Pénzbomba decemberben

Pénzcentrum
2007. december 11. 12:00

Igyekszünk Olvasóinkat rendszeresen tájékoztatni a pályázatok világának híreiről újdonságairól, hiszen számos vállalkozás számára biztosíthat tőkét, pénzt ez a forrásszerzési forma. Most következő összeállításunkban ismét egy csokorba szedjük a legújabb és a közeli határidejű kiírásokat a Gazdaságfejlesztési operatív programból (illetve annak tükörpályázataiból), felhívva a figyelmet az esetleges módosulásokra is, hogy könnyebb legyen eligazodni a rengetegben!

A gazdaság fejlesztéséért

A Gazdaságfejlesztési operatív program (GOP) a magyar gazdaság tartós növekedésének elősegítésére irányuló program, melynek négy specifikus célja:
· a kutatás-fejlesztési és innovációs kapacitás, aktivitás, illetve együttműködés növelése,
· a vállalati kapacitások komplex fejlesztése,
· az üzleti környezet fejlesztése,
· a kkv-k finanszírozási forrásokhoz való hozzáférésének elősegítése.


Az első prioritás keretében került meghirdetésre négy pályázat, melyek kettő a héten nyílik, érdemes tehát odafigyelni, hogy ezek milyen lehetőséget biztosítanak a pályázni kívánóknak.

Péntektől fogva lehet pályázni a piacorientált kutatás-fejlesztési tevékenység támogatását célzó GOP-2007-1.1.1. kiírásra (valamint ennek kelet-magyarországi tükörpályázatára). A rendelkezésre álló keret 7 milliárd forint (KMOP esetében 2 milliárd forint), ebből nyújtanak vissza nem térítendő támogatásra, minimum 50, maximum 300 millió forintot 40-70 százalékos támogatási intenzitás mellett, várhatóan 70 darab projektet támogatnak (KMOP esetében 11 darab).

Pályázni gazdasági társaságok és szövetkezetek pályázhatnak, s feltétel, hogy nem tartozhatnak az EVA hatálya alá. Kizárólag olyan mikro-, kis-, és középvállalkozások pályázhatnak. A támogatatható tevékenységek közé tartozik az ipari kutatás, a kísérleti fejlesztés, a kkv-k iparjogvédelmi tevékenysége, de ebből a második tevékenység kötelezően részét kell képezze a benyújtott pályázatnak. 2008. február 4-ig lehet pályázni.

Ugyanezen prioritás keretein belül kerül meghirdetésre a hétfőn nyitó GOP-2007-1.2.2 (KMOP-2007-1.1.3./B). Innovációs és technológiai parkok támogatását célzó kiírás, minimum 1, maximum 5 milliárd forint, 50 százalékos támogatási intenzitás mellett. Összesen 3-3 darab projektet támogatnak.

A kettes prioritás kiírásai közül két kiírásra már csupán az év végéig lehet pályázni. A GOP-2007-2.1.2./D a hátrányos helyzetű kistérségekben induló vállalkozások számára kíván támogatást nyújtani komplex technológiai beruházás megvalósítására. A felhívásban elnyerhető támogatás mértéke a projekt összes elszámolható költségének függvényében az alábbiak szerint alakul: 500 és 2 500 millió Ft esetén a támogatás maximális mértéke csökken 30%-ról 15%-ig, 2 500 millió Ft felett pedig maximum 15%.


Az igényelhető összeg minimum 35, maximum 500 millió forint, vélhetően 30-40 projekt támogatására lesz elegendő a rendelkezésre álló 3 924 millió forintos keret. A vissza nem térítendő támogatásra pályázhatnak a kettős könyvvitelt vezető gazdasági társaságok, szövetkezetek, valamint az SZJA hatálya alá tartozó egyéni vállalkozók.

Húsbavágó igazságról rántja le a leplet a magyar rendező: ilyen film is ritkán készül itthon

A független filmeknek mindig lesz létjogosultságuk, ahogy közönségük is - vallja Pető Szabolcs, filmrendező.

Ez lenne a magyarok új őrülete: hasznos hobbi törhet be a piacra

Most néhány kattintással bárki madárodú örökbefogadóvá válhat - ezzel bepillantást nyerve tollas barátaink magánéletébe.

Új őrület hódít a magyarok körében: teljesen rákattantak ezekre az italokra

A hazai kézműves sörök világa hatalmas fejlődésen ment keresztül az elmúlt évtizedben - a sörkedvelők legnagyobb örömére.

Magyarok milliói vágják maguk alatt a fát: csúnyán ráfizethet, aki így fűt 2022 telén

A téli időszakban, fűtésszezonkor az ország légszennyezettségének mintegy 83-85 százalékáért felelős a lakossági fűtés.

Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2022. december 3. szombat
Ferenc, Olívia
48. hét
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
Mibe fektessünk 2023-ban?
Háború, energiaválság, infláció - Védelem a befektetéseinknek
Agrárszektor Konferencia 2022
Az év agráreseménye, 2 nap szakma Siófokon!
EZT OLVASTAD MÁR?
Pénzcentrum  |  2022. december 3. 19:16