18 °C Budapest

Mi volt a legjobb 2007-ben? (Képekkel)

Pénzcentrum
2007. december 10. 15:00

Az iPhone-on, és az üveghegyen is túl Nincs is annál mókásabb, mint amikor a teljesen hasznavehetetlen, de rendkívül leleményes új találmányokat vesszük górcső alá, ezt egyébként tudják az egyik internetes vállalkozás médiaszakemberei is. Persze azért nem csupán ebből áll a világ, hiszen az innovatív elmék viszik a társadalmat, gazdaságot előre, hasznosítható találmányaikkal.

A Time magazin összeállította a 2007-es év legjobb találmányainak listáját, melyet minden év szeptemberében állítanak össze. A toplistában több kategória is szerepel az év legjobb találmánya mellett, így most néhány kategória nyertesei közül szemezgetünk. Az év találmánya címet nem meglepő módon az Apple iPhoneja nyerte el.

Autók, buszok


A járművek között kiemelendő az önjáró autó koncepciója, melynek lényege, hogy kizárólag nap- és szélenergiával üzemel, vagyis nem kell után tölteni például az egyelőre elég drága mulatságnak számító hidrogénnel, vagy etanollal.

A Venturi Eclectic tetején találhatóak meg a napkollektorok, s a szélturbina biztosítja az extra "kakaót". Ha mindez nem volna elég, a kocsi akkor is tud menni, ugyanis öt óra alatt feltölthető a konnektorról.


Ebben a kategóriában egy másik, igencsak hasznos kocsi, a MIT's Media Lab City Car-ja, amely a bevásárlókocsik elvét vallja magának, jóval kevesebb parkolóhelyet igényelve, mint "átlagos" társai. Mindemellett az autó elektromos meghajtással működik, végsebessége óránként 90 kilométer körül alakul.


Egy másik találmány arra apellál, hogy az elektromos autók már réges régen kimentek a divatból. A francia MDI idén írt alá egy szerződést az indiai Tata Motorsszal, hogy megkezdjék a sűrített levegővel üzemelő gépjárművek gyártását. A végeredmény egy károsanyag-kibocsátástól mentes kocsi, amely ráadásul egy beépített kompresszor segítségével öt percen belül újratölthető.

Repülő szerkezetek


Nem meglepő módon a kereskedelmi repülés történelmének legsikeresebb repülőgépe került ebbe a kategóriába, a Boeing 787 Dreamliner, annak ellenére, hogy még csupán egy év múlva adhatják át az első gépet. Ennél még izgalmasabb területet jelent az első modell-szitakötő, amely egy olyan repülő szerkezet, melyet nem propeller hajt, hanem saját szárnyai. A kis szerkezet mindössze 28 grammos.

Robotok világa


A dán Aarhus Egyetem Agrármérnöki Intézetének kutatói csoportja alkotta meg a HortiBot elnevezésű mezőgazdasági robotot, amely a gazdák helyett végzi el a gyomlálás műveletét. Kétféle beállítással működik, vagy gyomírtó anyagot permetez a felismert gyomnövényre, vagy kihúzza azokat.

Igazságszolgáltatás

Bárkinek járhat ingyen 8-11 millió forint, ha nyugdíjba megy: egyszerű igényelni!

A magyarok körében évről-évre nagyobb népszerűségnek örvendenek a nyugdíjmegtakarítási lehetőségek, ezen belül is különösen a nyugdíjbiztosítás. Mivel évtizedekre előre tekintve az állami nyugdíj értékére, de még biztosítottságra sincsen garancia, úgy tűnik ez időskori megélhetésük biztosításának egy tudatos módja. De mennyi pénzhez is juthatunk egy nyugdíjbiztosítással 65 éves korunkban és hogyan védhetjük ki egy ilyen megtakarítással pénzünk elértéktelenedését? Minderre választ kaphatsz ebben a cikkben, illetve a Pénzcentrum nyugdíj megtakarítás kalkulátorában is. (x)


Az elmúlt időszakban több botrány is keveredett abból, hogy a rendőrség által alkalmazott sokkolók emberéleteket követeltek. A gyanúsítottak megbénítására így egy újabb módszert dolgoztak ki. A LED Incapacitatort az illető szemébe irányítva ideiglenes látászavar érhető el.

Hóesés és napsütés gombnyomásra

Mindennapok


Úgy tűnik, sikerült megvalósítani a könyv-automatát is, legalábbis az Espresso Book Machine 300 oldalas papírborítású könyv kiadására képes mindössze 3 perc alatt, 3 dollárért. A gép maga 50 ezer dollárba kerül, de tagadhatatlan előnye, hogy egész könyvtárakat lehet átalakítani tulajdonképpen mini-könyvesboltokká.


Egy másik, az ébredést kellemessé tévő alkalmatosság a világító párna. A hétköznap reggel megszólaló ébresztőóra rendkívül ijesztőnek bizonyulhat. Az Eoin McNally és Ian Walton által megalkotott ébresztő párnában elhelyezett LED-lámpák ébresztés előtt 40 perccel bekapcsolnak, s fokozatosan világosodnak ki, a napkeltét imitálva.

Környezet

Már elérkezett az az idő is, mikor rendelésre eshet a hó, legalábbis a történelem során először sikerült a Tibeti Meteorológiai Intézetnek idén áprilisban fehér, hóra hasonló porral beborítania a földet, miután jodid részecskéket fecskendeztek a felhőkbe.

Számítástechnika


Mára már az egyik legfontosabb tényező a zsinórnélküliség lett, így aztán megalkották a zsinór nélküli telefontöltőt. A WildChargert természetesen egy adapter segítségével csatlakoztatni kell a hálózathoz, azonban a telefont elég csupán ráhelyezni, s az máris tölt, így aztán megoldódik a töltők sokféleségének problémája.

Ilyen modellben még soha nem szerveztek ekkora rendezvényt (x)

Rekord gyorsasággal fogytak el a jegyek arra 400 fősre tervezett, fiataloknak szóló kapcsolatépítő és önfejlesztő rendezvényre, amelynél a szervezők a közösségi finanszírozás modelljével toboroztak.

Zsongtak és tolongtak a vevők a magyar Kickstarteren: rengetegen csaptak le erre az egyedülálló termékre

Az első hazai közösségi piactéren sikeresen célba ért egy mézes kampány, amelyben a vásárlás mellett egy hartai termelő kaptárait is örökbe lehetett fogadni.

Újraindul a STRT Holding inkubációs programja, a Launchpad

Az STRT Holding közleménye szerint 8+30 millió forint befektetés és tapasztalt mentorgárda várja a jelentkezőket.

Egykor kubai textilmunkásoktól volt hangos, most közösségi finanszírozásból újul meg a patinás budapesti gyárépület (x)

A hiánypótló naturális, és letisztult berendezési trendeket kedvelő fotós közösség számára a Nordix már nem ismeretlen.

Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2024. március 28. csütörtök
Gedeon, Johanna
13. hét
Március 28.
Nagycsütörtök
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
GEN Z Fest 2024
Gyere el akár INGYEN a Z generáció tavaszi eseményére!
Retail Day 2024
Merre tovább, magyar kiskereskedelem?
EZT OLVASTAD MÁR?
CSOK Plusz - hírek, tudnivalók
A legfontosabb hírek, elemzések, és a részletszabályok a 2024-től elérhető CSOK Plusz-ról.
Most nem