1 °C Budapest

A többség nem akar kiszállni az autójából

Pénzcentrum
2007. augusztus 2. 10:00

Bár az európai uniós állampolgárok többsége aggódik a környezete miatt és helyes lépésnek tartja a tömegközlekedés népszerűsítését, többségük nem akar aktívan részt venni ebben a folyamatban, és nem hajlandó a kocsit a garázsban hagyva villamosra vagy buszra szállni, derül ki az Eurobarométer felméréséből.

A 27 államban megkérdezett 26 ezer nyilatkozó egyötöde egyenesen kijelentette, hogy abban az esetben sem lenne hajlandó autóját buszra cserélni, ha a tömegközlekedés jobb menetrendet és a gyakori úti célokhoz kiépített megfelelő csatlakozást tudna biztosítani. Ez a tény azért ijesztő, mert az Unió háztartásainak egyötöde már rendelkezik gépjárművel.

A megkérdezettek tisztában voltak azzal, hogy főként az autó típusa és a vezetési stílus befolyásolja a szennyezőanyag-kibocsátást. A saját autóhasználatuk csökkentése helyett pedig arra tettek javaslatot, hogy csakis a kevésbé szennyező gépjárművek közlekedését engedjék, illetve felmerült az is, hogy a kormánynak támogatnia kellene a kisebb fogyasztással rendelkező modellek vásárlását.

A válaszadók több fele úgy nyilatkozott, hogy a tavalyi évben a vezetési stílusával takarított meg üzemanyagot, de sokan voltak azok is, akik inkább gyalogoltak vagy biciklire nyergeltek át. Sokan hangsúlyozták a bioüzemanyag fontosságát, de széles körben való elterjedését csakis állami támogatások mellett érzik elérhetőnek.

A többség úgy véli a közlekedési helyzeten a tömegközlekedés fejlesztésével, sebességi korlátozások bevezetésével, a városközpontba érkező forgalom korlátozásával és úthasználtai díjjal lehetne segíteni, ám a mindenkire kiterjedő díjakat a megkérdezettek 65 százaléka elutasította.

Ez lenne a magyarok új őrülete: hasznos hobbi törhet be a piacra

Most néhány kattintással bárki madárodú örökbefogadóvá válhat - ezzel bepillantást nyerve tollas barátaink magánéletébe.

Új őrület hódít a magyarok körében: teljesen rákattantak ezekre az italokra

A hazai kézműves sörök világa hatalmas fejlődésen ment keresztül az elmúlt évtizedben - a sörkedvelők legnagyobb örömére.

Magyarok milliói vágják maguk alatt a fát: csúnyán ráfizethet, aki így fűt 2022 telén

A téli időszakban, fűtésszezonkor az ország légszennyezettségének mintegy 83-85 százalékáért felelős a lakossági fűtés.

Megszólalt a magyar befektetési guru: a profit ne a cél, hanem az eszköz legyen

A panelbeszélgetésen megvitatták, hogy mi számít a befektetőnek, mi a fejlődés alapja, illetve hogy mi az alapja a hazai vállalkozásoknak.

Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2022. december 2. péntek
Melinda, Vivien
48. hét
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
Mibe fektessünk 2023-ban?
Háború, energiaválság, infláció - Védelem a befektetéseinknek
Agrárszektor Konferencia 2022
Az év agráreseménye, 2 nap szakma Siófokon!
EZT OLVASTAD MÁR?
Pénzcentrum  |  2022. december 2. 07:52