12 °C Budapest

Önkéntes munka? Az európaiak 30 százaléka igent mond

Pénzcentrum
2007. október 11. 15:16

Az Európai Unió tíz polgára közül mintegy nyolc tartja úgy, hogy mások önkéntes segítése életük fontos velejárója, noha tízből mindössze hárman vesznek tevékenyen részt közösségi munkában - derül ki a TNS közvéleménykutató vállalat az Európai Bizottság megbízásából készített legfrisebb Eurobarometer felméréséből. Magyarországon az aktív önkéntes munkában való részvétel aránya az EU átlag (33 százalék) mintegy fele, 17 százalék. Lengyelország, Portugália, Litvánia és Bulgária ennél is rosszabb mutatókkal rendelkezik.

A legfontosabb hírek, a napi hírzaj nélkül.
Elindult a Pénzcentrum heti hírlevele, a Turmix.


 

A 27 tagállamban mintegy 26 800 embert megszólaltató kutatás másik következtetése, hogy bár a legtöbb európai (65 százalék) nem vesz aktívan részt önkéntes munkában, illetve nem végez ilyet - legalábbis nem a kérdőívben felsorolt szervezeteknél -, az európai átlag nagy különbségeket rejt az egyes tagállamok között. Egyes országokban meglehetősen magas azok száma, akik saját bevallásuk szerint valamely szervezetnél aktív önkéntes munkát végeznek, vagy abban részt vesznek. Az eredmények szerint Ausztriában (60 százalék), Hollandiában (55 százalék), Svédországban (53 százalék) és Németországban (52 százalék) a válaszadók több mint fele számolt be arról, hogy a felsorolt szervezetekben aktívan tevékenykedik. A részvétel aránya Bulgáriában (10 százalék), Litvániában (11 százalék) és Portugáliában (12 százalék) a legalacsonyabb.

A "tettrekészség" iránti hajlandóságot két társadalmi-demográfiai tényező befolyásolja: az emberek foglalkozása és iskolázottsága. A vezető állásúként besorolt válaszadók mintegy fele (49 százalékuk) aktívan végez önkéntes munkát, illetve vesz részt abban a felsorolt szervezeteknél, míg a munkanélkülieknél ez az arány csupán 20 százalékos. Ami az iskolázottságot illeti, az adatok azt mutatják, hogy minél több időt töltött valaki nappali képzésben, annál valószínűbb, hogy a felsorolt szervezeteknél aktívan végez önkéntes munkát, de legalábbis részt vesz ilyenben.


Érdemes megjegyezni, hogy nincs összefüggés aközött, hogy az önkéntesek milyen arányban vesznek részt a szervezeteket segítő munkában és aközött, hogy főállásuk lehetővé teszi-e szakmai, családi és magánéletük egyensúlyát, illetve hogy munkájukat feszültségekkel telinek és nehéznek találják-e.

INDUL A TURMIX, A PÉNZCENTRUM HETI HÍRLEVELE!

Ha a napi hírzaj nélkül szeretnéd olvasni a Pénzcentrum legjobb anyagait, IRATKOZZ FEL HETI HÍRVELEÜNKRE, A TURMIXRA. A legizgalmasabb sztorijaink, heti egyszer, egyenesen a postaládádba.

Marita Carballo, a TNS Polling & Social globális vezetője így nyilatkozott: "Az önkéntes munka a társadalmi részvétel és az önzetlenség őszinte és pozitív formáját jelenti. Jó tudni, hogy az európaiak jelentős hányada kész arra, hogy másoknak szentelje ideje egy részét".

NEKED AJÁNLJUK
A legfontosabb hírek, a napi hírzaj nélkül.
Elindult a Pénzcentrum heti hírlevele, a Turmix.
HR BLOGGER
perfekt  |  2021.10.27 10:25
A hatályos Szja törvény szerint az az egyéni vállalkozó, aki a vállalkozói szja szerint adózza a jöv...
laskainelli  |  2021.10.26 14:32
Veled is előfordult már, hogy a társad nem tartotta be az ígéretét, vagy nem osztott meg veled egy f...
hrdoktor  |  2021.10.25 06:39
Még mindig túl sok férfi ódzkodik a kivizsgálásoktól, főleg akkor, ha a húgyutak vagy a nemi szervek...
vezetoi-coaching  |  2021.10.24 23:50
A siker def. meglehetősen rugalmas, ha nem alaktalan (kritérium, mint égen a csillag…), ráadásul idő...
legacykft  |  2021.10.22 20:03
A robotika, a mesterséges intelligencia korában még mindig az emberi erőforrást mondhatjuk a legérté...
NAPTÁR
Tovább
2021. október 27. szerda
Szabina
43. hét
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
Sustainable World 2021
Fenntartható befektetések, piaci lehetőségek: varázsszó az ESG
EZT OLVASTAD MÁR?