Váltsd előnyre a hátrányod - ez a siker titka

Pénzcentrum
2007. december 13. 15:00

Egy nemrégiben napvilágra került tanulmány szerint az amerikai vállalkozók 35 százaléka diszlexiás vagy hiperaktív. Ugyanez az arány a britek esetében már csak 20 százalék, a nagymértékű eltérés az amerikai kutatók szerint a szigetország merev oktatási rendszerében keresendő, mely nem ad lehetőséget az eltérő képességekkel rendelkezők számára.

A hendikeppel induló amerikai diákok egy része azonban ma már vállalatvezetői székekben ül és dinamikusan fejlődő vállalatbirodalmakat irányít, cseppet sem bánva, hogy más, mint az átlag. Többük állítja a diszlexia által lettek azok, akik ma és szereztek meg a vállalatirányításához elengedhetetlenül fontos képességeket.

Julia Logan, a londoni Cass Business School vállalatgazdaságtan tanára januárban tett közzé egy tanulmányát a vezetői képességek és a diszlexia kapcsolatáról. Véleménye szerint az olvasási és koncentrációs nehézséggel küzdő hallgatók egyedi képességeket fejlesztenek ki a nehézségek áthidalására.

Így például a krónikusan rossz tesztírók megtanulják kezelni a kudarcot, az olvasási nehézségekkel küzdők kiszúrni az olvasottakból és hallottakból a lényegi információt, és mindannyian elsajátítják a legfontosabb képességet: bíznak azokban, akik segítik munkájukat.

A Yale pedagógiában jártas professzora, dr. Sally Shaywitz szerint ideje lenne, hogy a diszlexiát ne mint valamilyen furcsa betegséget, hanem mint értéket kezelje a társadalom. A diszlexiás emberek ugyanis sok tekintetben olyan értékes tapasztalatokkal, képességekkel rendelkeznek, amelyet más formában csak nehezen lehet megszerezni.

Shaywitz professzor véleményét osztja az üzleti világ, amikor a Cisco System vezérigazgatójára, John Chambersre, vagy az egészségügy területén innovatív tevékenységet folytató James LeVoy Sorensonra gondol. Mindkét szakember diszlexiában szenved és mindketten állítják, hogy ez a rendellenesség segítette őket útjukon.

James Sorensont a felsőoktatási intézmények elutasító magatartása ösztönözte arra, hogy újabb és újabb megoldásokat találjon égető problémákra. Ő tervezte meg például az első szívmonitort, de számos egyéb értékes innováció is a nevéhez fűződik. Emellett ő egészítette ki először a kérdésekre adott legkönnyebb választ, a "nem tudom"-ot , a sokkal előremutatóbb "nem tudom, még-gé", irányt mutatva ezáltal a hasonló problémákkal küzdőknek.

Ne maradj le a 10 millió forintos támogatásról!

Egyre több család igényli a babaváró hitelt. A termék népszerűsége nem véletlen, a feltételek teljesítése esetén ugyanis nem kell visszafizetni az akár 10 milliós támogatást. Külön ki kell emelni, hogy a babaváró program 2021 keretében felvett személyi hitel szabad felhasználású, azaz bármire elkölthető. Fontos tudni ugyanakkor, hogy a babaváró hitelhez minden bank más feltételeket szab: például más az elvárt minimális jövedelem és a jövedelem terhelhetősége. A megújult Pénzcentrum babaváró hitel kalkulátor az aktuális banki feltételek alapján pontosan megmondja, melyik banknál milyen feltételekkel kaphatsz kamatmentes hitelt. Kalkulátorunkban egy kattintással megtudhatod, hogy a jövedelmed alapján mely bankoknál érhető el számodra a babaváró hitel. Ne maradj le a támogatásról, még akkor sem, ha nem tervezel gyereket, mert ügyesen befektetve még így is megérheti igényelni a babaváró hitelt. (x)

Sajnos a diszlexiával küzdő vállalatvezetők szakmai elismertsége nem segít azokon, akik egyszerű munkavállalóként vagy középvezetőként próbálják megállni helyüket. A felvételi tesztek első körében ugyanis általában az olvasási készség alapján rostálnak, eleve kizárva a diszlexiával küzdőket.

Hazánkban a becslések szerint a népesség 5-7 százaléka szenved súlyos, és körülbelül ugyanennyien enyhe diszlexiában, melyet sokszor csak felnőttkorban a maradványproblémák folytán azonosítanak. A magyar, lexikális tudásra építő oktatási rendszer, a brithez hasonlóan egyáltalán nem kedvez az eltérő információfeldolgozási képességekkel rendelkezőknek.

Az olvasási nehézséget jelentő diszlexia mellett sokan együtt élnek írási problémákkal, diszgráfiával, illetve számolási nehézségekkel, diszkalkuliával.

HR BLOGGER
legacykft  |  2021.05.14 18:55
Az utóbbi években nagyon keresetté és trendivé vált Agile Coach-nak lenni. Az álláshirdetések tele v...
hrbonbon  |  2021.05.14 18:06
Article written by Zineb Krafess, Researcher AIMS International  Morocco In 2020, recruitment has...
perfekt  |  2021.05.13 10:30
A veszélyhelyzet idején alkalmazandó védelmi intézkedések második üteméről szóló, többször módosítot...
vezetoi-coaching  |  2021.05.12 15:36
Duolingo „használati utasítás” (blogokból szedtem össze, de alapvetően a saját gyakorlati tapasztala...
hrdoktor  |  2021.05.10 06:35
A munkahelyi egészségvédelem részeként az elhízás megelőzésével is foglalkoznunk kell. [...] Bőve...
NAPTÁR
Tovább
2021. május 16. vasárnap
Mózes, Botond
19. hét
Május 16.
A fény világnapja
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
HR Revolution 2021
Vörös riadó! Újabb fronton nyílhat harc a hazai munkahelyeken. Hogyan tovább?
EZT OLVASTAD MÁR?
Pénzcentrum  |  2021. május 15. 19:20