Búsuló magyarok, de mit siratnak?

Pénzcentrum
2007. december 19. 10:00

Az Eurobarometer őszi felmérésének eredményei arról tanúskodnak, hogy a nemzeti kormánytól elforduló kelet-európai lakosság az uniós szervezetekben látja az országhatárokon belüli problémák feloldásának lehetőségét. A magyaroknál csak a lengyelek, a románok, a szlovénok és az észtek hisznek jobban az unióban, miközben kevés olyan nép akad, aki kevesebb bizalmat szavazna saját kormányának.

A szeptemberi megkérdezések során egyébként is mi vélekedtünk legpesszimistábban a jelenről és a jövőről is a 27 tagállamot felölő felmérésben. Míg az uniós állampolgárok 30 százaléka úgy véli, hogy jövőre jobb körülmények között él majd mint az idén, addig ez az arány a megkérdezett magyarok körében csak 15 százalékos.

Ez az eredmény azért is érdekes, mert a régióba tartozó országok között több is akad, ahol az uniós átlagon felül volt a jobb életminőségben reménykedők aránya. A "jövőre jobban él-e majd, mint az idén" kérdésre igennel válaszolók aránya Svédországban volt a legmagasabb, az északiakat azonban meglepetésre a Románia követte, ahol a válaszadók 41 százaléka bízik a jövő évben.

A jólétre vonatkozó eredményeket látva nem csoda, hogy a válaszadó magyarok az ország gazdasági kilátásairól is az uniós átlagnál pesszimistábban vélekedtek: csupán 13 százalékuk vallotta, hogy a jövő év már jobb lesz, mint az idei. A szomszédos románok azonban ebben a kérdésben is az átlaghoz képest kiemelkedően optimistának mutatkoztak, miközben az inflációs problémákkal küzdő régiós államok közül több is akadt, ahol ugyancsak inkább a pesszimista hangulat uralkodik.

A gazdasági kilátások megítélése azonban minden uniós állam tekintetében romlást mutat az előző félévi felméréshez képest, és egyik ország tekintetében sem tudtak többségbe kerülni azok, akik úgy vélik a 2008 jobb év lesz, mint amilyen az idei volt.

Ahogy a gazdaságban úgy a munkalehetőségek szaporodásában és a foglalkoztatási mutatók javulásában se bízunk. A válaszadó magyarok között csak elvétve akadt olyan, aki szerint a munkanélküliség csökkenni fog a jövő évben. Az unión belül a foglalkoztatottsági mutatók javulásában a litvánok bíznak legjobban, de a lengyelek és a szlovákok is bizakodóan néznek a jövőbe, legalábbis e tekintetben.

NULLA FORINTOS SZÁMLAVEZETÉS? LEHETSÉGES! MEGÉRI VÁLTANI!

Nem csak jól hangzó reklámszöveg ma már az ingyenes számlavezetés. A Pénzcentrum számlacsomag kalkulátorában ugyanis több olyan konstrukciót is találhatunk, amelyek esetében az alapdíj, és a fontosabb szolgáltatások is ingyenesek lehetnek. Nemrég három pénzintézet is komoly akciókat hirdetett, így jelenleg a CIB Bank, a Raiffeisen Bank, valamint az UniCredit Bank konstrukcióival is tízezreket spórolhatnak az ügyfelek. Nézz szét a friss számlacsomagok között, és válts pénzintézetet percek alatt az otthonodból. (x)


Ha a jövőt sötéten látjuk, akkor a jelenről alkotott kép szinte koromfeketének tűnik. A megkérdezett magyarok körében ugyanis még a 10 százalékos határt sem érte el azok aránya, akik úgy vélik a magyar gazdaság jó vagy kiváló állapotban van. Ebben a kérdésben már elég erős kontrasztot mutat Magyarország a skandináv vagy éppen a Benelux-államokkal szemben.


Az Európai Unióval kapcsolatos általános vélekedés is érdekes kérdéseket vet föl: miközben mindhárom uniós szervbe és összességében az Európai Unióba vetett bizalom is erős, addig a magyarok több mint fele nem érzékeli a csatlakozás pozitív hatásait és nem bízik abban, hogy Magyarország ki tudja majd használni az unió adta lehetőségeket.

HR BLOGGER
legacykft  |  2023.03.31 16:38
Egy korábbi blogunkban (Téged mennyire foglalkoztat a csapatod motiváltsága? 3+1 tünet, ami miatt fo...
perfekt  |  2023.03.30 14:04
A számviteli törvény a kiegészítő melléklet tartalmára – néhány kivételtől eltekintve – általánosan...
hrdoktor  |  2023.03.27 06:35
Az alacsony oxigénszinttől a kabin száraz levegőjén át a munka és a magánélet eltolódott egyensúlyái...
laskainelli  |  2023.03.22 07:59
A tartós kapcsolatban, mikor túl vannak a párok az építkezés szakaszán és létrejött mindaz, amit cél...
vezetoi-coaching  |  2023.03.21 13:05
Egy angol nyelvű párbeszéd egy AI-val. Semmit se javítottam rajta, még a saját elírásaimat, misspell...
Ez a forradalmi újítás veheti el a magyar háziasszonyok munkáját: egy szavuk sem lehet ezután

Nincs bevásárlás, megbízható alapanyagok utáni futkosás és hosszas konyhai előkészület. Nincs morfondírozás, hogy mit együnk ma, az étkezések tervezettek, könnyen elkészíthetőek.

Új ital hódítja meg az országot: átalakulhat a teljes magyar gasztronómia?

Alig egy hónapja indult útjára a Designer Szörp by Gyulai Évi közösségi finanszírozási kampánya a Brancson.

Példátlan összefogás a hazai Kickstarter mellett (x)

A Brancs a hazai piacon egyedi koncepciójával és célközönségével gyakorlatilag indulása óta aktív résztvevője a startup világnak.

Óriási dobásra készül 2023-ban a magyar Kickstarter: ez lehet a válság ellenszere?

Hivatalosan is elindította befektetési kampányát a Brancs közösségi piactér, amely rekordérdeklődéssel zárta az előregisztrációs kampányát.

Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2023. április 2. vasárnap
Áron
13. hét
Április 2.
Virágvasárnap
Április 2.
Ifjúsági világnap
Ajánlatunk
EZT OLVASTAD MÁR?
Pénzcentrum  |  2023. április 1. 19:18
Pénzcentrum  |  2023. április 1. 18:35