyeket a rendszerbe, mivel ezen a piacon már van egy sokkal népszerűbb készpénz helyettesítő, az étkezési utalvány, amit viszont nem fogadnak el például a vonatjegyért cserébe.

2007 január 1. és október 30. között összesen 24,5 milliárd forintnyi üdülési csekk került forgalomba, ami jelentős növekedést jelent a tavalyi évhez képest, amikor az egész éves forgalom 23,5 milliárd forint volt. A csekkek több mint 70 százalékát szálláshelyeken használták fel, 15 százalékot utazási irodáknál, és közlekedési szolgáltatóknál, a maradékot egyéb helyeken.

Az MNÜA 2007-ben ráadásul szociális alapon is osztott ki üdülési csekkeket, összesen 1,7 milliárd forint értékben. Erre többek között a kevés nyugdíjjal rendelkező nyugdíjasok, a gyermeküket egyedül nevelők, vagy a szakmunkás középiskolai tanulók pályázhattak.

Miért jó ez nekünk?

A legfontosabb hírek, a napi hírzaj nélkül.
Elindult a Pénzcentrum heti hírlevele, a Turmix.
HR BLOGGER
vezetoi-coaching  |  2021.10.24 23:50
A siker def. meglehetősen rugalmas, ha nem alaktalan (kritérium, mint égen a csillag…), ráadásul idő...
legacykft  |  2021.10.22 20:03
A robotika, a mesterséges intelligencia korában még mindig az emberi erőforrást mondhatjuk a legérté...
laskainelli  |  2021.10.20 11:59
Itt az ősz, mesés színekbe költözött a táj. Az évszakváltással együtt érdemes egy kicsit felfrissíte...
perfekt  |  2021.10.18 08:20
A pénzügyi-számviteli szakemberek az őszi hónapokban már figyelik az adótörvények – bennük a számvit...
hrdoktor  |  2021.10.18 06:46
Kevésbé ismert, hogy a klimax a kellemetlen tünetek megjelenésén túl egy sor súlyos betegség kockáza...
Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2021. október 25. hétfő
Blanka, Bianka
43. hét
KONFERENCIA
Tovább
Sustainable World 2021
Fenntartható befektetések, piaci lehetőségek: varázsszó az ESG
EZT OLVASTAD MÁR?
Pénzcentrum  |  2021. október 24. 16:06