Megállíthatatlanul terjed a feketemunka - mi lehet az ellenszer?

Pénzcentrum
2007. október 25. 15:00

A társadalombiztosítási rendszerek stabilitását veszélyeztető feketemunka visszaszorításának szükségességéről beszélt a tegnapi napon Vladimir Spidla, az Európai Bizottság munkaügyi biztosa, aki hangsúlyozta, hogy ennek elengedhetetlen feltétele a személyi jövedelemhez kapcsolódó adók csökkentése.

Spidla az Eurobatométer legfrissebb, feketemunkáról szóló felmérése kapcsán emelte fel hangját az adócsökkentési hullám gyorsítása érdekében. Az Európai Unió tagállamaiban ugyanis a személyi jövedelemadóhoz kapcsolódó adók összesen évi 1,2 százalékkal csökkentek 2000 és 2005 között.

A munkaügyi biztos a jövedelemadók mérséklése mellett a munkaerő-áramlás korlátozásának feloldásában látja a megoldást, véleménye szerint a moratóriummal továbbra is élő Németországnak, Franciaország, Belgiumnak és Ausztriának záros határidőn belül fel kell oldania az újonnan csatlakozott uniós államok munkavállalóival szemben alkalmazott gátakat.


Az Eurobarométer felmérésének keretében 26 755 uniós állampolgárt kérdezett meg arról, hogy milyen tapasztalatai voltak az előző évben a feketemunkával kapcsolatban. A megkérdezett 11 százaléka vallott úgy, hogy az elmúlt egy esztendőben vásárolt olyan terméket, vagy igénybe vett olyan szolgáltatást, melyről sejtette, hogy a vállalkozás vagy magánszemély nem fizet adót bevételei után.


A feketén nyújtott szolgáltatást vagy terméket a vásárlók 66 százaléka annak olcsóságával indokolta döntését, míg 21 százalékuk a gyorsaságért választotta az adóelkerülőket.


A felmérés rávilágít arra is, hogy a 500 millió lakossal rendelkező Európai Unióban, a munkavállalók közel 25 százaléka, vagyis minden negyedik aktív korú már résztvett illegális ügyletekben, a munkavállalói vagy a munkáltatói oldalon. A 26 ezer megkérdezett 5 százaléka pedig az elmúlt egy évben is dolgozott feketén.


A feketemunka GDP-hez viszonyított arányában a kevéssé pozitív első helyet a bolgárok viszik el, ahol az illegális munka a bruttó hazai össztermék 35 százalékára rúg. Ez az arány az unión belül országról országra jelentősen változik: míg a mediterrán térségben 20 százalékos, addig a dél-kelet európai államokban inkább a 10 százalékot közelíti.

NULLA FORINTOS SZÁMLAVEZETÉS? LEHETSÉGES! MEGÉRI VÁLTANI!

Nem csak jól hangzó reklámszöveg ma már az ingyenes számlavezetés. A Pénzcentrum számlacsomag kalkulátorában ugyanis több olyan konstrukciót is találhatunk, amelyek esetében az alapdíj, és a fontosabb szolgáltatások is ingyenesek lehetnek. Nemrég három pénzintézet is komoly akciókat hirdetett, így jelenleg a CIB Bank, a Raiffeisen Bank, valamint az UniCredit Bank konstrukcióival is tízezreket spórolhatnak az ügyfelek. Nézz szét a friss számlacsomagok között, és válts pénzintézetet percek alatt az otthonodból. (x)


A feketemunkában leginkább érintett társadalmi csoportoknak minden államban a munkanélküliek, a szabadfoglalkozásúak és az illegális munkások számítanak. A korosztályok szerinti megoszlás pedig arról tanúskodik, hogy a fiatalok többsége véli úgy, hogy még ráér a nyugdíjon gondolkodni és nyugodtan dolgozhat feketén.


Az Eurobarométer által készített felmérés adatai szerint a kelet-európai országokban általános gyakorlat, hogy a fizetés egy részét, a társadalombiztosítás és az adóhivatal szeme elől elrejtett borítékokban adják oda. Tehát azok a munkavállalók is részben feketén jutnak a fizetésükhöz, akiket egyébként bejelentenek a munkaadók.

Magyarország a középmezőny elején helyezkedik a bevallottan fekete munkát végzők arányának kérdésében: a válaszoló magyar munkavállalók 7 százaléka nyilatkozott arról, hogy az előző 12 hónapban dolgozott feketén, míg a megkérdezett 4 százaléka megtagadta a választ.

HR BLOGGER
perfekt  |  2024.04.23 12:25
A "GINOP PLUSZ-3.2.1.-21 III. ütem keretein belül képzési és bértámogatási lehetőségek vehetők igény...
hrdoktor  |  2024.04.23 11:46
Sokan szenvednek kézfájdalmaktól a számítógépes munka következtében, ami helyes egérhasználattal jel...
coachco  |  2024.04.16 16:42
Nekem a csend! A csendre való vágyakozás maga! [...] Bővebben!
laskainelli  |  2024.03.26 12:00
A házasság egy olyan szövetséget jelentene, amelynek mélysége biztonságot és figyelmet biztosít a fe...
vezetoi-coaching  |  2024.02.12 22:30
Gondoltam, ezt elmesélem már. Gyakorlatilag kétszer megnéztem…:-))) Életemben először... Ki tudja, a...
Páratlan fotó dokumentációval illusztrált napló került elő a Don-kanyarból (x)

Hadtörténeti kuriózum lehet az a 120 darab színes, jó minőségben retusált és digitalizált, publikálás előtt álló felvétel, amely 45 év lappangás után került elő.

Itt a díjnyertes fiatal vállalkozó újabb nagy dobása (X)

Az egyik legígéretesebb hazai technológiai startup által most piacra dobott okos gyűrű lehetővé teszi, hogy egyetlen érintéssel bármilyen infót megosszunk magunkról új ismerősünkkel.

Ilyen modellben még soha nem szerveztek ekkora rendezvényt (x)

Rekord gyorsasággal fogytak el a jegyek arra 400 fősre tervezett, fiataloknak szóló kapcsolatépítő és önfejlesztő rendezvényre, amelynél a szervezők a közösségi finanszírozás modelljével toboroztak.

Zsongtak és tolongtak a vevők a magyar Kickstarteren: rengetegen csaptak le erre az egyedülálló termékre

Az első hazai közösségi piactéren sikeresen célba ért egy mézes kampány, amelyben a vásárlás mellett egy hartai termelő kaptárait is örökbe lehetett fogadni.

Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2024. április 25. csütörtök
Márk
17. hét
Április 25.
Malária világnap
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
GEN Z Fest 2024
Gyere el akár INGYEN a Z generáció tavaszi eseményére!
Retail Day 2024
Merre tovább, magyar kiskereskedelem?
EZT OLVASTAD MÁR?
Pénzcentrum  |  2024. április 24. 21:11
CSOK Plusz - hírek, tudnivalók
A legfontosabb hírek, elemzések, és a részletszabályok a 2024-től elérhető CSOK Plusz-ról.
Most nem