3 °C Budapest

Önkéntes munka? Az európaiak 30 százaléka igent mond

Pénzcentrum
2007. október 11. 15:16

Az Európai Unió tíz polgára közül mintegy nyolc tartja úgy, hogy mások önkéntes segítése életük fontos velejárója, noha tízből mindössze hárman vesznek tevékenyen részt közösségi munkában - derül ki a TNS közvéleménykutató vállalat az Európai Bizottság megbízásából készített legfrisebb Eurobarometer felméréséből. Magyarországon az aktív önkéntes munkában való részvétel aránya az EU átlag (33 százalék) mintegy fele, 17 százalék. Lengyelország, Portugália, Litvánia és Bulgária ennél is rosszabb mutatókkal rendelkezik.


 

A 27 tagállamban mintegy 26 800 embert megszólaltató kutatás másik következtetése, hogy bár a legtöbb európai (65 százalék) nem vesz aktívan részt önkéntes munkában, illetve nem végez ilyet - legalábbis nem a kérdőívben felsorolt szervezeteknél -, az európai átlag nagy különbségeket rejt az egyes tagállamok között. Egyes országokban meglehetősen magas azok száma, akik saját bevallásuk szerint valamely szervezetnél aktív önkéntes munkát végeznek, vagy abban részt vesznek. Az eredmények szerint Ausztriában (60 százalék), Hollandiában (55 százalék), Svédországban (53 százalék) és Németországban (52 százalék) a válaszadók több mint fele számolt be arról, hogy a felsorolt szervezetekben aktívan tevékenykedik. A részvétel aránya Bulgáriában (10 százalék), Litvániában (11 százalék) és Portugáliában (12 százalék) a legalacsonyabb.

A "tettrekészség" iránti hajlandóságot két társadalmi-demográfiai tényező befolyásolja: az emberek foglalkozása és iskolázottsága. A vezető állásúként besorolt válaszadók mintegy fele (49 százalékuk) aktívan végez önkéntes munkát, illetve vesz részt abban a felsorolt szervezeteknél, míg a munkanélkülieknél ez az arány csupán 20 százalékos. Ami az iskolázottságot illeti, az adatok azt mutatják, hogy minél több időt töltött valaki nappali képzésben, annál valószínűbb, hogy a felsorolt szervezeteknél aktívan végez önkéntes munkát, de legalábbis részt vesz ilyenben.


Érdemes megjegyezni, hogy nincs összefüggés aközött, hogy az önkéntesek milyen arányban vesznek részt a szervezeteket segítő munkában és aközött, hogy főállásuk lehetővé teszi-e szakmai, családi és magánéletük egyensúlyát, illetve hogy munkájukat feszültségekkel telinek és nehéznek találják-e.

Marita Carballo, a TNS Polling & Social globális vezetője így nyilatkozott: "Az önkéntes munka a társadalmi részvétel és az önzetlenség őszinte és pozitív formáját jelenti. Jó tudni, hogy az európaiak jelentős hányada kész arra, hogy másoknak szentelje ideje egy részét".

NEKED AJÁNLJUK
HR BLOGGER
hrdoktor  |  2022.12.05 06:29
Az aktív életmóddal az egészségünket és a koncentrációs képességeinket is javíthatjuk. [...] Bővebb...
perfekt  |  2022.12.02 09:30
A 2022. november 22-i parlamenti ülésen megszavazták a 2023-tól hatályos adótörvény változásokat. A...
laskainelli  |  2022.11.29 12:44
A külvilág minden napra tartogat valami megküzdenivalót, ami talán kissé jobban feszíti a határainka...
ajovomunkahelye  |  2022.11.28 17:00
A világban zajló események, mint a világjárvány, a háború és a gazdasági bizonytalanság a különböző...
coachco  |  2022.11.26 10:31
Az alábbi írás főszereplői a fák, köztük egy bizonyos tölgy, a természet és az ember. [...] Bővebbe...
Új zseniképző indul Magyarországon: álomszakma, luxusfizetés vár arra, aki elvégzi?

Nagyon szép gondolat, hogy teremtsük meg a biztonságot a jövő generációinak, ez egy olyan program, ami ehhez ténylegesen hozzá is tesz valamit.

Húsbavágó igazságról rántja le a leplet a magyar rendező: ilyen film is ritkán készül itthon

A független filmeknek mindig lesz létjogosultságuk, ahogy közönségük is - vallja Pető Szabolcs, filmrendező.

Ez lenne a magyarok új őrülete: hasznos hobbi törhet be a piacra

Most néhány kattintással bárki madárodú örökbefogadóvá válhat - ezzel bepillantást nyerve tollas barátaink magánéletébe.

Új őrület hódít a magyarok körében: teljesen rákattantak ezekre az italokra

A hazai kézműves sörök világa hatalmas fejlődésen ment keresztül az elmúlt évtizedben - a sörkedvelők legnagyobb örömére.

Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2022. december 6. kedd
Miklós
49. hét
December 6.
Mikulás
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
Mibe fektessünk 2023-ban?
Háború, energiaválság, infláció - Védelem a befektetéseinknek
Agrárszektor Konferencia 2022
Az év agráreseménye, 2 nap szakma Siófokon!
EZT OLVASTAD MÁR?