Mi volt a legjobb 2007-ben? (Képekkel)

Pénzcentrum
2007. december 10. 15:00

Az iPhone-on, és az üveghegyen is túl Nincs is annál mókásabb, mint amikor a teljesen hasznavehetetlen, de rendkívül leleményes új találmányokat vesszük górcső alá, ezt egyébként tudják az egyik internetes vállalkozás médiaszakemberei is. Persze azért nem csupán ebből áll a világ, hiszen az innovatív elmék viszik a társadalmat, gazdaságot előre, hasznosítható találmányaikkal.

A Time magazin összeállította a 2007-es év legjobb találmányainak listáját, melyet minden év szeptemberében állítanak össze. A toplistában több kategória is szerepel az év legjobb találmánya mellett, így most néhány kategória nyertesei közül szemezgetünk. Az év találmánya címet nem meglepő módon az Apple iPhoneja nyerte el.

Autók, buszok

Venturi EclecticForrás: Time

A járművek között kiemelendő az önjáró autó koncepciója, melynek lényege, hogy kizárólag nap- és szélenergiával üzemel, vagyis nem kell után tölteni például az egyelőre elég drága mulatságnak számító hidrogénnel, vagy etanollal.

A Venturi Eclectic tetején találhatóak meg a napkollektorok, s a szélturbina biztosítja az extra "kakaót". Ha mindez nem volna elég, a kocsi akkor is tud menni, ugyanis öt óra alatt feltölthető a konnektorról.

City carForrás: Time

Ebben a kategóriában egy másik, igencsak hasznos kocsi, a MIT's Media Lab City Car-ja, amely a bevásárlókocsik elvét vallja magának, jóval kevesebb parkolóhelyet igényelve, mint "átlagos" társai. Mindemellett az autó elektromos meghajtással működik, végsebessége óránként 90 kilométer körül alakul.

Sűrített levegőForrás: Time

Egy másik találmány arra apellál, hogy az elektromos autók már réges régen kimentek a divatból. A francia MDI idén írt alá egy szerződést az indiai Tata Motorsszal, hogy megkezdjék a sűrített levegővel üzemelő gépjárművek gyártását. A végeredmény egy károsanyag-kibocsátástól mentes kocsi, amely ráadásul egy beépített kompresszor segítségével öt percen belül újratölthető.

Repülő szerkezetek

Repülő szitakötőForrás: Time

Nem meglepő módon a kereskedelmi repülés történelmének legsikeresebb repülőgépe került ebbe a kategóriába, a Boeing 787 Dreamliner, annak ellenére, hogy még csupán egy év múlva adhatják át az első gépet. Ennél még izgalmasabb területet jelent az első modell-szitakötő, amely egy olyan repülő szerkezet, melyet nem propeller hajt, hanem saját szárnyai. A kis szerkezet mindössze 28 grammos.

Robotok világa

HortiBotForrás: Time

A dán Aarhus Egyetem Agrármérnöki Intézetének kutatói csoportja alkotta meg a HortiBot elnevezésű mezőgazdasági robotot, amely a gazdák helyett végzi el a gyomlálás műveletét. Kétféle beállítással működik, vagy gyomírtó anyagot permetez a felismert gyomnövényre, vagy kihúzza azokat.

Igazságszolgáltatás

LED IncapacitatorForrás: Time

Az elmúlt időszakban több botrány is keveredett abból, hogy a rendőrség által alkalmazott sokkolók emberéleteket követeltek. A gyanúsítottak megbénítására így egy újabb módszert dolgoztak ki. A LED Incapacitatort az illető szemébe irányítva ideiglenes látászavar érhető el.

Hóesés és napsütés gombnyomásra

Mindennapok

Espresso Book MachineForrás: Time

Úgy tűnik, sikerült megvalósítani a könyv-automatát is, legalábbis az Espresso Book Machine 300 oldalas papírborítású könyv kiadására képes mindössze 3 perc alatt, 3 dollárért. A gép maga 50 ezer dollárba kerül, de tagadhatatlan előnye, hogy egész könyvtárakat lehet átalakítani tulajdonképpen mini-könyvesboltokká.

Glow PillowForrás: Time

Egy másik, az ébredést kellemessé tévő alkalmatosság a világító párna. A hétköznap reggel megszólaló ébresztőóra rendkívül ijesztőnek bizonyulhat. Az Eoin McNally és Ian Walton által megalkotott ébresztő párnában elhelyezett LED-lámpák ébresztés előtt 40 perccel bekapcsolnak, s fokozatosan világosodnak ki, a napkeltét imitálva.

Környezet

Már elérkezett az az idő is, mikor rendelésre eshet a hó, legalábbis a történelem során először sikerült a Tibeti Meteorológiai Intézetnek idén áprilisban fehér, hóra hasonló porral beborítania a földet, miután jodid részecskéket fecskendeztek a felhőkbe.

Számítástechnika

WildChargerForrás: Time

Mára már az egyik legfontosabb tényező a zsinórnélküliség lett, így aztán megalkották a zsinór nélküli telefontöltőt. A WildChargert természetesen egy adapter segítségével csatlakoztatni kell a hálózathoz, azonban a telefont elég csupán ráhelyezni, s az máris tölt, így aztán megoldódik a töltők sokféleségének problémája.

NEKED AJÁNLJUK
Ez lenne a magyarok új őrülete: hasznos hobbi törhet be a piacra

Most néhány kattintással bárki madárodú örökbefogadóvá válhat - ezzel bepillantást nyerve tollas barátaink magánéletébe.

Új őrület hódít a magyarok körében: teljesen rákattantak ezekre az italokra

A hazai kézműves sörök világa hatalmas fejlődésen ment keresztül az elmúlt évtizedben - a sörkedvelők legnagyobb örömére.

Magyarok milliói vágják maguk alatt a fát: csúnyán ráfizethet, aki így fűt 2022 telén

A téli időszakban, fűtésszezonkor az ország légszennyezettségének mintegy 83-85 százalékáért felelős a lakossági fűtés.

Megszólalt a magyar befektetési guru: a profit ne a cél, hanem az eszköz legyen

A panelbeszélgetésen megvitatták, hogy mi számít a befektetőnek, mi a fejlődés alapja, illetve hogy mi az alapja a hazai vállalkozásoknak.

Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2022. december 1. csütörtök
Elza
48. hét
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
Mibe fektessünk 2023-ban?
Háború, energiaválság, infláció - Védelem a befektetéseinknek
Agrárszektor Konferencia 2022
Az év agráreseménye, 2 nap szakma Siófokon!
EZT OLVASTAD MÁR?