0 °C Budapest

A többség nem akar kiszállni az autójából

Pénzcentrum
2007. augusztus 2. 10:00

Bár az európai uniós állampolgárok többsége aggódik a környezete miatt és helyes lépésnek tartja a tömegközlekedés népszerűsítését, többségük nem akar aktívan részt venni ebben a folyamatban, és nem hajlandó a kocsit a garázsban hagyva villamosra vagy buszra szállni, derül ki az Eurobarométer felméréséből.

A legfontosabb hírek, a napi hírzaj nélkül.
Elindult a Pénzcentrum heti hírlevele, a Turmix.

A 27 államban megkérdezett 26 ezer nyilatkozó egyötöde egyenesen kijelentette, hogy abban az esetben sem lenne hajlandó autóját buszra cserélni, ha a tömegközlekedés jobb menetrendet és a gyakori úti célokhoz kiépített megfelelő csatlakozást tudna biztosítani. Ez a tény azért ijesztő, mert az Unió háztartásainak egyötöde már rendelkezik gépjárművel.

A megkérdezettek tisztában voltak azzal, hogy főként az autó típusa és a vezetési stílus befolyásolja a szennyezőanyag-kibocsátást. A saját autóhasználatuk csökkentése helyett pedig arra tettek javaslatot, hogy csakis a kevésbé szennyező gépjárművek közlekedését engedjék, illetve felmerült az is, hogy a kormánynak támogatnia kellene a kisebb fogyasztással rendelkező modellek vásárlását.

A válaszadók több fele úgy nyilatkozott, hogy a tavalyi évben a vezetési stílusával takarított meg üzemanyagot, de sokan voltak azok is, akik inkább gyalogoltak vagy biciklire nyergeltek át. Sokan hangsúlyozták a bioüzemanyag fontosságát, de széles körben való elterjedését csakis állami támogatások mellett érzik elérhetőnek.

A többség úgy véli a közlekedési helyzeten a tömegközlekedés fejlesztésével, sebességi korlátozások bevezetésével, a városközpontba érkező forgalom korlátozásával és úthasználtai díjjal lehetne segíteni, ám a mindenkire kiterjedő díjakat a megkérdezettek 65 százaléka elutasította.

A legfontosabb hírek, a napi hírzaj nélkül.
Elindult a Pénzcentrum heti hírlevele, a Turmix.
Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2021. október 25. hétfő
Blanka, Bianka
43. hét
KONFERENCIA
Tovább
Sustainable World 2021
Fenntartható befektetések, piaci lehetőségek: varázsszó az ESG
EZT OLVASTAD MÁR?
Pénzcentrum  |  2021. október 24. 16:06